»

WhatsApp šifrira vso komunikacijo

Slo-Tech - WhatsApp je pred poldrugim letom napovedal, da bodo uvedli popolno šifriranja sporočil uporabnikov (end-to-end), in besedo so držali. Tako so včeraj sporočili, da je tehnični del storitve dokončan, tako da so odslej vse oblike komunikacije šifrirane. Potrebujemo le najnovejše verzijo njihove aplikacije in to zadostuje, saj ni treba nikjer ničesar dodatno vključiti. Tehnične podrobnosti pojasnjujejo, katere algoritme uporabljajo - AES-256 in HMAC-SHA256 v sklopu protokola Signal. Šifriranje je izvedeno tako, da tudi s prestreženim ključem ni mogoče odšifrirati starejših pogovorov.

Ker WhatsApp vso komunikacijo šifrira že na viru in ker je nikjer ne shranjuje, je v teoriji dostop do nje -...

65 komentarjev

Kako so v praksi videti prometni podatki ob uporabi ZRTP šifriranih klicev

Slo-Tech - S pojavom tim. pametnih telefonov in prenosom podatkov v mobilnih omrežjih, se meja med klasičnimi telefonskimi klici in VoIP klici čedalje bolj briše. Dokončno bo zabrisana s prehodom na LTE - v prihodnosti bomo tako v mobilnih omrežjih prenašali le podatke.

Ena izmed oblik prenašanja "telefonskih" podatkov preko omrežja je tudi VoIP. VoIP (Voice over Internet Protocol) je telefonija preko internetnega protokola. Za uporabo VoIP telefonije na mobilnem omrežju potrebujemo ustrezno aplikacijo, ki analogni govorni signal pretvori v digitalni format, ga kompresira z ustreznim kodekom in podatke preko IP omrežja prenese do sogovornika na drugi strani. Seveda mora biti ustrezna aplikacija tudi na drugi strani.

Pomembno je...

55 komentarjev

Prihaja odprtokodna alternativa Skypu: GNU Free Call

Slo-Tech - V okviru GNU Projecta pripravljajo nov projekt z imenom GNU Free Call. Šlo naj bi za odprtokodno alternativno Skypu, ki bo ponujala anonimne VoIP klice na principu P2P. Za posredovanje klicev nameravajo uporabiti GNU SIP Witch server, ki zaradi nizke porabe sistemskih sredstev teče tudi na mobilnih telefonih. Kot telefonski strežnik pa nameravajo uporabiti GNU Bayonne, ki se sicer že uporablja v komercialnih okoljih.

GNU Free Call v osnovi sicer ne bo ponujal videotelefonije, bo pa uporaba videoklicev mogoča s pomočjo končnih SIP aplikacij, kot npr. Ekiga, Empaty, Twinkle, itd, saj je naloga omrežja zgolj posredovanje podatkov, oblika komunikacije, izbira kodekov itd. pa bo stvar končnih aplikacij.

Sistem bo podobno kot Skype omogočal P2P klice, tudi znotraj NAT omrežij, podpiral pa bo tudi šifriranje pogovorov. GNU SIP Witch bo namreč služil kot varni VoIP proxy vmesnik, podatki med GNU SIP Witch točkami pa bodo potekali v šifrirani obliki s protokolom, ki bo temeljil na...

36 komentarjev

Skupina, ki se ukvarja s kriptoanalizo GSM, izdala program Kraken

Mitološka pošast Kraken

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Skupina raziskovalcev, ki se ukvarja s kriptoanalizo A5 šifrirnega algoritma, ki se uporablja za šifriranje pogovorov v GSM omrežju, je prejšnji teden izdala program Kraken. Program omogoča kriptoanalizo prestreženih pogovorov oziroma omogoča uporabo mavričnih tabel, ki jih skupina pripravlja že dlje časa (javno so jih prvič izdali lansko leto na Berlinski CCC konferenci).

...

8 komentarjev

Šifrirani telefonski pogovori za Android platformo

Moxie Marlinspike

Slo-Tech - Kot kaže, se na področju (mobilne) telefonije in zasebnosti obetajo velike spremembe. Tradicionalno je veljalo, da je šifriranje široko dostopno le za računalnike, uporaba kvalitetnega šifriranja v telefoniji pa je bila povezana s številnimi težavami in visokimi stroški. Telefonija je pač bistveno bolj zaprta tehnologija.

A s prihodom pametnih mobilnih telefonov, zlasti pa s prihodom odprte Android platforme, se je to pričelo spreminjati. In ta teden se je zgodil prvi konkretnejši premik k uporabi varnega šifriranja telefonskih pogovorov. Varnostni strokovnjak Moxie Marlinspike (znan tudi...

48 komentarjev