»

World Economic Forum: Letos boste službo lažje kot v Sloveniji našli le na Japonskem in na Tajvanu

weforum.org -
Medtem, ko je večina podjetij iz Vzhodne Evrope letos zadržana pri iskanju novih sodelavcev, pa bo Slovenija v 2017 zabeležila pravi zaposlitveni cunami. Tako mednarodna organizacija World Economic Forum, ki je predstavila analizo držav in njihovih gospodarstev s poudarkom na ustvarjanju novih delovnih mest. Med 11 državami, katerih podjetja bodo letos najbolj iskala svež kader, se je Slovenija uvrstila na tretje mesto, takoj za Tajvanom in Japonsko. Slovenska podjetja bodo po analizi letos povečala iskanje novih sodelavcev za 22 odstotkov v primerjavi z letom poprej. Gonilo zaposlovanja pa bodo tehnološka podjetja. Med evropskimi državami, ki so se znašle na omenjeni lestvici, so še Madžarska, Bolgarija in Romunija.

221 komentarjev

Japonska se vrača k jedrski energiji

BBC - Dobili smo odgovor na vprašanje, ali se lahko razvita država, ki tretjino električno energije pridobi iz jedrskih elektrarn, odpove jedrski energiji. Japonska je pred katastrofalno jedrsko nesrečo v Fukušimi pred štirimi leti načrtovala gradnjo novih jedrskih elektrarn, da bi z njimi skupno pokrili 40 odstotkov vseh japonskih potreb po elektriki. Zaradi potresa, ki mu je sledil tsunami, je odpovedal hladilni sistem, kar je povzročilo izpust radioaktivnih snovi v okolje.

Japonska je leta 2012 ugasnila vse jedrske reaktorje in bila odtlej - razen krajšega vmesnega obdobja - brez jedrske energije. To je povzročilo milijardne stroške in dvig emisij toplogrednih plinov, saj so morali zagnati stare termoelektrarne na uvoženi...

87 komentarjev

Samsung terja prepoved prodaje iPhona 4S na Japonskem in v Avstraliji

iPhone 4S, novo jabolko spora

vir: engadget
The Wall Street Journal - Spor med Applom in Samsungom, v katerem je prvi dosegel prepoved prodaje Galaxy Taba 10.1 v Avstraliji, Nemčiji in še večji del Samsungovega asortimana na Nizozemskem, se še razplamteva. Samsung je takoj po predstavitvi novega Applovega iPhona 4S vložil zahtevo za prepoved prodaje v Franciji in Italiji, sedaj pa želijo isto doseči še v Avstraliji in na Japonskem. Nizozemsko sodišče pa je zahtevo za prepoved prodaje Applovih izdelkov zavrglo.

Danes so namreč na sodiščih v Tokiu in v Novem južnem Walesu vložili zahtevi za začasno odredbo, ki bi prepovedala prodajo iPhona 4S do končne odločitve sodišča v obeh državah, na Japonskem pa še...

41 komentarjev

Potres na Japonskem povzročil motnje v dobavi silicija

Tovarna Širakava pred potresom.

ComputerWorld - Nedavni potres na Japonskem, ki je popolnoma uničil severni del države okoli mesta Sendai, je pustil posledice tudi na trgu računalniških komponent. Zaradi izpadov električne energije, poškodovane infrastrukture in okrnjenih prometnih povezav so morali mnoge tovarne ustaviti ali pa vsaj v njih zmanjšati proizvodnjo. Tako sta obstali tudi tovarna Širakava podjetja Shin-Etsu Chemical Co. v mestu Fukušima in tovarna podjetja MEMC Electronic Materials v mestu Uconomija, ki obvladujeta četrtino svetovne proizvodnje silicijevih rezin za izdelavo čipov.

Izpad dobave rezin v višini 25 odstotkov pa ni omejen le na japonsko gospodarstvo, ampak vpliva na celotno industrijo polprevodniških komponent na svetu. Posebej pomembna je tovarna Širakava, ki ima na svetu kar petinski delež in je bila ob...

11 komentarjev

Začetek prodaje Wii na Japonskem in njeno raztelešenje

Reuters - Nintendo je z 2. decembrom lansiral svojo konzolo Wii tudi v svoji domovini, kjer so jo pričakali z tradicionalnimi vrstami. V primerjavi s Sonyem, je Nintendo na Japonskem poslal na tržišče štiri krat toliko konzol: 400.000. Slaba novica za ostali svet je, da bo Wii zaenkrat podpiral predvajanje DVD-jev samo v japonski izvedbi. Konzolo so najprej začeli prodajati na najpomembnejšem svetovnem tržišču: ZDA. Tudi tu so privrženci čakali po več dni v vrstah.

Nintendo, nekdanji prvak med konzolami, ima prednost pred konkurenco v nižji ceni konzole (250 ameriških dolarjev) ter v inovativnem igralnem vmesniku s senzorji za zaznavanje gibanja. Posameznike že skrbi, da se ne bodo igralci v zanosu igre poškodovali.

Skrbijo jih tudi drugi tipi profesionalnih poškodb. Poleg tega se je že našel nesrečnik, ki mu je uspelo v zanosu trenutka strgati varnostni pašček in poškodovati televizor. Podobnih nesreč sedaj že mrgoli na medmrežju.

vir: Reuters

V ZDA so se takoj našli radovedneži,...

17 komentarjev

Na Japonskem samo še digitalna televizija?

Slashdot - Po poročanju Slashdota naj bi predvidoma do leta 2011 na Japonskem popolnoma prešli z navadne analogne tehnike oddajanja signala na digitalno. Kljub temu da je zaenkrat digitalni signal na voljo le ob večjih mestih Tokia, Nagoye in Osake, japonska vlada načrtuje, da bo signal na voljo vsem državljanom do leta 2006. Popoln prehod pa naj bi se po predvidevanjih zgodil do leta 2011.

Sicer je vse skupaj zelo lepo, vendar se tukaj pojavi problem, da manjše televizijske hiše ne bodo mogle oddajati digitalnega signala, ker je potrebna oprema zelo draga. In ne samo oprema za oddajanje, tudi oprema za sprejemanje je zelo draga. Po zadnji raziskavi ene izmed večjih japonskih agencij je povprečen kupec za nadgradnjo pripravljen plačati samo 1.200 dolarjev. In samo 40 odstotkov ljudi ve, kaj sploh je digitalna televizija. Klik!

5 komentarjev