»

Telefoni Pixel 6 bodo imeli nov Googlov sistemski čip, Tensor

Pixel 6 Pro ima glede na osnovno verzijo višji predel nad objektivi

vir: Google
Google - Pri Googlu so razkrili prve podatke o telefonih družine Pixel 6, ki jih lahko pričakujemo to jesen. Osrednja podrobnost je, da želi Google zares napraviti zmogljivo napravo za najdražji del tržišča, pri tem pa bo ključno vlogo igral Googlov lasten sistemski čip, Tensor.

Googlovi telefoni Pixel si doslej še niso uspeli priboriti omembe vrednega tržnega deleža v primerjavi s Samsungom, Applom in drugimi velikani. Največ "zaslug" za to ima predvsem Googlova kaotična strategija okoli teh telefonov, saj nenehno koleba med usmerjanjem na vrh ali v sredino trga in eksperimentira z zgrešenimi tehničnimi muhami, namesto da bi zdizajniral dobro zaokrožen izdelek. Če gre verjeti prvi najavi prihajajoče šeste generacije pixlov, naj bi bilo z neodločnostjo konec, kajti velikan se je namenil zavihteti direktno na zmogljivostni prestol. Telefona Pixel 6 in Pixel 6 Pro bosta tako premijski napravi in Pro bo gotovo nosil cenovno nalepko s prek 1000 evri. Osnovna inačica ima 6,4-palčni FHD+ zaslon...

24 komentarjev

Google Brain omogoča povečanje ločljivosti fotografij

Slo-Tech - V filmih iz točkastega posnetka nizke ločljivosti vedno uspejo izostriti sliko in na njej prepoznati odsev, ki omogoča identifikacijo storilca. Toda v resnici iz posnetka ne moremo izluščiti več podatkov, kot jih je na njem. Vseeno pa to ne pomeni, da slike ne moremo izboljšati. Google je pokazal, kako lahko s svojimi nevronskimi mrežami in strojnim učenjem poveča ločljivost zelo grobo točkastim slikam.

Na sliki so skrajno desno prvotne fotografije, ki so bile zreducirane v ločljivost 8x8 (skrajno levo). Googlov algoritem Brain je iz levih fotografij uspel...

41 komentarjev

Popravni izpit za človeštvo v goju še pred koncem leta?

Slo-Tech - Ko je marca Googlov AlphaGo v kitajski strateški igri go zmlel enega najboljših človeških igralcev Leeja Sedola s 4:1, smo se praktično vsi strinjali, da je v boju z umetno inteligenco padla še ena človeška trdnjava. Toda Google očitno želi razbliniti vsakršne dvome, zato se pripravlja še en dvoboj z najboljšim človeškim igralcem goja ta hip. Lee Seedol je bil namreč na lestvici v času partije "le" četrti. To nikakor ne pomeni, da je imel AlphaGo lahkega nasprotnika, saj je Lee Sedol eden izmed najbolj znanih in uspešnih igralcev goja na svetu, nekakšen gojevski roger federer, ki pa ta hip pač ni povsem najboljši.

Trenutno najboljši na lestvici je namreč Kitajec Ke Jie, medtem ko je bil Lee Sedol vodilni med leti 2007...

10 komentarjev

Google pokazal TPU, možgane za igralcem goja

Google - Google nas je popeljal korak bliže odgovora na vprašanje, kako neki je AlphaGo letos v starodavni igri go zmlel najboljšega Zemljana Leeja Sedola. Jasno je, da je Googlov AlphaGo uporabljal strojno učenje, a to samo po sebi seveda ni dovolj. Če bi se šel strojno učenje na prenosnem računalniku, bi Lee Sedol še vedno prepričljivo zmagal. AlphaGo je imel namensko strojno opremo, in to zelo močno, je končno razkril Google.

Skrivni projekt TPU so začeli že pred leti in je letos napredoval do komercialno zanimivega izdelka. TPU pomeni tensor processing unit in pri strojnem učenju nudi za velikostni razred boljše zmogljivosti od klasičnih procesorjev pri enaki porabi energije....

4 komentarji

4:1 - konec človeške superiornosti v goju

Slo-Tech - Devetnajst let po zgodovinskem dvoboju med IBM-ovim računalnikom Deep Blue in svetovnim prvakom v šahu Garyju Kasparovu smo dočakali še enako veličasten trenutek v goju, ki je z vidika razvoja umetne inteligence še pomembnejši. Googlov računalnik AlphaGo je premagal svetovnega prvaka v goju Leeja Sedola s skupnim rezultatom 4:1, s čimer se bo go premaknil iz elitne skupine iger oziroma opravil, v katerih so ljudje boljši od računalnika. AlphaGo je tako postal tudi prvi računalnik, ki je dobil najvišji naziv v goju - velemojster v 9. dnevu.

Starodavna kitajska igra je pomembna zato, ker je število vseh možnih pozicij na plošči tako ogromno, da ga ne moremo niti zapisati, pa če tudi bi porabili vse atome tega vesolja, kaj šele jih preračunati....

21 komentarjev

AlphaGo po treh zmagah že skupni zmagovalec dvoboja v goju proti človeku

Slo-Tech - AlphaGo in Lee Sedol bosta sicer odigrala še dve partiji goja, a po treh prepričljivih zmagah AlphaGoja v prvih treh partijah, je dvoboj odločen. Računalnik je superioren in zmore rutinsko premagovati najboljšega človeškega igralca goja ta hip. Povedno je dejstvo, da je Lee Sedol vse tri igre na koncu predal, toliko boljši je bil AlphaGo. S tem je Googlov AlphaGo osvojil tudi milijon dolarjev vredno nagrado, ki pa jo bodo pri Googlu donirali v dobrodelne namene.

Starodavna kitajska igra go je veljala za eno zadnjih iger, kjer računalniki ne morejo konkurirati ljudem, saj je vsem možnih potez in iger tako veliko, da z golim preverjanjem kombinacij ne pridemo nikamor. Veliki mojstri večkrat poudarjajo, da je za igranje...

43 komentarjev

AlphaGo v goju proti človeškemu prvaku vodi 2:0

Slo-Tech - Morda se res ne sliši tako tendenciozno kot pristanek na Luni, a te dni lahko vsak dan ob 5.00 spremljamo, kako se piše zgodovina, ko Googlova umetna inteligenca premaguje najboljšega igralca goja. AlphaGo je tudi danes igral izvrstno in dobil tudi drugo igro proti Leeju Sedolu.

Včerajšnjo igro je AlphaGo dobil tudi zaradi nekaj napak oziroma slabše odigranih potez, kjer bi se Lee Sedol moral odzvati bolje. Na začetku igre je bil v boljšem položaju, v zadnjih 20 minutah pa je zapravil obetaven položaj in moral igro predati. Danes že od samega začetka ni bilo dvoma o zmagovalcu, saj je imel AlphaGo igro ves čas pod nadzorom. Lee je po igri povedal, da ni imel niti enkrat občutka, da bi bil v prednosti in da je osupel nad igro...

93 komentarjev

Računalnik premagal človeka v goju

Slo-Tech - Starodavna kitajska igra go je po številu možnih postavitev in potez bistveno kompleksnejša od šaha (Deep Blue je Garyja Kasparova matiral že leta 1997), zato je do nedavnega veljala za eno zadnjih trdnjav, kjer so ljudje še boljši od računalnikov. Zdi se, da nič več, saj je danes zjutraj po našem času Googlova umetna inteligenca premagala drugega najboljšega igralca goja vseh časov, Leeja Sedola. To je bila sicer šele prva partija od načrtovanih petih, zato je mogoč tudi drugačen končni rezultat.

Tekma se je odvijala v hotelu v Južni Koreji, kjer se je velemojster Lee Sedol pomeril s programom AlphaGo, ki ga je razvilo londonsko podjetje DeepMind. To podjetje je kupil Google in sedaj pod njegovim okriljem razvijajo umetno inteligenco....

61 komentarjev

Stanford ponuja dodatnih 6 brezplačnih internetnih predavanj

reddit - Avgusta je bilo objavljeno, da Stanford ponuja brezplačna internetna predavanja iz podatkovnih baz, strojnega učenja in umetne inteligence.

Včeraj so na strani predmeta za strojno učenje objavili, da bodo v januarju in februarju ponudili še 6 brezplačnih predavanj:

Predmeti niso nuno tako naporni kot piše. Za trenutne tri porabim skupno od 5-15 ur tedensko. Se je pa treba zavedati da se temu posveti vse vikende in proste trenutke.

24 komentarjev