»

Samsung in Mastercard preizkušata biometrične plačilne kartice

Slo-Tech - Včasih so imele kartice magnetni zapis, zato smo se ob transakcijah podpisovali, sedaj imajo čipe, ki terjajo vpis kode PIN. V prihodnosti pa bi lahko zadoščal že prstni odtis, menita Samsung in Mastercard. Biometrične kartice, ki sicer niso nova tehnologija, saj so jih prvikrat pokazali že leta 2017 in testirali v Južni Afriki ter na Cipru, bodo sedaj začeli preizkušati v Južni Koreji.

Nove plačilne kartice bodo imele nove Samsungove čipe, ki bodo omogočali plačevanje na vseh običajnih terminalih. Za potrditev plačila bo dovolj, da imetnik kartice prisloni svoj prst na čip, ki bo prebral prstni odtis in ob pozitivnem rezultatu odobril transakcijo. S tem bo odpadla tudi potreba po dotikanju kateregakoli dela terminala z roko, kar bo varnejše tudi za ljudi.

Za zdaj v najavi, ki preizkus na terenu obljublja še za letos, manjkajo ključne informacije. Prstni odtis oziroma iz njega izračunana zgoščena vrednost se bo morala primerjati z referenčno vrednostjo. Ni jasno, kje in kako bo...

27 komentarjev

Mastercard se ne da, prihajajo kreditne kartice s senzorjem za prstni odtis

vir: BBC
BBC - Po poskusni dobi kartic s senzorji za prstni odtis v Južni Afriki bodo pri Mastercardu uvedli novo generacijo kreditnih kartic. V naslednjih mesecih bodo delovanje kartic preizkusili še v Evropi in Aziji, v roke vseh uporabnikov pa naj bi kartice prišle še letos. Dodana vrednost nove tehnologije je, da pred izvršitvijo plačil ne boste več potrebovali vtipkavati PIN številke. Ta je sedaj vaš prstni odtis. Varnostni strokovnjaki ob tem opozarjajo, da uporaba prstnih odtisov ni stoodstotno varna pred goljufi. Vendar MasterCard očitno meni drugače.


Mastercardov šef varnosti Ajay Bhalla kritikom odgovarja, da bo “tehnologija skeniranja prstnih odtisov pripomogla k večji varnosti in lažjo uporabo kreditnih kartic, saj prstnih odtisov ni...

33 komentarjev

Pakistan bo zbral prstne odtise vseh uporabnikov mobilne telefonije

Washington Post - Pakistan se je lotil zbiranja biometričnih podatkov svojih državljanov, pri čemer želijo vse ostale države prehiteti kar po desni in v rekordnem času zbrati prstne odtise vseh prebivalcev te 185-milijonske države. Tega so se lotili tako, da bo oddaja in registracija prstnih odtisov pogoj za uporabo najbolj razširjene storitve v državi - mobilne telefonije.

Uradno gre za boj oblasti proti terorizmu in ker teroristi radi uporabljali mobilne telefone, jih bodo s to akcijo onemogočili. Oblastem so trn v peti anonimne predplačniške kartice SIM, ki bistveno otežijo identifikacijo uporabnika. Zaradi tega so se odločili, da bodo iz omrežja izključili vse SIM-kartice, ki jih lastniki ne bodo registrirali. Pri registraciji pa morajo dokazati svojo istovetnost in oddati prstne odtise, ki jih...

47 komentarjev

Kreditna kartica s čitalnikom prstnih odtisov

TechWeek Europe - MasterCard je predstavil prvo plačilno kartico, ki ima vgrajen čitalnik prstnih odtisov, zato je vsaj v teoriji varnejša od kartic, ki terjajo vnos PIN-a. Nova kartica bo v Veliki Britaniji v splošni rabi že prihodnje leto, podatkov za druge dele Evrope pa še ni. V ZDA je še nekaj časa ne bo, saj tam niti uvedba kartic s čipi še ni končana. Pri pripravi nove kartice so združili moči z norveškim podjetjem Zwipe, ki ga je leta 2009 prav s tem namenom ustanovil poslovnež Kim Kristian Humborstad.

Uporaba biometričnih podatkov vsakokrat vzbudi pomisleke o varnosti. MasterCard zatrjuje, da so vsi podatki shranjeni na kartici in je nikoli ne zapustijo. Terminal prejme le informacijo, ali je bilo plačilo avtorizirano ali ne, podobno kot pri vnosu...

34 komentarjev

Samsung Galaxy S5 neodporen na star trik odlitka prstnih odtisov

The Register - Tudi Samsungov najnovejši pametni telefon Galaxy S5 je povsem neodporen na napad z odlitkom prstnega odtisa, s katerim so v nemškem CCC lani uspeli zlomiti Applovo zaščito TouchID. Ne le da se Samsung ni naučil ničesar, preskočili so tudi nekaj varnostnih praks, ki jih konkurenca vendarle uporablja.

Problem biometričnih podatkov je, da predstavljajo kompromis med praktičnostjo varnostjo. Medtem ko pri vsakdanjih aktivnostih svojega gesla ne delite naokoli, svoje prstne odtise nenadzorovano puščate po svetu. In medtem ko se pri zasliševanju lahko vsaj nekaj časa izgovarjate, da se gesla ne spomnite, prstnih odtisov ne morete skriti ali pozabiti.

Applov TouchID so lani uspeli zlomiti v manj kot 48 urah po izidu, zato bi pričakovali, da...

10 komentarjev

Zlomljena "zaščita" iPhona 5S na podlagi prstnih odtisov

ccc.de - Nemška hekerska skupnost Chaos Computer Club je objavila novico, da je razbila varnostno funkcijo iPhona 5S, ki za odklep telefona uporabi do 5 različnih prstov oz. njihovih prstnih odtisov. TouchID, kakor je marketinško ime funkcije, je med drugim sposoben prepoznati tudi šapje odtise vaše mačke.

Za razbitje so uporabili enostavno metodo: z visoko ločljivostjo so fotografirali na stekleni površini odtisnjen prstni odtis, ga s programom za obdelavo slik prečistili in ga z laserskim tiskalnikom natisnili na folijo. Natisnjeno teksturo odtisa so zatem premazali z lateksom (dobro deluje tudi Mekol), da so dobili relief odtisa, ki so ga potem lahko odstranili s folije in enostavno uporabili na senzorju. Edina novost, ki pa je po navedbah CCC ni bilo težko premagati, je zgolj višja resolucija senzorja.

Ob tem se poraja vprašanje: ali lahko sploh kar koli zavarujemo na ta način, kakor nas učijo razni holivudski filmi, kjer imajo zlikovci svoj sef zavarovan s prstnim odtisom?

Prstnega...

23 komentarjev

Jemanje prstnih odtisov na daljavo

vir: Heise
Heise - Ameriško podjetje Advanced Optical Systems (AOS) je razvilo sistem, ki omogoča jemanje prstnih odtisov ljudem z razdalje. Tehnologijo so poimenovali Airprint in deluje na razdalji dveh metrov, trdijo. Uporabna je posebej za nevarne in krizne okoliščine, ko klasično jemanje odtisov ni modro.

Postopek poteka v več stopnjah. Najprej roko preiskovanca osvetlijo s polarizirano svetlobo, nato pa odbito svetlobo zbereta dve kameri, ki zaznavata različno polarizacijo. Joel Burcham iz AOS-a pojasnjuje, da je tehnologija sila uporabna. Odpadla bo na primer potreba po pritiskanju prsta na senzor za...

11 komentarjev