»

Adobe bo s strojim učenjem razkrinkaval goljufive podobe

vir: CNET
CNET - Moč lažnih novic, katerih pomemben del so lahko tudi obdelane fotografije, že nekaj časa zbuja zaskrbljenost, zlasti, ker se te s pomočjo družabnih medijev lahko razširijo kot požar. Še huje je, če se pomotoma ali celo namenoma znajdejo na straneh resnih medijev, kot se je v preteklosti tudi že kdaj primerilo.

Adobe je eno tistih podjetij, ki sicer mastno služi z orodji za spreminjanje fotorealnosti, a nedavno so se s pomočjo strokovnjakov Univerze v Marylandu vendarle lotili protiorožja, ki s pomočjo umetne pameti razkrinka tako početje. In to precej hitreje kot človeški forenziki.

Najpogostejše zvijače, ki se jih poslužujejo mojstri obdelave slik, so združevanje delov več različnih podob, pa kloniranje, kjer določen del slike preprosto večkrat...

11 komentarjev

Adobe Voco je 'Photoshop za zvok'

BBC - Fotografija pove več kot tisoč besed, v modernih časih pa smo se navadili, da tudi kaj neresničnega. Photoshop je pač sinonim za manipulacijo slik, ki ga zna uporabljati slehernik. Podobno je mogoče manipulirati tudi z zvočnimi posnetki, a je to terjalo nekaj več znanja. Nič več. Adobe je na konferenci MAX 2016 pokazal projekt VoCo, ki ga označujejo kot 'Photoshop za zvok'. Z zgolj nekaj kliki omogoča spreminjanje posnetka, tako da ljudem v usta položimo besede ali stavke, ki jih sploh niso nikoli spregovorili.

VoCo (VoiceOvers) je za zdaj še eksperimentalna tehnika, a je Adobe pokazal, da je na visokem nivoju in da se da z njo početi marsikaj, ni pa še znano, če in kdaj bo na voljo za komercialno rabo. Na predstavitvi je Adobov...

38 komentarjev

Adobe za odpravo ranljivosti zahteval drag nakup nove verzije

vir: ZDNet
ZDNet - Razumljivo je, da ima vsaka programska oprema omejeno obdobje, ko jo proizvajalec podpira. V obdobju splošne podpore si tako običajno brezplačno obetamo varnostne popravke, odpravo odkritih hroščev in včasih celo kakšno manjšo novo funkcionalnost. Običajno traja to obdobje vsaj nekaj let, za najbolj priljubljeno programsko opremo, kot je Windows XP, pa se je raztegnilo na celo desetletje. Adobe, ki ga imajo zaradi odnosa do uporabnikov mnogi pošteno v zobeh, pa je s svojimi programi pravkar skoraj...

36 komentarjev

Adobe predstavil tehniko popravljanja zamegljenih posnetkov

PhysOrg.com - Adobe je ta teden predstavil prototip funkcije, ki jo razvijajo za rešitev problema zamegljenih slik (blurred images). Te so kljub vsemu napredku fotografske tehnike še vedno eden izmed največjih problemov amaterskih fotografov. Vzroka za zameglitev sta namreč dva - nepravilno nastavljena goriščna razdalja, s čimer se je že ukvarjalo podjetje Lytro, in premikanje fotoaparata, medtem ko je zaslonka odprta. Adobe je predstavil funkcijo, ki rešuje slednji problem.

Za razliko od dosedanjih načinov ostrenja fotografij Adobov algoritem z analizo posnetka izračuna, kako se je tipalo (torej verjetno celoten fotoaparat) gibalo med zajemom slike. Zaradi gibanja uvedeno motnjo v posnetek potem algoritem odšteje in rezultat je, v teoriji, jasen in...

62 komentarjev

Google dela na pretvorniku iz Flash SWF v HTML5

Google News - Adobe Flash v zadnjih letih doživlja konkretno karierno krizo. Negodovanje iz Cupertina je preraslo v splošno prepričanje, da gre za potratno, hroščavo in nevarno platformo, ki jo je moč hitro in enostavno zamenjati s tehnologijami HTML5 (javascript, css3, 3d pospešeni canvas/ webgl / video). Celo Windows 8 predvideva pisanje widgetov na ta način, namesto s hišno rešitvijo Silverlight oz. namenskim Adobe Air. Zdaj pa se je zganil še Google in napisal pretvornik v HTML5.

Pretvornik je delo Pietera Sensterja, mladega britanskega programerja, ki se je lani oktobra kot pripravnik pridružil Googlovi ekipi za mobilno oglaševanje. Po dobrem začetku mu je podjetje ponudilo redno zaposlitev in lastno projektno ekipo, zdaj pa so rezultat z imenom "Swiffy" objavili na Google...

18 komentarjev

Obeta se prosto dostopna spletna različica Photoshopa

CNet - Bruce Chizen, izvršni direktor vsem dobro poznanega podjetja Adobe, je v pogovoru z novinarji na CNET News naznanil, da bodo v roku šestih mesecev uporabnikom ponudili prosto dostopno spletno verzijo Photoshopa. Napovedani spletni Photoshop bo seveda v primerjavi z namizno različico vseboval povsem osnovni nabor funkcij, vendar bi naj še vedno precej presegal funkcionalnost podobnih zastonjskih storitev, kot je npr. Google Picasa (pri čemer gospod Chizen ni omenil odprtokodnega programa Gimp). Spletni Photoshop ne bo prvi webware podjetja Adobe, saj že nekaj časa na photobucket.com nudijo uporabo programa za urejanje videa, imenovanega Remix (v bistvu gre za okleščeno različico programa Premiere Elements).

Po besedah Chizena je vlaganje v prosto dostopno spletno programje neposredni odgovor na grožnjo Googla, ki v zadnjem času več kot očitno skrbi za širjenje svoje ponudbe spletnih storitev (npr. Google Docs & Spreadsheets, Google page creator ipd.; glej Google Labs)....

28 komentarjev

Adobe stopa v svet virtualne resničnosti na internetu

Excite News - Današnji cyber prostor je še vedno dvodimenzionalen. Internet pa bi lahko postal tridimenzionalen - s tem, da dovoljuje obiskovalcem, da virtualno vstopijo v spletno stran, se sprehajajo in se pogovarjajo z drugimi obiskovalci. To idejo je prevzelo tudi podjetje Adobe Systems Inc., ki pripravlja nov program, imenovan Adobe Atmosphere. Ta nov program bo omogočal oblikovalcem spletnih strani, da ustvarijo 3-D strani, kjer se lahko obiskovalci pogovarjajo z drugimi v realnem času.
Virtualna resničnost na Internetu ni nekaj novega, vendar pa se le počasi razvija. Adobe bi s tem programom lahko to spremenil, kar bi lahko pomenilo nov koncept za 3-D Internet.
Atmosphere je prvi 3-D interaktivni program za spletno oblikovanje iz podjetja Adobe. Adobe je drugače znan po programu Photoshop, ki velja za enega najboljših programov na področju grafičnega oblikovanja in manipulacije slik.
Beta ali testna verzija tega programa je na voljo za dol-vleko na spletni strani Adobe Atmosphere;...

5 komentarjev