»

Magnetne resonance, računalniške tomografije, rentgeni na internetu kar s tovarniškimi gesli

Slo-Tech - Številni izdelki ameriškega giganta GE Healthcare, med katerimi so naprave za magnetno resonanco, računalniško tomografijo, rentgeni, mamogrami, ultrazvoki in pozitronska emisijska tomografija, imajo nastavljeno tovarniško geslo, ki se ob postavitvi in začetku redne uporabe naprave ne spremeni. Seznami gesel posameznih modelov so javno dostopni na internetu, naprave pa so povezane v internet. Namen je, da bi jih proizvajalec na daljavo posodabljal, a to pomeni, da lahko vanje vlomijo tudi hekerji.

Težave uporabniki ne morejo odpraviti sami, temveč jim mora GE Healthcare poslati tehnika, ki bo spremenil prijavne podatke. Kdor tega ne naredi, pušča svojo napravo izpostavljeno spletu za morebitne vdore. Na njih namreč teče unixovski operacijski sistem, obnašajo pa se kot pravi računalniki. Luknjo, ki ima na lestvici od 1 do 10 oceno resnosti 9,8, so odkrili v podjetju Cyber MDX, na njo pa je opozorila tudi ameriška agencija za internetno varnost in zaščito infrastrukture.

GE...

22 komentarjev

Bolnik umrl med hekerskim napadom na bolnišnico

Slo-Tech - V univerzitetnem kliničnem centru v Düsseldorfu so imeli od minulega četrtka težave zaradi hekerskega napada z izsiljevalskim virusom, ki so se končale tragično. Bolnica v kritičnem stanju, ki je zaradi nedelujočih sistemov niso mogli sprejeti, temveč so jo preusmerili v drugo bolnišnico, je kmalu zatem umrla. Hekerji so bolnišnico napadli po pomoti in so po opozorilu policije napad prekinili in posredovali ključe za odklep šifriranih datotek.

Napad je bolnišnico docela ohromil, saj so odpadale operacije in drugi načrtovani posegi. Prizadetih je bilo 30 strežnikov informacijskega sistema v bolnišnici, ponovno vzpostavljanje sistema pa bo trajalo več tednov. To ne pomeni, da bo bolnišnica toliko časa onesposobljena; toliko časa bo trajalo, da bo čisto vse, kot je bilo pred napadom. Tiskovni predstavnik bolnišnice je zagotovil, da so med napadom še vedno skrbeli za vseh 570 hospitaliziranih bolnikov, niso pa mogli sprejemati novih ali opravljati naročenih posegov pri zunanjih...

85 komentarjev

Ko napade malware, se bolnišnice ustavijo

Slo-Tech - Moderne bolnišnice so že tako digitalizirane, da je njihovo delovanje brez delujočega informacijskega sistema močno moteno. V zadnjih letih to ponovno spoznavamo, kadar jih napade kakšen zlonamerni virus. Ta teden imajo težave v treh ameriških in sedmih avstralskih bolnišnicah, kjer morajo zaradi napada malwara zavračati vse bolnike razen tistih v kritičnem stanju.

Tri bolnišnice v Alabami je napadel izsiljevalski virus, katerega imena še niso razkrili. Zaradi tega so v DCH Health System, kamor sodijo bolnišnice, močno omejili obseg delovanja bolnišnic. Brez delujočega informacijskega sistema so prenehali sprejemati nove bolnike (razen tistih, ki jih ne smejo odkloniti). Prav tako odpadajo pregledi in ambulante.

Podobne težave imajo tudi v Avstraliji, kjer je prizadetih sedem bolnišnic v zvezni državi Viktorija. Zaradi okužbe z izsiljevalsko programsko opremo so morali izključiti del računalniških sistemov, ki se nanašajo na kartone pacientov, naročanje in upravljanje. Kjer je to...

25 komentarjev

V bolnišnicah ranljivi CT, PET in druge diagnostične naprave

Slo-Tech - Ameriški ISC-CERT je izdal opozorilo, da so Siemensove medicinske diagnostične naprave za preiskave, kot so računalniška tomografija (CT), pozitronska emisijska tomografija (PET) in fotonska emisijska računalniška tomografija (SPECT), ranljive in jih lahko hekerji prek interneta napadejo. Ranljivost so znane, na internetu pa se že pojavlja koda, ki jih tudi v praksi izrablja. Siemens je dejal, da bodo pripravili popravke, v vmesnem času pa bolnišnicam svetuje, da naprave izključijo iz omrežja.

In to je tudi srž problema. Večina teh naprav je povezana v omrežja, ki so dostopna prek interneta. To je posledica katastrofalne IT-politike v ameriških bolnišnicah, kjer primanjkuje strokovnjakov in jasnih...

36 komentarjev

Britanske bolnišnice poklenile pod izsiljevalsko programsko opremo

Napis v angleških bolnišnicah

Slo-Tech - Veliki napad z izsiljevalsko programsko opremo je prizadel več kot deset britanskih zdravstvenih ustanov, poročajo z Otoka. Po zadnjih podatkih britanske NHS (National Health Service) je prizadetih vsaj 16 ustanov. Napad ni usmerjen izključno na bolnišnice in je prizadel tudi druge računalnike, dodajajo. Gre za izrabo ranljivosti EternalBlue, ki jo je prva odkrila NSA in uporabljala za lastne potrebe, vdor vanjo s strani Shadow Brokers pa jo je obelodanil celemu svetu. Najverjetneje gre za napad z Wanna Decryptor. O sorodnem napadu z virusom WannaCry pozročajo tudi iz Španije, kjer je velika žrtev operater Telefonica.

The Blackpool Gazette poroča, da je napad povzročil posledice na nacionalni ravni in da so nekatere...

96 komentarjev

Losangeleška bolnišnica plačala odkupnino zaradi hekerskega napada

Los Angeles Times - Losangeleško bolnišnico Hollywood Presbyterian Medical Center je presenetil novodobni hekerski napad, v katerem so napadalci naposled dosegli plačilo odkupnine. Napad se je zgodil že v začetku meseca, a ga do rešitve problema niso obešali na veliki zvon. Kljub podpori FBI, lokalne policije in računalniški strokovnjakov iz podjetij za računalniško forenziko je bolnica napadalcem plačala približno 17.000 dolarjev odkupnine v bitcoinih. Preiskava se seveda nadaljuje.

Sprva naj bi bili hekerji zahtevali nerealnih 9000 bitcoinov, ki so po trenutnih tržnih tečajih vredni okrog 3,6 milijona dolarjev. Uspeli so namreč okužiti informacijsko omrežje, zaradi česar je bila bolnišnica nekaj časa paralizirana. Oddelka za radiologijo in onkologijo sta bila nekaj dni zaprta,...

35 komentarjev

Malware napada tudi bolnišnične aparature

Technology Review - Večkrat smo že pisali o problemu zlonamerne programske opreme (malware), ki dandanes ni več problem zgolj na osebnih računalnikih, ampak precej širše. Obširno smo poročali o težavah borznih sistemov in saboterskih programih v kibervojskovanju, ničesar pa še nismo povedali o programski opremi v bolnišnicah. Tudi ta je v vedno večji meri zasnovana na sistemih Windows in prav tako zanikrno vzdrževana - rezultati so množične okužbe kritičnih bolnišničnih sistemov.

Raziskovalci ugotavljajo, da je problem precej bolj razširjen, kot je to videti v javnosti in kot bi si to želeli. Rezultati študije v ZDA kažejo precej klavrno sliko. V Beth Israel Deaconess Medical Centru v Bostonu, ki je univerzitetna bolnišnica harvardske...

49 komentarjev

Zaradi napake osemkrat bolj obsevani

CT-posnetek glave

Los Angeles Times - V losangeleškem Cedars-Sinai Medical Centru so po poldrugem letu odkrili, da so bolniki, ki so jih slikali s pomočjo računalniške tomografije (CT), prejeli osemkrat več ionizirajočega sevanja, kot bi ga smeli in morali. Pri slikanju s CT gre v bistvu za zlaganje kopice dvodimenzionalnih rentgenskih slik, posnetih pod različnimi koti, v tridimenzionalno predstavitev osebe. Februarja 2008 so v omenjeni bolnišnici začeli uporabljati nov protokol za posebno vrsto pregleda, ki je namenjena diagnosticiranju kapi, s katero naj bi pridobili več podatkov o motnjah prekrvavitve možganov.

Pri...

13 komentarjev

Bolnišnice in Windows: je že kdo umrl zaradi črva ali virusa? Računalniškega seveda ...

NW Fusion - NW Fusion poroča o težavah ki jih imajo s proizvajalci medicinske opreme. Ti namreč potrebujejo kak mesec, da preizkusijo vse popravke, ki jih Microsoft izda za svoje operacijske sisteme. V bolnišnicah je precej opreme, ki se uporablja za delo z bolniki in ta oprema potrebuje za svoje delovanje računalnik, na katerem teče operacijski sistem Windows. Izdelovalci opreme bolnišnicam odsvetujejo namestitev popravkov, ki še niso bili ustrezno preizkušeni z njihove strani.

Bolnišnice pa protestirajo, saj imajo precej težav z virusi in ostalo zalego, ki zadnje čase precej uspešno spravlja računalnike z Windows na kolena.

62 komentarjev