»

G Suite za nekomercialne uporabnike vendarle ostaja brezplačen

Slo-Tech - Ko je v začetku leta Google napovedal ukinitev brezplačne verzije G Suite, ki so jo nekateri uporabniki imeli še iz minulih časov, je začetek plačevanja napovedal za 1. julij. Sledil je množičen odziv razočaranih uporabnikov, ki so vendarle dosegli svoje. Še vedno bodo lahko uporabljali svoje 16 let stare brezplačne račune.

Nekdanji G Suite, kasnejši Google Apps in Google Workspace, omogoča uporabo Googlovih storitev tudi z drugimi domenami elektronskega naslova, ne le google.com. Dandanes so glavni uporabniki podjetja, a med leti 2006-2012 je lahko tak račun brezplačno odprl kdorkoli. In marsikdo si je omislil svojo domeno in na njo povezal svoj elektronski naslov, ki je deloval na Googlovi platformi. Čeprav že desetletje ni možno brezplačno registrirati takšnega računa, je majhna skupina uporabnikov ostala s to storitvijo. Google je to januarja tako zmotilo, da jim je napovedal zaračunavanje storitve. Ker je sledil buren odziv množic, je Google že teden dni pozneje omilil...

12 komentarjev

Google stopil korak nazaj pri G Suitu

Slo-Tech - Googlovi napovedi, da bo ukinil brezplačne pakete G Suite, s čimer bi zaobšel obljubo, da bo storitev vedno brezplačna, dokler bo obstajala, je sledil buren odziv javnosti. Ta je Google celo prisilila, da si je nekoliko premislil. Predvsem je podjetje presenetilo število ljudi, ki jih bo sprememba prizadela. Prvi korak bo anketa, ki se je nepričakovano pojavila na spletu in s katero želi Google ugotoviti, koliko ljudi ima G Suite in kako bo sprememba vplivala nanje. Google obljublja, da bodo sodelujoči v anketi v prihodnjih mesecih dobili dodatne informacije, kaj storiti.

Druga pomembna novost pa je možnost prenosa podatkov v brezplačne račune. Sprva je Google napovedal le dve možnosti: plačilo naročnine ali ukinitev računa. V slednjem primeru bi uporabniki s storitvijo Google Takeout sicer lahko prenesli večino podatkov, a bi dobili zgolj lokalne datoteke, ki bi jih bilo težko spremeniti v neko enostavno berljivo obliko. Sedaj pa bo Google ponudil tudi možnost prenosa na...

64 komentarjev

Zastonjkarjem na G Suite bo odklenkalo

Slo-Tech - G Suite, ki omogoča uporabo Gmaila z lastno domeno v elektronskem naslovu namesto gmail.com, je bil v prvih letih brezplačen. Kdor je storitev naročil v letih 2006-2012, mu zanjo ni bilo treba plačati. Tako je ostalo vse do danes, čeprav je G Suite vmes postal plačljiva storitev. Google se je odločil, da temu naredi konec.

Že predlani se je G Suite prelevil v Google Workspace. Zadnji korak te večje reorganizacije bo ukinitev brezplačnega G Suita, saj bodo vse uporabnike prestavili na ustrezne verzije Workspacea, odvisno od načina uporabe. To pomeni, da bodo brezplačne storitve obdržali uporabniki, ki se uvrščajo med neprofitne ali izobraževalne ustanove. Ti bodo še naprej brezplačno dostopali do Gmaila, Driva in Docsa z lastno domeno. Preostali pa bodo morali plačevati naročnino.

Spremembe bodo začele veljati 1. maja. Dotlej lahko uporabniki izberejo ustrezen paket, kasneje pa bo izbral kar Google. Storitev bo postala plačljiva 1. julija, nato pa jim bo Google še eno leto nudil...

249 komentarjev

Svet stoji in pade ... na Googlovih strežnikih

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Sinoči je utrpelo izpad kar nekaj spletnih storitev, med njimi YouTube, Snapchat, Gmail, Vimeo, Discord in druge. Shopify je denimo moral za nekaj časa zapreti tudi blagajne v fizičnih trgovinah. V ozadju vsega je bilo sesutje Googlovih strežnikov na katerih storitve gostujejo, pri čemer je bila najbolj prizadeta vzhodna obala ZDA, so pa izpad YouTuba in Gmaila opazili tudi uporabniki po Evropi in drugod po svetu. Nasploh so nadzorne plošče G Suite občasno prikazovale nedelovanje večine Googlovih storitev.

Stvari so se normalizirale šele po dobrih štirih urah, Googlovi inženirji pa so za...

16 komentarjev

Priljubljenost iskalnika DuckDuckGo raste

Slo-Tech - Iskalnik DuckDuckGo, ki kot glavno prednost izpostavlja anonimnost in zasebnost, saj ne zbira nobenih podatkov o uporabniki, pridobiva čedalje več uporabnikov. Dnevno postreže že več kot 30 milijonov iskanj, kar je 50 odstotkov več kot pred letom dni. Da je dosegel 10 milijonov dnevnih iskanj, je trajalo sedem let. Do 20 milijonov je trajalo še dve leti, zadnjih deset milijonov pa je dodal v manj kot letu dni. Rast je eksponentna.

Čeprav se 30 milijonov sliši veliko, je to zelo malo v primerjavi s tremi milijardami iskanj vsak dan na Googlu. Toda počasi se daleč pride, predvsem pa...

36 komentarjev

Et tu, Gmail?*

The Wall Street Journal - Svetovni mediji so se te dni razpisali o domnevnem Googlovem deljenju vsebine naše pošte. Čeprav smo to vsi vedeli, in čeprav je Google lani zatrdil, da tega več ne bo počel. Razkritje za največjo poštno storitev - Gmail ima 1,4 milijarde uporabnikov - prihaja v neugodnem času, ko je javnost v Evropi in ZDA precej na nogah zaradi brezbrižnega ravnanja z njihovimi osebnimi podatki.

Pa je to res? Da, tako odgovarjajo predstavniki Googla, njihovi zaposleni v našo pošto pogledajo ob izjemnih dogodkih, seveda z našim izrecnim strinjanjem za to priložnost, denimo v primeru prijavljenih zlorab ali hroščev.

Kaj pa tretje osebe? Tudi. Obstaja namreč vse polno aplikacij, ki do Gmaila dostopajo...

27 komentarjev

Google ne bo več bral vaše elektronske pošte

Slo-Tech - Google je brez velikega pompa sporočil, da ne bo več bral elektronske pošte uporabnikov za namene prikazovanja ciljanih oglasov. Doslej so to počeli Googlovi algoritmi, zato so bili oglasi, ki smo jih videvali v brezplačni verziji Gmaila, povezani z vsebino naše pošte. Če smo si pošiljali pošto o počitnicah na tropskih otokih, smo pač videvali reklame zanje.

Spremembe pa ni zahteval Googlov marketinški oddelek, temveč oddelek za storitve v oblaku Google Cloud. Poslovno verzijo Gmaila namreč uporabljajo številna podjetja, prav tako pa najemajo paket pisarniških aplikacij G Suite, ki ima tri milijone naročnikov. Čeprav Google uporabnikom, ki za Gmail plačujejo, nikoli ne prikazuje ciljanih oglasov, so se za spremembo odločili iz praktičnih razlogov. Nekateri...

20 komentarjev

Evropska komisija s predlogom za varstvo zasebnosti nad Facebook, Google, WhatsApp

Podpredsednik EK Andrus Ansip odločno podpira novosti

Europa.eu - Evropska komisija je danes predstavila predlog nove zakonodaje s področja varstva zasebnosti, ki bi izboljšala varovanje pravice do zasebnosti pri elektronskih komunikacijah in okrepila varstvo podatkov. Evropska komisija si bo prizadevala, da bodo novi predpisi sprejeti do maja prihodnje leto, ko bo začela veljati splošna uredba o varstvu podatkov. Nova predlagana uredba podrobneje določa standarde varovanja zasebnosti pri elektronskih komunikacijah v skladu z določili splošne uredbe.

Nova uredba je po mnenju Evropske komisije potrebna, ker je situacija na trgu danes bistveno drugačna kot pred petnajstimi leti, ko je bila sprejeta zadnja specialna direktiva na tem področju. Slednja je zajemala je klasične operaterje, nova pa regulira tudi...

20 komentarjev

Računalniki Lenovo z veliko varnostno luknjo

Slo-Tech - Lenovo je med oktobrom in decembrom lani na računalnike, ki so jih prodajali, namestil programsko opremo za prikazovanje boljših, personaliziranih oglasov. Pri tem pa so zagrešili hudo varnostno malomarnost, ki lahko sedaj po odkritju uporabnike prevara, saj napadalcem omogoča izvedbo napadov MITM.

Gre za program Superfish, ki ga je Lenovo nameščal na računalnike. Ta pri brskanju po spletu "ugrabi" sejo, uporabnika preusmeri na svoje strežnike, da lahko v stran vstavi ciljane oglase, in šele nato prikaže stran. Da bi postopek deloval tudi pri uporabi varnih strani (HTTPS), ki še zdaleč niso omejene več le na e-bančništvo, saj jih imajo na primer tudi Google, Facebook in naša stran, je Lenovo na računalnike namestil...

47 komentarjev

Ali Facebook beleži tudi, kar pobrišete? Lahko bi

smh.com.au - Facebook shranjuje karseda veliko informacij o svojih uporabnikih, ker je takšen pač njihov poslovni model. Več informacij, več ciljanih oglasov, več denarja. Včasih gredo pri tem predaleč, kot je bilo večletno hranjenje že zdavnaj izbrisanih slik, kar so dokončno popravili šele lani. Sydney Morning Herald se sprašuje, kaj je s stvarmi, ki jih na Facebook zapišemo, pa si potem premislimo. Natančneje: kaj je s komentarji, ki jih napišemo, a ne pritisnemo Enter, temveč napisano zbrišemo.

Izkaže se, da Facebook teoretično lahko hrani tudi to. Ideja ni nova, saj nekaj podobnega počne tudi Gmail. Če pišete elektronsko sporočilo v Gmailu in ga ne shranite pred zaprtjem brskalnika, ga Google med Osnutke shrani za vas. To je koristno v primeru, da se vam brskalnik sesuje ali vas kaj iztiri kaj drugega,...

12 komentarjev

Tudi Yahoo! bo sledil uporabnikom

Reuters - Reuters in MMC rtvslo poročata, da je Yahoo! najavil uvedbo personaliziranega oglaševanja na podlagi uporabnikovega vedenja na svetovnem spletu.

Po navedbah virov naj bi Yahoo! poleg prikazovanja personaliziranih oglasov na podlagi iskalnih vnosov, uporabljal tudi druge metode za ugotavljanje uporabnikovega zanimanja. Sledil naj bi uporabnikovemu vedenju na Yahoo-jevem portalu ter klikanju na oglasna sporočila in na podlagi tega izdelal uporabnikov profil za prikazovanje ciljanih oglasov (ang. targeted ads). Po zagotovilu odgovornih, oglaševalcem ne bodo posredovani osebni podatki uporabnikov.

Oglaševalci naj bi bili po besedah Grega Colemena iz Yahoo-ja pripravljeni za tovrsten način oglaševanja plačati več. Na MMC rtvslo se ob tem sprašujejo o etičnosti tovrstnega oglaševanja.

Nestrpno čakamo na odgovor Googla.

21 komentarjev