»

Prodaja gramofonskih plošč še vedno raste

vir: CNBC
CNBC - Trend minulega leta, ko je v ZDA prodaja gramofonskih plošč prehitela zgoščenke, se nadaljuje. V prvi polovici tega leta je bilo prodanih 19,2 milijona gramofonskih plošč in 18,9 milijona zgoščenk, so ocenili v podjetju MRC Data. Poleg gramofonskih plošč se je okrepila tudi prodaja pretočne glasbe (streaming), ki je zrasla za 15 odstotkov.

Še osupljivejša je rast v primerjavi z minulim letom. V prvi polovici leta 2020 so prodali 9,2 milijona gramofonskih plošč, letos pa kar za 108 odstotkov več. K temu je veliko prispevala tudi epidemija koronavirusa, zaradi česar so odpadli dogodki v živo, potrošniki pa so se preusmerili k drugim fizičnim izdelkom, kjer so pri glasbi na prvem mestu prav gramofonske plošče.

Med izvajalci je na prvem mestu Taylor Swift z albumom Evermore, sledijo pa Harry Styles s Fine Line,Kendrick Lamar z Good Kid M.A.A.D. City in Billie Eilish z When We Fall Asleep, Where Do We Go?. Evermore je postavil tudi absolutni rekord v prodaji v enem tednu, in sicer so...

70 komentarjev

V ZDA prodaja gramofonskih plošč prehitela zgoščenke

Bloomberg - Prodaja gramofonskih plošč je v ZDA prvikrat po letu 1986 presegla prodajo zgoščenk (glasbenih CD-jev), je ugotovila stanovska organizacija RIAA (Recording Industry Association of America). V prvi polovici tega leto so za Američani za gramofonske plošče odšteli 232 milijonov dolarjev, medtem ko so za zgoščenke skoraj polovico manj, le 130 milijonov dolarjev. V letu 2019 je bila prodaja obeh zvrsti približno izenačena, in sicer 224 milijonov dolarjev za gramofonske plošče in 248 milijonov dolarjev za zgoščenke v prvem polletju. Mimogrede, najbolj prodajan album na ploščah lani je bil legendarni Abbey Road. Med najbolje prodajanimi izvajalci so še Pink Floyd, David Bowie, Fleetwood Mac, Led Zeppelin, Jimi Hendrix in Queen.

To ni nov trend, saj prodaja gramofonskih plošč zlagoma raste vse od leta 2005, ko so jih prodali najmanj dotlej, le za 14 milijonov dolarjev. Letos je obrat še posebej močan, ker je prodaja zgoščenk zaradi ukrepov proti epidemiji strmoglavila. Prodali so za...

98 komentarjev

Prodaja gramofonskih plošč in kaset še vedno raste

Slo-Tech - Naslov se sicer bere, kot bi stopili v preteklosti, a podatki ne lažejo. Glasbo si sicer čedalje več pretakamo in čedalje manj kupujemo, a med slednjim prodaja starejših nosilcev ne jenja. V ZDA se je lani prodaja gramofonskih plošč povečala za 12 odstotkov in dosegla 9,7 milijona prodanih enot. Še bolj nenavadno je, da raste tudi prodaja kaset, ki so jih lani prodali 118.200 ali petino več kot leto pred tem. Medtem prodaja zgoščenk pada, in je lani znašala 61 milijonov, kar je 19 odstotkov manj kot leta 2017.

K prodaji močno doprinesejo stari albumi, saj kar 66 odstotkov prodanih gramofonskih plošč predstavljajo tri in več let stari albumi. Med najbolj prodajanimi so bili albumi Michaela Jacksona, Beatlov, Fleetwood...

344 komentarjev

Sony bo začel izdelovati gramofonske plošče

Slo-Tech - Gramofonske plošče, ki so bile konec tisočletja že popolnoma odpisane, se vračajo. Približno desetletje že traja trend povečevanja njihove prodaje, tako da že presegajo 10 odstotkov vseh prodanih albumov. Lani je bila prodaja gramofonskih plošč celo največja v zadnjih 25 letih! Prihodki od prodaje gramofonskih plošč so konec leta na Otoku celo presegli te od prodaje digitalne glasbe (tu je mišljen prenos, ne streaming). Nekaj so k temu pripomogle smrti nekaterih glasbenikov, denimo Davida Bowieja, nekaj pa splošen trend. In slednjega lovijo založniki. Lani so prihodki od prodaje 12 milijonov plošč presegli 416 milijonov dolarjev.

Celo proizvajalci, ki so jih že zdavnaj nehali izdelovati, se ponovno vračajo z...

125 komentarjev

Vsak deseti prodani album je gramofonska plošča

Slo-Tech - Nielsen Music je objavil polletno poročilo o prodaji glasbe v ZDA, ki razkriva večinoma pričakovane trende, med nenavadnejše pa gotovo štejemo vztrajno rast prodaje gramofonskih plošč. Ta traja že dobrih osem let.

V zadnjih šestih mesecih se je prodaja glasbe v vseh možnih oblikah in na vseh nosilcih v ZDA povečala za 14 odstotkov in je dosegla 260 milijonov dolarjev. Levji delež je odpadel na neposredno predvajanje (streaming), kjer je rast 92-odstotna. V pol leta so ljudje na ta način kupili 135 milijard skladb. Skupno je rast prodaje prek digitalnih medijev (prodaja in streaming skupaj)...

111 komentarjev

Prihodki glasbenih založb upadajo, prodaja vinilk narašča

ComputerWorld - Pred slabima dvema letoma smo povzeli zanimivo statistiko, da se gramofonske plošče vračajo, ki še vedno drži. Leta 2007 so jih v ZDA prodali slab milijon, predlani 1,88 milijona, lani že 2,5 milijona, medtem ko smo letos na poti k novemu rekordu. Na njihovo prodajo sicer odpade zgolj dober odstotek vseh prodanih fizičnih nosilcev medijev, a pomenljiv je naraščajoč trend.

Slabše se držijo njihovi mlajši bratje in sestre. Prodaja CD-jev pada že od leta 2001; letos je bil v prvem polletju upad v primerjavi z lanskim 18-odstoten, čeprav so še vedno najbolj pogost način distribucije glasbe. Prek digitalnih kanalov založniki namreč zberejo 25,3 odstotka svojih prihodkov. Prav ti se tudi znižujejo, saj so se lani dohodki glasbenih založb znižali za 7,2 odstotka. Prodaja fizičnih nosilcev je upadla za 12,7 odstotka, prodaja v digitalnih formatih pa se je zvišala za 9,2 odstotka.

Statistika torej ne pove nič kaj nepričakovanega, izvzemši nenavadno priljubljenost vinilnih plošč. Še vedno...

80 komentarjev

Lani prodanih dvakrat več gramofonskih plošč

CNet - Naslednja v vrsti statistik za pravkar izteklo se leto je prodaja glasbe. Založniki so skupaj lani prodali 1,51 milijarde izdelkov, kar je za deset odstotkov več kot predlani, pri čemer so šteli albume v trgovinah in prek spleta, posamezne skladbe prek spleta in glasbene videe. Priljubljenost celotnih albumov se zmanjšuje, so lani prodali le 428 milijonov ali 14 odstotkov manj kot leto prej, vedno bolj pa se prodajajo posamezne skladbe. Največkrat prodana skladba leta 2008 je Bleeding Love Leone Lewis, najbolj prodajana izvajalka pa je bila Rihanna.

Posebej zanimiva pa je vrnitev gramofonskih plošč. Čeprav so jih CD-ji in MP3-ji zasenčili že zdavnaj, so te še vedno pri življenju, predvsem vsled avdiofilov, ki trdijo, da nudijo opazno boljši zvok. Lani so tako prodali 1,88 milijona plošč, kar je sploh največ od leta 1991, ko Nielsen SoundScan meri trende. Prejšnji rekord je znašal poldrugi milijon iz leta 2000, leta 2007 pa so prodali pičlih 990.000 plošč.

139 komentarjev

Zajemanje glasbe z vinilke malce drugače

Slashdot - Najbrž ste se že vsi že kdaj srečali z vinilkam, ki jih je tekom let izpodrinil CD in jih danes kupujejo le še najbolj zagrizeni audiofili. Če že ne drugod, pa vsaj takrat, ko ste na računalnik arhivirali glasbo iz kupa gramofonskih plošč - gramofon ste povezali preko kabla z zvočno kartico, položili iglo na gramofonsko ploščo, pognali ustrezen program za zajemanje glasbe in zabava se je lahko pričela. Toda ali ste vedeli, da se da glasbo z gramofonskih plošč zajemati tudi na malce drugačen način?

Tip, ki se je lotil zanimivega projekta, to še kako dobro ve, saj je preko računalnika izluščil glasbo iz slike (!) gramofonske plošče. Najprej je poslikal vse štiri dele plošče, jih nato združil v eno sliko in pognal program. Kako mu je uspelo vse skupaj, si lahko ogledate na tej strani.

Lahko pa kar takoj povem, da branje glasbe iz slik gramofonske plošče ni ravno najboljša metoda, saj vsebuje polno motenj. No, z malce domišljije in posluha boste uspeli poleg šuma nekje v ozadju slišati...

1 komentar