»

Kitajci dobili licenco za x86-64

Slo-Tech - Dolgo časa so čipe na arhitekturi x86 proizvajali AMD, Intel in VIA, a to se spreminja. Prihajajo procesorski čipi Dhyana na AMD-jevi arhitekturi Zen (x86-64), ki jih proizvaja kitajski Hygon. Gre za rezultate dogovora iz leta 2016, ko je AMD skupaj s Kitajci ustanovil podjetje, s čimer so Kitajci dobili intelektualno lastnino in licence, AMD pa tedaj prepotrebnih 293 milijonov dolarjev. AMD poudarja, da Kitajcem ne prodaja končnega dizajna procesorja, temveč Hygon sam dizajnira čipe za potrebe kitajskega trga strežnikov. A Dhyana je tako podoben AMD-jevim EPYC, da Linux kakšne posebne razlike ne potrebuje.

Da Kitajci želijo in potrebujejo lastne procesorske čipe, ni nič novega. Že leta 2015 jim je na primer Obamova administracija onemogočila uvoz Intelovih Xeonov. V...

35 komentarjev

AMD Zen bo Ryzen

AnandTech - AMD je predstavil več podrobnosti o svojih procesorjih nove generacije, ki so jih najavili avgusta z imenom Zen. Sedaj vemo, da bo uradno ime čipa Ryzen (izgovori [rájzən]). Znane pa so tudi prve specifikacije modelov, ki bodo izšli že v prvem četrtletju prihodnjega leta.

Prve čipe Ryzen bomo ugledali v družini Summit Ridge, ki bo namenjena dražjim osebnim računalnikom. Šlo bo za polnokrvne 8-jedrne čipe, ki bodo imeli s simultanim večnitenjem 16 niti. Frekvence najhitrejših modelov bodo 3,4 GHz, količina predpomnilnika 4 MB za L2 in 16 MB za L3, poraba energije pa 95 W, kar je bistveno manj od Intelovih Broadwellov-E. AMD je že pred časom kazal, kako tak čip premaga Intelov Core i7-6900K z 3,2 GHz. Namizne procesorje Kaby Lake od Intela pričakujemo januarja,...

71 komentarjev

AMD-jev Zen bo še malo počakal

Ars Technica - AMD-jevi procesorji nove arhitekture Zen, ki so jih skupaj z enotnim podnožjem napovedovali za zadnje letošnje četrtletje, bodo nekoliko zamudili. AMD pravi, da bomo prve primerke dočakali prihodnje leto. So pa na novinarski konferenci v San Franciscu za vse nestrpneže razkrili več podrobnosti in pokazali, kako hitri naj bi bili novi čipi.

Že od prej vemo, da bodo procesorji Zen zgrajeni v 14-nm tehnologiji FinFET in okrog 40 odstotkov hitrejši od trenutnih AMD-jevih procesorjev (merjeno v ukazih na takt, IPC). Imeli bodo do 32 jeder (odvisno od modela) in pravo večnitenje (Symmetrical Multi Threading), podpirali pa bodo DDR4 in PCIe 3.0. Sedaj AMD razkriva še, da bo tretjenivojskega predpomnilnika 8 MB, izboljšan pre-fetcher, da bo drugonivojskega...

91 komentarjev

Bristol Ridge in Stoney Ridge sta tu

Slo-Tech - Ker bo do konca tedna v tajvanskem Tajpeju potekal Computex, si predstavitve novih čipov kar sledijo. AMD je tako danes predstavil tudi sedmo generacijo svojih APU-jev, ki nosi imeni Bristol Ridge in Stoney Ridge. To je prva posodobitev AMD-jevih APU-jev po lanskem maju, ko smo dobili Carrizo. V osnovi gre za jedro Excavator in grafične čipe Radeon R7/R5/R4/R2. AMD obljublja, da je nova generacija 20 odstotkov hitrejša od Carriza, v grafičnih opravilih pa kar za tretjino. To je osupljivo, saj je osnova enaka kot v šesti generaciji - Excavator. Skupno je AMD predstavil devet izdelkov - v družino Bristol Ridge sodijo dražji in zmogljivejši FX, A12 in A10, v Stoney Ridge pa šibkejši A9, A6 in E2.

...

110 komentarjev

CES: AMD-jevi procesorji Zen z enotnim podnožjem AM4

PC World - Trenutno ponuja AMD procesorske čipe za tri vrste podnožij, v prihodnosti pa bodo temu naredili konec. Nova arhitektura Zen, ki prihaja letos, bo uvedla poenoteno podnožje AM4 za vse vrste procesorjev, kar bo precej poenostavilo nadgradnje in prehode.

Danes sedejo AMD-jevi čipi na AM1, FM2+ in AM3+, odvisno od vrste. Athloni in Semproni (Kabini), ki so v resnici sistemi na čipu (SoC), sedijo na AM1, saj imajo vgrajene krmilnike za USB, SATA in pomnilnik. APU-ji uporabljajo ležišče FM2+, saj imajo integriran severni most, medtem ko južnega zagotavlja osnovna plošča. Klasični procesorski čipi FX pa sedejo na podnožje AM3+, plošča pa jim zagotavlja severni in južni most.

Odslej bodo vsi sedli na AM4. V novi arhitekturi Zen se bo družina APU-jev imenovala Bristol Ridge, medtem ko...

91 komentarjev

Prvi integrirani Xeoni SoC

Intel - Intel je predstavil novo serijo procesorjev iz družine Xeon, ki jih imenujejo Xeon D. Gre za prvo serijo čipov Xeon, ki so v integrirani obliki SoC. S tem je Intel resno zagrozil ARM-ju in AMD-ju, ki imata svoje strežniške SoC.

Xeoni D so hibrid med Xeoni E3 in Atomi ter so namenjeni poceni strežnikom. Zgrajeni so na arhitekturi Broadwell-DE in imajo od dve do osem jeder. Za zdaj so predstavili dva modela: štirijedrnega D-1520 (6 MB predpomnilnika, 2,2/2,6 GHz) in osemjedrnega D-1540 (12 MB, 2,0/2,6 GHz), kar sta tudi edini razliki med njima (mimogrede, to je sploh prvi osemjedrni Broadwell). Oba imata pomnilniški krmilnik s podporo do 128 GB DDR3 ali DDR4, 24 vodil PCIe 3, osem za PCIe 2, dva krmilnika za 10-gigabitni ethernet, šest kanalov SATA3, štiri uSB 3.0 in štiri...

31 komentarjev

CES 2014: Nvidia Tegra K1 kakor iz vesolja

AnandTech - Za krog v žitnem polju, ki so ga opazili prejšnji teden v Kaliforniji, niso bili krivi vesoljci, temveč Nvidia. V premišljeni promocijski potezi so na polje narisali obris čipa s številkami 192 v Braillovi pisavi. S to potezo so želeli povedati, da je nov čip Tegra K1 tako napreden, kakor da bi ga bili izdelali vesoljci, če seveda predpostavimo, da so superinteligentna rasa in ne kakšne na sevanje odporne bakterije. Pa poglejmo.

Novi čip Tegra K1 (dejansko gre za generacijo Tegra 5) ima 192 jeder, s čimer želi Nvidia zabrisati mejo med mobilnimi napravami in zmogljivi računalniki. Tudi mobilne naprave so lahko superzmogljive, se glasi njihovo sporočilo. Tako smo dobili Tegro K1 na arhitekturi Kepler s 192 jedri s...

49 komentarjev

Calxeda predstavila strežniške ARM-procesorje, HP pa strežnike

X-Bit Labs - V zadnjem času platforma ARM vedno močneje trka na vrata na področjih uporabe, ki z njeno dosedanjo trdnjavo, mobilnimi telefoni nima veliko skupnega. Microsoft je že napovedal, da bo nova verzija operacijskega sistema Windows 8 na voljo za platformo ARM, Nvidia je na CES-u najavila razvoj procesorjev ARM Denver za strežnike, lani so dobili večnitenje, v ponedeljek pa smo dočakali najavo 64-bitnih procesorjev ARM. Sedaj se nam obetajo še prvi resni strežniki s procesorji ARM, ki jih bo s čipi podjetja Calxeda sestavil Hewlett-Packard.

V Calxedi so včeraj predstavili svoje mikroprocesorje na arhitekturi ARM, ki jih imenujejo EnergyCore. Gre za integrirani sistem SoC, ki vsebuje štiri 32-bitna procesorska jedra Cortex-A9 (1,4...

21 komentarjev

ASUS bo podpiral Bulldozerje na obstoječih matičnih ploščah

Podnožje AM3 - naslednik AM2+, ki je naslednik AM2, predstavljen daljnega leta 2009.

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Pri AMD-ju so že ob predstavitvi arhitekture Bulldozer povedali, da bi prihajajoče čipe lahko pripravili do delovanja v obstoječih matičnih ploščah oz. v podnožju AM3. To bi sicer onemogočilo uporabo nekaterih novosti, ki jih pri AMD-ju pripravljajo v novih procesorjih, zaradi česar so se tudi odločili predstaviti nekoliko spremenjeno podnožje AM3+, s katerim naj bi bil Bulldozer izkoriščen do konca. A to ni ustavilo ASUSovih inženirjev, ki so se odločili spariti obstoječe matične plošče s prihajajočimi procesorji.

Le nadgradnja BIOS-a naj bi bila dovolj, da bodo štiri, šest oz. osemjedrni procesorji iz serije FX delovali v vseh matičnih ploščah z...

6 komentarjev

AMD: K8L in AM2+

DigiTimes - AMD je predstavitev novega podnožja AM3 prestavil iz tretjega četrtletja prihodnjega leta na sredino leta 2008. Tako bo za svoje prihajajoče štirijedrnike K8L v tretjem četrtletju prihodnjega leta predstavil posodobljeno podnožje AM2 z oznako AM2+, ki bo omogočal HyperTransport 3.0. Procesorji za AM3 podnožje bodo kompatibilni tako z AM2 kot AM3 matičnimi ploščami, medtem ko bodo slednje podpirale le procesorje za AM3.

Več o tem na DigiTimes-u.

8 komentarjev