»

Microsoft zlomil delovanje Windows 11 z oglasom

Slo-Tech - Čez manj kot mesec dni izide nova verzija Mirosoftovega operacijskega sistema, zato so verzije na kanalu Insider že zelo blizu končne. Zadnja inačica (build) je imela nenavadno težavo, saj se orodna vrstica, namizje in nekaj drugih ključnih komponent ni naložilo. Microsoft je hitro objavil navodila, kako lahko iz Task Managerja vstopimo v Urejevalnik registra in odpravimo težavo, s čimer pa se zgodba ni zaključila. Podrobna analiza je namreč odkrila, da je za težave kriva - reklama.

Da, v Windows 11 bodo prisotne reklame. Zadnja težava je koreninila v IrisService, ki je del Windows Spotlighta. To je del namizja Bing, ki prikazuje datum, promocije, predloge, namige in tudi reklame. Težave torej ni povzročila kakšna posodobitev, ki bi jo Windows Update naložil samodejno, temveč reklama za Microsoft Teams. To pa razkriva dve veliki težavi, ki ju ima Windows 11. Prva je ta, da neumorno prioritizira lastne aplikacije in storitve, česar smo se navadili tudi že v Windows 10. Druga težava...

80 komentarjev

Windows 10 bo končno nudil več zasebnosti

The Windows Blog - Microsoft se že od samega izida Windows 10 bojuje z očitki, da mu za zasebnost uporabnikov ni mar in da Windows 10 v Redmondu pošilja čisto preveč podatkov, česar se sploh ne da v popolnosti izključiti. Sedaj so se - vnovič - odločili, da bo v prihodnosti bolje. Nova verzija Windows (interna različica 1803), ki je članom skupnosti Insider že na voljo, bolje skrbi za zasebnost in uporabnikom daje več moči pri odločanju, kaj bi delili.

Novi možnosti v Windows 10 bosta Diagnostic Data Viewer (DDV) in Delete diagnostic data, ki že z imenom razkrivata svoj namen. Prva bo omogočila pregled telemetrije, ki jo operacijski sistem zbira in pošilja Microsoftu. Druga možnost pa bo poskrbela za izbris, preden bi se...

100 komentarjev

Nizozemski varuh zasebnosti: Windows 10 krši zakon

Slo-Tech - Nizozemski informacijski pooblaščenec (DPA) je v postopku ugotovil, da Windows 10 Home in Pro kršita nizozemsko zakonodajo o varovanju osebnih podatkov. Glavni problem je, da Microsoft ne pridobi poučenega soglasja uporabnika za uporabo osebnih podatkov, saj jim ne razkrije natančno, kaj namerava z osebnimi podatki početi. Strinjanje, ki ga tako uporabnik izrazi z izborom nastavitev, zato ne zadostuje zakonskim zahtevam. Tudi s privzetimi nastavitvami operacijski sistem zbira in posreduje več podatkov, kot je to uporabniku razumljivo predstavljeno.

Čeprav je Microsoft v nadgradnji Windows 10 Creators Update popravil način, kako nastavimo želeno stopnjo zasebnosti, je to storil površno. V nekaterih primerih se ob nadgradnji izbire...

38 komentarjev

Windows 10 bo na švicarsko zahtevo bolje skrbel za zasebnost

CNet - Švicarski informacijski pooblaščenec (FDPIC) je po preiskavi ugotovil, da Windows 10 krši švicarsko zakonodajo s področja varovanja zasebnosti. Microsoft se je zato s švicarskimi oblastmi že sporazumel, kako bo v Windows 10 varovanje zasebnosti izboljšal, s čimer se je izognil sodnemu pregonu. Spremembe bodo veljale globalno, torej v vseh različicah Windows 10 za vse trge. To ni samoumevno, saj se še dobro spomnimo posebnih verzij N Windows 7, ki so bile namenjene EU in so nastale kot odgovor na tožbo Evropske komisije zaradi integracije Windows Media Playerja v operacijski sistem.

Glavni očitki so se to pot nanašali na transparentnost glede zbiranja in obdelave...

14 komentarjev

Windows 10 prikazuje oglase

primer oglasa

Slo-Tech - Nekateri uporabniki Microsoftovega novega operacijskega sistema Windows 10 so te dni presenečeno ugotovili, da se jim na prijavnem zaslonu (lock screen), ki ga vidimo ob zaklepu seje, prikazujejo reklame. Za zdaj gre za Laro Croft, ki jo lahko v novi verziji Tomb Raiderja kupimo v Windows Store. Minuli mesec smo videli tudi reklame za Minione. To ni prvikrat, da je Microsoft začel uvajati reklame v Windows, saj so se pojavljale tudi v meniju Start.

Odzivi na reklame na prijavnem zaslonu so bili različni, večinoma pa ljudje nad njimi niso bili navdušeni. K sreči se da to hitro urediti, saj jih je mogoče povsem enostavno in legalno izključiti. Vseeno pa ostaja grenak priokus, da je Windows 10 privzeto nastavljen tako, da reklame prikazuje ter umik terja dodatno delo, in ne obratno. Mogoča je tudi vmesna...

61 komentarjev

Microsoft preizkuša reklame v meniju Start v Windows 10

Beta News - Na pametnih telefonih so v brezplačnih aplikacijah oglasi nekaj običajnega, saj (tudi) od tega avtorji teh aplikacij živijo. Na računalnikih v ekosistemu Windows se od reklam vse bliska na spletu, medtem ko jih programi skoraj nimajo, razen kakšnih brezplačnih (freeware ali freemium). Lahko pa bi jih imeli. Microsoft preizkuša, kako bi se obnesli oglasi za aplikacije v meniju Start.

Ob tem se velja spomniti na Mozillo, ki je pred poldrugim letom razmišljala o vpeljali reklam v Firefox. Zamisel ni bila preveč dobro sprejeta in nekaj mesecev pozneje so sporočili, da je ne bodo udejanjili. Microsoftov poizkus je taktnejši.

V razvojnem kanalu (program Windows Insider) so se v meni Start...

43 komentarjev

Z novimi posodobitvami tudi Windows 7 in 8 razgaljata uporabnike

Extremetech - V Windows 10 je precej polemik sprožilo odkritje, da s privzetimi nastavitvami operacijski sistem Microsoftu pošilja ogromno podatkov o uporabniku. Gre za program CEIP (Customer Experience Improvement Program), ki za izboljšanje uporabniške izkušnje Microsoftu sproti pošilja podatke o iskanju ipd. Program je mogoče izključiti, a to popolnoma ne ustavi prenosa vseh podatkov. Zaradi tega so nekateri začasno odložili nadgradnjo in vztrajajo na Windows 7 in 8, ki doslej nista razgaljala uporabnikov v tolikšni meri. A to se je spremenilo.

Microsoft je minuli teden izdal štiri popravke (KB3068708, KB3022345, KB3075249 in KB3080149), ki ne sodijo med varnostne popravke. Namesto tega uvajajo novo funkcionalnost, in sicer storitev Diagnostics and Telemetry, ki počne isto kot Windows 10. Po namestitvi začne na naslova...

131 komentarjev

Windows 95 dve desetletji pozneje

Slo-Tech - Na današnji dan pred 20 leti je izšel eden izmed operacijskih sistemov, ki so spremenili prihodnost računalništva, pa če si to želimo priznati ali ne. Medtem ko je Linuxovo jedro štiri leta pred tem prispelo z majhno objavo v novičarski skupini, je Microsoft samo za marketing ob izidu Windows 95 potrošil 300 milijonov dolarjev. Odkupili so pravice za pesem Start Me Up skupine Rolling Stones (za 12 milijonov dolarjev), Jennifer Aniston in Matthew Perry sta posnela skoraj uro dolgo epizodo o novem operacijskem sistem, bolj ali manj posrečene reklame so se vrtele na televiziji in radiu ter nas pozdravljale s plakatov in iz trgovin, Empire State Building so osvetlili v barvah Windows 95. Glavni...

117 komentarjev

Windows 10 gre za med

Slo-Tech - V prvih dneh si je nov Microsoftov operacijski sistem Windows 10 preneslo več milijonov ljudi, so sporočili iz Redmonda. V prvih 24 urah je nov operacijski sistem namestilo 14 milijonov uporabnikov, kar je rekord. Primerjava s predhodnimi verzijami je sicer precej nehvaležna, saj je to pot nova verzija za lastnike starejših verzij (Windows 7 in Windows 8) prvikrat zastonj.

Vseeno zapišimo, da so Windows 8 v prvih štirih dneh prodali v štirih milijonih izvodov, s čimer so postavili tedanji rekord. Na svetu je trenutno skoraj poldruga milijarda računalnikov z Windows, zato si Microsoft obeta še bistveno več namestitev. Do konca leta 2018 želijo Windows 10 na milijardi naprav. Pred dnevi so se pojavile neuradne informacije, da je Microsoft rezerviral 40 Tb/s...

165 komentarjev

Windows Vista Virtual Lab

Microsoft - Na Microsoftem TechNetu so za obiskovalce, ki bi radi v živo, a brez nadležnih namestitev in nastavljanja, preizkusili določene funkcije, ki jih prihajajoči Windows Vista prinaša, pripravili brezplačen virtualni laboratorij.

Po registraciji lahko izbirate med devetimi različnimi moduli s pripadajočimi navodili, nato pa se prek Remote Desktopa povežete na oddaljeno namizje, kjer lahko sistem po želji preizkušate.
Dolžina seje je omejena na 90 minut, lahko pa kadarkoli ponovno izkoristite novih 90 minut.

12 komentarjev