»

Skok brez padala iz sedmih kilometrov

vir: BBC
BBC - Potem ko smo pred slabimi štirimi leti spremljali skok Felixa Baumgartnerja z roba vesolja je danes na tem področju padel nov mejnik.



Ameriški padalski inštruktor je namreč namerno skočil iz sedmih kilometrov brez padala. Da je kaj takega vsaj teoretično mogoče so do sedaj pričali redki preživeli nekaj letalskih nesreč v zadnjih petdesetih letih.

Tokrat pa je šlo za načrtovan skok v vnaprej pripravljeno lovilno mrežo na tleh. Skok se je končal po načrtih in brez poškodb.

32 komentarjev

ICAO predpisal pravila za sledenje letalom v realnem času

Slo-Tech - Ta teden minevata dve leti od nepojasnjenega izginotja letala MH370 malezijske letalske družbe. Da se to ne bi več ponovilo, je Mednarodna organizacija za civilno letalstvo (ICAO) sprejela nekatere spremembe pravil, ki bodo v prihodnje omogočila hitrejše in natančnejše ugotavljanje lokacije letal in razbitin, saj jim bo mogoče slediti v realnem času.

Letalo Boeing 777, ki je opravljalo let MH370, je s sekundarnih radarjev izginilo 8. marca 2014 slabo uro po vzletu, s primarnih radarjev pa še uro pozneje. Satelitski podatki ACARS kažejo, da je letalo letelo še skoraj šest ur, potem pa dokončno izginilo nekje nad južnim Indijskim oceanom. Kljub številnim fantastičnim teorijam o izginotju je letalo zagotovo strmoglavilo,...

22 komentarjev

Googlov podpredsednik skočil z roba vesolja in presegel predlanski rekord

Slo-Tech - V veliki tajnosti in brez medijskega pompa je Googlov inženir in podpredsednik Alan Eustace včeraj podrl predlanski Baumgartnerjev rekord in skočil z višine 41.419 metrov. S tem je za dobra dva kilometra izboljšal rekord za skok z najvišje višine, mimogrede pa je postavil še nekaj drugih.

Pred dvema letoma je Felix Baumgartner v sodelovanju z Red Bullom naredil odmeven medijski dogodek, Eustace pa se je projekta lotil povsem drugače. Sofinanciranja ni želel niti od Googla, čeprav mu je bil ta pripravljen priskočiti na pomoč. Sodelavci ga opisujejo kot preprostega človeka, ki pa ima rad adrenalin. Da mu ni bilo treba polagati računov in da njegovega dosežka ne bodo uporabljali v reklamne namene, je svoj projekt v celoti financiral sam.

Tri...

45 komentarjev

Ameriško vojaško letalo po nesreči ohromilo civilni informacijski sistem za kontrolo letov

Reuters - Ameriška agencija za civilno letalstvo (FAA) je minulu sredo za dobro uro prizemljila večje število letal na vseh letališčih na jugovzhodu ZDA, tja usmerjena letala pa zasilno preusmerila drugam. Razlog za začasno ustavitev letalskega prometa naj bilo sesutje informacijskega sistema za kontrolo letenja (ERAM), ki se je zgodilo potem, ko je sistem nepravilno zaznal vojaško izvidniško letalo U-2, kmalu po njegovem vzletu z bližnjega vojaškega oporišča Edwards.

Televizijska mreža NBC povzema neimenovani vir, ki pravi, da je vojska pri FAA sicer napovedala navedeni let, vendar pa naj bi pri tem iz še neznanega razloga navedla napačno oznako za letalo. Ta napačna oznaka naj bi tako zmedla informacijski sistem FAA-jinega oddelka v Los Angelesu, da...

37 komentarjev

Ameriško nadzvočno letalo strmoglavilo na preizkusnem letu

Slo-Tech - V torek je na svojem tretjem poskusnem letu strmoglavilo ameriško brezpilotno nadzvočno letalo Boeing X-51 Waverider, ki bi moralo leteti s hitrostmi blizu šestih machov. Ko je bombnik B-52, ki je letalo spravil v zrak, nad kalifornijsko obalo odvrgel X-51, je ta letel 16 sekund brez težav. Kmalu zatem bi se bili moral zagnati potisni motor, a se to ni zgodilo. Kontrola leta je izgubila nadzor na letalom, ki je kmalu treščilo v Tihi ocean.

Razvoj programa HyTECH za nadzvočni pogon se je začel v 90. letih in rezultat je bil motor SJX61. Sprva je bil ta namenjen za X-43, a so njegov razvoj preklicali. SJX61 je svoje mesto našel v X-51, kakor se imenuje...

51 komentarjev

Brezžično letalo: Fly-by-wireless

New Scientist - Nekoč davno tega so letala za krmiljenje potrebovala mehanske povezave med posameznimi sklopi, tako kot ptiči, potomci dinozavrov. S tem ni nič narobe, stare dobre Cessne se še vedno na ta način drajsajo po nebu. Potem se je pojavil fly by wire, ki je povzročil malo revolucijo, predvsem zaradi zmanjšanje teže in večje svobode pri oblikovanju zrakoplovov.
Fly-by-wire je sedaj enako "zastarel". Pred kratkim je poletel 3 meterski model AIVA s sistemom upravljanaja: "Fly-by-wireless". Seveda zadeva ima kakšno žičko, a ta ni namenjena povezavi posameznih sklopov letala. Motor in motorčki za krmilne površine, ter ostali deli letala so med seboj povezani modrozobno.
Posledica: še manj teže, še več svobode pri oblikovanju in povezovanju delov letala.

Zadeva začuda ni zaživela pri Rutanu, temveč je poletela na dokaj nenavadnem koncu sveta: Portugalski, oziroma pod okriljem njihove univerze Minho. Človek odgovoren za razvoj tega koncepta je ženska: Cristina Santos.

Še preden sem jo...

21 komentarjev

Napovedan najdaljši let z letalom

New Scientist - Dosedanji rekord za let z letalom, poleg ostalih nagrad, kontraverzni oblikovalec zračnih plovil Burt Rutan že ima, saj sta njegov brat Dick in Jeanna Yaeger v Voyagerju preletela 40.212 km brez dolivanja goriva med letom. To je bilo skoraj dve desetletji nazaj.

Zanimivo, da rekord na tem področju drži balon. Breitling Orbiter je v letu 1999 preletel 41.978 km. Burt se je skupaj z enako usekanimi kolegi Richardom Bransonom in Steveom Fossetom očitno odločil, da bodo temu naredil konec in letalom povrnili prvo mesto.

Zadeva se imenuje GlobalFlyer. Glede na vremensko napoved naj bi se polet začel v sredo, 1. februarja.

8 komentarjev

Padalo, ki vam utegne rešiti življenje

Slo-Tech - Tole novico nam je poslal Primoz Princic:

Tole sem ravno prebral na SIOL-u:
Padalo za zaposlene v visokih stavbah

Izraelsko podjetje je izdelalo padalo za zaposlene v visokih stavbah - proizvod, ki ga je vzpodbudil napad na Svetovno trgovsko središče 11. septembra.

"Tri tedne po napadu je bil izdelan načrt za tako imenovani Executivechute, testiran in pripravljen za izdelavo," je povedal direktor Apco Aviation.

Padalo, ki daje videz nahrbtnika prodajajo na ameriškem in japonskem tržišču za 795 dolarjev, težko pa je manj kot dva kilograma. LOL.

7 komentarjev