»

#socraTECH: Etični razvoj informacijske družbe v Ljubljani

Slo-Tech -

Turneja dogodkov #socraTECH: Etični razovj informacijske družbe se bo v četrtek, 27. 9. 2018 ob 18h ustavila tudi v ljubljanskem Poligonu na Tobačni. Zavod Državljan D z njo poudarja pomen družbeno odgovornega razvoja informacijske družbe, pomen deljene odgovornosti za aktualno stanje in prevzemanje odgovornosti za dobre in slabe strani aktualnega družbeno-gospodarskega sistema.

Na dogodku boste lahko poslušali štiri predavanja, ki se navezujejo na štiri teme, povezane z informacijsko družbo, med drugim tudi o problemu rasističnih algoritmov, nevarnih pametnih mest, pasteh velikega podatkovja in splošnih smernic etičnega razvoja informacijske družbe. Med drugim bodo predavatelji Lenart Kučić, Matjaž Drev in Domen Savič premišljevali o reševanju tehnodeterminističnega pristopa do razvoja storitev in produktov informacijske družbe, regulacijo IOT, ki se povezuje v koncept pametnih mest in regulatornih ukrepov na področju osebnih podatkov.

"Z dogodki opozarjamo na vedno večje...

34 komentarjev

Mednarodna delavnica in okrogla miza o izzivih sodelovalnega gospodarstva

Zavod 14

Slo-Tech - Na zadnjem omizju Zavoda 14 so udeleženci pravilno napovedali zadnja dogajanja na kriptotrgu, prihodnjo sredo, 26. septembra, pa na Poligonu nadaljujejo s temo o priložnostih in izzivih v sodelovalnem gospodarstvu. Častni gost bo minister za gospodarski razvoj in tehnologijo​ Zdravko Počivalšek.

Odprta so še mnoga vprašanja, ki se jih bodo naprej lotili na popoldanski delavnici, kjer bodo poskusili oblikovati nove poslovne modele, obenem pa pogledali, kaj...

0 komentarjev

Tech dogodki v oktobru

Slo-Tech - Po krajšem predahu se tudi tech skupnost spet počasi prebuja. V Mariboru se je ta torek v Kibli ponovno pričela nova sezona Spletnih uric oz. #wwwhmb - Surfajmo z Bitcoinom, predaval je Danijel Pančič (ex Bitstamp). Za vse tiste, ki ste dogodek zamudili je na voljo videoposnetek med objavami Facebook dogodka.

Že naslednji ponedeljek, 23. oktobra, bo v Kreativnem centru Poligon na Tobačni ulici v Ljubljani GeoDev meetup. Predavala bosta Nejc Dougan - Developing Qgis Plugin with use of Google Maps WebService API in Klemen Špruk - PgRouting: Catchment area calculation.

V torek, 24. oktobra bo v prostorih Zemante, na Celovški cesti v Ljubljani, srečanje s krovnim naslovom Data Science in Advertising, predavali bodo Philippe Adjiman - How Many Times Should You Serve A User The Same Recommendation?, Tom Klein - Conversion Optimization at Outbrain in Peter Opara - Intuition Behind Entropy Metrics.

Na isti dan se bo izvedel tudi celodnevni brezplačni dogodek Ansible Automates Tour v...

4 komentarji

Slovenija v EU najbolj napredovala v indeksu digitalne družbe

Slo-Tech - Evropska komisija je izdala novo poročilo o indeksu digitalnega gospodarstva in družbe (DESI), s katerim se merijo relevantni faktorji glede digitalizacije evropskih držav. Slovenija in Slovaška sta državi, ki sta v letu 2016 naredili največji napredek. Indeks sestavljajo naslednji parametri: povezljivost (razširjenost širokopasovnih povezav), človeški viri (uporaba interneta, osnovna in napredna digitalna znanja in spretnosti), uporaba interneta (uporaba vsebin, komunikacij in spletnih transakcij s strani državljanov), integracija digitalnih tehnologij v poslu (digitalizacija in spletna trgovina), digitalne javne storitve (e-uprava in podobno).

Slovenija je na lestvici na 17. mestu, nekoliko pod evropskim povprečjem, tik za Francijo in pred Češko, s čimer sodi med srednje...

12 komentarjev

Vabilo na mednarodno okroglo mizo: Vizija za evropsko informacijsko družbo

Slo-Tech - Ta četrtek, 9. junija bo ob 17. uri v Kreativnemu centru Poligon mednarodno omizje, ki ga organizira Zavod 14, z naslovom "Vizija za evropsko informacijsko družbo".

Na okrogli mizi bomo zelo odprto spregovorili: Kako digitalno prihodnost vidi država? Kakšna so pravzaprav pričakovanja industrije, uspešnih podjetij in digitalnih domorodcev. Kakšne so izkušnje in smeri premisleka naših evropskih kolegov?

Veliko priložnost v informatizaciji in industriji 4.0 vidi tudi Slovenija, ki ob usklajenem naporu industrije in države postaja vedno bolj prepoznavna kot referenčna država za inovativno uporabo novih digitalnih tehnologij in storitev. Država je v zadnjem letu premaknila kar nekaj pomembnih mejnikov. Tako Državni računalniški oblak že zagotavlja prepotrebno infrastrukturo ministrstvom, sprejete pa so bile tudi tri strategije s področja razvoja informacijske družbe. Delež večjih in manjših slovenskih podjetij s področja digitalnih tehnologij in storitev, ki se na trgu pridružujejo...

1 komentar

Informacijska družba v Sloveniji: Včeraj, danes, jutri

Slo-Tech - 17. maj vsako leto obeležimo kot Svetovni dan telekomunikacij in informacijske družbe in zaznamuje obletnico podpisa prve Mednarodne telegrafske konvencije iz leta 1865, ki je bila podlaga za oblikovanje današnje Mednarodne telekomunikacijske zveze (ITU) – specializirane agencije OZN za področje elektronskih komunikacij in informacijske družbe.


V Poligonu na Tobačni se bomo 17. 5. 2016 ob 18h z Alešem Špetičem, Dušanom Cafom, Gorazdom Božičem ter Marjanom Turkom pogovarjali o aktualni situaciji informacijske družbe v Sloveniji in razmišljali o prihodnosti. Kako na razvoj informacijske družbe vplivajo svetovni trendi in kako lokalna politična situacija, kaj počnejo inštitucije in kaj zasebni sektor? Več informacij

Po okrogli mizi vas vabimo še na poslovilno druženje ob zaključku mandata glasnika digitalnih tehnologij RS, kje bomo nadaljevali debato o...

0 komentarjev

Vabilo na srečanje Slovenske pobuda za IGF

Slo-Tech - SLO-IGF je pobuda za vzpostavitev nacionalnega foruma za vključujočo, enakopravno in odprto razpravo o javnih politikah, povezanih z internetom. IGF (Internet governance forum) po svetu deluje pod okriljem Združenih narodov in je prepoznan kot eden glavnih spodbujevalcev debate o razvoju interneta.

Prvi forum o upravljanju interneta SLO-IGF’16 bo potekal dne 16. maja 2016 v Tehnološkem parku v Ljubljani (Program). Na srečanju bomo izmenjali mnenja in izkušnje o tem, kaj upravljanje interneta je, kako poteka na mednarodni ravni in kako v regiji.

Dotaknili se bomo ponovno aktualne internetne nevtralnosti ter vse bolj pereče digitalne ločnice. K sodelovanju želimo pritegniti čim širši krog deležnikov iz različnih sektorjev, zlasti iz javnega, nevladnega, akademskega in zasebnega.

Seznam razprav:
- Kdo upravlja internet in primeri dobrih praks v regiji
- Zakaj je pomembna PRAVA internetna nevtralnost?
- Digitalna ločnica

Sodelovanje na forumu je brezplačno. Za vse udeležence...

12 komentarjev

14. multikonferenca Informacijska družba 2011

Inštitut Jožef Stefan - Med 10. in 14. oktobrom se bo na Institutu "Jožef Stefan" v Ljubljani odvijala 14. multikonferenca Informacijska družba 2011.

Dogodek je razdeljen na 8 konferenc, ki se dotikajo osnovne teme: inteligentni sistemi, kognitivne znanosti, izkopavanje znanja in podatkovna skladišča (sikdd 2011), soočanje z demografskimi izzivi, sodelovanje, programska oprema in storitve v informacijski družbi, vzgoja in izobraževanje v informacijski družbi, robotika, kognitonika, internet in slovenija: 1985 – 1995.

Vstop je prost, več informacij pa dobite na strani dogodka.

1 komentar

Okrogla miza Digitalna ekonomija 2.x

Slo-Tech - Napoved smo opazili nekoliko pozno, a vseeno: danes ob 18. uri (čez uro in pol) bo v dvorani C na Gospodarski zbornici Slovenije potekala okrogla miza z naslovomo Digitalna ekonomija 2.x.

V debati bodo sodelovali



Pogovor bo povezoval Vuk Ćosić, spletni strateg.

Dogodek je del prireditve ob svetovnem dnevu informacijske družbe.

23 komentarjev

Okrogla miza: Informacijska družba po MID-u?

Kiberpipa - Društvo Polituss v sodelovanju z Kiberpipo pripravlja okroglo mizo z naslovom "Informacijska družba po MID-u?", ki bo potekala v torek, 30. novembra, ob 17.00 v Kiberpipi.

O stanju informacijske družbe v Sloveniji in vzporedno s tem tudi ukinitvi Ministrstva za informacijsko družbo bodo razpravljali:

- predstavnik bivšega ministrstva: dr. Pavel Gantar, ex. minister za ID
- predstavnika SDS: mag. Matjaž Janša, odbor za promet in informacijsko družbo in dr. Gregor Virant,
kandidat za ministra za javno upravo
- predstavnika civilne družbe: Špela Kučan, Ljudmila.org in Andraž Tori, Kiberpipa
- pedstavnika strokovne javnosti: dr. Andrej A. Lukšič, politolog, FDV, dr. Franc Trček, sociolog, FDV

Vabljeni!

127 komentarjev