»

Sodni spopad Twitterja proti Elonu Musku se pripravlja

Slo-Tech - Twitter je mislil zelo resno in je po Muskovem odstopu od prevzemne namere vložil tožbo, s katero ga želi prisiliti v izpolnitev pogodbene obveze. Na kocki je 44 milijard dolarjev, kolikor je bil Musk ponudil za podjetje. Prvi korak bo že v torek, ko ob 11. uri po lokalnem času (17.00 v Sloveniji) na sodišču v Wilmingtonu potekal prvi predobravnalni narok. Primer je bil dodeljen sodnici Kathaleen McCormick.

To za Muska ni najboljši obet. Sodišče v Delawaru je znano prizorišče pravnih bitk v gospodarskem pravu, saj je v Delawaru registrirani več kot polovica podjetij s seznama Fortune 500. Kathaleen McCormick je sodnica od leta 2018 in je bila za vodjo sodišča imenovana lani in je že vodila nekaj odmevnih primerov. Med drugim je ena izmed redkih sodnic ali sodnikov, ki so doslej dosodili obvezno izvedbo prevzema. Lani je odločila, da mora zasebni sklad Kohlberg & Co LLC dokončati 550 milijonov dolarjev vreden prevzem podjetja DecoPac Holding Inc, potem ko je prvi skušal odstopiti...

31 komentarjev

Norton prevzema Avast

Slo-Tech - Antivirusni podjetji NortonLifeLock in Avast se bosta združili v poslu, vrednem 8,4 milijarde dolarjev.

Časi, ko sta bila antivirusna paketa Norton in Avast stalna gosta na domačih računalnikih, so že davno mimo. Konkurenca na področju zaščitnega programja je danes zelo močna in številčna, predvsem pa je v Oknih privzeti Defender čisto spodobna izbira, zato se dosti uporabnikom na tuje sploh ne ljubi pogledati. Konsolidacijske poteze so zato logične in tako je pred petimi leti Avast že pohrustal AVG. Sedaj pa bo pohrustan sam, kajti NortonLifeLock bo za približno 8,4 milijarde ameriških dolarjev kupil stoodstotni delež v češkem podjetju. Velja omemba, da je NortonLifeLock tisto, kar je ostalo od Symanteca po tem, ko je predlani Broadcom kupil njegov oddelek za poslovna (enterprise) varnostna orodja.

Skupno podjetje bo tako imelo prek 500 milijonov uporabnikov njihovega zaščitnega programja, pri čemer še ni povsem jasno, kako se bodo lotili dejstva, da se - sploh upoštevaje še AVG...

34 komentarjev

Priljubljeni protivirusnik Avast prodaja podatke

Slo-Tech - Avast je priljubljen protivirusni program, ki ga proizvaja istoimensko češko podjetje. Zaradi svoje brezplačnosti je našel pot na številne računalnike, a zadnje preiskave kažejo, da v resnici uporabniki plačujejo visoko ceno. Za približno 400 milijoni uporabnikov, kolikor jih ima, Avast vohuni. Podatke prodaja zainteresiranim oglaševalcem.

Že lani je Forbes odkrival, kako Avast in AVG z razširitvami za brskalnike, ki so namenjene varnemu brskanju, gledata, kaj uporabniki počno. Decembra sta Mozilla in Opera nekaj Avastovih razširitev za brskalnik celo odstranili iz spletne tržnice zaradi varnostnih pomislekov. Izvršni direktor Ondrej Vlcek je tedaj pojasnil, da gre zgolj za agregirane in anonimizirane podatke, ki jih kupci ne morejo povezati s konkretnimi uporabniki. Za milijonske zneske te podatke kupujejo multinacionalke, kot so Google, Microsoft, PepsiCo ali McKinsey. A raziskave so večkrat pokazale, da deanonimizacija ni nemogoča.

The Vice je sedaj skupaj s PCMag pridobil...

54 komentarjev

Netflix gre po novo milijardo

Slo-Tech - Netflix je sporočil, da bo z dolžniškim financiranjem zbral dodatno milijardo evrov, ki jo bo porabil za "splošne poslovne namene". Zapisali so, da bodo sredstva zbrali predvsem v tujini (torej izven ZDA), njihov tiskovni predstavnik pa je v pojasnilu dodal, da so globalno podjetje in da so obrestne mere v Evropi ta hip zelo privlačne. Z drugimi besedami, Netflix bo očitno bodisi najel sindicirano posojilo v Evropi bodisi izdal obveznice.

Trenutno sodi Netflix med manj zadolžena podjetja, saj ima razmerje med dolžniškimi sredstvi in lastnim kapitalom okrog 10 odstotkov, kar je zelo ugodno. V prvem letošnjem četrtletju so za obresti odšteli 46,7 milijona dolarjev, kar je ob prihodkih 2,67 milijarde evrov povsem znosno. Nazadnje so dolžniški kapital zbirali...

34 komentarjev

Avast kupuje AVG

Slo-Tech - Češki Avast, ki ga poznamo zlasti kot proizvajalca enega izmed najpopularnejših brezplačnih protivirusnih programov, čeprav počne še mnogo več, je napovedal prevzem prav tako češkega konkurenta AVG, za katerega bo odštel 1,3 milijarde dolarjev. To predstavlja približno 33-odstotno premijo glede na ceno delnic AVG pred objavo prevzemne namere. S prevzemom bo nastalo eno največjih podjetij za računalniško varnost, katerega programska oprema bo nameščena na več kot 400 milijonih računalnikov in mobilnih naprav po vsem svetu.

V Avastu so dejali, da bodo prevzem financirali deloma z lastnim kapitalom in deloma z dolžniškimi sredstvi. UBS, Credit Suisse in Jefferies bodo zagotovili 1,7 milijarde dolarjev težko sindicirano posojilo,...

11 komentarjev

Opero bi kupili Kitajci

The Wall Street Journal - Ko govorimo o brskalnikih na namiznih računalnikih, se nehote omejimo na veliko trojico Chrome, Firefox in Internet Explorer, čemur včasih pridamo še Safari za uporabnike Mac OS X, često in po krivem prezrta pa ostaja Opera. Norveško podjetje, ki je nastalo leta 1995, ko sta glavna razvijalca novega brskalnika iz norveškega Telnora odšla na svoje in s seboj nesla brskalnika, ima sedaj resnega snubca. Konzorcij kitajskih podjetij za Opero ponuja 1,2 milijarde dolarjev, kar upravni odbor podpira, zato je delničarje že pozval k sprejemu prevzemne ponudbe.

Ponudbo so skupaj oddali Kunlun Tech, Qihoo 360 ter investicijska sklada Golden Brick Silk Road ter in Yonglian. Kunlun Tech je januarja kupil večinski delež v aplikaciji...

41 komentarjev

Milijarde letijo: Intel kupil Altero, Avago pa Broadcom

Bloomberg - Minuli teden je singapursko-ameriško podjetje Avago, ki proizvaja polprevodniške komponente za avtomobilsko, telefonsko in vojaško industrijo, najavilo prevzem podjetja Broadcom, ki ga poznamo kot največjega izdelovalca čipov za Wi-Fi. Zanj bodo odšteli 37 milijard dolarjev, kar je največji prevzem v tehnološkem sektorju v zgodovini. Od tega bodo sicer plačali v denarju le 17 milijard dolarjev, preostanek pa bo predstavljal vložek lastnih delnic.

Do izteka prvega četrtletja 2016, ko bo prevzem dokončan, bo Avago zbral 8 milijard dolarjev denarja, preostanek pa bo dolžniško financiranje konzorcija bank. Prevzemna premija glede na ceno delnice tik pred objavo prevzema bo znašala 16 odstotkov. Penali v primeru neizpolnitve...

1 komentar

Dell spet Dellov

Dell - Dellov ustanovitelj Michael Dell je dokončal prevzem podjetja, za katerega si je prizadeval že od začetka leta. Prevzemnih ponudb je bilo več, a na koncu je zmagal Michael Dell, kar je septembra potrdil tudi Dellov upravni odbor. Transakcija je sedaj dokončana.

Vsi Dellovi delničarji bodo dobili 13,75 dolarja za delnico, hkrati pa so upravičeni do izredne dividende v višini 0,13 dolarja, ki jo prejmejo lastniki na presečni datum 28. oktobra letos. Skupno to postavlja vrednost kupčije na 24,9 milijarde dolarjev, kar predstavlja 30-odstotno premijo glede na januarsko ceno pred začetkom špekulacij o prevzemu.

Prevzem bo seveda pomagal financirati sklad Silver Lake, del pa je prispeval Microsoft s svojim posojilom. S tem je...

29 komentarjev

AT&T ne bo prevzel T-Mobila USA

vir: CNet
Washington Post - Vse kaže, da se marca napovedani prevzem T-Mobila USA ne bo zgodil. AT&T je za nakup podjetja ponudil 39 milijard dolarjev (od tega 25 milijard dolarjev v gotovini), združeno podjetje pa bi bilo največji mobilni operater v ZDA in edini tamkajšnji večji ponudnik telefonije po standardu GSM, saj konkurenca uporablja CDMA. Prevzemu že od samega začetka niso naklonjeni konkurentje in varuhi konkurence, saj je pravosodno ministrstvo avgusta vložilo tožbo za prepoved združitve. Ta teden je izrazito negativno mnenje podala tudi Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC), zaradi česar je AT&T umaknil vlogo za združitev.

V torek je namreč predsedujoči FCC Julius Genachowski uradno pojasnil...

2 komentarja

Texas Instruments kupuje National Semiconductor

Guardian - Ameriški polprevodniški gigant Texas Instruments je najavil nakup podjetja National Semiconductor, za katerega bodo odšteli 6,5 milijarde dolarjev, vse v gotovini. Približno polovico kapitala za prevzem bo TI pridobil z zadolževanjem. Vrednost predstavlja 78-odstotno premijo na vrednost delnice na začetku tedna pred objavljeno prevzemno namero. Gre za enega največjih prevzemov v zadnjem času, ki bo konsolidiral analogni sektor polprevodnikov, trenutno obvladujoč 42-milijardni trg.

To je eden izmed največjih trgov elektronskih komponent, saj se izdelki uporabljajo za obdelavo analognih signalov iz realnega sveta (zvok, temperatura, svetloba ...), ki se bodisi neposredno uporabijo za krmiljenje bodisi pretvarjajo v digitalni...

4 komentarji