»

Facebook širi zavihek z novicami na nove države

vir: Facebook

Slo-Tech - Potem, ko je podjetje lani jeseni za nekaj sto tisoč ameriških uporabnikov poskusno uvedlo zavihek z novicami, letos junija pa ga je razširilo na celotne ZDA, bodo takega načina obveščanja deležne še nekatere druge države. V svojem sporočilu za javnost navajajo Veliko Britanijo, Nemčijo, Francijo, Brazilijo in Indijo. Je pa precej oddaljen rok, ko naj bi se to zgodilo in sicer v naslednjega pol do enega leta.

Facebookov pristop je zanimiv, saj je z njim uvedel tudi plačevanje novic posameznim medijskim založnikom. Plačilo naj bi za stalen dotok avtorskih tekstov znašalo tudi po nekaj milijonov ameriških dolarjev letno. Zainteresirani mediji se morajo seveda za tako partnerstvo posebej kvalificirati, pomembna sta zlasti skladnost s Facebookovimi novinarskimi standardi - ti zajemajo dosledno preverjanje dejstev, izogibanje t. i. clickbait naslovom in senzacionalističnim vsebinam ter spoštovanje avtorskih predpisov - pomembno pa je seveda, da ima medij že od prej zagotovljeno...

3 komentarji

Na družbenih omrežjih 95 odstotkov lažnih računov ostane

Slo-Tech - Na družbenih omrežjih mrgoli lažnih računov, botov in ostalega, kar niso ljudje. Čeprav je to v nasprotju s pravili uporabe, družbena omrežja ne odstranjujejo niti prijavljenih lažnih računov, za katera jim je nekdo jasno sporočil, da kršijo pravila uporabe. To ugotavlja raziskava, ki jo je izvedel StratCom (NATO Strategic Communication Centre of Excellence).

Med majem in avgustom letos so preverjali, kako težko si je kupiti lažne računi na družbenih omrežjih in kako dolgo bodo obstali. Porabili so 300 evrov, da so nakupili aktivnost na Facebooku, Instagramu, Twitterju in YouTubu. S tem zneskom je bilo moč dobiti 3520 komentarjev, 25.750 všečkov, 20.000 ogledov in 5.100 sledilcev. Od tega so potem z vzvratno analizo odkrili 19.000 lažnih računov, s katerih so dobili vso to aktivnost.

Ko so mesec dni pozneje preverili, ali so ti računi še aktivni, jih je 80 odstotkov še vedno obstajalo. Zato so vzorec teh računov in prijavili ter pričakovali, da jih bodo upravljavci hitro...

11 komentarjev

Facebookovo spomladansko čiščenje računov

vir: Wikipedia
Guardian - Facebook je velikonočne praznike izkoristil za brisanje lažnih računov na družbenem omrežju. Tako so pretekli petek pričeli s čistko “neavtentičnih všečkov in komentarjev”. Izbrisani računi so v večini prihajali iz Bangladeša, Indonezije, Savdske Arabije in mnogih drugih držav. Vsem je bilo skupno, da so komentirali in všečkali določeno vsebino računov velikih medijskih hiš. Cilj tovrstnih računov je bil doseganje novih povezav s pomočjo všečkanja in komentiranja objav popularnih novičarskih strani. Drugi korak je bilo pošiljanje vsiljene pošte tem novim Facebook prijateljem.

In rezultat čiščenja? 99% profilov na Facebooku z več kot 10.000...

2 komentarja

Facebook napovedal boj proti "fake novicam"

vir: The Verge
The Verge - Facebook je pripravljen plačevati fact-checkerjem, če bi to rezultiralo v uspešnem boju proti lažnim novicam. Adam Mosseri, Facebookov direktor News Feeda je za Financial Times povedal, da Facebook resno razmišlja o sodelovanju z zunanjimi organizacijami na temo preverjanja resničnosti novic.

Facebook že sodeluje z organizacijami, kot sta Snopes in Politifact. Skupaj se spopadajo s prepoznavanjem lažnih novic. Ni pa znano, ali je v sodelovanju prisoten finančni faktor.

Interno reševanje problema ne izgleda možno. Rezultat bi lahko bila podobna zmeda, kot je nastala pri delu News Feed urednikov.

Z današnjim dnem so na družbenem omrežju pričeli z deljenjem nasvetov, kako lahko uporabniki sami prepoznamo lažne novice....

22 komentarjev

Facebook in Google se borita proti lažnim novicam

Slo-Tech - Facebook je uresničil obljube in začel biti resen boj z lažnimi vestmi, za katere se je v zadnjih mesecih izkazalo, da predstavljajo zlasti na družbenih omrežjih velik problem. Vse lažne novice niso tako očitne, kot so teorije zarote o ploščati Zemlji ali zaigranem pristanku na Mesecu, temveč so lahko na prvi pogled videti čisto možne. Podobno kot so do sedaj to storili v ZDA (skupaj z AP, ABC in Snopes) in Nemčiji, so tudi v Franciji skupaj z Googlom uvedli poseben sistem, ki bo omogočal hitro označevanje lažnih novic in omejeval njihovo širjenje po omrežjih....

23 komentarjev

Facebookovi všečki razkrivajo več, kot si mislimo

Slo-Tech - Sliši se tako samoumevno, da si skorajda ne zaslužiti novice. Iz stvari, ki so nam všeč, je mogoče ugotoviti naše osebnostne lastnosti. Toda tako preproste stvari postanejo zelo pomembne na internetu, kjer je z malo truda mogoče pridobiti na tone informacij o ljudeh. Z ustrezno obdelavo pa je iz njih mogoče izluščiti marsikaj. Govorili bomo o Facebooku.

Gumb Všeč mi je (Like) je Facebook uvedel leta 2009 in postal je pravi hit. Kliknemo ga lahko nad vsem mogočim: nad domislicami prijateljev, slikami, videoposnetki, stranmi, dogodki, pojmi, zvezdnici itn. In kar je pomembnejše, vsakdo lahko to vidi. Po eni strani je to dobro, saj se laže odločimo, v katero restavracijo bi se odpravili. A masovna analiza (podatkovno rudarjenje) razkriva teh...

21 komentarjev

Applov WWDC 2012 poln novosti

stari vs novi pro

vir: Apple
Apple - V San Franciscu se je začel Applov vsakoletni dogodek WWDC (Worldwide Developers Conference), na katerem pokažejo nove tehnologije, programsko opremo in druge prihajajoče novosti, pomembne za razvijalce v Applovem ekosistemu. Sejem ni namenjen splošni javnosti, ampak zgolj razvijalcem, ki morajo celo podpisati pogodbo o nerazkritju videnega (NDA). Kljub temu pa zadnja leta Apple uvodni nagovor (keynote) javno predvaja po spletu, tako da lahko cedimo sline nad nekaterimi novostmi.

Letos je Apple predstavil nove prenosne računalnike MacBook Pro, ki bodo imeli v novi generaciji 15-palčne zaslone Retina (omenjeno tehnologijo je iPhone dobil že z verzijo 4). Podpirajo ločljivost 2880 x 1800, kar pomeni gostoto točk 220 ppi...

134 komentarjev

Živahno trgovanje z ukradenimi računi za Facebook

The New York Times - Na spletu je moč kupiti prav vse, legalne stvari na preglednejših in dostopnejših platformah, do nelegalnih pa se je le za spoznanje teže prebiti. Raziskovalci iz oddelka iDefense pri podjetju VeriSign so si ogledali, kako se trguje z ukradenimi računi za Facebook, in ugotovili, da je trg še kako živ.

Februarja so začeli večtedensko raziskavo, kjer so se osredotočili na nekaj znanih spletnih dražbenih strani zlikovcev. Zasledovali so paket 1,5 milijona uporabniških podatkov za račune na Facebooku, ki je bil naprodaj. Heker z imenom kirllos se je specializiral samo za Facebook in je ukradene račune prodajal v paketih po tisoč. Paket računov, ki so imeli 10 ali manj prijateljev, je stal 25 dolarjev, družabnejši paket pa 45 dolarjev.

Gesla kradejo večinoma z ribarjenjem,...

16 komentarjev