»

Zakaj so WD-jevi zunanji diski minuli teden izgubljali podatke?

WD MyBook Live: Geslo ne dela, podatki pa pa.

vir: Ars Technica
Slo-Tech - Minuli teden so uporabniki Western Digitalovih zunanjih diskov My Book Live, ki so bili povezani v mreže, naleteli na hudo nevšečnost, saj so zaradi ranljivosti lahko izgubili podatke. Diski so se namreč ponastavili na tovarniške nastavitve, kar je povzročilo popolno izgubo podatkov. Sedaj je znanih več informacij, kako so hekerji uspeli to ušpičiti.

Niso le izkoristili tri leta starega hrošča, kakor je kazalo sprva, temveč svežo (0-day) ranljivost. Predhodno nerazkrita ranljivost je tičala v datoteki system_factory_restore, ki vsebuje skripto PHP za ponastavitev diska, kar vključuje izbris podatkov. Ta skripta je vsebovala preveritev istovetnosti uporabnika z geslom, preden bi se pognalo brisanje, a je bila iz neznanih razlogov ta funkcija zakomentirana. To pomeni, da je bila zaščita z geslom namenoma onemogočena. Naprava, ki je priključena v internet, je imela torej možnost brisanja podatkov brez gesla. To je kar klicalo po katastrofi, ki se je sedaj zgodila.

Drugi pogoj za...

25 komentarjev

Kako se bo WordPress množično posodabljal

Slo-Tech - Približno tretjina vseh spletnih strani poganja WordPress, ki je s tem tudi daleč najpopularnejši sistem za urejanje vsebine (CMS). WordPress je doslej prilezel že do verzije 5.2, aktivno pa so vzdrževane vse verzije od vključno 4.7. Toda na internetu še vedno mrgoli starejših verzij, ki niso le nepodprte, temveč tudi polne že zdavnaj odpravljenih hroščev in zakrpanih ranljivosti. Zato razvijalca WordPressa snujejo načrt, kako bodo v prihodnosti vse stare verzije oddaljeno posodobili.

Ker gre pri takšni veliki nadgradnji milijonov strani lahko marsikaj narobe, se bodo projekta lotili korakoma. Sprva bodo dva odstotka vseh namestitev WordPressa 3.7 nadgradili na 3.8. Teden dni pozneje bodo nadgradili še 18 odstotkov namestitev, še teden dni kasneje pa še preostanek. Nato bodo celoten...

18 komentarjev

Kako so hekerji zaradi ranljivosti omrežij telekomov kradli milijone bankam

Ars Technica - Varnostna pomanjkljivost v mrežnem protokolu, ki ga uporabljajo telekomi po vsem svetu, je odigrala ključno vlogo v seriji hekerskih napadov na finančne institucije v zadnjem času.

Zaenkrat neznani napadalci so izkoristil luknjo v protokolu Signalling System No. 7, ki ga sicer uporabljajo bolj ali manj vsi telekomi in mobilni operaterji po svetu za omogočanje komunikacije med svojimi omrežji. V praksi ta protokol med drugim omogoča, da lahko iz Slovenije pošljete SMS uporabniku v drugo državo. Ter da recimo lahko uporabljate pametni mobilnik brez prekinitev signala na vlakih.

Iste funkcionalnosti pa so lahko uporabljene tudi za prisluškovanje telefonskim...

12 komentarjev

Prva obsodba zaradi hekerskega vdora in terorizma

Slo-Tech - Kosovski heker Ardit Ferizi je bil včeraj v ZDA obsojen na 20 let zapora, ker je vdrl v računalniški sistem manjše ameriške trgovske verige in izročil pridobljene podatke teroristični organizaciji Islamska država (ISIS). Dvajsetletni kosovski državljan je vdor izvedel lani, potem pa dobljene podatke prefiltriral in izločil tiste, ki so se nanašali na ameriške vojake in zvezne uslužbence. Skupno je šlo za več kot 1300 imen, elektronskih naslovov, domačih naslovov in telefonskih številk. Te je potem predal britanskemu hekerju Junaidu Hussainu, ki je bil vodja hekerskega oddelka ISIS-a in pomemben člen te organizacije. Hussaina je ameriška vojska zaradi tega lani v napadu z brezpilotnimi letali ubila.

Ferizija so aretirali...

30 komentarjev

Dokumente iz Mossack Fonsece naplavil hekerski vdor

Slo-Tech - Več kot 2,6 TB dokumentov o sumljivih poslih strank panamske odvetniške pisarne Mossack Fonseca, ki jih je nemškemu Süddeutsche Zeitungu posredoval neimenovani vir, naj bi po zatrjevanju odvetniške pisarne razgalil hekerski vdor in ne klasičen žvižgač. Ali to drži ali ne, je težko soditi, dejstvo pa je, da so imeli katastrofalno zavarovan informacijski sistem. Že bežen pogled razkriva, da je njihova programska oprema obstala v preteklosti.

Na njihovem strežniku teče verzija WordPressa izpred poldrugega leta (WordPress 4.1), če sodimo po verziji datoteke autosave.js. Za dostop do elektronske pošte so uporabljali Microsoftov Outlook Web Access iz leta 2009, portal za stranke pa poganja Drupal 7.23 iz leta 2013. To je tista...

39 komentarjev

Odkriti kritični ranljivosti v TrueCryptu

threatpost - TrueCrypt je še vedno precej priljubljen program za šifriranje podatkov, pa čeprav so maja lani razvijalci še vedno ne docela pojasnjeno in v precejšnji naglici prekinili razvoj programa. Temeljit varnostni pregled njegove izvorne kode (audit) se je kljub ustavitvi razvoja nadaljeval in ni odkril večjih pomanjkljivosti v kodi. Sedaj pa so odkrili dve ranljivosti, ki omogočata napad na sisteme, ki imajo nameščen TrueCrypt. Varnostni strokovnjaki zato vsem, ki morebiti še vedno vztrajajo na TrueCryptu, svetujejo, da se od njega resnično poslovijo.

Ranljivosti je našel James Forshaw iz Googlovega Project Zero in o njihovem obstoju svet najprej obvestil prek Twitterja. Ranljivosti sta bili...

51 komentarjev

GHOST - resna ranljivost v glibc

Slo-Tech - V Linuxovi knjižnici glibc so odkrili resno ranljivost, ki se je je prijelo ime GHOST (zaradi funkcije GetHOST) in napadalcu omogoča prevzem nadzora nad sistemom. Problematične so funkcije gethostbyname*() (ki kličejo __nss_hostname_digits_dots(), ki je občutljiva na prekoračitev predpomnilnika) v glibc (GNU C Library) v verzijah 2.17 in starejših. Že maja 2013 je sicer izšla verzija 2.18, ki ranljivosti ni več vsebovala, a je tedaj niso prepoznali in označili kot ranljivosti, zato vsi niso izvedli nadgradnje. Qualys so bili prvi, ki so ranljivost tudi identificirali. Prizadeta programska oprema med drugim vključuje clockdiff, procmail, pppd in Exim.

V podjetju Sucuri pa so ugotovili, da so potencialno ranljive vse v PHP napisane aplikacije, ki uporabljajo problematično funkcijo (recimo WordPress), kar bistveno razširi možnosti zlorab, saj je ranljivost mogoče zlorabljati...

25 komentarjev

Napad spreminja strani na WordPressu v zombije za DDoS

Ars Technica - Koordinirani napadi DDoS na spletne strani lahko uporabljajo različne vektorje za ojačitev, recimo strežnike za sinhronizacijo ure NTP, sistem DNS-strežnikov ali pa strani na WordPressu. Raziskovalci opisujejo, kako so napadalci uporabili 162.000 legitimnih strani na WordPressu za DDoS na neko stran.

Izkoristiti je mogoče strani, ki imajo vključen pingback, kar je privzeta nastavitev ob namestitvi WordPressa. V tem primeru je mogoče uporabiti protokol XML-RPC za pingback, trackback, oddaljen dostop in druge vrste nadzora. To se je zgodilo neimenovani strani, ki so jo...

15 komentarjev

Microsoft v zadnjem letu odkril sto ranljivosti v tretjih programih

vir: ZDNet
ZDNet - Znano je, da Microsoft redno objavlja poročila in podatke o ranljivosti svoje programske opreme, manj ljudi pa ve, da to počno tudi za programe tretjih proizvajalcev. V programu MSVR (Microsoft Vulnerability Research), ki teče že od leta 2008, redno prijavljajo napake tretjim proizvajalcem, letos pa so spremenili tudi politiko MSRC-ja (Microsoft Security Response Center), tako da zanje občasno izdajajo tudi varnostna priporočila.

Pri tem so zelo produktivni. V zadnjem letu, torej od julija 2010, so odkrili 109 ranljivosti v programski opremi tretjih proizvajalcev in jim to diskretno javili. Samo avgusta letos so odkrili kritične ranljivosti v WordPressu in Safariju, pretekli mesec pa v Google Picasi in Facebooku. Skupno so v zadnjem...

11 komentarjev

Vdor v MySQL.com z vrivanjem SQL

vir: Sophos
Sophos - Včeraj je bila stran MySQL.com uspešno napadena s tehniko vrivanja SQL (SQL injection), je bilo razkrito na listi Full Disclosure. Hekerji so na splet že priobčili uporabniška imena in zgostitve gesel (hash), ki jih najdete na odlagališču pastebin.com.

Izkazalo se je, da je ogromno gesel prekratkih in preveč preprostih (recimo qa in podobno). Izjema ni niti direktor WordPressa, ki je imel za geslo štirimestno število. Žalostno je, da vdor ni posledica napada neke obskurne ranljivosti, ampak gre za osnovno tehniko, ki ima tudi relativno enostavno zaščito.

Poleg tega je bili napadeno tudi podjetje Oracle, mati MySQL-a, od koder so uspeli odtujiti tabele in elektronske naslove, gesel pa naj ne bi bili. Tudi tod je bil vdor izveden na enak način.

Sophos poroča še, da to ni edina huda...

15 komentarjev