» »

Microsoft v aprilu pripravlja nov rekordni popravni torek

Microsoft v aprilu pripravlja nov rekordni popravni torek

Do torka ogrejte svoj Windows Update!

vir: CNet
Ars Technica - Drugi torek v mesecu je dan, ko Microsoft izda sveženj popravkov za svoje operacijske sisteme Windows ter ostale izdelke, npr. pisarniško programsko opremo Office. Popravni torek bo v letošnjem aprilu prišel 12. tega meseca, s seboj pa bo prinesel nov rekord v številu zakrpanih lukenj, saj jih bo s 17 popravki zakrpanih kar 64. To je kar 15 več zakrpanih lukenj, kot v dosedanjem rekordnem mesecu, lanskoletnemu oktobru, ko je 16 popravkov zakrpalo 49 varnostnih lukenj. Do sedaj je rekord v številu popravkov samih držal lanski december, s katerim se s 17 popravki letošnji april izenači, a je po drugi strani lanskega decembra Microsoft zakrpal vsega 40 varnostnih lukenj.

Deveterica novih popravkov ima oznako kritičnih ter so namenjeni operacijskim sistemom Windows XP, Vista, 7 ter strežniškim 2003, 2008 in 2008 R2, poleg tega pa je eden izmed deveterice namenjen še brskalnikom Internet Explorer 7, 8 in 9. Preostalih 8 popravkov, ki so označeni kot pomembni, je namenjenih različnim Microsoftovim izdelkom, od celotne zbirke Office v različnih izdajah, zgolj Excelom in PowerPointom od leta 2002 naprej, prek Visual Studiev in nazaj do operacijskih sistemom Windows. Kar 15 od 17 popravkov odpravlja možnost oddaljenega izvajanja kode (zlikovci torej ne morejo brez vašega dovoljenja brez fizičnega dostopa zagnati programa), medtem ko eden izmed popravkov odpravlja možnost deljenja informacij, drug pa dvig privilegijev (npr. administratorski dostop na računu običajnega uporabnika).

Popravki bodo torej na voljo prihodnji torek, nedvomno pa bodo operacijski sistemi zahtevali ponoven zagon - to bo zahtevala sedmerica izmed popravkov, morda pa tudi preostali.

36 komentarjev

nUUb ::

Uff jaz imam še probleme z SP1 inštalacijo...nikakor ne gre inštalirat.
i7 2600k@4.8GHz - nV 760 - 850 EVO 250GB - 4TB FreeNAS
ASUS 1920x1080@144Hz

McLuzo ::

SP1 je najbolje inštalirat na frišno naložene W7 v kolikor že ni integriran na dvdju.

Blisk ::

McLuzo je izjavil:

SP1 je najbolje inštalirat na frišno naložene W7 v kolikor že ni integriran na dvdju.

Zakaj že?
NA frišno inštalirani windowsi 7 64. Ko sem dal gor SP1 je bila katastrofa, saj se je ustavilo pri updejtanju in ni šlo naprej.
Šele po izbrisu določenega paketa iz updejta, so se windowsi potem naložili.

Vse ostale akcije od popravila sistema restore pointa in podobno ne dela.
Ugotavljam, da je windows 7 samo malo olepšana Vista, ki pa je poden od sistema, kot milenium.

SLO_Matej ::

Blisk je izjavil:

Ugotavljam, da je win]dows 7 samo malo olepšana Vista, ki pa je poden od sistema, kot milenium.

Hvala enako. Kje so kaj ugodni MacBook PRO-ji oz. kje se jih najbolj splača kupiti?

nUUb ::

Morda je malo offtopic...
Preko Windows Updata se mi SP1 ustavi pri 19% downloadanju, do tu downloada z 20Mbps. Poskusil sem ročno inštalacijo (.exe) z MS strani. Ustavi se približno pri 3/4. LED za disk samo gori, sploh ne utripne, probavam že cel dan vključno s inštalacijo v Safe Modu. Enostavno nimam sreče.
i7 2600k@4.8GHz - nV 760 - 850 EVO 250GB - 4TB FreeNAS
ASUS 1920x1080@144Hz

N-E-O ::

Meni je šla inštalacija sp1 iz prve. Na 1 leto star sistem.
Follow the white rabbit.

SLO_Matej ::

N-E-O je izjavil:

Meni je šla inštalacija sp1 iz prve. Na 1 leto star sistem.

Tudi sam nisem imel nikoli težav z nameščanjem SP1. Vendar se vedno najdejo kakšne težavice na Oknih. Meni se jih enostavno ne da več reševati in se ubadati z njimi.

Cold1 ::

Na Macu pa misliš da jih ne bo?;)

SLO_Matej ::

Moram probat. :) Pa pol sporočim.

Buggy ::

ti kar pa srecno...upam da ne uporabljas veliko certifikatov

poweroff ::

Čim manj varnostnih ranljivosti - tem bolje za VSE uporabnike.
sudo poweroff

jlpktnst ::

A potem bodo popravli ta bug glede SP1 za 7ko? Ker trenutno je lepa šansa da si "brickaš" sistem s sp1. Malo dolgo so porabili za to! Pa seveda vsi ki smo ga naj* smo zdej v nekem stanju med sp1 in brez in ne moremo ne levo ne desno (po domače win98 style reinstall).

s1m0n ::

Nevem še pri nobenem popravku nisem imel problemov z namestitvijo!
Prav tako zdaj pri SP1 in 64bit Win7 šlo je vse kot po maslu z vsemi posodobitvami...
Sistem je gor od 14.8.2009, nameščal vse posodobitve in do zdaj pri nobeni problema.

nUUb ::

nUUb je izjavil:

Morda je malo offtopic...
Preko Windows Updata se mi SP1 ustavi pri 19% downloadanju, do tu downloada z 20Mbps. Poskusil sem ročno inštalacijo (.exe) z MS strani. Ustavi se približno pri 3/4. LED za disk samo gori, sploh ne utripne, probavam že cel dan vključno s inštalacijo v Safe Modu. Enostavno nimam sreče.

Rešeno! Pustil sem da updejta, sicer se je ustavilo pri 19% ampak čez nekaj ur je potem le inštaliralo. :| Prvič in upam da je bilo zadnjič, da je tako zaj*bavalo
i7 2600k@4.8GHz - nV 760 - 850 EVO 250GB - 4TB FreeNAS
ASUS 1920x1080@144Hz

terencehill ::

Ko updejtam sistem, vedno killam vse applikacije, ki nimajo veze z MS. Se posebej AV, torrenti in podobna navlaka.

gruntfürmich ::

spet mi kaj ne bo delalo zaradi popravkov...;(
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

gemini ::

Tudi sam nisem imel nikoli nobenih težav z namestitvijo kateregakoli popravka, tudi SP1 je šel sam lepo gor brez vsake težave. Nevem kakšen folk neki uporablja računalnike... Za takšne je pač dober mac, namreč če hočeš da dela vse kar si ti poželi srce, imaš PC vendar ga moraš znat uporabljat, če tega nisi sposoben, si pač kupiš mac, tam bodo tiste dve ali tri stvari ki jih rabiš delale same brez težav odlično, vendar bo to tudi vse kar bo delalo :)

Jst ::

Meni se zdi, kot da je že ene pol leta vsak popravni torek - rekordni...

Ko je izšel SP1 ga na Entertainment računalnik nisem mogel inštalirati, pa da sem se na glavo obrnil. "Dobro" da mi je ravno v tistem času šel v digitalna nebesa in sem kupil tudi nov disk, tako da imam frišno inštalacijo, ki je že imela SP1.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

jlpktnst ::

Seveda, vsi imate srečo, sem pa dosti bral o tem in obstajajo cela podjetja ki so šla "offline" zaradi tega. Po 100+ pcjev. In ta issue je ostal nepopravljen par mesecev, baje pa obstaja že od viste naprej. No seveda dobremu adminu uspe popravit, nakar je sistem "unserviceable" in ga ni moč več updejtat. Ever.

Restore pointe pa zbriše service pack tako da je ta fix zanič. So pa sedaj končno našli en ok fix v smislu vb skripte. Tega se mi ne da iskat, samo vem da obstaja.

http://windows.microsoft.com/sl-SI/wind...

darkolord ::

This issue can occur when a user attempts to install the Service Pack, does not restart the machine to complete the installation, installs other updates and then restarts the machine.

Stark ::

Kako lepo je, ker na Macu ni 65 popravkov vsak mesec. Zagrizeni PCjaši pa v jok in na drevo... :)

bluefish ::

Če ni popravkov še ne pomeni, da je sistem varen. Seveda velja tudi obratno - kopica popravkov ne označuje nujno varnega sistema.

techfreak :) ::

Stark je izjavil:

Kako lepo je, ker na Macu ni 65 popravkov vsak mesec. Zagrizeni PCjaši pa v jok in na drevo... :)

Ker ti dejansko vidiš razliko med 65imi popravki in recimo 3mi? Po velikosti ni razlike, ponovni zagon pa je ponavadi tako potreben na obeh sistemih.

TechBeats ::

mal si je mogu svoj mac ego boostat..

xD
AciD TriP

barocco ::

Jzt sem w7 sp1 instaliral šele, pri update-u, čeprav je bila že prej na voljo(beta... )
moram rečt, da dela os, tko kot mora, optimalno, kot pred popravkom.

Zgodovina sprememb…

  • polepsal: Mavrik ()

dexterboy ::

Je za priznati, da je tale mali mehki vreden svojih delnic 8-)

Imel sem s težavo instalacije SP1 na ganc novem prenosniku pri sveže inštaliranih wisih kot na domačem PC-ju, kjer imam Win7 že eno leto in od jeseni lani beta SP1. Pa ko sem želel namestiti SP1, mi zateži, da nej prvo odstranim beta SP1??? WTF? OK, naredim to, pa mu spet ni dovolj; hočem fsaj 9 giga placa na disku! U PM prvo pošljem fse skupi pa to računalništvo in mu u strežem. Itak, po 4 urah dela se ne odzove... nič od nič. Ugasnem, ponovno prižgem in kaj ugotovim; da je prejšnja uspešno spodletela instalacija SP1 ponucala 5 giga placa na disku, sistem jih pa ni sporstil... jao jao jao. Cel popoldan ponucam, da spucam in še enkrat poženem. Seveda, izklopiti AV, fse programe, kakršnekoli ohranjevalnike... po treh urah aleluja. Kot da ne bi imel 4 jedra in 8 GB rama... Ampak res, kapo dol temu MS-ju. Upam, da pride Stivi kdaj u SLO da mu osebno zabrišem sveže pečeno prekmursko gibanico direktno u njegova hvalospevov polna usta!

Aja, prenosnik; no, je bilo bolj prijazno, je sistem zaznal, da je bila kritična napak in je odstranil namestitvene datoteke. Restart, še en poskus, fse OK. Tole je pa res podobno Alice in wonderland >:D
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

Company ::

Ne vem sicer, kaj počnete z računalnik, vendar: prenosnik, kupljen lani avgusta z nameščenimi W7 in hišni custom sestavljen računalnik (s kupljenimu W7 home) sta se nadgradila na SP1 v prvem poskusu brez napake, ravno tako delajo tudi vsi nadaljnji popravki.
LP

LuGi ::

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

SLO_Matej ::

dexterboy je izjavil:

Ugasnem, ponovno prižgem in kaj ugotovim; da je prejšnja uspešno spodletela instalacija SP1 ponucala 5 giga placa na disku, sistem jih pa ni sporstil... jao jao jao. Cel popoldan ponucam, da spucam in še enkrat poženem.

No, za to pa res ne bi rabil porabiti celega popoldneva. Preprosto greš v Start/Vsi programi/Pripomočki/Sistemska orodja ter poženeš Čiščenje diska. Tam izbereš, katere sistemske datoteke, ki niso nujno potrebne oz. niso več v uporabi, želiš počistiti in to je to. Zazna in počiti tudi začasne datoteke servisnega paketa, če se ne motim.

Sicer je tudi meni na 3 mašinah (1 svež sistem) uspela namestitev SP1 v manj kot 10 min v prvo.

MrStein ::

Heh, eni še vedno ne štekajo, da drugih 6 milijard ni njihovih klonov...
;)
A se enako čudite "Eh, kako lahko ima folk AIDS, če pa ga jaz nimam? Rak? Slabo plačo? Tečne sorodnike/sosede? Če pa jaz nimam!!!" ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Bor H ::

Zanimivo da v Windows novicah ni več "dol z winsi, linux je bolj varen, gremo ga vsi uporabljat" ampak se je sprevrglo v "fuj windows, kdo jih bo skos updejtal, gremo na mac". Sodding hell.

matjazp ::

Preden karkoli pljuvate po kateremkoli operacijskem sistemu, si poglejte kaj vse se dogaja z njimi na Secunia.com. Nihče ni varen, tu gre le za to, da je MS najbolj razvpit, kar se tiče pa popravkov, so pa vsi isti, le da ostali proizvajalci ne obešajo popravkov na veliki zvon ampak jih raje izdajo bolj "under cover".

www.secunia.com

Na koncu boste videli, da dobivamo praktično vsi neke alfa, beta, RCnnn verzije, ker se vsem proizvajalcem mudi priti čimprej na trg ter nekaj zaslužiti.

Govorit na pamet kako je MS zanič, ostalo pa OK, je pa otročje in naivno.

amigo_no1 ::

dexterboy je izjavil:

Je za priznati, da je tale mali mehki vreden svojih delnic 8-)

Imel sem s težavo instalacije SP1 na ganc novem prenosniku pri sveže inštaliranih wisih kot na domačem PC-ju, kjer imam Win7 že eno leto in od jeseni lani beta SP1. Pa ko sem želel namestiti SP1, mi zateži, da nej prvo odstranim beta SP1??? WTF? OK, naredim to, pa mu spet ni dovolj; hočem fsaj 9 giga placa na disku! U PM prvo pošljem fse skupi pa to računalništvo in mu u strežem. Itak, po 4 urah dela se ne odzove... nič od nič. Ugasnem, ponovno prižgem in kaj ugotovim; da je prejšnja uspešno spodletela instalacija SP1 ponucala 5 giga placa na disku, sistem jih pa ni sporstil... jao jao jao. Cel popoldan ponucam, da spucam in še enkrat poženem. Seveda, izklopiti AV, fse programe, kakršnekoli ohranjevalnike... po treh urah aleluja. Kot da ne bi imel 4 jedra in 8 GB rama... Ampak res, kapo dol temu MS-ju. Upam, da pride Stivi kdaj u SLO da mu osebno zabrišem sveže pečeno prekmursko gibanico direktno u njegova hvalospevov polna usta!

Aja, prenosnik; no, je bilo bolj prijazno, je sistem zaznal, da je bila kritična napak in je odstranil namestitvene datoteke. Restart, še en poskus, fse OK. Tole je pa res podobno Alice in wonderland >:D

Tvoja procedura (Cel popoldan ponucam, da spucam in še enkrat poženem.), da pridobiš 9 gb prostora se ob štirijedrniku in 8 gb rama sliši rahlo smešno.

McGregorSL ::

SLO_Matej je izjavil:


Hvala enako. Kje so kaj ugodni MacBook PRO-ji oz. kje se jih najbolj splača kupiti?


Misliš sarkastično? Ker ugodnih MBPjev ni :D Imaše ISTE komponente in stane skoraj še enkrat toliko kot sistem z windowsi.
Moje mnenje je da je MAC dost nateg...

...no nakoncu lahko samo rečem... ja lep pa je...

Bor H ::

Prosm ne tudi v tej novici v to bezat: MBPji imajo za razliko od konkurence poleg zmogljivosti tudi baterijo solidno, že to je kr precej vredn. Pa praviloma imajo boljše ohišje od konkurence. Ne pa primerjat najcenejšega i7 asusa in MBPja, ker preprosto kvaliteta ni na istem nivoju.
(in ja, sem večinoma anti apple)

SLO_Matej ::

No, sej jaz bi MacBooka zato k se mi z Windowsi in njihovimi težavami ne da več ukvarjat. In ja, imam Asusa zdejle in čez njegovo kakovost nimam kaj reči. Edino baterija, če bi trajala več kot 2 uri bi bilo boljše, samo drugače je pa super. ;) Tudi sam sem bil do sedaj izrazito anti-Apple, samo ko imaš pa poln kufer Windowsev in Microsofta, ki se pri licenčni opremi ne počuti dolžnega pomagati, potem imam pa dovolj.

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Spectre in Meltdown zakrpana na ravni operacijskih sistemov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Varnost
8219320 (14371) jype
»

Microsoft zakrpal osem lukenj in napovedal Kinect za PC

Oddelek: Novice / Ostale najave
125104 (2915) zeleni
»

Popravni torek spet med pomembnejšimi

Oddelek: Novice / Varnost
245808 (4786) McMallar
»

Rekordni popravni torek (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Varnost
7525308 (22744) xyxyxyxy
»

S popravki bogat torek

Oddelek: Novice / Varnost
4611166 (8693) MrStein

Več podobnih tem