»

AMD napovedal družino Polaris v 14-nm FinFET

AMD - AMD je predstavil novo družino grafičnih procesorjev z imenom Polaris, ki so prvikrat izdelani v 14-nm tehnologiji FinFET. Doslej so uporabljali 28 nm, zato bo preskok prinesel precejšnje znižanje porabe električne energije. Zato tudi ni presenetljivo, da AMD meri na mobilni trg, kjer se moramo še vedno odločati med prenosnostjo in zmogljivostjo grafičnih čipov. Prve čipe lahko pričakujemo že v drugem četrtletju tega leta, do tedaj pa se bomo morali zadovoljiti z res skopimi detajli in eno (verjetno nekoliko pristransko izbrano) primerjavo.

Pokazali so, da sistem z grafičnim čipom Polaris poganja Star Wars Battlefront enako dobro (s 60 fps) kot sistem z Nvidio GeForce GTX 950, le da je prvi porabil 86 W, drugo pa 140 W. To pa pomeni kar 62 odstotkov nižjo...

54 komentarjev

IBM izdelal prvi 7-nm čip

Slo-Tech - IBM je v sodelovanju z GlobalFoundries, Samsungom in newyorško univerzo SUNY izdelal prvi delujoč čip v 7-nm tehnologiji. Izdelali so ga v raziskovalni tovarni v newyorškem Albanyju, kjer delajo s 300-mm rezinami. Trenutno so komercialno dostopni čipi, ki so zgrajeni v 14-nm tehnologiji, zelo blizu pa je tudi 10-nm, ki je po mnenju proizvajalcev skrajni domet trenutne tehnologije. Za 7 nm je bilo treba uporabiti nekaj trikov, ki nove čipe razlikujejo od trenutnih FinFET-ov. Pri tem velja že takoj na začetku zapisati, da je do komercialne rabe 7-nm čipov še vsaj dve leti.

Pomembna razlika je material, iz katerega so kanali tranzistorjev. Namesto silicija so uporabili zlitino silicija in germanija, ki ima boljše...

24 komentarjev

Exynos 7 Octa prvi Samsungov čip v 14 nm FinFET

Samsung - Samsung je začel proizvajati novo različico Exynosa 7 Octa v tehnologiji 14 nm FinFET, medtem ko je bila dosedanja verzija, ki so jo predstavili oktobra, izdelana v 20 nm HKMG. FinFET pa pomeni, da so čipe začeli graditi v treh dimenzijah. Za zdaj še niso zloženi eden na drugim, ampak kvišku molí del tranzistorja (gate).

Prva naprava s čipom v novi tehnologiji bo seveda Samsungov Galaxy S6, ki izide kmalu. Starejše 64-bitne Exynose v 20 nm tehnologiji pa najdemo na primer v Galaxy Note Edge in Galaxy Note 4. Običajno Samsung kombinira - nekateri telefoni istega modela imajo Exynose, drugi pa Qualcommove čipe, a prav S6 utegne imeti izključno Exynose, ker ima Snapdragon 810 težave. Qualcomm še vedno načrtuje z 20 nm, medtem ko bodo...

3 komentarji

ARM predstavil Cortex A72

Ars Technica - ARM je napovedal trojico novosti, ki bodo h končnim uporabnikom prispeli konec leta ali prihodnje leto, proizvajalci čipov pa lahko licence za dizajn odkupijo že sedaj. Glavni novosti sta kakopak nižja poraba energije in višja hitrost.

ARM Cortex-A72 je nov procesor na dizajnu 64-bitni ARM v8-A. Namestnik direktorja marketinga v ARM Nandan Nayampally je povedal, da je novinec 3,5-krat hitrejši od trenutnega Cortex A15 ter dvakrat hitrejši od A57. Grafični čip Mali-T880 GPU je 80 odstotkov hitrejši od trenutnega Mali-T760 GPU ter tako omogoča izris grafike v ločljivosti 4K s 120 fps, medtem ko ima Corelink CCI-500 30 odstotkov večjo propustnost od CoreLink CCI-400. A-72 je zgrajen v 16 nm tehnologiji FinFET in bo dosegal...

23 komentarjev

Samsung ostaja glavni dobavitelj procesorjev za Apple

Reuters - Po pričakovanjih bosta Samsung in Apple vztrajala v grenko-sladkem zavezništvu, ki navkljub občasno drugačnim predstavam v javnosti obema podjetjema izdatno koristi. Samsung bo ostal glavni proizvajalec čipov za prihajajoč Applov pametni telefon iPhone, kar smo napovedovali že decembra.

Samsung naj bi bil odgovoren za proizvodnjo približno treh četrtin vseh dobavljenih čipov, piše Reuters, sklicujoč se na južnokorejske časnike. Samsung bo čipe za Apple proizvajal v tovarni v Austinu v Texasu, ki je ena izmed dveh, ki so ju opremili za proizvodnjo v 14 nm-FinFET tehnologiji. Apple bo tako dobil čipe, na katerih se bo svetil dragocen napis Izdelano v ZDA.

Podatkov o teži pogodbe ni, a zagotovo ne gre za malo denarja. V letu 2013 naj bi Apple za...

47 komentarjev

Samsung za Apple že začel proizvajati A9

Slo-Tech - Medtem ko sta iPhone 6 in iPhone 6 Plus s procesorskim čipom A8 še vedno velik hit, je Samsung že začel proizvajati njegovega naslednika A9; za zdaj gre za preizkusne primerke.

Proizvodni proces se še vedno manjša, pa čeprav se približujemo skrajnim fizikalnim mejam miniaturizacije. A7 je bil zgrajen v 28 nm, A8 v 20 nm, medtem ko bo A9 v 14 nm FinFET. Gre torej za primitivne, a vendarle prve korake v svet 3D-čipov. Samsung ima trenutno dve tovarni, v katerih lahko proizvaja v tem postopku: v Austinu v ZDA in v Giheungu v Južni Koreji. Čipe A9 za zdaj izdelujejo le v Austinu, kar je bila bojda Applova zahteva, saj bodo imeli tako čipi naziv Made in USA. V tovarno so vložili skoraj štiri milijarde dolarjev, da so jo pripravili na novo tehnologijo.

Zgodovina se...

14 komentarjev