»

Facebook poskusno uvaja novice

vir: Pxhere

Slo-Tech - "Novinarstvo v demokraciji igra kritično vlogo." Nekoliko bizarno se bere, ko spletna platforma, ki je veliko pripomogla k propadanju resnih medijev, uvajanje svojih novic začne s takim stavkom. Facebook je z današnjim dnem namreč začel z omejenim - gre za nekaj sto tisoč ameriških uporabnikov - testiranjem zavihka z novicami, ki so ga sicer že nekaj časa napovedovali. Da bi vse skupaj napravili kar se da verodostojno, so se pred začetkom menda posvetovali s kar nekaj založniki, anketirali so tudi 100.000 ameriških uporabnikov. Prav ti so odločili, da naj bodo novice razdeljene na tematske razdelke posel, zabava, zdravje, znanost in tehnologija ter šport. Naročnikom plačljivih medijskih storitev bo omogočeno tudi njihovo povezovanje s Facebookovim računom, pomeni, da bo iz aplikacije mogoče spremljati tudi te.

Novice se bodo seveda še vedno pojavljale tudi na uporabnikovem osrednjem zidu, bo pa na novem, ločenem zavihku mogoče nekoliko bolj kontrolirano nadzirati, kaj od vsebin...

19 komentarjev

Lažne vesti oblikujejo javno mnenje in vplivajo na volitve

Slo-Tech - Zadnje dni se Facebook, Google in številni mediji ukvarjajo z lažnimi novicami (fake news), ki jih na internetu že od nekdaj mrgoli, a so jim prav socialna omrežja dala krila. Zelo glasni so očitki, da so prav družabna omrežja odgovorna za Trumpovo izvolitev, kar je seveda hudo poenostavljanje in posploševanje. A vendarle - neprepoznane lažne novice so tako velik problem, da se je odzval celo Mark Zuckerberg in napovedal prenovo Facebooka, Google pa naj bi razmišljal celo o odstranitvi kategorije V novicah iz splošnih iskalnih rezultatov.

Polemike je sprožil BuzzFeed, kjer so z analizo ugotovili, da so lažne vesti o Donaldu Trumpu na Facebooku povzročile več...

179 komentarjev

Facebook odpustil svojo ekipo za "ustvarjanje trendov", trendi ponoreli

theguardian.com - Potem, ko smo celo poletje brali o Facebookovem pristranskem moderiranju vročih tem, je Facebook potegnil drastično potezo in v poskus omejitve poslovne škode odpustil celotno ekipo, ki se je ukvarjala s trenutno vročimi temami.

Pri tem so kot kaže pozabili, da je bil njihov algoritem za izbiro tem sprogramiran ob predpostavki nadzorovanega strojnega učenja, kar je po ukinitvi "nadzora" seveda nemudoma povzročilo težave. Facebook sicer trdi, da je sprememba posledica njihove želje po hitrejši rasti in večje spodobnosti obdelovati večje količine podatkov, ne pa odziv na obtožbe o politični pristranskosti nasproti republikancem.

Kot posledica popolne avtomatizacije Facebook trendov so se tako pojavile teme za katere je vsem jasno, da se v starem sistemu ne bi zgodile.



Kako pomemben je za vašo uporabniško izkušnjo vaš filter bubble?

5 komentarjev

Facebook pod obtožbami o pristranskosti novic

Slo-Tech - Na internetu je toliko različnih informacij, novic in mnenj, da jih nihče ne more niti preleteti, kaj šele prebrati. In zato imajo danes neverjetno moč algoritmi, ki odločajo, kaj bomo videli in kaj bomo brali. V zadnjih dneh je za pravcati škandal poskrbel Facebook, ki naj bi namenoma nižje rangiral in redkeje prikazoval republikansko obarvane novice v ameriški predsedniški bitki. Vmešal se je celo Senat.

Nobena skrivnost ni, da na internetu živimo v majhnem mehurčku. Dokler je ta vsaj približno reprezentativen in odslikava realnost, se s tem nihče pretirano ne ukvarja. Vsi vemo, da npr. Google zadetke pri iskanju razvršča tudi glede na preteklo zgodovino iskanja, obiskane strani, geografsko lokacijo in še kak parameter.

Precej prahu pa je dvignila novica,...

29 komentarjev

Facebook spremenil politiko zasebnosti

Facebook - Facebook je novembra najavil predlagano spremembo svoje politike glede varovanja zasebnosti uporabnikov, ki bi kar precej spremenila odločanje tudi v prihodnosti. Doslej je namreč veljalo, da uporabniki o politiki zasebnosti odločajo kolektivno. Facebook je vsako nameravano spremembo objavil na straneh in če je prejela več kot 7000 komentarjev, je razpisal referendumsko glasovanje. Če se ga je udeležilo vsaj 30 odstotkov uporabnikov, je bila njihova volja za Facebook obvezujoča. Facebook je novembra povedal, da so tovrstni model že prerasli, zato so ga želeli spremeniti.

Sprememba je šla na glasovanje in izkazalo se je, da je bilo to zadnje glasovanje. Udeležilo se ga je le 660.000 uporabnikov, kar je precej manj od zahtevanih 300 milijonov, če naj bi bila...

13 komentarjev

Srd uporabnikov zaradi Facebookovih e-naslovov

CNet - Če še niste opazili spremembe v kontaktnih podatkih na svojem profilu v Facebooku, pokukajte vanj. Ta teden je namreč Facebook vsem uporabnikom spremenil prikazani elektronski naslov v takega, ki ima na koncu domeno @facebook.com. Prvi elektronski naslov je v profilu ostal, a po privzetih nastavitvah se obiskovalcem prikazuje le Facebookov naslov. Kdor tega ne želi, mora v profilu ročno popraviti nastavitve elektronskega naslova.

Facebook trdi, da so to storili z namenom poenotenja komunikacij. Elektronska pošta, ki jo uporabnik prejme na naslov @facebook.com, se namreč znajde med njegovimi sporočili na Facebooku. To drži, a uporabniki so nad potezo Facebooka vseeno besni. Poleg tega da je nastavitve spremenil...

21 komentarjev

Facebook odrezal samomorilce

Sporočilo na strani Suicide Machine

vir: CNet
CNet - Težave z razkrivanjem podatkov sodelavcem (predvsem nadrejenim), sorodnikom (in partnerjem) oz. celo zavarovalnicam prek Twitterja, Facebooka in podobnih socialnih spletnih strani so dobro poznane, zaradi česar je bilo orodje 'Web 2.0 Suicide Machine' sprva dobro sprejeto. To samomorilsko orodje je s spleta samo počistilo razne osebne podatke, za katere ste si zaželeli, da ne bi bili več tako javni.

Izmed socialnih strani je, vsaj izven ZDA, najbolj popularen Facebook (v ZDA je zelo popularen tudi MySpace), eden izmed...

6 komentarjev

Facebook kupil FriendFeed

TechCrunch - Facebook je pred nekaj dnevi kupil še eno izmed socialnih strani, FriendFeed. Slednji je uporabnikom omogočal združiti novosti na blogih in različnih socialnih straneh (seznam podprtih strani) ter jih prikazati na skupnem mestu. Že pred prevzemom so uporabniki Facebooka lahko uživali v nekaj FriendFeedovih lastnostih, kot je npr. popularna funkcija Všeč mi je. Za nakup je Facebook odštel 15 milijonov dolarjev v gotovini ter približno 32 milijonov dolarjev v lastnih delnicah.

A vrednost nakupa ni zgolj v lastnostih, ki jih prinaša FriendFeed (novice se na primer pomaknejo na vrh, ko jih nekdo komentira, seznam pa se samodejno osvežuje sproti, za razliko od Facebooka), bolj pomembna je ekipa 12 zaposlenih, ki so zdaj prišli pod okrilje Facebooka. Najpomembnejši so ustanovitelji FriendFeeda, ki so nekdanji Googlovi zaposleni in so...

4 komentarji