»

Zares konec brezplačnih nadgradenj z Windows 7 in 8 na 11

vir: Neowin
Neowin - Čeprav Microsoft tega že nekaj let ni obešal na veliki zvon, je bil ostanek nekdanje brezplačne nadgradnje z Windows 7 ali 8 na Windows 10 in pozneje 11 še vedno delujoč. Windows 11 je bilo možno na sveže namestiti in aktivirati s ključi za Windows 7/8. Tak režim je veljal od leta 2015, ko so ponudili brezplačno nadgradnjo v prvem letu (do 29. julija 2016), a je nikoli niso zares onemogočili. Sedaj se politika vendarle spreminja.

Microsoft je minuli mesec uradno obvestil partnerje, da brezplačna posodobitev z Windows 7/8/8.1 na Windows 10 ali 11 ni več mogoča. To pa se bo zgodilo postopoma. Stari ključi še vedno aktivirajo Windows 11 22H2, medtem ko za novo beto verzijo (Canary build) to ni več mogoče. Še vedno pa je možna nadgradnja z Windows 10 na Windows 11.

Za obstoječe uporabnike se ne spreminja nič. Kdor je že aktiviral svojo kopijo, jo bo lahko uporabljal še naprej. To bo veljalo tudi za ponovne namestitve na isti računalnik, saj je aktivacijski žeton vezan na strojno...

16 komentarjev

Izteka se dobavljivost Windows 10

Heise - Microsoft se je upokojevanja starejših operacijskih sistemom lotil nadvse resno. Po koncu nepreklicnem podpore za Windows 7 in 8.1 izpred tedna dni se sedaj bliža še konec prodaje Windows 10. V Microsoft Store ga bo moč kupiti le še do 31. januarja, s čimer se bo začela zadnja faza v življenjskem ciklu operacijskega sistema. Podpora za obstoječe lastnike, kar vključuje varnostne popravke, bo na voljo do 14. oktobra 2025. Microsoft vsem priporoča, da kupijo novejši Windows 11.

To pa ne pomeni, da Windows 10 ne bo možno več dobiti. Licence bodo še vedno prodajali drugi preprodajalci, denimo Amazon, eBay in lokalni prodajalci. Ti bodo licence prodajali do razprodaje zalog, kar lahko traja še kar nekaj časa. Prav tako velja spomniti, da je prodaja rabljenih licenc v Evropi legalna, zato se ni bati, da bi res zmanjkalo licenc, če bi si jih kdo močno želel.

Za poslovne uporabnike, ki uporabljajo volumsko licenciranje, se kaj dosti spremenilo ne bo. Ti imajo še vedno dostop do vseh...

47 komentarjev

Prihaja nova generacija Windows 10 - ali 11?

Slo-Tech - Microsoft je ob izidu operacijskega sistema Windows 10 večkrat povedal, da je to zadnja verzija, ki jo bomo potrebovali, saj se bo v neskončnost posodabljala. Več let je to veljalo, sedaj pa se glasno špekulira o Windows 11, ki naj bi ga redmondski velikan pripravljal. Nekaj več bo znanega 24. junija, ko bo potekal dogodek o Windows, kjer Microsoft obljublja informacije o tem, kaj je novega in kaj prihaja. Poleg novega logotipa, seveda.

V Redmondu so seveda mojstri PR, zato ne presenečajo drobci informacij, ki so jih dostavili medijem. Podpredsednik Yusuf Mehdi je dejal, da vse od izida Windows 95 ni bil tako navdušen kakor sedaj. Prvikrat po izidu Windows 10 je nekdo iz Microsofta omenil novo verzijo. Izvršni direktor Satya Nadella pa je javno povedal, da testira "novo generacijo Windows". Ta naj bi bila najvidnejša v zadnjem desetletju. Ali bo nova različica Windows 11 ali pa samo nadgradnja Windows 10, je bolj ali manj semantično vprašanje. Vemo namreč, da bo sprememb precej.

...

71 komentarjev

Microsoft predstavil HoloLens 2

Slo-Tech - Štiri leta so minila od prve verzije HoloLensa, zato je bil že skrajni čas za novo. HoloLens 2 je naprava za "mešano resničnost", kot jo imenuje Microsoft. Za 3500 dolarjev sedaj dobimo napravo, ki je tretjino cenejša od prve verzije in predvsem manj okorna. Še vedno ni majhna - vanjo je treba stlačiti samostojen računalnik, ki poganja Windows 10 - je pa manjša in lažja od prve inačice (tehta 566 gramov).

HoloLens 2 še vedno niso zgolj pametna očala, ki bi jih zlahka nosili na ulici brez izstopanja. Cilj je bil pripraviti dizajn, ki bo dovolj udoben, da ga bomo lahko prenašali dlje časa, ne pa neopazen. HoloLens 2 ima vidno polje z 52-stopinjsko diagonalo, kar je že precej bolje od 34 stopinj pred štrimi leti. Večina dodatne...

9 komentarjev

Hololens pomaga pri gradnji plovila Orion

Technology Review - V obratih Lockheed Martina si inženirji pri sestavljanju vesoljske kapsule Orion uspešno pomagajo z Microsoftovimi naočniki za obogateno resničnost Hololens, kar je ena prvih rab takšne tehnologije skozi večji del postopka gradnje.

Čeprav smo prve pilotske preizkuse obogatene resničnosti v mehaničnih delavnicah videli že pred skoraj desetletjem, pa danes takšne pripomočke še vedno uporablja le peščica inženirjev in mehanikov. Pri Airbusu so na primer svojčas s pomočjo tablici podobne priprave nadzorovali sestavljanje trupa modela A380, v zadnji letih pa so prešli na očala. Razlog za rabo tehnologije v letalski industriji so serije kupcem prirejenih letal, ki terjajo prilagajanje s strani tovarniškega osebja - kar je precej lažje, če ima pri tem...

7 komentarjev

Brezplačna nadgradnja na Windows 10 še vedno mogoča

Microsoft - Čeprav je Windows 10 izšel pred dvema letoma in pol ter je sprva predvideval enoletno možnost brezplačne nadgradnje, je ta še vedno mogoča. Prvo leto je bilo moč Windows 7 in Windows 8 povsem legalno nadgraditi na Windows 10 brez kakršnikoli omejitev, pozneje pa se je bilo treba malce znajti. Microsoft je možnost nadgradnje pustil odprto za ljudi, ki so uporabljali kakšne tehnologije za pomoč uporabnikom (assistive technology). Prvotni razlog je bila slaba podpora zanje v Windows 10, a sčasoma so jo uredili. Kljub temu je možnost za nadgradnjo ostala, le klikniti je bilo treba.

Microsoft je lani proti koncu leta vendarle sporočil, da bo 31. decembra 2017 konec tudi te možnosti. A z novim letom je Microsoft ocenil, da bi to možnost še malce podaljšal, zato so na spletni stran potihoma skrajni rok prestavili na 16. januar letos. Če ne bo kakšnih...

79 komentarjev

Izteka se možnost brezplačne nadgradnje na Windows 10

Slo-Tech - Poltretje leto po izidu bo možnosti za brezplačno nadgradnjo na Windows 10, kot kaže, vendarle konec. Spomnimo, da je Microsoft v prvem letu po izidu vsem uporabnikom Windows 7 in 8 ponujal brezplačno nadgradnjo na Windows 10, pri čemer je bil tako vztrajen, da se je marsikomu nova verzija namestila nehote. Ko se je lani julija ta možnost iztekla, je Microsoft pustil odprto veliko luknjo, kako smo lahko še vedno zakonito prišli do brezplačnega Windows 10. Kdor je uporabljal kakršnokoli posebno tehnologijo (assistive technology), je lahko brez časovne omejitve nadgradil na Windows 10. Na spletnih straneh je pisalo le, da bodo o spremembi pogojev pravočasno obvestili.

Microsoft je tedaj uradno zapisal, da ta luknja ni namenjena izkoriščanju. Vladalo je prepričanje, da je Microsoft...

71 komentarjev

Microsoftove novosti: novi Windows 10, Surface Studio, Dial in Book

Microsoft - Microsoft je danes v New Yorku organiziral veliko tiskovno konferenco, na kateri je predstavil programske, strojne in storitvene novosti, ki se obetajo v prihajajočih tednih in mesecih. Začnimo z Windows 10 Creators Update, kakor se bo imenovala nova večja posodobitev Windows 10, ki bo izšla v začetku prihodnjega leta. Microsoft drži besedo in nadgradnja bo za vse uporabnike Windows 10 brezplačna.

V njej bo veliko prenovo doživel legendarni Slikar, ki se bo imenoval Slikar 3D in bo poenostavil ustvarjanje v 3D. Uporabniki bodo lahko posneli več fotografij in jih spremenil v 3D virtualni model, spremenili 2D doodle v 3D sliko, izvozili objekte iz Minecrafta in tiskali v 3D. Slikar 3D ostaja slikar v svojem smislu, torej gre za preprosto orodje z omejenim...

77 komentarjev

Microsoft bojda ukinja znamko Lumia

Slo-Tech - Vest, ki ne bo presenetila nikogar, uradno še ni potrjena, a več indicev govori v prid neuradnim informacijam, da naj bi Microsoft do konca leta ukinil svojo znamko pametnih telefonov Lumia. Nadomestili jih bodo Surface Phoni.

Da se Lumii bliža konec, smo si lahko mislili že zdavnaj. Trenutno so na prodaj zgolj štirje modeli (550, 650, 950, 950 XL), že dolgo pa ni bilo nikjer nobene najave o kakršnemkoli nasledniku, tako da lahko verjamemo, da naslednika ni v razvoju. Prav tako prodajalci počasi čistijo zaloge, saj se pojavlja čedalje več popustov, zaloge pa vztrajno kopnijo. Na Microsoftovi spletni strani je povezava do naročila Lumie izginila. Ena izmed inženirskih direktorjev Laura Butler je večkrat tvitnila, da se pripravlja Surface Phone. Skratka,...

35 komentarjev

Nadgradnja Windows 10 še naprej brezplačna

Microsoft - Ko je lani Microsoft obelodanil Windows 10, so med drugim razglasili tudi brezplačno nadgradnjo iz verzij 7 ter 8.1 v prvem letu po izidu. Kaj naj bi se zgodilo naknadno, ni bilo nikoli povsem pojasnjeno.

Kljub močnim naporom stopnja namestitev novih oken ni bila nikoli čisto po načrtih. Tako je število namestitev maja doseglo 300 milijonov.

Po izteku enoletnega obdobja je Microsoft izdal nadgradnjo ob prvi obletnici in to seveda izkoristil za tiho podaljšanje obdobja brezplačnih nadgradenj. Zaradi domnevno močnega izboljšanja uporabniške izkušnje za uporabnike s posebnimi zahtevami, je tako sedaj mogoče priti do brezplačne nadgradnje tako, da obljubite, da uporabljate funkcionalnosti kot so npr. uporaba bližnjic na tipkovnici.

Na Slo-Techu je imelo v...

52 komentarjev

Zaradi slabe prodaje telefonov razmah Windows 10 nekoliko za pričakovanji

vir: ZDNet
ZDNet - Microsoft je ob lanskem izidu Windows 10 smelo napovedoval, da bo do leta 2018 nov operacijski sistem živel na milijardi različnih naprav, saj ga lahko namestimo na vse od osebnega računalnika do mobilnega telefona, pa tudi HoloLens ali Surface. Sprva je kazalo, da se bo to tudi zgodilo, k čemur je izdatno pomagala tudi brezplačna nadgradnja z Windows 7 ali Windows 8, ki je na voljo še do 29. julija. Sedaj pa je Microsoft priznal, da tega mejnika bržčas ne bodo ulovili.

V uradni izjavi so zapisali, da je imel Microsoft z Windows 10 najuspešnejšo splavitev kateregakoli operacijskega sistema, saj ga aktivno (to pomeni na napravi, ki je aktivna vsaj enkrat mesečno) uporablja že več kot 350 milijonov uporabnikov. Windows 10...

120 komentarjev

Windows 10 Anniversary Update prihaja 2. avgusta

Slo-Tech - Prva večja nadgradnja Windows 10, ki se imenuje Anniversary Update, bo prispela le nekaj dni prepozno, da bi docela upravičila svoje ime. Medtem ko je Windows 10 lani izšel 29. julija, bo Anniversary Update zastonj na voljo od 2. avgusta dalje. Ob tem omenimo, da se časovno obdobje za brezplačno nadgradnjo na Windows 10 izteka 29. julija, Microsoft pa je tudi obljubil, da se bo nadgradnji na Windows 10 odslej mogoče lažje izogniti. Doslej je Windows 10 pristal že na 350 milijonih naprav, ki obsega vse od računalnikov prek tablic do pametnih telefonov.

Nadgradnja Windows 10 Anniversary Update bo na voljo za vse te naprave sočasno, torej za osebne računalnike, tablične računalnike,...

53 komentarjev

Microsoft mora plačati 10.000 dolarjev odškodnine zaradi samodejne namestitve Windows 10

Slo-Tech - Lastnica turistične agencije v Kaliforniji Teri Goldstein je dobila tožbo zoper Microsoft, po kateri ji mora podjetje plačati 10.000 dolarjev odškodnine zaradi neuspele samodejne namestitve Windows 10, ki je izjemno upočasnila njen računalnik. Microsoft je bil v preteklosti že precej na tapeti zaradi agresivnega oglaševanja Windows 10 in različnih poizkusov uporabnike ukaniti v njegovo namestitev, to pa je prvi sodni epilog tega početja.

Teri Goldstein trdi, da ni niti vedela za Windows 10 in da ni nikoli odobrila namestitve sistema na svoj računalnik. Samodejna posodobitev se je vseeno sprožila, a ni uspela, rezultat pa je bil pohabljen računalnik, ki je deloval izjemno počasi in se večkrat zrušil. Stopila je v stik z Microsoftovo podporo za uporabnike,...

63 komentarjev

Microsoft z novimi triki za namestitev Windows 10

Zaprtje tega okna obdrži načrtovano nadgradnjo

Slo-Tech - Microsoftovo ponujanje brezplačne nadgradnje z Windows 7 in novejših na Windows 10, ki bo na voljo do 29. julija, gre uporabnikom že pošteno na živce, ker so v Redmondu čedalje agresivnejši. Zaradi novega pojavnega okna, v katerem tudi klik na X pomeni strinjanje z nadgradnjo, je precej uporabnikov po nesreči namestilo Windows 10 na svoje računalnike. Microsoft medtem odvrača, da želijo zaradi bližajočega se roka za brezplačno nadgradnjo uporabnikom pomagati nadgraditi na najboljšo verzijo Windows.

Do decembra je bil Windows 10 neobvezna posodobitev, ki jo je bilo treba v Windows Update posebej izbrati za nadgradnjo. Potem je Microsoft prestavil Windows 10 med priporočene posodobitve, kar je povzročilo, da je kopica...

131 komentarjev

Windows 10 na 300 milijonih naprav

The Windows Blog - Ko je Microsoft lani izdal Windows 10, si je tudi spričo brezplačne nadgradnje v prvem letu zadal cilj, da do konca leta 2018 Windows 10 pristane na milijardi naprav. Počasi se bliža konec enoletnega obdobja, v katerem je nadgradnja brezplačna, v tem času pa si je Windows 10 namestilo 300 milijonov ljudi, pravi Microsoft. Aktivnih uporabnikov je 270 milijonov.

Brezplačna nadgradnja se bo iztekla 29. julija, če seveda Microsoft ne bo podaljšal akcije. Kasneje bo po trenutnih načrtih nadgradnja iz Windows 7 ali Windows 8 stala okrog 120 evrov (verzija Home). Če želi Microsoft prispeti do milijarde namestitev, bo to s plačljivo nadgradnjo precej težje, saj bo v tem primeru večina namestitev posledica nakupa nove strojne opreme. Letno se proda okrog 250 milijonov...

541 komentarjev

Windows 10 gre za med

Slo-Tech - V prvih dneh si je nov Microsoftov operacijski sistem Windows 10 preneslo več milijonov ljudi, so sporočili iz Redmonda. V prvih 24 urah je nov operacijski sistem namestilo 14 milijonov uporabnikov, kar je rekord. Primerjava s predhodnimi verzijami je sicer precej nehvaležna, saj je to pot nova verzija za lastnike starejših verzij (Windows 7 in Windows 8) prvikrat zastonj.

Vseeno zapišimo, da so Windows 8 v prvih štirih dneh prodali v štirih milijonih izvodov, s čimer so postavili tedanji rekord. Na svetu je trenutno skoraj poldruga milijarda računalnikov z Windows, zato si Microsoft obeta še bistveno več namestitev. Do konca leta 2018 želijo Windows 10 na milijardi naprav. Pred dnevi so se pojavile neuradne informacije, da je Microsoft rezerviral 40 Tb/s...

165 komentarjev