»

Zaradi objave Povratnika dobil milijonsko kazen

Slo-Tech - William Morarity, ki je bil spoznan za krivega, da je lani decembra na internet naložil kopijo (screener) filmov Podlih osem in Film o arašidkih, bo moral svoje početje drago plačati. Studiu Twentieth Century Fox Film Corporation bo moral plačati 1,12 milijona dolarjev odškodnine, osem mesecev bo v hišnem priporu in 24 mesecev je dobil še pogojne kazni. Tožilstvo je zanj zahtevalo celo leto dni zaporne kazni.

Ko je lani decembra na internet priplaval Povratnik, ki je bil eden glavnih favoritov za oskarje, je bilo hitro jasno, da studio ne bo stal križem rok, temveč bo preganjal krivca. Preiskava FBI je hitro pripeljala do 31-letnega storilca, ki je pod vzdevkom clutchit na zasebno stran s torrenti Pass The Popcorn naložil omenjena filma. Morarity je bil tedaj zaposlen v omenjenem...

40 komentarjev

Vojna zvezd najhitreje zaslužila milijardo dolarjev

Slo-Tech - Najnovejši film iz sage Vojna zvezd je potreboval manj kot dva tedna, da je ustvarjalcem prinesel milijardo dolarjev, kar mu je uspelo prej kot kateremukoli filmu doslej. Vojna zvezd: Sila se prebuja je stala približno 200 milijonov dolarjev, torej so se stroški že več kot povrnili. V prvem vikendu po izidu so prodali za 529 milijonov dolarjev vstopnic. V drugem tednu so zaslužili 546 milijonov dolarjev, torej skupno že več kot milijardo dolarjev v 12 dneh. Jurski park je za milijardo dolarjev potreboval 13 dni. Nova Vojna zvezda je podrla še nekaj manj izrazitih rekordov, denimo za najvišji zaslužek med božičem in najboljši drugi vikend od izida filma.

Na internetu so se sicer že pojavili posnetki filma, a v tako obupno slabi kakovosti (cam), da si z...

152 komentarjev

V 24 urah prodanih za pol milijarde dolarjev izvodov nove izdaje Call of Duty

Takole so najbolj nestrpni čakali na odprtje trgovin.

CNet - V torek je izšla nova izdaja priljubljene prvoosebne streljačine Call of Duty. Deveta izdaja v franšizi nosi podnaslov Black Ops II in je neposredni naslednik istoimenske verzije iz leta 2010. Igra si je do danes pridobila skorajda kultni status in to prikazuje tudi prodaja. V prvih 24 urah po izidu so prodali za pol milijarde dolarjev kopij igre, s čimer je postavila svetovni rekord in prehitela lanski Call of Duty: Modern Warfare 3, ki je v enakem času zaslužil 400 milijonov dolarjev (lanski podatki veljajo le za ZDA in Veliko Britanijo, letos pa so vračunali celotni svet, a naj bi bila številka vseeno višja, četudi bi pogoje izenačili).

Letos največji uspeh je doslej beležil Halo 4, ki je v 24 urah prinesla 220 milijonov dolarjev. Primerjava...

55 komentarjev

EA prevzel PopCap Games

CNet - Ameriški založnik računalniških iger EA je prevzel podjetje PopCap Games, ki izdeluje predvsem igre za spletno igranje - naprimer naslove Plants vs. Zombies, Bejeweled in Zuma. Zanj bodo odšteli 650 milijonov dolarjev gotovine, 100 milijonov dolarjev v delnicah in še 550 milijonov v prihodnjih letih, če poslovni izkaz dovolj dober. Če bo namreč dobiček pred obrestmi in davki (EBIT) znašal vsaj 343 milijonov dolarjev, bodo prejeli ta znesek, sicer pa proporcionalno manj. Če bo PopCap Games prinesel manj kot 91 milijonov dolarjev, potem bonbončka v višini 550 milijonov dolarjev ne bo.

...

12 komentarjev

Microsoft v 10 dneh prodal milijon Kinectov

Extremetech - Microsoft je v prvih desetih dneh, kolikor je nov krmilnik za Xbox, ki zaznava gibanje, na voljo, prodal okrogel milijon enot. Don Mattrick, ki vodi oddelek za razvedrilni program v Microsoftu, je dejal, da so z rezultatom zelo zadovoljni in da predstavlja dober uvod v božično nakupovalno sezono. Omogoča jim tudi, da bodo z lahko dosegli cilj pet milijonov prodanih enot do konca leta, saj so včeraj začeli prodajo še v Aziji in Avstraliji, jutri pa jo bodo na Japonskem. Poglejmo pa si število milijon še v perspektivi.

Kinect brez dodatkov stane 150 dolarjev, torej so zbrali vsaj 150 milijonov dolarjev. V reklamno kampanjo za Kinect so za zdaj vlili pol milijarde dolarjev. Igra Halo 3 je na...

41 komentarjev

Intelov poslovni izkaz nad pričakovanji

CNet - Intel je včeraj objavil poslovne rezultate za tretje četrtletje, ki so pozitivno presenetili analitike in v zeleno barvo odeli vse pomembnejše tehnološke borzne indekse v ZDA. V omenjenem obdobju so zabeležili 9,4 milijarde dolarjev prihodkov, kar je več od pričakovanj, a za osem odstotkov manj kot v enakem obdobju lani (10,2 milijarde dolarjev). S tem so ustvarili za 1,9 milijarde dolarjev dobička, kar je za pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, a 300 milijonov dolarjev več od predvidevanj. V zadnjem letošnjem kvartalu kanijo prodati za 10,1 milijarde dolarjev izdelkov, predvsem na račun gospodarskega okrevanja in božične nakupovalne sezone.

9 komentarjev

Twitter vreden milijardo dolarjev

The Wall Street Journal - Twitter je končal s pomembnim krogom pridobivanja investitorjev, je dejal njegov izvršni direktor Evan Williams. Od podjetij, kot so T. Rowe Price, Institutional Venture Partners, Spark Capital, Benchmark Capital in Morgan Stanley so prejeli 100 milijonov dolarjev, za kar so jim pripisali desetodstotni lastniški delež v Twitterju. Z malo matematike vidimo, da celotno podjetje cenijo na milijardo dolarjev. Twitter je imel še pred enim letom štiri milijone obiskovalcev mesečno, letos pa jih ima 55. Spomnimo, da je letos Twitter že zbiral kapital in zbral 20 milijonov dolarjev pri vrednotenju podjetja na četrt milijarde dolarjev. Od kod torej Twitterju tolikšna rast? Bojda so uporabili enako metodo kot pri Facebooku, ki naj bi bil s 300 milijoni uporabnikov vreden 6,5 milijard dolarjev. Kako nameravajo investitorji iz Twitterja izvleči to milijardo, je drugo vprašanje. Bo spet pokalo?

7 komentarjev