»

Amazon nekemu Nemcu poslal posnetke Echa drugega človeka

Slo-Tech - Ko je nek nemški uporabnik Amazonovih storitev podjetje zaprosil za podatke, ki jih o njem hranijo, so mu poslali 1700 zvočnih posnetkov nekoga povsem drugega.

Pametne zvočnike uporablja že okrog četrtina ameriških gospodinjstev in strašljivih zgodbic o nevarnostih govorečih asistentov za našo zasebnost smo se že kar navadili. Toda najnovejša ne prihaja iz Čezlužja, temveč iz Nemčije. Neimenovani Nemec je na osnovi pravic, ki jih ima(mo) po GDPRju, od Amazona zahteval osebne podatke, ki jih družba hrani o njem. Po dveh mesecih so mu poslali za sto megabajtov datotek, med katerimi je resda bila zgodovina njegovih poizvedb v spletni trgovini, a obenem tudi 1700 zvočnih posnetkov in...

63 komentarjev

Amazon predstavil ducat novih izdelkov Echo z Alexo

Slo-Tech - V Seattlu se je končala Amazonova tiskovna konferenca, ki bi jo lahko povzeli kot Echo vsepovsod. Gigant je predstavil ducat novih izdelkov, ki kažejo na namero, da se Amazon tako ali drugače prebije v čim več dnevnih sob oziroma domovanj. Novo preobleko sta dobila Echo Dot (že tretja generacija), ki je najbolj priljubljen pametni zvočnik, ter Echo Plus (druga generacija). Echo Dot je dobil zaobljene robove, preobleko iz tkanine in boljši zvok, večji brat Echo Plus pa poleg tekstila še termometer.

Poleg teh dveh pa je tu še cel kup novosti. Echo Input je pamet brez zvočnika, ki omogoča uporabo eksternih neumnih zvočnikov, in je namenjen ljudem, ki že imajo dobre zvočnike in ne želijo zapraviti preveč še za funkcionalnosti Echa. Echo Sub je 100-vatni nizkotonec, ki v...

46 komentarjev

Google želi v dnevne sobe s Chirpom

Slo-Tech - Ko je Amazon postavil samostoječo verzijo asistenta, ki opravlja podobno funkcijo kot Applova Siri, in ga poimenoval Echo, je bilo le vprašanje časa, kdaj bo želel v naše dnevne sobi priti tudi Google. Echo je medtem razpadel na Dot in Tap, zato pa je v povojih Googlov Chirp.

Za zdaj je vse skupaj še neuradno in skrivnostno, a viri blizu podjetja so za Recode povedali, da bo naprava z zdaj še kodnim imenom Chirp podobna Googlovemu usmerjevalniku OnHub. Chirp bo nared še letos, a ne dovolj zgodaj, da bi ga predstavili že na letošnji konferenci Google I/O, ki bo potekala prihodnji teden. Bodo pa verjetno pokazali, kaj vse je z ustrezno strojno in programsko opremo moč storiti - torej nekakšen neuradni demo Chirpa.

...

35 komentarjev

Amazon Echo odslej kot Echo Dot in Tap

Slo-Tech - Amazonov inteligentni črni cilinder Echo, ki stoji v sobi in tiho posluša, dokler ne sliši ključne besede, nato pa zmore tudi kaj povedati ali zaigrati, je dobil naslednika. Dva, izmed katerih vsak opravlja približno polovico tistega, kar je znal Echo. Prvi se imenuje Echo Dot in raje posluša, drugi se imenuje Tap in bolje igra. Znata pa oba oboje.

Echo Dot je pomanjšan oziroma pristrižen Echo, ki meri v višino le še dober decimeter. Načeloma zna isto kot Echo, pri čemer je mikrofon enake kvalitete in je kot v Echu ves čas v pripravljenosti, da sliši ključno besedo, medtem ko so zvočniki manjši in slabši. Stane 90 dolarjev, torej pol manj od Echa.

Druga polovica...

2 komentarja

Google izdelal lastni brezžični usmerjevalnik OnHub

Official Google Blog - Google se je odločil, da često prezrt kos strojne opreme, ki neopažen ždi na tleh pod mizo, vse dokler deluje, potrebuje osvežitev. Od brezžičnih usmerjevalnikov pričakujemo zagotavljanje signala Wi-Fi brez prekinitev, zato so prekinitve neprijetne. V sodelovanju s podjetjem TP-Link so izdelali usmerjevalnik OnHub, ki je od daleč še najbolj podoben Amazonovemu Echu in naj bi v prihodnosti tegobe z nezanesljivim omrežjem ali preobremenjenim usmerjevalnikov odpravil.

Valjasta oblika ni naključna, saj je Google želel usmerjevalnik oblikovati tako, da ga bomo lahko postavili na sredino stanovanja, recimo na polico ali mizo, od koder bo svojo nalogo opravljal učinkoviteje. Na voljo je v modrem in črnem, signalne diode pa so vdelane tako, da ne kazijo videza. V notranjosti najdemo 13 anten - od...

42 komentarjev

NSA zmore zapisati večino pogovorov

The Inercept - The Intercept je objavil nove dokumente iz Snowdnovega svežnja, ki pričajo o sposobnostih NSA pri prepoznavi govora in njegovega zapisa. Čeprav se je že dlje časa špekuliralo, da NSA zmore prepisati posnetke prestreženih telefonskih pogovorov, smo šele sedaj dobili trdne dokaze, da je tehnologija že zelo razvita, praksa pa zelo razširjena.

NSA je že leta 2006 razpolaga s tehnologijo, ki so jo interno imenovali Google for Voice. Prisluškovanje telefonskim pogovorom od nekdaj sodi med osnovne dejavnosti NSA, a donedavna so vedno potrebovali človeka, ki je pogovor poslušal in zapisal vsebino. To je pomenilo, da lahko obravnavajo zgolj zanemarljiv del vseh svetovnih pogovorov. Tehnologija to spreminja. Popolna transkripcija sicer še ni mogoča, so pa trenutni sistemi temu že dovolj blizu, da lahko sami...

50 komentarjev

Amazon bi polepil vaše stanovanje

Amazon - Amazon si želi na vse načine priti v dnevno sobo. Po elektronskem mikrofonu Echo, ki posluša dogajanje v sobi in želi postati družinski član, so predstavili fizične gumbe za naročilo različnih izdelkov, ki naj si jih nalepimo po stanovanju. Ker so idejo predstavili 1. aprila, najprej ni bilo jasno, ali gre za potegavščino ali ne. Sedaj vemo, da Amazon misli resno.

Amazon Dash Button, kot se naprava v velikosti zavojčka žvečilnih gumijev imenuje, lahko naročijo uporabniki Amazon Prime. Če so izbrani v preizkusni program, dobijo te fizične gumbe, ki jih nalepijo na ustrezna mesta v stanovanju. Vsak je namenjen naročilu točno določenega izdelka v točno določeni količini, ko jo lahko nastavimo prek mobilne aplikacije. Gumbi...

12 komentarjev

Amazon Echo

vir: Amazon
Amazon - Amazon je predstavil novo elektronsko napravo, ki jo lahko še najbolje opišemo kot samostoječi Siri podoben asistent. Echo je četrt metra visok črn cilinder, ki se vključi v elektriko in mirno čepi nekje v prostoru, kjer posluša ukaze in jih izpolnjuje. Ima sedem mikrofonov in več zvočnikov, tako da sliši ukaze iz celega prostora in se nanje glasovno odziva. Krmiliti jo je mogoče tudi z aplikacijo za Fire OS ali Android ali z osebnega računalnika.

Echo je prek Wi-Fi povezan z internetom in prek Bluetooth s prenosnimi napravami, da lahko predvaja tudi glasbo. Njegove sposobnosti prikazuje Amazonov reklamni videospot, ki je sicer zaigran in...

52 komentarjev

Amazon predstavlja Fire TV Stick

vir: AnandTech
AnandTech - Amazon in Google med seboj tekmujeta praktično na vseh področjih razen na svojih osnovnih, iskanju in oglasih za Google ter nudenju trgovskih uslug za Amazon. Konkurirata tako pri ponudbi digitalnih trgovin za knjige, glasbo, filme in aplikacije, saj Amazon prodaja aplikacije v svoji trgovini tako za običajne naprave z Androidom kot za svoje tablice Kindle in telefon Fire Phone, na katerih teče dodobra preoblečena in za Google neuradna izdaja Androida, FireOS.

Kot rečeno tekmujeta tudi na področju strojne opreme, saj oba ponujata tablice in mobilne telefone ter predvajalnike za televizorje, na katerih ponujata velik nabor digitalnih vsebin iz prej omenjenih trgovin. Google je začel s Chromecastom, malim ključkom, ki se priključi v priključek HDMI in omogoča še deljenje slike z osebnih računalnikov...

9 komentarjev