»

Samsung razvil 5-nm postopek proizvodnje čipov

Slo-Tech - Samsung je uspešno izpopolnil postopek za proizvodnjo čipov v 5-nm litografiji, ki uporablja ekstremno ultravijolično (EUV) tehnologijo. Trenutno je 7 nm najmanjši komercialno izvedljiv postopek, s katerim se proizvajajo na primer procesorji za Galaxy S10, nadaljnje pomanjševanje litografije pa je povezano z velikimi težavami. V nanometrskem merilu se namreč približujemo atomskemu merilu, prav tako pa je običajna svetloba predolgih valovnih dolžin, da bi bilo mogoče z njo jedkati vezja. Slednji problem rešuje EUV. Običajna ultravijolična litografija namreč uporablja valovne dolžine okrog 200 nm, medtem ko potrebujemo za EUV svetlobo pri 13,5 nm.

Novi čipi, ki jih bo proizvajal Samsung, bodo 25 odstotkov manjši in 20 odstotkov...

10 komentarjev

AMD predstavil grafične čipe Vega

Slo-Tech - Do izida nove družine AMD-jevih grafičnih kartic družine Vega nas loči še nekaj mesecev, a AMD je že tako dolgo obljubljal, kaj vse bo Vega prinesla, da je na CES-u preprosto moral nekaj razkriti. In tako smo izvedeli nekaj podrobnosti o grafičnih karticah, s katerimi želi AMD zapretiti Nvidii. Prve kartice Vega bodo po pričakovanjih izšle junija.

Vega predstavlja nadaljevanje Polaris, ki smo ga dobili lani, tako v kvantitativnem kakor kvalitativnem smislu. Verjetno bo imel 4096 jeder s taktom 1,5-1,6 GHz. To sklepamo iz informacij o prihajajoči platformi za strojno učenje MI25, o kateri je nekaj znanega in za katero vemo, da bo uporabljala Vego. Če naj MI25 zmore 25 TFLOPS s FP16, bo očitno Vega za približno polovico hitrejša od Fury X. Ker je Nvidiin GTX 1080...

54 komentarjev

Samsung začel proizvodnjo pomnilniških čipov nove generacije HBM2

Samsung - JEDEC je minuli teden izdal novo verzijo pomnilniškega standarda, ki HBM (High Bandwith Memory DRAM), ki ga doma uporabljamo zlasti na grafičnih karticah, sicer pa tudi v strežnikih ipd. Standard JESD235 tako v bistvu opisuje HBM2, ki odpravlja nekatere pomanjkljivosti HBM. Samsung je ta teden kot prvi zagnal množično proizvodnjo čipov HBM2.

Novi čipi 4 GB HBM2 DRAM so zgrajeni v 20-nm tehnologiji in uporabljajo, podobno kot predhodniki, TSV. Sestavljajo jih štiri osemgigabitna jedra, ki so povezana vertikalno skozi silicij prek TSV. Pričakujemo tudi 8-GB različico. Prva generacija HBM je omejena na prepustnost 128 GB/s štirih dvogigabitnih čipov na 1024-bitnem vodilu. Samsungov HBM2 ima prinaša hitrost 256 GB/s na...

24 komentarjev

AMD-jev tržni delež grafičnih kartic se je prepolovil

Tweak Town - Nobena skrivnost ni, da AMD-ju na trgu procesorjev ne gre najbolje, saj za Intelom zaostajajo za celo generacijo. Na trgu grafičnih kartic (discrete GPU) imajo prav tako precejšnje težave, saj se je v samo letu dni njihov tržni delež več kot prepolovil z 38 na 18 odstotkov. Nvidii se po drugi strani samo smeji, saj je preostalih 82 odstotkov seveda njihovih. Ob tem seveda velja poudariti, da čedalje več kupcev uporablja v centralne procesorje integrirane rešitve, kjer je zelo pomemben igralec tudi Intel, a to ni ista statistika.

Letos je Nvidia izdala Geforce Titan X in GTX 980 Ti, AMD pa R9 390X, R9 Fury in R9 Fury X, če se omejimo na vodilne kartice. Pričakovali bi, da bo to nekoliko izenačilo boj, a je imel AMD težave s proizvodnjo čipov HBM1 in naj bi do...

456 komentarjev

AMD z novim pomnilniškim standardom HBM

HotHardware - AMD je potrdil, da bodo na prihajajočih grafičnih kartica serije Radeon 300 uporabili novo generacijo pomnilnika HBM (high bandwith memory), ki prinaša manjšo porabo fizičnega prostora, hitrejši prenos podatkov ter nižjo porabo električne energije. Za zdaj bo kapaciteta omejena na 4 GB, a gre zgolj za omejitev prve generacije, zatrjujejo.

Čipi GDDR5 na današnjih grafičnih karticah porabijo veliko prostora in električne energije, zato je AMD s Hynixom že pred leti začel razvijati naslednika, ki ga je leta 2013 standardiziral tudi JEDEC (JESD235). Zmanjšanja porabe prostora niso dosegli z integracijo pomnilnika v čipe, ker sta logika in sestava DRAM drugačni kot CPU-ja, GPU-ja ali enotnega čipa (SOC). Zato so se odločili za gradnjo v višini, in sicer so jedra DRAM naložena eno nad...

49 komentarjev

Samsung predstavil tridimenzionalno pakirane pomnilniške čipe

ComputerWorld - Samsung je predstavil novo serijo osemgigabajtnih pomnilniških ploščic (DIMM) Green DDR3 DRAM, koder so čipi naloženi eden nad drugim. V običajnih vezjih so čipi razporejeni le v dveh dimenzijah. Novi moduli imajo tako 50 odstotkov večjo gostoto čipov na prostorsko enoto od starih.

Proces proizvodnje se generično imenuje TSV in omogoča gradnjo...

1 komentar

Micron in Nanya z 42 nm DDR3

X-Bit Labs - Podjetji Micron in Nanya sta včeraj napovedali, da sta družno razvili dvogigabiten čip DDR3 z uporabo nove 42 nm proizvodne tehnologije DRAM-a. Z zmanjšanjem litografije na 42 nm bodo iz pomnilnika lahko iztisnili višje hitrosti in večje kapacitete - posamezne palčke pomnilnika bi lahko bile velike do 16 GB in delovale s 1866 MHz. Prav tako so znižali potrebno delovno napetost z 1,50 na 1,35 V. Omejena proizvodnja se bo pričela v drugem četrtletju tega leta, masovna proizvodnja pa sledi jeseni. V raziskovalnem oddelku Microna medtem že raziskuje tehnologijo s 30 nm.

9 komentarjev

Nov pomnilnik za mobilne naprave iz Hynixa

X-Bit Labs - Hynix je objavil, da so razvili prvi dvogigabitni pomnilniški čip DDR2 DRAM za mobilne naprave v 40 nm-tehnologiji. Hynixov čip DDR2 deluje pri efektivni frekvenci 1066 MHz, za delovanje pa porabi sila malo energije. Potrebno napajanje je 1,2 V, medtem ko ima prepustnost 4,26 GB/s. Nov pomnilnik je v skladu z JEDEC-ovimi standardi za uporabo v novi generaciji pametnih telefonov, smartbookov in tabletov. Masovna proizvodnja naj bi se začela še v tej polovici leta. Prvi, ki je predstavil dvogigabitne čipe za prenosne naprave, je bil sicer Samsung, ki je leta 2008 izdelal te čipe v 50 nm-tehnologiji.

0 komentarjev