»

Amazon Prime Video dobiva oglase oziroma se draži

Slo-Tech - Amazon je potrdil, kar so napovedali že jeseni. Storitev Amazon Prime Video bo natanko čez mesec dni, torej 29. januarja prihodnje leto, dobila oglase. Spočetka je bilo samoumevno, da so plačljive pretočne storitve na voljo brez oglasov, a naraščajoči stroški so ponudnike prisilili v kreativno iskanje dodatnega zaslužka. Cene bi lahko preprosto povišali, a ker bi naročniki to lahko negativno sprejeli, so podražitev raje zakamuflirali v oglase. Amazon Prime Video dobiva v osnovni verziji oglase, kdor pa bo želel še naprej brez njih, bo moral doplačati tri dolarje ali evre mesečno.

Ob tem velja povedati, da Amazon še zdaleč ni edini, ki ima tovrstne zamisli. HBO Max, Peacock in Paramount+ so v minulih mesecih vsi uvedli najcenejšo naročnino z oglasi, medtem ko je Netflix to storil že lani. Drugi storitve preprosto dražijo, denimo Disney+ in Hulu, ki sta se podražila za tri oziroma štiri dolarje. Tudi Apple TV+ je ubral podobno taktiko podražitev.

Amazon bo torej od 29. januarja de...

25 komentarjev

Amazon bo odklenil zakladnico svojih filmov in serij

Slo-Tech - Malokdo ve, da so legendarni naslovi 12 Angry Men, Rocky ali Stargate od lani v Amazonovi lasti. Marca so za studio MGM (Metro-Goldwyn-Mayer) odšteli 8,5 milijarde dolarjev, s tem pa pridobili tudi materialne avtorske pravice nad njihovo celotno zbirko, ki vsebuje več kot 20.000 naslovov filmov in serij. Hkrati ima Amazon tudi čedalje bogatejši lastni program, ki je na voljo ekskluzivno prek Amazon Prime Video. To se kani sedaj korenito spremeniti.

Ustanavlja enoto Amazon MGM Studios Distribution, ki bo skrbela za distribucijo Amazonovih filmov in serij, kar velja tako za izvirne vsebine kakor za nakupljene. To med drugim pomeni, da bodo doslej ekskluzivno Amazonove vsebine na voljo tudi drugim. Amazon je dejal, da pričakujejo veliko povpraševanje in temu primerne prihodke. Chris Ottinger, ki je doslej vodil MGM, sedaj pa Amazonovo enoto, dodaja, da pričakujejo povečanje prihodkov z uvedbo novih načinov prodaje in paketov.

Amazon je sicer v preteklosti že distribuiral posamezne...

12 komentarjev

Apple snuje svojo pretočno TV

Theinformation - Storitev, ki naj bi po napovedih dobro obveščenih spominjala na Amazon Prime video oz. Netflix, bo najprej na voljo v prvi polovici prihodnjega leta v ZDA, nato pa v naslednjih nekaj mesecih še v dodatnih 100 državah, za zdaj ni znano ali bo med njimi tudi Slovenija. Predstavniki Appla na vprašanja novinarjev niso želeli odgovarjati.

Šlo naj bi za mešanico lastnega programa in licenciranih tujih oddaj - prve nje bi bile lastnikom Applovih naprav na voljo brezplačno - prek aplikacije pa bo mogoče sklepati naročnine tudi za storitve tretjih podjetij. V podjetju naj bi za pridobitev vsebin, tako tujih kot lastnih, originalnih, že rezervirali milijardo ameriških dolarjev. Pri Netflixu sicer za originalno produkcijo sicer...

16 komentarjev

Netflix pobrisal vse kritike uporabnikov

vir: Wikipedia
Indiewire - Netflix je ta konec tedna s svoje strani zbrisal vse kritike filmov, serij in drugih oddaj, ki so jih v zadnjem desetletju spisali njihovi uporabniki. Prejšnji mesec je o svoji nameri sicer obvestil javnost, nato je konec julija onemogočil dodajanje novih zapisov, nihče pa ni zares verjel, da se bo tak genocid javnega mnenja tudi zares zgodil. Mnenja uporabnikov so bila sicer vidna le pri dostopanju do storitve prek računalnika, ne pa tudi v mobilni različici in v tistih, ki so vgrajene v najrazličnejše predvajalnike in povezane televizorje.

Spomnimo, pred nekaj več kot letom dni je podjetje ukinilo tudi ocenjevanje kakovosti posameznih oddaj z od ene do pet zvezdic, nadomestila sta jih palec gor oz. palec dol. Po...

152 komentarjev

Za letošnje emmyje tretjina nominacij Netflixu, Huluju in Amazonu

Los Angeles Times - Še točno dva meseca nas ločita od podelitve ameriških nagrad za televizijske serije emmy, a nominiranci so znani že sedaj, s tem pa tudi spremembe, ki se dogajajo v svetu digitalnih vsebin. Nekoč so bili časi, ko smo nadaljevanke in nanizanke gledali na televiziji, novejše filme v kinematografih, stare filme pa na televiziji. Potem je prišel internet in nič več ne bo, kot je bilo. Tako je letos kar tretjina nominiranih serij za emmyje plod tehnoloških velikanov in ne klasičnih studiev. Netflix je tako zbral več nominacij kakor ABC, CBS in Fox skupaj.

Če torej pogledamo razčlembo po producentih, je na prvem mestu HBO s 111 nominacijami, sledi pa Netflix z 91. Potem se zvrstijo NBC, FX, ABC, CBS in Fox, lestvico pa zaključujeta Hulu z 18 in Amazon s 16 nominacijami. To pa ni plod...

12 komentarjev

Amazon Video Prime postal globalen, na voljo tudi v Sloveniji

Slo-Tech - Amazonova storitev Video Prime je od danes resnično globalna, saj je na voljo v dodatnih dvesto državah, med njimi tudi v Sloveniji. Edina opazna vrzel je Kitajska, ki jo je Video Prime obšel (takisto Netflix), sicer pa si ga lahko za zdaj za tri dolarjev ali v EU evre privoščite kjerkoli. Polna cena, ki je dvakrat višja, bo začela veljati čez pol leta, ko se izteče akcijsko obdobje. Na voljo pa je tudi sedemdnevna preizkusna verzija, ki je brezplačna. V državah, kjer je na voljo Amazon Prime (za 10 dolarjev mesečno), je Video Prime v to ponudbo priključen brezplačno.

Amazon je z ogromno geografsko širitvijo ponudbe sledil Netflixu, ki je to storil v začetku tega leta. Poteza kaže tudi na spremembo v Amazonovem dojemanju Video Prime, ki je bil doslej zgolj bonbonček,...

25 komentarjev

Amazon in Bezos rekordno

Slo-Tech - Še pred tremi leti se je Amazon soočal s problemi, ko ogromnih prihodkov niso znali ali mogli pretvoriti v dobiček. Investirali so ogromno, občasni polomi, kot je bil Fire Phone, pa so dodatno preizkušali potrpljenje investitorjev. Toda vmes se je zgodilo mnogo, trg oblačnih storitev je poletel in včeraj je Amazon sporočil, da so že tretje četrtletje zapovrstjo sklenili z rekordnim dobičkom. V zadnjih treh mesecih so Amazonovi prihodki zrasli za 31 odstotkov, dobiček pa je kar devetkrat višji od dobičke v enakem obdobju lani. Amazon je pridelal 857 milijonov dolarjev dobička ob 30,4 milijardah dolarjev prihodkov. Zato ni presenetljivo, da so v zadnjih 12 mesecih Amazonove delnice pridobile skoraj polovico.

Razlogov za dobre rezultate je več, vsi pa imajo...

12 komentarjev

Amazon bo produciral lastne filme

Slo-Tech - Spletni gigant Amazon že dlje časa ugotavlja, da le od prodaje in posredništva ne bo mogel preživeti, zato se poskuša širiti na različna področja. Njihova storitev Amazon Prime, ki trenutno nudi brezplačno dostavo blaga v dveh dneh, predvajanje večpredstavnostnih vsebin in izposojo knjig, bo dobil tudi lastne filme.

Tako je, Amazon bo snemal svoje filme, so sporočili. To ni tako presenetljiva odločitev, saj so na področju televizijskih nanizank spletni gigant že močno prisotni. Netflix je na primer ekskluzivno distribuiral House of Cards, Amazon pa Transparent, Tumble Leaf in Mozart in the Jungle. Sedaj se bodo lotili še produkcije lastnih...

8 komentarjev

Amazon Kindle gre čez lužo

Android Central - Sredi poletja je Amazon v ZDA predstavil storitev Kindle Unlimited, ki je po vzoru glasbenih in video ponudnikov za mesečno naročnino desetih dolarjev uvedla neomejeno izposojanje knjig iz Amazonove elektronske knjižnice. Zdaj se ista storitev širi na vzhodno stran Atlantika, začenši z Veliko Britanijo. Tokrat bo za en mesec storitve potrebno plačati 8 funtov, kar je, če preberete že dve oz. tri knjige mesečno, ki bi jih sicer kupili v Amazonovi trgovini, dobra kupčija. Storitev razen cene ostaja praktično enaka, na voljo je že prek 650.000 tipkanih knjig ter nekaj tisoč zvočnih posnetkov, ne manjkajo pa niti najbolj popularni naslovi, kamor spadajo Gospodar prstanov, Igre lakote in druge uspešnice.

Sprememb ni niti na tehničnem področju, knjige, ki spadajo v program izposojanja, nosijo logotip Kindle Unlimited, delujejo na vseh napravah Kindle (njihovih e-bralnikih, tablicah ter seveda tudi na napravah, ki imajo nameščeno aplikacijo, torej Android in iOS telefoni ter tablice,...

6 komentarjev

Neomejena izposoja knjig na Kindlu

Slo-Tech - Amazon se je odločil, da bo Kindle postal prava knjižnica, saj so uvedli možnost naročnine na Kindle Unlimited, ki za 10 dolarjev mesečno ponuja neomejeno branje večine e-knjig in poslušanje avdio knjig, ki jih imajo na zalogi. Za zdaj bo omejen na ZDA.

Trenutno je na izbiro okrog 600.000 naslovov e-knjig in več tisoč avdio knjig. Ti številki ne vključujeta vseh knjig, ki jih ima Amazon na svojih strežnikih, ker gre za pravno-finančna vprašanja in ne tehnične zmožnosti. Knjige, ki so na voljo v tem programu, imajo v Amazonovem seznamu logotip Kindle Unlimited. Ob kliku nanj bo postal izbrani naslov dostopen na vseh napravah z odjemalcem za Kindle, ki jih ima uporabnik v lasti - torej na e-bralniku Kindle, napravah z iOS in Android, na...

12 komentarjev

Verizon razmišlja o nakupu Netflixa/Redboxa

Netflixov šef Reed Hastings se je moral to jesen opravičevati na vseh koncih in krajih.

vir: Reuters
Reuters - Oktobra je Netflix prijetno presenetil z najavo širitve svoje ponudbe na Otok, kar naj bi se zgodilo enkrat prihodnje leto. Žal bodo ostale države stare celine morali še malo počakati, ker je podjetje po poletni podražitvi (takorekoč podvojitvi cene cenejših paketov) izgubilo bistveno več strank, kot so se nadejali - tam 800.000 od skupaj 23 milijonov. Delnica je padla za 70% glede na junijski vrh, zato so bili tudi primorani preklicati delitev družbe na streaming del (Netflix) in ločeno DVD izposojo (Qwikster), ker bi sicer izgubili še več naročnikov, ki so si želeli prav kombinirani paket.

To sicer niti ni Netflixov največji problem. Že zdaj jih pestijo visoki stroški najema filmskega in tv kataloga, ki dosegajo poltretjo milijardo dolarjev za naslednja tri...

3 komentarji