»

FTC začenja novo preiskavo Googla

Slo-Tech - Manj kot pol leta po zaključku zadnje preiskave zoper Google v ZDA se začenja nova. Zvezna komisija za trgovino (FTC) po neuradnih, a zelo zanesljivih informacijah začenja preiskavo domnevnih kršitev protimonopolne zakondaje, ki naj bi jih Google zakrivil s svojim oglaševalskim imperijem, pišejo New York Times, Forbes, Wall Street Journal in Bloomberg.

Preiskava je še v začetni fazi, zato sploh ni nujno, da bo dobila kakršenkoli epilog. Toda FTC načeloma ne začenja preiskav zoper velikane, kot je Google, brez utemeljenega suma. Tako je bilo tudi januarja, ko jo je Google sicer odnesel le z zelo blagimi ukrepi. To pot je jabolko spora oglaševalska platforma, ki jo je zgradil in kupil.

Google si je...

6 komentarjev

RealNetworks v težavah

Gambit - RealNetworks, podjetje znano po svojem multimedijskem predvajalniku RealOne, katerega druga verzija je bila predstavljena pred nekaj dnevi, je v težavah. Odpustili bodo 10% svoje delovne sile, ki sicer šteje 800 zaposlenih. Spremembe bodo stale 6 MIO dolarjev, namen pa je zmanšanje stroškov (jaz se zmanjševanja stroškov ne bi lotil z zapravljanjem šestih milijonov [:D]).

Aprila se je podjetje osredotočilo na dobavljanje rešitev kot so video infrastruktura, prezentacije in e-učenje za večja podjetja. Verjetno se poskušajo oddaljiti odvisnosti od internetnih uporabnikov, ki velikokrat neradi plačajo za programsko opremo in vsebine, ki jih lahko drugje dobijo zastonj. Težave so prav tako verjetno posledica konkurence na trgu predvajalnikov, kjer RealOne konkurira Microsoftovemu Media Playeryu, Applovemu Quick Timeu in brezplačnim predvajalnikom, kot je WinAmp. Upajmo, da ne bo zamrla še ena Microsoftova konkurenca.

S predvajalnikom RealOne si lahko ogledate tudi TV program SLO 1 in 2,...

2 komentarja

DoubleClick prijaznejši do zasebnosti

Wired News - Wired news je v članku DoubleClick to Open Cookie Jar obelodanil, da oglasno podjetje DoubleClick pripravlja t.i. "cookie viewer", ki bo uporabnikom omogočal, da se seznanijo s tem, v katere kategorije jih je DoubleClick uvrstil na podlagi njihovih brskalnih navad.

DoubleClick namreč preko zakupljenega oglasnega prostora spremlja brskalne navade obiskovalcev tistih spletnih strani, ki mu prodajajo oglasni prostor. Na podlagi tega podatka DoubleClick obiskovalcem prikazuje ustrezne oglase.

Ker je njegovo oglaševalsko omrežje precej veliko je tudi zbranih podatkov veliko, posledično pa je tudi velika zaskrbljenost zaradi ogrožanja on-line zasebnosti.

Predstavniki DoubleClicka niso želeli povedati kdaj bo njihov "pregledovalnik piškotkov" nared, so pa obljubili, da bodo podatke uporabljali samo v roku treh mesecev po zbiranju ter da bodo javno objavili svojo politiko uporabe podatkov.

Ni kaj, izgleda da se na področju spletnega oglaševanja oziroma spletnega sledenja postavljajo novi...

0 komentarjev

DelphiPLus

The Register - Borland je pred časom preko svoje e-liste poslal sporočilo, v katerem prejemnike obvešča, da bo prenehal s svojo zastonjsko forum storitvijo, saj je bilo vse premalo klikov na vstavljene pasice. Na srečo servisa niso ukinili, le problikovali v plačljivo storitev DelphiPLus. Za mesečni dostop do forumov brez oglaševalskih pasic bo potrebno plačati $3.95. Klik!

0 komentarjev

Ena 'vesela'

The Register - Zadnjič sem pisal o DoubleClickovem nakupu dveh konkurenčnih (spletnooglaševalskih) podjetij. Omenil sem, da se nam mogoče (kar je - upam da - čisti bollox) obeta nov monopolist... Morda, morda. Seveda, če le DoubleClick ne bi pisal izgub ter poleg že odpuščenih 700 načrtoval že 100 odpustitev.

Številke: v tretjem četrtletju je ustvaril $12.6 MIO izgube (leto prej $3.7 MIO dobička), prodaja pa je padla za 31 %.

0 komentarjev

AD wars

CNet - Eh, že tako nam gredo na jetra vse te pop-up reklame ter pasice, potem se ti pa še najdejo programčki, ki one, 'prave' reklame, kot jih zahteva spletna stran, povozijo s svojimi.

Ravno zaradi tega se tožita potjetji Gator (izdelovalec programja za shranjevanje osebnih podatkov in gesel ter njih hitro vnašanje v spletne obrazce) ter IAB, ki zastopa več oglaševalskih podjetij in spletnih strani. Klik tukaj!

Pravici na ljubo, se mi taka dejavnost preprosto gnusi. No, saj ne rečem - živimo v kapitalistični družbi (ok, 'soialno-kapitalistično', v narekovajih) kjer nam gre za denar. Avtor članka je prav tako navedel dobro primerjavo - to je tako, kot bi pred vašim poštnim nabiralnikom prestregli revijo Times ter zadnjo stran prelepili z 'našim' oglasom. No, po drugi strani pa se odvetniki Gatorja zagovarjajo, da je med inštalacijo uporabnik obveščen, da bo 'Gator prikazoval oglase glede na uporabnikove navade'. Pih! Klik....

3 komentarji