»

AMD izdal program za izdelavo RAM-diska

Tech Report - RAM-disk je že poznan trik, ki del delovnega pomnilnika v računalniku operacijskemu sistemu predstavi kot disk. Nanj lahko povsem običajno shranjujejo datoteke, delo z njimi pa je bliskovito, saj je RAM bistveno hitrejši od trdih diskov in tudi SSD-jev. Edina slabost ostaja volatilnost, saj je ob izgubi napajanja (torej ponovnem zagonu) vsebina pobriše - ne bomo ga torej uporabljali za stalno hranjenje podatkov.

O smiselnosti tega početja so na internetu prelili že ogromno črnila. V starejših verzijah Windows je bil RAM-disk zelo smiseln, saj Windows ni znal izkoristiti velikih količin pomnilnika (še vedno velja, da je RAM zato, da se ga napolni,...

41 komentarjev

Canon EOS 550D

Canon 550D

Slo-Tech - Canon je pred kratkim najavil nov model v svoji široki družini EOS digitalnih zrcalnorefleksnih fotoaparatov - EOS 550D.
Novinec se lahko pohvali z mnogimi lastnostmi, ki jih drugače najdemo le v aparatih višjega cenovnega ranga.
Navdušencem nad fotografijo so tako na voljo:

- 18MP APS-C CMOS tipalo
- ISO 100 - 6400
- DIGIC 4 procesor
- 3" zaslon ločljivosti 1.040.000 pik
- 9-točkovni AF sistem ostrenja
- zaporedni zajem 3,7 slike na sekundo
- snemanje videa v HD ločljivosti 1080p
...

Za razliko od modela 500D so HD video posnetki veliko bolj tekoči, saj tokrat zajemanje poteka pri 30 sličicah na sekundo za 1080p ločljivost oz. pri 60 sličicah...

43 komentarjev

Japonci bodo brez Nokij; 5800 je tu

Nokia - Finski proizvajalec mobilnih telefonov Nokia je včeraj objavil svojo odločitev, da v prihodnje ne bodo razvijali novih telefonov za japonski trg. Gre za specifičen trg, pravijo, za katerega razvoj novih telefonov ni več profitabilen. Edina izjema so luksuzni po meri izdelani telefoni hčerinskega podjetja Vertu, ki stanejo od 5.000 do 10.000 dolarjev in bodo ostali. Odločitev pravzaprav ni tako presenetljiva, saj Nokia na Japonskem obvladuje le odstotek trga, medtem ko je ta številka globalno pri štiridesetih odstotkih. Odpustiti bodo morali 50 zaposlenih, 350 raziskovalcev pa bo službe obdržalo.

Omenimo še, da je prav tako v četrtek Nokia začela razpošiljati nov smartphone 5800 XpressMusic, ki je odgovor na Applov iPhone. Večina sveta ga bo dočakala šele prihodnje leto, srečne izjeme pa so Rusija, Indija, Hong Kong in tudi Španija. Priporočena cena znaša 279 evrov.

45 komentarjev

ZDRad: Prehod v digitalno

Delo - Danes je začel veljati zakon o digitalni radiodifuziji, ki naj bi zagotovil učinkovito spremembo tehničnega načina distribucije radiodifuznega signala iz analogne v digitalno obliko. Prehodno obdobje, v katerem bosta vzporedno delovala tako analogna kot digitalna radiodifuzija, se bo tako zaključilo z izklopom analogne radiodifuzije konec leta 2010. Na ministrstvu za gospodarstvo pravijo, da je optimizirano izkoriščanje radiofrekvenčnega spektra pri digitalni prizemni TV od tri- do šestkrat bolj učinkovito kot pri analogni prizemni TV.

Sicer pa naj bi bili s tem projektom povezani tudi veliki stroški. Ne samo za tiste, ki bodo morali spremeniti način oddajanja, temveč tudi za potrošnike, ki bodo morali nabaviti novo opremo (pretvorniki ipd.), katera na slovenskem trgu še ni razširjena. Na ministrstvu tako razmišljajo tudi o "morebitnem določenem sofinanciranju nabave te opreme."

142 komentarjev

Zapisovalnik Blu-ray za 750 zelencev

X-Bit Labs - Pri Sony Electronics so včeraj najavili, da bodo avgusta predstavili prvi zapisovalnik Blu-ray za osebne računalnike z dostopno ceno. Sony BWU-100A, kot se bo naprava imenovala, bo podpiral branje, predvajanje in zapisovanje vseh formatov DVD-jev, CD-jev in najpomembnejše 25 in 50 gigabajtnih Blu-ray diskov. Zanimivo je, da bo enota še vedno podpirala le stari ATA (PATA) in ne vedno popularnejšega SATA. Napravo lahko pričakujemo 18. avgusta za 750 ameriških dolarjev (597 EUR), s čimer bo najcenejša tovrstna naprava. Trenutno ponujata Panasonic in Pioneer svoji rešitvi za 900 oz. 1000 dolarjev (716 oz. 795 EUR), BenQ pa obljublja svojo za 799 evrov (1023 USD). Več o tem.

31 komentarjev

Panasonicov zapisovalnik Blu-Ray kmalu na voljo

News.com - Podjetje Panasonic je sporočilo, da bo kmalu na voljo eden izmed prvih zapisovalnikov Blu-Ray, DMR-E700BD. Podpiral bo enostranske dvoslojne medije, na katere bo mogoče zapisati 50 GB podatkov, kar je dovolj za okoli štiri ure in pol visokokakovostne ali 63 ur analogne vsebine, so povedali pri Matsushita Electric. Datum prihoda na police v deželi vzhajajočega sonca je 31. julij. Nov standard je podprt s strani nekaj velikih podjetij, kot so Sony, Pioneer in Hewlett-Packard, a vseeno na trgu ni osamljen, zato se lahko nadejamo še boja za obstanek.

8 komentarjev

Intel najavil 2 in 1.9 GHz P4-M procesorja

X-Bit Labs - Intel je pred kratkim najavil, da sta na voljo dva nova mobilna P4 procesorja, ki delujeta s frekvencama 1.9 in 2 GHz. Glede same zgradbe se ne razlikujeta pretirano od namiznih (desktop) različic, saj se oba ponašata z 0.13 mikronsko tehnologijo, 512 KB L2 predpomnilnikom in 400 MHz vodilom. Njuna posebnost je seveda varčevanje z energijo, saj pri normalnem delu proizvedeta 32, pri varčnem pa 20 W toplote. Močnejša različica stane $637, šibkejša pa $401 pri naročilih po 1000 kosov.

0 komentarjev

Posnemite svoj DVD kar doma

Gambit - Zakaj pa ne. Potrebujete le pravšnjo napravo, za katero boste morali odšteti 1600 ameriških dolarjev. Za ta denar pa se lahko pred sosedom pohvalite z naravnost pestro bero podprtih formatov. Philips DVDR1000 zna snemati TV program, ki ga zajema z lastnim tunerjem, poleg tega ima Dolby AC3 dekoder/enkoder in je zmožen prostorskega zvoka, ki vanj pride po analogni ali digitalni poti. Zapeči zna tudi na zgoščenko. Na voljo je več snemalnih formatov. Poleg običajnega DVD, ki na plošček stlači dve uri posnetka, se lahko poslužite formata DV, ki z višjo kakovostjo slike plošček napolni v vsega eni uri. Manj zahtevni pa imate na izbiro še S-Video (3 ure) in VHS (4 ure). Philipsov čudežni strojček zna tudi predvajati skoraj vse dostopne zgoščenke DV+RW, DVD-R, DVD-Video, Video CD, Super VCD, Audio CD, CD-R ter CD-RW.

2 komentarja

Ena od bralcev

Slo-Tech - Novico nam je poslal Jebediah. Ker človek očitno gradi na svojem stilu, mu je nismo spreminjali. [Pač, lektor jo je pošteno popravil!] Novica torej je:

Eden izmed zdaj že številnih programov za peko je tudi FireBurner. Najnovejša verzija je 2.1.1. Je pa v Windows in Linux različici. Torej Linuxaši gremo pečt! Na strani imajo še Adaptec ASPI driver in ASPI32 driver za Windows različico. Podpira audio, data in mixed mode. Če se registrirate, imate doživljenske zastonj update. ČE SE. Če imate rekorder, ki podpira Burn-proof ali overburn, je to pravi program za vas, saj podpira oboje. Na strani tudi ocenjujejo rekorderje glede na NJIHOVE izkušnje, najmanj pa priporočajo 4x cd-rw SCSI. Na strani ne piše, katere rekorderje podpira. Glede na to, da so začeli davnega leta 1998, potem program podpira veliko rekorderjev. Tudi malo starejše. Dolpotegnete ga lahko tu.

2 komentarja

Panasonic najavil nov DVD video rekorder

Slashdot - Marsikdo ne gleda preveč lepo na digitalno revolucijo, ki je že kar lepo obsedla svet, saj analogni zapis v marsikaterem pogledu prekaša digitalnega, vendar smo skoraj vsi mnenja, da klasičnim video rekorderjem bije zadnja ura in da je že zadnji čas za prehod na digitalne snemalnike. Tega se zavedajo tudi nekatera podjetja, kot so Matsushita, oz. Panasonic. Pri tem podjetju so pred kratkim najavili, da bodo predstavili DVD video rekorder z vgrajenim 40 GB trdim diskom, ki bo omogočal hrambo kar 52 ur videa. Dodatnih 12 ur pa naj bi spravili še na DVD-RAM diske. Panasonic bo to čudo na Japonskem trgu ponudil 1. decembra 2001 za ceno 200 000 jenov. Več podatkov o komponenti najdete tukaj.

0 komentarjev

Pordaja DDR pomnilnika se je že začela

X-Bit Labs - Seveda kje drugje, kot pa na Japonskem [:\\]. Malim poševnookim je DDR SDRAM na voljo že od tega ponedeljka, medtem ko naj bi se prodaja v ZDA začela 1. decembra. Zaenkrat je edini dobavitelj DDRja Cruical/Micron, 128MB njegovega PC1600 DDR SDRAMa stane 205$, PC2100 pa 230$. Kot vidite, so cene precej zasoljene, toda to je od nekdaj bilo značilno za Japonski trg. Po vsej verjetnosti bodo cene na poti do nas precej shujšale, saj navsezadnje proizvajalci nimajo nobenega razloga za ohranitev cen na takšnem nivoju.

2 komentarja