»

Pogled v drobovje naslednjega Xboxa

Xbox News - Po seriji mini predstavitev so se pri Microsoftu naposled izprsili in pokazali vse strojne podrobnosti Xboxa Series X. Med rečmi in funkcijami, ki jih doslej še nismo poznali, izstopajo samosvoj format razširljive shrambe podatkov, nenavadna pomnilniška struktura in samodejen HDR prikaz za nazaj združljive igre.

V Microsoftu so nas od decembra dalje dražili z objavicami, ki so postopoma odstirale tančico z njihove naslednje konzole, ki prispe konec leta. Zdaj so naposled končali s sramežljivostjo in v sodelovanju z Eurogamerjevim laboratorijem Digital Foundry natančno pokazali, kako bo Xbox Series X sestavljen. CPU bo arhitekture Zen 2, z osmimi jedri, oziroma šestnajstimi nitmi. Zanimiva sta dva režima delovanja: v tistem brez hyperthreadinga bo procesor tiktakal na 3,8 GHz, medtem ko bo z vključeno dvonitnostjo na jedro frekvenca 3,6 gigaherca. Inženirji pravijo, da bo zaklenjena in se ne bo prilagajala bremenu, kar zna imeti posledice za električno porabo. GPU, na arhitekturi...

35 komentarjev

Nova Microsoftova konzola Xbox One X prihaja 7. novembra

The Verge - Prihajajoča Microsoftova konzola, ki smo jo doslej poznali le pod kodnim imenom Project Scorpio, se bo imenovala Xbox One X in bo naprodaj od 7. novembra. Glavni značilnosti sta poganjanje iger v ločljivosti 4K z vsaj 60 sličicami na sekundo ter cena 500 dolarjev, so povedali na sejmu E3. To je 100 dolarjev več kot Playstation 4 Pro, torej bi moral Microsoft v zameno za to razliko ponuditi več. Še zlasti, če bo Sony svoj Playstation v prihodnjih dneh res pocenil, o čemer se špekulira.

In kaj bo ponudil? Grafični procesor s frekvenco 1,17 GHz bo zmogel 6 teraflops. Imel bo 12 GB pomnilnika GDDR5 s prepustnostjo 326 GB/s, a bo za igre na voljo 8 GB, preostanek pa bo porabil operacijski sistem. S tem bo po grafični moči zmogljivejši celo od AMD-jevega RX 480...

31 komentarjev

Znane podrobnosti o konzoli Xbox Project Scorpio

Euro Gamer - Na splet so pricurljale podrobnosti o Microsoftovi prihajajoči konzoli, ki za zdaj imenuje še Xbox Project Scorpio, a ji bo trženjski oddelek zagotovo nadel kakšno manj preprosto ime. Kot je razbrati iz specifikacij, bo nova konzola hitrejša od predhodnikov in konkurence, igre v ločljivosti 4K pa bo poganjala brez težav.

Srce nove konzolo predstavlja 40 grafičnih jeder (Xbox One jih ima 12 pri 853 MHz), ki bodo tekla pri 1172 MHz. Število osenčevalnikov (shader engine) bo dvakrat večje, drugonivojskega predpomnilnika bo štirikrat več. Skupnega pomnilnika bo 12 GB v tehnologiji GDDR5 (12 čipov po 1 GB), ki bodo tako ustvarili 384-bitno vodilo. To bo prineslo prepustnost 326 GB/s, ker je celo več kot pri Nvidiini GTX...

15 komentarjev

Xbox One S prispe 2. avgusta

Microsoft - Svet konzol se spreminja in vmesne verzije bodo očitno postale nekaj običajnega. Po Sonyjevi napovedi PlayStationa 4 Neo je Microsoft prestavil v šesto prestavo in najavil Xbox One S, ki bo na prodajne police prispel že 2. avgusta. Slovenije na seznamu držav še ni, a ker je na njem večina EU in ker Microsoft obljublja tudi hiter prihod na druge trge, konzolo pričakujemo kmalu.

Xbox One S bo na voljo v treh modelih, in sicer s 500 GB, 1 TB ali 2 TB prostora. Najšibkejši model bo stall 300 dolarjev, vsak naslednji pa 50 dolarjev več. Za zdaj datum izida velja le za najmočnejši model, medtem ko bosta šibkejša nekoliko zamudila. Z Xbox One S bo Microsoft poskusil dvigniti popularnost svoje konzole, kar so s pičlim uspehom poizkušali z nižanjem cene osnovnega...

10 komentarjev

Prodaja Xboxa zaostaja za PS4

Slo-Tech - V tekmi med Sonyjevo konzolo PlayStation 4 in Microsoftovo Xbox One za zdaj še vedno vodi prvi, ki je bil boljši tudi pred dvema mesecema. V Redmondu so se namreč pohvalili, da so prodali pet milijonov konzol Xbox One. Ob tem je treba poudariti, da Microsoft v to številko šteje vse konzole, ki so romale na naslove trgovine, ne pa dejanske prodaje končnim kupcem. Le dan pred tem je Sony naznanil, da so prodali že sedem milijonov konzol PS4, kar pomeni, da se vrzel med konzolama veča. Pred dvema mesecema je bil namreč razlika le poldrugi milijon prodanih enot - in ne pozabimo, Sony navaja dejansko prodajo končnim uporabnikom!

Vseeno pa to ne pomeni, da se katera konzola prodaja slabo, saj sta obe...

20 komentarjev

Izšel je Xbox One

Slo-Tech - Dvoboj titanov se je začel. Sonyjev Playstation 4 je izšel v začetku tedna, danes pa je na prodajne police priromal njegov največji konkurent, Mirosoftov Xbox One. Za razliko od Japoncev so Redmondovci novo konzolo začeli prodajati po večjem delu sveta sočasno, tako da jo lahko v Evropi že dobite. Slovenija ne spada v razvito Evropo, če vprašate Microsoft, zato Xbox One uradno pride prihodnje leto. Neuradno je že tu.

Microsoft je pripravil intenzivno reklamno kampanjo, s katero je splavil novo konzolo. Zavzeli so reklamne panoje na Times Squaru v New Yorku, medtem ko so na londonskem Leicester Squaru pripravili dvourno predstavitev. Z interneta lahko snamete celo obvestilo o bolniškem staležu zaradi igranja konzole.

Resnejše je seveda vprašanje, ali je Xbox...

85 komentarjev

Xbox One se bo moral redno povezovati na splet

vir: The Verge
The Verge - Da bo moral biti Xbox One ves čas povezan na internet, smo po ovinkih izvedeli že dva tedna pred predstavitvijo. Microsoft je zdaj razjasnil situacijo, ki ni tako zelo huda, a vseeno precejšen preskok glede na preteklost. Nova konzola se bo namreč res morala zelo pogosto povezovati na Microsoftove strežnike, vsaj če bodo uporabniki želeli igrati igre. Do izključitve internetne povezave bo konzola delovala popolnoma normalno, ob prekinitvi internetne povezave (oz. od zadnjega javljanja Microsftovim strežnikom) pa bo še 24 ur imela 'žeton', ki bo dovoljeval igranje iger. Po preteku 24 ur se bo do ponovne vzpostavitve internetne povezave onemogočilo igranje iger.

Ta omejtev ne velja za predvajanje televizijskega signala oz. filmov na optičnih medijih DVD in...

62 komentarjev

Oteženo izposojanje in preprodaja iger za Xbox One

Kotaku - O Microsoftovi prihajajoči konzoli Xbox One smo se razpisali že precej na široko. Nismo pa še pogledali, kako bo z nakupom, prodajo in posojanjem iger, ker Microsoft tega tedaj še ni razkril. Sedaj je znanega že precej več in zdi se, da se od časov poceni rabljenih iger in posojanja naokoli nezadržno poslavljamo.

Kot je znano, bo fizični medij, ki ga prejmemo pri nakupu iger za Xbox One, obrobnega pomena. Na njem bodo resda datoteke za namestitev, a bistven bo nakup licence, ki se bo preverjal prek interneta. Kaj to pomeni? Dobra novica je prenosljivost igre, saj jo bomo lahko igrali na vseh konzolah, ki jih imamo v lasti ali do katerih imamo dostop. Zadostovala bo zgolj prijava v osebni račun in kupljene igre bodo na voljo, ne glede...

73 komentarjev