»

Nokia Ozo je tu

Slo-Tech - Lani poleti je Nokia napovedala svoj skupek kamer za stereoskopski zajem slike in sedaj je naprava z imenom Ozo uradno tu. Gre za profesionalno napravo, ki že s ceno 55.000 evrov pove, da ni namenjena povprečnemu uporabniku.

Na pogled se zdi, da gre miniaturno vesoljsko ladjo, a v krogli na stojalu se skriva osem kamer (leče f/2.4) z ločljivostjo 2K x 2K, ki vsaka pokriva 195-stopinjski kot. To jim omogoča, da posnamejo 3D posnetek prostora v vseh smereh, kar bo uporabno zlasti pri kompletih za poustvaritev navidezne resničnosti. Zajem slike poteka s 30 fps. Hkrati ima Ozo tudi osem mikrofonov, tako da bo tudi zvok posnetek skupaj z informacijo o prostorskem viru. Tovrstno kamero, ki tehta zajetnih 4,2 kilograma, lahko...

5 komentarjev

Amfibijski letalnik osvaja nebo in morje

Slo-Tech - Amfibijska vozila poznamo že več kot sto let, letalniki (droni) pa so si prostor pod soncem utrli v zadnjih letih. Zato je bil najnovejši dosežek laboratorija za aplikativno fiziko Univerze John Hopkins pravzaprav le vprašanje časa - razvili so letalnik, ki se lahko več mesecev skriva pod vodo, potem pa vzleti. Poimenovali so ga Cracuns (Corrosion Resistant Aerial Covert Unmanned Nautical System).

Tehnično sodi med kvadrokopterje, zgrajen pa je bil s tehnologijo 3D-tiska, da je poceni in lahek, hkrati pa so morali zagotoviti še, da so ključne komponente vodotesne, lopatice in ohišje pa prevlečeni s premazom proti rjavenju, da ga večmesečno skrivanje v slani vodi ne začne najedati. Na testih so namreč pokazali, da mu...

10 komentarjev

Audi, BMW in Daimler kupili Nokio HERE

Nokia - Nokia je potrdila, kar se je neuradno predvidevalo že pred dvema tednoma. Svoj oddelek za zemljevide in avtomobilsko navigacijo HERE bo prodala konzorciju podjetij Audi, BMW in Daimler. Kupčija je vredna 2,8 milijarde evrov in bo zaključena v prvem četrtletju prihodnjega leta, Nokii pa bo navrgla milijardo evrov knjigovodskega dobička in lep denarni tok.

HERE je že doslej posloval z visoko stopnjo samostojnosti, odprodaja pa je po združitvi Nokie in Alcatela postala precej smiselna, saj Nokia konsolidira svoj posel. Oddelek za mobilne telefone so že predlani prodali Microsoftu, ki se je z nakupom pošteno opekel in pridelal najvišjo izgubo v zgodovini. Kakorkoli, HERE je v prvem polletju letos ustvaril 28 milijonov evrov...

8 komentarjev

Nokia Ozo snema v vse smeri

The Verge - Nokia resda ne proizvaja več pametnih telefonov (a jih kani v prihodnosti spet prodajati) niti zemljevidov, a ji ostajajo telekomunikacijska oprema in nove tehnologije. V Los Angelesu so predstavili novo kamero Ozo, ki kaže, kaj si zamišljajo pod tem pojmom.

Gre za kamero v obliki krogle, ki lahko zajema sliko in zvok povsod okrog sebe, torej vseh 360 stopinj (točneje 4π steradianov). Kamera je namenjena snemanju kadrov za virtualno resničnost, Nokia pa cilja na poslovne in ne domače uporabnike. Glavni trg bodo filmski studii, medijske hiše, oglaševalci in podobno, ki bodo lahko s kamero posneli material za na primer Oculus Rift ali Google Cardboard. Jaunt je že napovedal, da bodo sodelovali z Nokio in uporabljali njihovo opremo.

Kamera ima osem tipal in...

2 komentarja

Prva Microsoftova Lumia je 535

Microsoft Lumia 535 v celotnem naboru razpoložljivih barv

vir: AnandTech
AnandTech - Microsoftova predstavitev Lumie 535 predstavlja mejnik v zgodovini Nokie, nekdaj finskega giganta med mobilnimi telefoni, od katerega je Microsoft kupil prav mobilno divizijo. Lumia 535 je namreč prvi mobilni telefon iz družine Lumia, ki ne uporablja več znamke Nokia, to nadomesti kar Microsoftov logotip. Poteza sicer ni presenetljiva, o njej smo že pisali, a je vseeno močan pokazatelj smeri, v katero se pomika znamka Nokia, vsaj kar se tiče pametnih mobilnih telefonov. Kot smo že pisali, napis Microsoft vidimo nad zaslonom ter na zadnji stranici, kjer je prisoten še moderen Microsoftov logotip iz štirih kvadratkov.

Microsoft Lumia 535 sicer po specifikacijah ni pretirano presenetljiv telefon, saj...

94 komentarjev

Bo Kinect zaznaval prste?

Neizkoriščen potencial

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Microsoft je ob predstavitvi Kinecta povedal, da infrardeča kamera, ki skrbi za zajem slike igralca in s tem zaznavo premikov, sliko zajema pri ločljivosti 320 x 240 pik. Ta je žal premajhna, da bi Kinect lahko med seboj ločil prste na rokah, a je jasno dovolj za razpoznavanje kretenj s celotnimi rokami in nogami. Z začetkom ustvarjanja gonilnikov in nadaljno uporabo Kinecta v druge namene so mnogi odkrili, da ima Kinect pravzaprav IR senzor z ločljivostjo 640 x 480 pik, kar je omogočeno tudi v gonilnikih na namiznih računalnikih, ne pa na Xboxu.

Razlog za omejitev naj bi se skrival v pasovni širini priključka USB, ki ga poleg Kinecta uporabljajo še druge naprave, npr. USB ključki. V primeru uporabe polne ločljivosti bi Kinect popolnoma zasedel pasovno širino USB-ja,...

10 komentarjev