»

Spletni velikani zaradi epidemije med kladivom in nakovalom

vir: Pixabay

Slo-Tech - Evropska komisarka za pravosodje Vera Jourova je danes ponovno opozorila velika globalna spletna podjetja, naj prenehajo služiti z lažnimi informacijami, povezanimi z epidemijo novega koronavirusa. Komisarka je sicer že pred tednom dni opravila konferenčni klic s predstavniki Facebooka, Twitterja, Googla, Microsofta in Mozille, v katerem jih je opozorila, da so njihova dosedanja prizadevanja nezadostna.

Jourova je tokrat povedala, da je na spletu še vedno mogoče najti velike količine zavajajočih in škodljivih informacij, sama je navedla primer oglasa, ki je vzrok izbruha epidemije pripisoval migreni. Komisarka še zahteva, da se umaknejo tudi t. i. clickbait dezinformacije in oglasi, ki oglašujejo spletne prevare.

Obtožena podjetja so se doslej branila, da so v zadnjem času odstranila velike količine škodljivih vsebin in umaknila vse oglase, ki so bili denimo povezani s prodajo zaščitne opreme. Prav tako so glede trenutne zdravstvene krize poskušala uporabnikom približati uradne...

0 komentarjev

Disney+ tudi v Evropi s kolcajočim začetkom

vir: Flickr

Slo-Tech - Danes je začela Disneyjeva pretočna video storitev resnejši pohod po stari celini. Že od samega začetka je bila na voljo na Nizozemskem, zdaj so se pridružile še Velika Britanija, Irska, Nemčija, Italija, Španija in Švica, v Franciji pa so začetek oddajanja preložili za dva tedna, na željo tamkajšnjih oblasti. Mesečna naročnina stane 6,99, letna pa 69,99 evra.

O težavah novih naročnikov poročajo zlasti iz velike Britanije, kjer so se številni uporabniki, kljub temu da so že poravnali letno naročnino, brez uspeha poskušali vpisati v storitev. Podobno je bilo, če se spomnimo, tudi lansko jesen ob začetku oddajanja. Ali gre za težave s preobremenjenimi omrežji, o čemer poročajo iz številnih evropskih držav ali pa je problem stvar Disneyjevih strežnikov, ni znano, saj so se v podjetju kot smo zdaj že vajeni v kriznih situacijah, zavili v molk.

Drugo razočaranje predstavlja serija Mandalorian, ki bo, tako kot v ZDA, na spored prihajala postopoma, za zdaj sta evropskim uporabnikom na...

12 komentarjev

Evropska komisarka Sloveniji: podvizajte se z GDPR zakonodajo!

vir: Pixabay

vir: Evropska komisija
Evropska komisija - Evropska komisarka za pravosodje Vera Jourova je ob predstavitvi poročila o izvajanju pravil o varstvu podatkov Slovenijo, Grčijo in Portugalsko pozvala, naj pohitijo z usklajevanjem svojih zakonodaj z evropskimi pravili o varstvu podatkov.

Komisarka sicer v poročilu ugotavlja, da je večina članic uspešno sprejela ustrezno notranjo zakonodajo, razen že omenjene trojice izjem, med katere sodi tudi Slovenija. Jourova je obenem poudarila, da se proti tem državam ne bo obotavljala sprožiti postopkov zaradi kršenja evropskega prava, če bo to potrebno.

Po naših podatkih je Zakon o varstvu osebnih podatkov še vedno v fazi osnutka, na zadnjo različico pa je bilo podanih nekaj deset pripomb, tako da se je vse skupaj vrnilo še...

34 komentarjev

Prvi odpoklic izdelka v EU zaradi tveganj za zasebnost

Slo-Tech - Odpoklici izdelkov ali prehranskih proizvodov, ki predstavljajo tveganje za zdravje ali življenje potrošnikov, niso nič nenavadnega in se v EU redno dogajajo. Sedaj pa smo priče prvemu odpoklicu izdelka, ker predstavlja tveganje za zasebnost. Otroška pametna ura Safe-KID-One, ki jo proizvaja nemški Enox, ima toliko varnostnih pomanjkljivost, da so na RAPEX-u (Rapid Alert System for Non-Food Products) objavili informacijo o odpoklicu.

Glavni problem je nezaščitenost komunikacije med uro in strežniki, ki ni šifrirana. Ker ima ura cel kup senzorjev, denimo GPS, mikrofon in zvočnik, ter možnosti klicanja, pošiljanja in sprejemanja sporočil, to predstavlja velikansko varnostno tveganje. Ura je sicer namenjena staršem, da bi laže sledili otrokom in komunicirali z njimi....

14 komentarjev

Evropska komisarka ostro nad Facebook

Vera Jourova

vir: BBC
BBC - Komisarka Vera Jourova, pod katere delokrog sodita tudi pravo in varstvo potrošnikov, je Facebooku postavila rok do 31. decembra, v katerem se mora odzvati na zahteve Evropske komisije (EK), sicer ga bodo doletele sankcije.

EK je namreč že februarja pozvala Facebook (in Airbnb), da naj podrobneje pojasnita, kaj počneta s podatki uporabnikov in ali so njuni uporabniški pogoji skladni z evropskimi predpisi. Podjetjema je bilo še naloženo, naj izboljšata komunikacijo z uporabniki, ki morajo biti popolnoma seznanjeni, kaj natanko se dogaja z zbranimi podatki, ki se nanašajo na njih.

V mesecu juliju je Jourova morala obe družbi znova opomniti, nakar se je zganil Airbnb in zahteve izpolnil. Facebook pa ne. Zato je komisarka včeraj napovedala, da se njena...

5 komentarjev

Evropska komisija zaskrbljena zaradi pametnih igrač

Slo-Tech - Evropska komisija je predstavila novo poročilo Skupnega raziskovalnega centra (JRC), ki izpostavlja zasebnost in varnost kot dve najbolj problematični področji pametnih igrač. Njihov trg raste in naj bi do leta 2020 obsega 10 milijard evrov, zato si Evropska komisija prizadeva za regulacijo.

Spomnimo, da smo minuli mesec poročali o pametni otroški igrači, katere prodajo in posedovanje je Nemčija prepovedala zaradi pomanjkljive varnosti, kar hekerjem omogoča, da jo izrabljajo kot prisluškovalno napravo. Prav tovrstne aspekte izpostavlja novo poročilo. V njem strokovnjaki iz JRC poudarjajo tudi, da posledice otroške interakcije z roboti, kamor lahko v najširšem pomenu besede štejemo tudi pametne igrače s...

12 komentarjev

Pametne otroške igrače so lahko veliko tveganje

Slo-Tech - Nemška Zvezna agencija za omrežja (Bundesnetzagentur) je danes vse lastnike pametne otroške igrače My Friend Cayla proizvajalca Genesis Toys pozvala, naj igračo uničijo, hkrati pa prepovedala njeno prodajo. Otroška lutka je tako oster odziv sprožila, ker gre po mnenju Agencije za prikrito prisluškovalno napravo. Po nemški zakonodaji je prepovedano prodajati ali posedovati prepovedane prisluškovalne naprave, zato so lastniki lutke v resnici v prekršku.

Nemci so ugotovili, da lahko v lutko zaradi pomanjkljive zaščite vdrejo hekerji (ima namreč vgrajen bluetooth) in prek nje poslušajo otroka, ki se igra z njo, ter se celo pogovarjajo z njim. Zanimivo je, da je britansko Združenje prodajalcev igrač (UK Toy Retailers Association) ugotovilo, da igrača ne...

50 komentarjev

Na poceni pametnem telefonu odkrili tovarniškega trojanca

Heise - Na mobilnem telefonu Star N9500, ki velja za poceni imitacijo Samsungovega Galaxy S4, so nemški raziskovalci odkrili prednaloženega trojanskega konja, ki ga ni mogoče odstraniti in lahko vso dogajanje na telefonu posreduje dalje.

Star N9500 pri nas ni zelo poznan telefon, medtem ko je na Kitajskem največji hit med pametnimi telefoni. Ker stane slabih 150 evrov, je tam bistveno dostopnejši od dražjih modelov. Kupci pa se ne zavedajo, da dobijo poleg še trojanskega konja, ki kopira vse osebne podatke s telefona in omogoča prisluškovanjem klicem. Omogoča celo oddaljen vklop mikrofona,...

40 komentarjev

CES: Sejemsko pohištvo 2013

Zasloni z visokim kontrastom, še živa ženska telesa in nestandardni vijaki so sestavni deli zabavne elektronike. (Vir: The Atlantic)

vir: BBC
BBC - BBC s sejma zabavne elektronike CES poroča o ne le nadaljevanju, temveč celo poglabljanju prakse s katero se tehnološki napredek na tem področju demonstrira na izrazito spolno polariziran način. Zaradi masovne uporabe deklet, ki naj bi moške obiskovalce pritegnile k ogledu izdelkov razstavljalcev, se nekatere na sejmu prisotne medijske organizacije različnih velikosti in oblik zaman sprašujejo, kako naj dekleta pridobijo zaupanje v industrijo, kjer jih kronično primanjkuje, če so v takih osrednjih prireditvah objektificirana daleč prek meja seksizma in mizoginije.

Na vprašanja, povezana z uporabo žensk kot izložbenih lutk z namenom pospeševanja prodaje, se organizator ni želel odzvati, mnenja obiskovalcev, razstavljalcev in osebja pa so bila deljena. Od toženja o neprijetnih občutkih, ker je način predstavitve...

181 komentarjev

Največje računalniške napake v zgodovini

Slo-Tech - Seznam najbolj spektakularnih računalniških napak v zgodovini se sicer pojavi večkrat, a nič ni narobe, če si ga pogledamo vsako leto in si osvežimo spomin. Nazadnje so to storili na PC Pro. Nekajkrat so šle stvari narobe zaradi računalniških hroščev, spet drugič zaradi človeškega faktorja, vsem pa je skupna velikanska cena odprave posledic.

Na kratko nanizajmo katastrofe, ki so jih opisali v svojem članku. V 80. letih preteklega stoletja so Američani sumili, da jim bodo Rusi skušali ukrasti programsko opremo za nadzor in uravnavanje pretoka skozi plinovode, zato so jim podtaknili pokvarjeno. KGB je iz kanadskega podjetja resnično presnel program, a Rusi niso ugotovili, da je imel vgrajeno časovno bombo, ki je po sprožitvi naključno...

47 komentarjev

Zastoj v razvoju odprtokodne prisluškovalne naprave za GSM?

Slo-Tech - Potem, ko smo pred časom poročali, da je skupina raziskovalcev uspela razbiti šifrirni algoritem A5, ki omogoča šifriranje pogovorov v GSM omrežju, je pri razvoju odprtokodne prisluškovalne naprave za GSM očitno prišlo do nenavadnega zastoja.

Projekt razvoja odprtokodne prisluškovalne naprave za GSM za ceno manj kot 1000 USD je bil prvič predstavljen na Chaos Communication Campu 2007 v Nemčiji. V predstavitvi projekta sta David Hulton in Steve Muller poudarila, da bodo izsledki projekta javno dostopni, posebej zanimiv pa je odgovor na prvo vprašanje iz publike na koncu predstavitve.

Hulton in Muller sta nato na konferenci Blackhat Washington pripravila še eno predstavitev projekta, kjer sta predstavila že nekoliko bolj izdelano prisluškovalno napravo za 900 USD.

Vendar pa v času predstavitve projekt še ni bil povsem dokončan, saj mavrične tabele, ki sta jih raziskovalca uporabljala za kriptoanalizo GSM pogovorov še niso bile izdelane v celoti. Sta pa raziskovalca napovedala, da...

4 komentarji

So mobilni telefoni prisluškovalne naprave?

Schneier.com - Ta teden je ameriški okrožni sodnik Lewis Kaplan presodil, da je uporaba "klateške prisluškovalne naprave" (ang. roving bug) zakonita, saj zakonodaja dovoljuje prisluškovanje pogovorom, ki se odvijajo v bližini mobilnega telefona osumljenca. Ob tem je tudi prišlo na dan, da FBI s pomočjo mobilnih telefonov lahko prisluškuje osumljencem kazivih dejanj in sicer tako, da na daljavo vključi mikrofon na mobilnem telefonu in prisluškuje pogovorom v bližini telefona.

FBI je namreč omenjeno tehniko prisluškovanja uporabil pri preiskavi dveh domnevnih mafijcev, Johna Ardita in njegovega odvetnika Petra Pelusa. Pri tem je zanimivo, da je sodnik Kaplan v svojem mnenju oz. obrazložitvi odločitve zapisal, da je "vlada zaprosila za uporabo klateške prisluškovalne naprave ... Sodnik Jones je uporabo odobril, ter dovolil uporabo prisluškovanja v štirih restavracijah ter namestitev prisluškovalne naprave v Arditov mobilni telefon. Naprava je delovala kadar je bil telefon vključen ali izključen...

58 komentarjev