»

Večina kupcev pametne bele tehnike sploh ne poveže v internet

Slo-Tech - Večina bele tehnike, ki se danes prodaja, je pametnih naprav, ki omogočajo priklop na internet. Proizvajalci računajo, da bodo uporabniki to možnost izkoristili, saj naj bi le tako od naprav dobili vse, kar ponujajo. A več kot polovica kupcev tega ne stori in naprave uporablja v "neumnem" načinu.

Interes proizvajalcev je seveda jasen. Od priključenih naprav imajo več, saj lahko pridobivanje telemetrične podatke o uporabi, jih na daljavo posodabljajo, včasih celo ponujajo reklame in ali naročniške storitve. Zato jih zelo jezi, da kupci tega ne storijo, če pa to že storijo, ob nadgradnjah in zamenjavah brezžičnih omrežij pogosto pozabijo na pametne naprave v kuhinji. Zato je manj kot polovica dejansko povezana v internet. LG je to številko potrdil, Whirpool pa je dejal, da je njihov rezultat nekoliko boljši.

Podjetja so začela sedaj poudarjati ta aspekt, ker krčijo stroške in iščejo nove prihodke v grozeči recesiji. Povpraševanje upada, surovine in energenti pa se dražijo. V...

100 komentarjev

Firefox OS je mrtev

Slo-Tech - Mozilla je že pred dobrim letom obupala nad telefoni s Firefoxom OS in projekt v celoti preusmerila na pametne, v internet povezane naprave. Ari Jaaksi, zadolžen za področje povezanih naprav, je tedaj jel zatrjevati, da to pomeni zatona Firefoxa OS. Dobro leto pozneje Mozilla ukinja enoto za Firefox OS, Jaaksi pa si bo s petdesetimi drugimi zaposlenimi v tej enoti moral poiskati novo službo.

Mozilla je včeraj potrdila, da so enoto ukinili. Firefox OS pač nikoli ni zares zaživel. Da na telefonih nima prihodnosti, smo videli že zelo kmalu, na pametnih napravah pa je največji uspeh predstavljala uvrstitev v nekatere Panasonicove televizorje. Drugih smelih načrtov, kot sta bila usmerjevalnik Firefox Hub in tipkovnica Firefox Pi, pa nismo zares dočakali.

Tako...

25 komentarjev

Firefox OS prihaja na nove naprave

Slo-Tech - V začetku meseca je Mozilla presenetila s priznanjem, da so nad operacijskim sistemom Firefox OS na pametnih telefonih obupali. Ob tem so jeli poudariti, da to ne pomeni smrti tega sistema, saj da ga bomo še vedno srečevali na drugih mobilnih napravah. Španska stran Hipertextual je pridobila dokumente iz Mozille, ki odstirajo načrte za prihodnost, kam bo Firefox OS prispel. Mozilla je pristnost dokumentov potrdila, a vseeno velja opozoriti, da gre za konceptualne načrte, ki se lahko še pošteno spremenijo. Tako niti ni nujno, da bodo vse predstavljene naprave sploh ugledale luč sveta.

Firefox Pad bo 10-palčna tablica, ki bo namenjena izključno brskanju po internetu in ki jo bo poganjal Firefox OS. Ne bo imele lastne trgovine z aplikacijami niti možnosti...

7 komentarjev

Mozilla obupala nad telefoni s Firefox OS

Slo-Tech - Dobri dve leti po prihodu prvih pametnih telefonov z operacijskim sistemom Firefox OS, ki ga je razvijala in podpirala Mozilla, se slednja poslavlja s tega trga. Razumljivo, a do neke mere vendarle presenetljivo - še minuli mesec so izdali verzijo za razvijalce - odločitev so razkrili včeraj na konferenci Mozlando. Podpredsednik Ari Jaaksi, zadolžen za področje povezanih naprav, je v izjavi za javnost zapisal, da s Firefox OS niso uspeli ponuditi najboljše možne uporabniške izkušnje, zato bodo nehali ponujati telefone s tem sistemom. Ne pomeni pa to zatona Firefox OS.

Firefox OS se na pametnih telefonih ni nikoli zares prijel, saj je bila konkurenca od samega začetka premočna. Telefoni s Firefox OS so bili namenjeni predvsem kupcem s plitvejšim...

17 komentarjev

MWC: Poceni pametni telefoni s Firefox OS

Slo-Tech - Prve telefone z operacijskim sistemom Firefox OS smo že videli. Lani v začetku leta jih je Mozilla najavila in sredi leta smo res ugledali predstavnika iz ZTE in LG-ja. Letos se bo to področje še razvijalo.

Na Mobile World Congressu v Barceloni je Mozilla napovedala, da nas letos čaka še vrsta novih naprav s Firefox OS. Obljubili so pametni telefon za 25 dolarjev, ki bo omogočil nadgradnjo z običajnih telefonov tudi uporabnikom, ki si do sedaj tega niso mogli privoščiti. Najcenejši pametni telefon s Firefox OS je namreč stal 80 dolarjev. Novinec bo lahko tako zelo poceni, ker bo zgrajen na novem dizajnu za SoC (system-on-a-chip), ki ga pripravlja kitajski partner Spreadtrum, specialist za izdelavo referenčnih dizajnov. Sestavljali ga bodo ARM Cortex A5 s taktom 1...

6 komentarjev

CES 2014: Mozilla in Panasonic pripravljata televizorje s Firefox OS

Slo-Tech - Na pametne televizorje letos prihaja najrazličnejša programska oprema. LG je napovedal, da bo nanje namestil webOS, Panasonic pa gre še korak in bo na svoje televizorje poslal kar Firefox OS.

Mozilla in Panasonic sta namreč na CES-u napovedala sodelovanje pri razvoju televizorjev. Mozilla ima smele načrte in želi svoj Firefox OS pripeljati marsikam, med drugim tudi v pametne osebne avtomobile, televizorje in pametne telefone. Približujemo se namreč internetu stvari, ko bo praktično vsaka elektronska naprava priključena v internet. In to je idealna priložnost, da Mozilla nanje poizkusi spraviti odprt sistem Firefox OS.

Kot je Panasonic zapisal v izjavi za javnost, bodo televizorji na vrsti med prvimi. Nova generacija bo namreč podpirala spletne tehnologije (vključno s HTML5), zato bo Firefox OS kot nalašč. Nove naprave bodo podpirale spletne...

21 komentarjev