»

Nvidia lastnikom GTX 970 v poravnavi ponuja 30 dolarjev

Ars Technica - Nvidia in lastniki grafičnih kartic GTX 970, ki so podjetje tožili zaradi zavajanja pri specifikacijah, so našli skupni jezik. Dogovorili so se o poravnavi, po kateri bo vsak lastnik kartice, ki jo je kupil pred javno objavo težav s pomnilnikom, dobil 30 dolarjev. Poravnavo mora potrditi še sodišče.

Spomnimo, da so lani kupci GTX 970 razočarano ugotavljali, da kartica resda ima 4 GB GDDR5-pomnilnika, kot je Nvidia oglaševala, a da megabajt ni megabajtu enak. Prvih 3,5 GB deluje normalno pri deklarirani hitrosti, uporaba zadnjega pol gigabajta pa je sedemkrat počasnejša. Razlog je v arhitekturi, nejasnost pa je po Nvidiinih besedah posledica nesporazuma pri komunikaciji med razvojnim...

4 komentarji

Applova 450-milijonska poravnava v primeru e-knjig potrjena

The New York Times - Več let trajajoča saga o primerni ceni e-knjig v ZDA se bliža koncu, saj je newyorško zvezno sodišče v petek sprejelo Applovo poravnavo s strankami, v okviru katere bo moral Apple plačati 400 milijonov dolarjev odškodnine in 50 milijonov dolarjev sodnih stroškov. Gre za poravnavo, ki jo je Apple sklenil junija letos.

Julija 2013 je ameriško sodišče Apple in založnike spoznalo za krive kartelnega dogovarjanja o cenah e-knjig, kar je že leta 2012 ugotovila tudi Evropska komisija. Apple je namreč z agencijskim modelom, kjer založniki sami določajo ceno e-knjig, Apple pa pobere le 30-odstotno provizijo, poskrbel za dvig cen e-knjig. Ko so založniki umaknili svoje naslove iz Amazona, kjer so bile cene nižje in v pristojnosti...

4 komentarji

Koda v Toyotinih vozilih lahko povzroči prometno nesrečo

Zatikajoč pedal.

Slo-Tech - Toyota se je v razvpitem oklahomskem procesu poravnala z voznico avtomobila Toyota Camry letnik 2005, ki je septembra 2007 povzročila prometno nesrečo s smrtnim izidom za sopotnico. Toyota bo morala zaradi težav z elektroniko v avtomobilu, ki je povzročila prometno nesrečo, izplačati tri milijone dolarjev. Če se stranki ne bi poravnali, bi sodišče prisodilo kazensko oziroma eksemplarično odškodnine (punitive damages), kjer so zneski še bistveno večji.

O slabi kodi, ki poganja svet, smo že pisali. Večina kode v modernih elektronskih napravah zaradi ekonomskih razlogov ne gre skozi temeljit postopek nadzora kvalitete. Kodo je mogoče pisati praktično brez hroščev, kot dokazujejo vesoljska plovila in letala, a to terja nesorazmerno veliko časa in stroškov. Prav v...

70 komentarjev

Založniki in avtorji v primeru Google Books terjajo dve milijardi dolarjev odškodnine

Heise - Ameriška cehovska organizacija avtorjev (Authors Guild), ki se na sodišču toži z Googlom zaradi nezakonitega skeniranja slik v projektu Google Books, od Googla terja plačilo dveh milijard dolarjev v poravnavi za retroaktivno legalizacijo početja. V pismu so zapisali, da za vsako skenirano knjigo zahtevajo vsaj 750 dolarjev odškodnine (v nekaterih primerih pa vse do 30.000 dolarjev), knjig pa je 2,7 milijona, kar znese 2.025 milijonov dolarjev. Google za zdaj...

10 komentarjev

Irski sodnik tarča groženj posredi odločitve o blokadi thepiratebay.com

TorrentFreak - Več irskih časopisov je objavilo novico o grožnjah, ki naj bi jih bil sodnik irskega Vrhovnega sodišča, g. Peter Charleton (na sliki), deležen l. 2009 po potrditvi sodne poravnave med ameriško založniško industrijo in nacionalnim internetnim ponudnikom Eircom. Skupina internetnih aktivistov, skrita za IP naslovi iz Kazahstana in Uzbekistana, ga je označilo za "izdajalca svobode govora na internetu" ter mu obljubila "vdor v njegov računalnik, namestitev otroške pornografije nanj, odtujitev številk kreditnih kartic oz. drugih osebnih podatkov in naročilo dostave skladovnice pic in prostitutk na dom, vse za njegovo pohlepno dušo." (vse plačano s sveže ukradeno kartico, op.p.).

Spomnimo, štiri velike ameriške glasbene založbe...

108 komentarjev

Toshiba v poravnavo z izumiteljem flash spomina

BuisnessWeek Online - Izumitelj flash spomina je dosegel sporazumno poravnavo s Toshibo.
Fujio Masuoka profesor na Tohoku univerzi RIEC - Research Institute of Electrical Communication, bo po poravnavi na sodišču v Tokyu prejel 87 milijonov jenov (589.650 EUR), v zameno za 41 patentov, ki jih Toshiba uporablja za izdelavo tovrstnega spominov.

Vsota je manjša od zahtevane milijarde jenov, a vseeno veliko za japonske razmere, ki niso naklonjene obscene požrešnosti posameznikov. Masuka je vseeno zadovoljen, ker verjame, da je s to tožbo izboljšal položaj ostalim inženirjem v japonskih podjetjih. Bolj spoštljivo ravnanje naj bi tudi pomagalo razvoju japonske industrije.

Prvi takšen primer je bil izpred dveh let. Shuji Nakamuri, izumitelju modrega LED-a.

10 komentarjev