»

Evropska komisija Intelu izrekla tretjino globe izpred poldrugega desetletja

Slo-Tech - Evropska komisija je Intelu izrekla 376 milijonov evrov globe zaradi kršitve protimonopolne zakonodaje na trgu procesorjev x86. Gre za epilog odločitve iz leta 2009, ko je Intel dobil 1,06 milijarde evrov težko kazen. Intelu so tedaj očitali, da je imel skrite dogovore s proizvajalci sestavljenih sistemov o popustih na procesorje, če sestavljavci niso nudili (veliko) računalnikov z AMD-jevimi procesorji. Podobne dogovore so imeli tudi z nekaterimi prodajalci.

Zgodba se je začela že leta 2000, ko se je AMD prvikrat pritožil nad nezakonito prakso. Intel se je na odločitev Komisije leta 2014 pritožil, a je bil na prvi stopnji na Splošnem sodišču EU sprva neuspešen. Nato pa je leta 2017 na drugi stopnji Sodišče EU odločitev razveljavilo in vrnilo v ponovno odločanje. Lani je potem sodišče odločilo, da Intelu ni treba plačati globe. Komisija naj bi bila napak ugotovila dejansko stanje, saj je globo izrekla na podlagi napačne ekonomske analize. Z njo ni bilo moč potrditi, da je Intelovo...

3 komentarji

Evropska unija, Indija in sedaj še Savdska Arabija

Slo-Tech - Ledino je orala Evropska unija, konec minulega leta ji je sledila Indija, letos je oglasila še Kalifornija, Brazilija pa o ukrepu še razmišlja. Nepričakovano je naslednja država v vrsti Savdska Arabija, ki je včeraj uzakonila obvezen priključek USB-C na pametnih telefonih. Zakon se bo začel izvajati 1. januarja 2025, za prenosne računalnike pa 1. aprila 2026.

S tem se pridružujejo evropski pobudi, v nekaterih pogledi pa je še strožja. V EU bo USB-C za pametne telefone obvezen od 28. decembra 2024, za prenosnike pa šele od decembra 2026. V Savdski Arabiji so podobno kot EU priključek predpisali še za druge mobilne naprave: tipkovnice, slušalke, zvočnike, brezžične usmerjevalnike. Z ukrepom naj bi privarčevali 45 milijonov dolarjev, letno pa naj bi prodali dva milijona manj polnilnikov. To pa pomeni tudi toliko manj smeti.

66 komentarjev

Splošno sodišče EU: Intelu ni treba plačati milijardne globe iz leta 2009

Slo-Tech - Splošno sodišče Evropske unije je razglasilo delno ničnost odločbe, s katero je Evropska komisija Intelu pred dobrimi dvanajstimi leti izrekla globo zaradi domnevne zlorabe prevladujočega položaja na trgu. Na 1,06 milijarde evrov visoko globo se je Intel že tedaj pritožil, a je sodišče na prvi stopnji pritožbo leta 2014 zavrnilo. Intel je vztrajal in na drugi stopnji je Sodišče Evropske unije Intelu pritrdilo, sodbo razveljavilo in postopek vrnilo v ponovno odločanje na prvo stopnjo. Sedaj je prvostopenjsko sodišče ugotovilo, da je bila globa izrečena na podlagi napačne ekonomske analize, zato je odločitev Komisije odpravilo.

Analiza Evropske komisije je bila nepopolna in ne omogoča z ustrezno gotovostjo potrditi, da je Intelovo ravnanje oviralo konkurenco. Šlo je kontroverzni program, ki je tekel med leti 2002-2007. Proizvajalci in sestavljavci računalnikov - šlo je za Dell, Lenovo, Hewlett-Packard (HP) in NEC -, ki so v vsaj 80 odstotkov svojih namiznih računalnikov vgrajevali...

23 komentarjev

Google izgubil pritožbo proti EU, mora plačati 2,4 milijarde evrov

Reuters - Google je izgubil bitko proti Evropski komisiji zaradi leta 2017 izrečene globe v višini 2,42 milijarde evrov. Komisija je takrat ugotovila, da je Google zlorabil prevladujoč položaj na trgu iskalnikov, ko je dajal neupravičeno prednost svoji storitvi za primerjavo cen. To je bila prva izmed treh visokih glob za Google, ki so skupaj nanesle 8,25 milijarde evrov. Google se je seveda nanje redno pritoževal, sedaj pa je prvi postopek izgubil.

Splošno sodišče v Luksemburgu je zavrnilo Googlove navedbe, s katerimi je ugovarjal globi. Sodišče je potrdilo, da je Google zlorabljal prevladujoč tržni položaj, in meni, da je izrečena globa primerna. Sodišče je pritrdilo ugotovitvam Komisije, da je Google ravnal namerno in zavestno, zato je kršitev še posebej resna. Komisija je izrazila zadovoljstvo z odločitvijo.

Manj navdušen je Google, ki kljub trditvam, da ni šlo za kršitve, dodaja, da je po odločitvi Komisije sporne prakse takoj ustavil. Sodbo bodo preučili in se odločili, ali se bodo...

20 komentarjev

Google se je pritožil na evropsko globo

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Po pričakovanjih je Google vložil pritožbo zoper 1,49 milijarde evrov težko globo, ki mu jo je zaradi oviranja konkurence na področju spletnih iskalnikov med letoma 2006 in 2016 marca izrekla Evropska komisija.

Pritožbo so vložili na Sodišče Evropske unije v Bruslju. Obe strani sta potrdili, da je tožba na sodišču vložena, nadaljnjih komentarjev pa iz Googla niso dajali. Iz Evropske komisije so sporočili le, da bodo svojo odločitev zagovarjali tudi na sodišču.

To je sicer že tretja večja globa, ki jo je Google prejel v EU. Lani je moral Google plačati 4,34 milijarde evrov zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu operacijskih sistemov za mobilne naprave, predlani pa 2,42...

5 komentarjev

Google se je pritožil zoper milijardno globo v EU

Slo-Tech - Po pričakovanjih se je Google pritožil na visoko globo, ki mu jo je Evropska komisija izrekla konec junija. Zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu iskalnikov je dobil 2,42 milijarde evrov kazni, kar je najvišja kazen za kršitev protimonopolne zakonodaje v zgodovini EU. Google je bil takoj napovedal pritožbo, ki jo je formalno vložil včeraj. Zanimivo je, da Google ni zahteval začasne odredbe, ki bi odložila zahtevo Komisije, da Google preneha sporno prakso, temveč je predlagal spremembe lastnih praks.

Sporna praksa je previsoko rangiranje lastnih storitev za primerjavo cen in podobno, ki jih je Google v iskalnih rezultatih prikazoval više, kot bi bilo to upravičeno glede na njihovo ustreznost. Google je torej svoje storitve izpostavljal bolj kot ostale...

3 komentarji

Sodišče Evropske unije razveljavilo milijardno globo za Intel

Europa.eu - Evropska komisija je leta 2009 Intelu zaradi zlorabe prevladujočega tržnega položaja izrekla globo v višini 1,06 milijarde evrov, kar je bila do letošnje kazni Googlu najvišja evropska globa. Ko je Splošno sodišče leta 2014 zavrnilo Intelovo pritožbo, se je Intel pritožil še na Sodišče Evropske unije. To je danes odločilo, da je Intelova pritožba upravičena. Zadevo je vrnilo v ponovno odločanje na prvo stopnjo, torej Splošnemu sodišču.

Spomnimo, da je Komisija Intelu 13. 5. 2009 izrekla globo v višini 1,06 milijarde dolarjev, ker je na trgu procesorjev x86 kršil pravila o konkurenci. Od oktobra 2002 do decembra 2007 je Intel izvajal aktivnosti, ki so bile namenjene izključitvi konkurenta AMD s trga. Intelov tržni delež je presegal 70...

33 komentarjev

Intel izgubil pritožbo, dolžan 1,06 milijarde evrov

Europa.eu - Splošno sodišče Evropske unije je zavrnilo Intelovo pritožbo na odločitev Evropske komisije leta 2009, ki je Intelu naložila plačilo 1,06 milijarde evrov globe zaradi zlorabe monopolnega položaja. Intel se je na odločitev hitro pritožil in po petih letih je bitko izgubil.

Gre za odločitev z dne 13. maja 2009, s katero je Evropska komisija ugotovila, da je Intel ravnal v nasprotju z evropsko protimonopolno zakonodajo. Sporen je bil Intelov program popustov, ki so jih bili deležni Dell, HP, NEC in...

13 komentarjev

Sodišče v Luksemburgu potrdilo 860-milijonsko globo za Microsoft

vir: Reuters
Reuters - Splošno sodišče EU v Luksemburgu je danes v pritožbenem postopku pritrdilo Evropski komisiji in razsodilo, da mora Microsoft plačati globo v višini 860 milijonov evrov zaradi zlorabe monopolnega položaja. S tem je sodišče potrdilo odločitev Komisije iz leta 2008, le globo je zaradi proceduralnega zapleta zmanjšalo za 4,3 odstotka. Microsoft še ni napovedal, ali se bo pritožil. Nad Splošnim sodiščem EU je sicer še Evropsko sodišče v Luksemburgu, kamor se je mogoče pritožiti.

Zgodba se vleče že od leta 2004, ko je Evropska komisija kaznovala Microsoft z globo v višini 497 milijonov evrov, ker je zlorabljal monopolni položaj. Očitali so mu namreč, da konkurenci ne odkrije dovolj...

63 komentarjev

New York: Intel niti kriv niti nedolžen

Intel - V New Yorku se je končal sodni postopek iz leta 2009, v katerem je newyorško tožilstvu Intelu očitalo zlorabo monopolnega položaja. V obtožnici so procesorskemu gigantu očitali nudenje neprimernih popustov in dampinških cen sestavljavcem računalnikov, ki so se obvezali, da ne bodo uporabljali procesorjev konkurenčnega AMD-ja. Podobno tožbo je Intel izgubil v Evropi leta 2009, ko mu je EU naložila rekordno globo v višini 1,06 milijarde evrov. Ločeno sta se v ameriškem civilnem postopku AMD in Intel izvensodno poravnala, saj je Intel AMD-ju plačal 1,25 milijarde dolarjev. Tudi ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) je leta 2010 Intel spoznala za krivega. To pot pa se je postopek v ZDA razpletel precej bolj Intelu v prid.

Intel in državno tožilstvo sta se sporazumela, da slednje od tožbe odstopi....

11 komentarjev

Intel tudi pod ameriškim drobnogledom

Reuters - Maja letos je Evropska komisija Intelu izrekla astronomsko kazen zaradi zlorabe monopolnega položaja, ki je podjetje stala 1,06 milijarde evrov. Sporna je bila Intelova praksa dogovarjanja s sestavljavci računalnikov, ki so dobili kar opazne popuste pri nakupu Intelovih procesorjev, če niso vgrajevali preveč konkurenčnih (predvsem AMD-jevih) čipov. Sedaj pa Intelu drsi tudi na domačem terenu.

Po neuradnih informacijah, ki jih povzema Reuters, se tudi ameriški regulatorji trga pripravljajo na začetek postopka proti Intelu. Zvezna komisija za trgovino (FTC) je preiskavo uvedla lanskega junija. Trije izmed štirih komisarjev, ki primer proučujejo, naj bi se nagibali k začetku uradnega postopka, kar naj bi se zgodilo v prihodnjih tednih.

Intelov predstavnik za stike z javnostmi Chuck Mulloy je podal uradno izjavo podjetja, ki pravi, da sodelujejo s FTC-jem in da so njihove poslovne prakse zakonite in v dobrobit potrošnikov. Spomnimo, da sta poleg EU tudi Južna Koreja in Japonska...

7 komentarjev

Intel ugovarja kazni Evropske komisije

CNet - Evropska komisija je maja Intelu naložila plačilo rekordne globe zaradi zlorabe monopolnega položaja - plačati morajo kar 1,06 milijarde evrov. V odločitvi so Intelu očitali sklepanje skrivnih dogovorov s proizvajalci sestavljenih sistemov, ki so dobivali popuste pri Intelovih procesorjih, če so obljubili, da ne bodo vgrajevali preveč AMD-jevih čipov. Intel se je na kazen pritožil. V pritožbi ugovarjajo, da Evropska komisija ni upoštevala, da je v danem obdobju AMD v resnici povečeval tržni delež, da ni uspela dokazati vzročne zveze med Intelovimi popusti in manjšo prodajo AMD-jevih procesorjev, da ni analizirala, kako so ti popusti vplivali na potrošnike in da se ni držala pravnih postopkov pri izreku kazni. Sedaj zahtevajo preklic kazni ali občutno zmanjšanje in plačilo vseh sodnih stroškov, ki jih bo utrpel Intel.

15 komentarjev