»

Microsoft razvil robota, ki vam sega v besedo

Slo-Tech - Roboti za pogovore (chatbot) so danes že zelo dodelani in se znajo odzivati na smiseln način, a le pri pisanju. Pri govorjenju je drugače. Glavni problem ni razpoznavanje govora ali njegova sinteza, temveč zakasnitve. Trenutno je pogovor namreč bolj podoben komunikaciji prek govorne postaje, kjer vsak sogovornik odrecitira svoje besedilo, nato pa počaka, da drugi besedilo sliši, premelje in sestavi odgovor. V resnici pa po telefonu ne govorimo tako. Ljudje se prekinjamo, segamo v besedo, včasih si dokončujemo stavke itd. Pogovor je interaktiven, obojestranski in sočasen. Tega se morajo naučiti tudi računalniki, in Microsoft trdi, da mu je to uspelo.

Microsoftov zelo popularen chatbot na Kitajskem se imenuje XiaoIce in ima 200 milijonov uporabnikov, a ima...

13 komentarjev

Učeči robot Tay v 16 urah od mladenke do vulgarnega nacista

Slo-Tech - Microsoft je bil po 16 urah delovanja prisiljen izključiti svojega avtomatiziranega sogovornika z imenom Tay, ki so ga pripravili z namenom poustvariti komunikacijo deklet, ki so stara med 18 in 24. Tay se je sam učil komunikacije iz sporočil, ki so mu jih ljudje pošiljali po Twitterju, in jim odgovarjal. Eksperiment jim je uspel tako dobro, da je v 16 urah Tay postal bolj primitiven, vulgaren in žaljiv kot večina ljudi, zato ga je moral Microsoft izključiti, saj se je storitev začela spreminjati v marketinško katastrofo. In teh si po fiasku na zabavi res ne smejo privoščiti.

Tay se je pač nekritično učil od ljudi, ki imajo seveda zanimivo lastnost, da tujca najprej naučijo vse neumnosti in kletvice v svojem jeziku, še toliko raje pa...

59 komentarjev

Starejše strežniške verzije Windows bodo podpirale nove procesorje

Microsoft - Minuli mesec je Microsoft dvignil nekaj prahu z najavo, da bo v prihodnosti nove generacije Intelovih procesorjev podpirala le najnovejša verzija Windows 10. Intelovi procesorji Skylake in novejši imajo namreč številne arhitekture novosti, ki jih v starejših Windows 7 in Windows 8 ni enostavno ali smiselno implementirati, so sporočili iz Redmonda, zato bodo 17. julija 2017 enostavno prenehali podpirati ta sistema na novih procesorjih (generalna podpora za Windows 7 in Windows 8 ostaja, a le na starejših procesorjih). Sedaj pojasnjujejo, da strežniške verzije ne bodo delile iste usode.

Po eni strani so strežniške verzije Windows grajene na isti arhitekturi kot namizne, po drugi strani pa upravljavci strežnikov gotovo ne...

10 komentarjev

Microsoft razpisuje delovna mesta za avtiste

Slo-Tech - Kdor je že kdajkoli iskal zaposlitev, kjer bomo namenoma zanemarili najžlahtnejši del promila največjih strokovnjakov, ki bi zaposlitev dobili tudi v ponošeni predvčerajšnji majici, pozna nekatere šablonske kvalitete, ki jih mora imeti ali pa vsaj hliniti. Na razgovorih so vsi timski igralci, sposobni odlično delati pod stresom, samoiniciativni, vedoželjni in z izvrstnimi mehkimi veščinami. V resnici smo pestra paleta osebnosti, ki so v populaciji razporejene približno po Gaussovi krivulji, kjer ima vsak svoje kvalitete Tega se zaveda tudi Microsoft, ki začenja pilotno akcija načrtnega zaposlovanja ljudi z avtizmom.

Avtizem je kompleksna pervazivna razvojna motnja z nevrološko-biološko osnovo, ki se kaže predvsem kot kakovostno spremenjeno vedenje na...

25 komentarjev

Spremembe v uporabniškem vmesniku Windows 8

ComputerWorld - Microsoft je nekoliko odškrnil okno v videz novega operacijskega sistema Windows 8. Pokazali so, kakšne spremembe se obetajo v uporabniškem vmesniku programa za upravljanje z datotekami. Ta bo odslej uporabniku prijaznejši pri operacijah premikanja datotek in po videzu podoben novim verzijam Officea.

Končno bo namreč Microsoft prenovil pojavna okna ob kopiranju ali premikanju datotek, ki so v ustroju podobna že od pamtiveka. Vse operacije kopiranja in premikanja bodo združene v enem oknu, kjer bo tudi graf, na katerem bodo podatki o hitrost, prestavljenih megabajtih ipd. To bo kakovostnejši podatek od trenutne ocene časa do konca operacije, ki ob spremembah aktivnosti rad skače (recimo...

171 komentarjev

Najboljši posnetek neba v zgodovini iz Microsofta

Slo-Tech - Običajno nove posnetke neba in vesolja objavljajo NASA, ESA ali kakšna druga vesoljska agencija, a to pot moramo za trud in rezultate čestitati Microsoftu. Fantje v Microsoft Researchu so zbrali 1791 posnetkov neba, ki sta jih v zadnjih 50 letih posnela teleskopa Palomar v Kaliforniji in Schmidt v Novem Južnem Walsu v Avstraliji. Posnetki so bili zelo različne kakovosti, tako da so za souporabo terjali veliko preračunavanja in retuširanja. Z uporabo Microsoftovega HPC in programske opreme za paralelizacijo so iz njih sestavili najnadrobnejšo podobo neba, kot ga vidimo z Zemlje.

Dan Fay, vodja oddelka za Zemljo, Energijo in Okolje pri Microsoftu, pojasnjuje, da so...

10 komentarjev