»

Po treh letih z vesoljske postaje padla paleta baterij in morda zadela hišo

Slo-Tech - Predmeti, ki krožijo okrog Zemlje v nizkih orbitah, brez stalnega popravljanja orbite s potisniki slej ali prej čofnejo nazaj na Zemljo. Najverjetneje zadenejo ocean, ni pa to nujno, zato so nekontrolirani padci nevarni. Ko je NASA leta 2021 z Mednarodne vesolje postaje (ISS) potisnila 2,9 tone težko paleto baterij, so jo opozarjali prav na to. Prvotni načrt je bil sicer drugačen, a zaradi zamud in obilice tovora je na japonski HTV preprosto zmanjkalo prostora, da bi jih prepeljali nazaj na površje. In tako so jih sunili proti Zemlji.

Tri leta pozneje je orbita palete dovolj degradirala, da je padla na Zemljo. NASA je pričakovala, da bo v celoti zgorela na poti, a se to morda ni zgodilo. To niti ni tako nepričakovano, saj tako velikih kosov smeti navadno ne mečejo proti Zemlji. Omenjena paleta je v resnici največji kos, ki ga je NASA kdajkoli namerno potisnila na pot samouničenja. Morda je del končal na Floridi.

Očitki, da je iz vesolja kaj padlo komu na vrt, niso redki, a so...

25 komentarjev

Virgin Orbit neuspešen pri izstrelitvi

Slo-Tech - Včeraj bi bil moral Virgin Orbit v orbito izstreliti raketo LauncherOne, ki bi bila prva z Britanskega otočja izstreljena komercialna raketa. Sprva je kazalo obetavno, ko se je raket vzpenjala proti vesolju nad Atlantikom, a je po uspešno izvedeni prvi stopnji šlo vse narobe. Raketa je utrpela "anomalijo" in naposled padla v ocean, z njo pa tudi tovor satelitov. Virgin Orbit, ki je imel težave že prej, je sedaj tik pred propadom.

Začelo se je po načrtu. Letalo Cosmic Girl, kakor so poimenovali Boeing 747, je poletelo iz Cornwalla v ponedeljek ob 23.02 po slovenskem času. Uro pozneje je odvrglo 21-metrsko raketo LauncherOne, ki je uspešno prestala prvo stopnjo. Po treh minutah in pol se je prva stopnja rakete odcepila, nato pa so se začele težave. V drugi stopnji so izgubili nadzor nad raketo, ki ni dosegla želene orbite, čeprav so potisniki delovali vseh pet minut. Kam in kdaj je padla, niso uspeli potrditi, se je pa to verjetno zgodilo nad morjem. Tovor, vseh devet satelitov, je...

7 komentarjev

Isti Falcon 9 poletel in pristal šestič

Space News - Včeraj popoldne so v SpaceXu isto potisno stopnjo rakete Falcon 9 uspešno uporabili še šestič in zopet izboljšali svoj rekord. Tako nadaljujejo z visokim tempom razvijanja ponovne uporabnosti, s katero so v preteklem desetletju že dodobra pretresli industrijo raketnih poletov.

Pozimi pred slabimi petimi leti je bilo, ko je SpaceXu uspelo nekaj impozantnega: brezhibno vrniti potisno stopnjo rakete Falcon 9 nazaj na Zemljo. Smisel takšnega početja ni (samo) v baletni eleganci pristajanja, temveč v nižanju stroškov spričo ponovne uporabe, zato je seveda posredi vprašanje, kolikokrat lahko takšno raketo zanesljivo vrnejo v orbito. Prvič so to storili na pomlad 2017, pred dvema mesecema in pol pa so isto raketo uspešno uporabili že petič. ("Uporaba" v tem primeru pomeni tako uspešen vzlet kot pristanek!) Točno ta potisna stopnja, s serijsko številko B1049 in obložena z vidno plastjo saj, se je v torek, ob pol petih popoldne po našem času, vnovič dvignila s ploščadi 40 v Cape Canaveralu...

8 komentarjev

Starship je uspešno poskočil

Ars Technica - SpaceXu je ponoči v Boca Chici uspelo grob prototip Starshipa, SN5, končno odlepiti od tal in uspešno izvesti vzlet do višine 150 metrov ter pristanek.

SpaceX te dni novice polni predvsem spričo uspešne izstrelitve s človeško posadko in pa nadležnih komunikacijskih satelitov, toda Elon Musk in druščina obenem zrejo že daleč naprej. Tam v daljavi se izrisuje vesoljska ladja Starship, ki jo SpaceX snuje za polete s posadko na Luno, Mars in morda še dlje. Njen razvoj je precej samosvoj, saj so se v ameriški firmi odločili za zelo hitro in množično testiranje mnogoterih prototipov, namesto previdnejšega in bolj premišljenega postopka, kot je to sicer v navadi pri razvoju vesoljskih plovil. S tem se nadejajo hitrejšega razvoja, ki pa je hkrati tudi bolj tvegan: dva prototipa sta tako v preteklih mesecih že končala v eksploziji ter imploziji. In pa - ker so omenjeni prototipi kar se da okleščeni, so starshipi trenutno videti kot predimenzionirani bojlerji, saj vsebujejo zgolj en motor...

16 komentarjev

SpaceX že petič uporabil isto raketo

Spaceflight Now - SpaceX je danes ponoči v orbito uspešno poslal 60 novih satelitov Starlink za satelitski internet, s čimer je sedaj v orbiti že 482 satelitov. To je še vedno le manjši del od načrtovanih 12.000, za katere ima SpaceX že dovoljenje, zaprosili pa so za 30.000 satelitov. Kakorkoli že, danes ponoči so jih v vesolje na višino 550 kilometrov poslali z raketo Falcon 9, ki je že dodobra preizkušen kos opreme. Hkrati so postavili svojevrsten rekord, saj prva stopnja rakete vsakokrat pristane in je namenjena večkratni uporabi.

Z zadnjo izstrelitvijo so postavili novi rekord, saj je ista raketa Falcona 9 pristala že petič. Doslej je v vesolje peljala satelite Telstar 18V, Iridium 8 in dve skupini po 60 satelitov Starlink. Po vsakokratnem pristanku je raketo sicer treba pregledati in deloma obnoviti, a vseeno je večina komponent istih. Falcon 9 je nekaj minut po izstrelitvi pristal na plavajoči ploščadi oziroma ladji, ki je bila domiselno poimenovana Just Read the Instructions.

To ni prvi...

26 komentarjev

SpaceX bo danes prvič isto raketo izstrelil tretjič

Slo-Tech - Danes med 19.32 in 20.00 po slovenskem času bo SpaceX poizkusil izstreliti raketo Falcon 9, kar samo po sebi ne bi bilo nič novega ali pomembnega. A misija bo postavila dva pomembna mejnika - to bo letošnja 19. izstrelitev, kar bo rekord SpaceX v koledarskem letu, hkrati pa bo to prva raketa, ki bo v vesolje potovala tretjič. V vesolje to pot peljejo 15 mikrosatelitov in 49 satelitov kock, kar je največ doslej.

Prvikrat so jo v orbito poslali 11. maja letos na misiji Bangabandhu-1, drugič pa 7. avgusta v sklopu Merah Putih. Prva stopnja bo torej svojo nalogo danes opravljala tretjič. Dolgoročni cilj SpaceX je isto raketo brez bistvenih vzdrževalnih posegov v vesolje poslati desetkrat. Najnovejši Falcon 9 Block 5 je...

12 komentarjev

SpaceX v eksploziji izgubil raketo in satelit

Slo-Tech - SpaceX je danes doživel nezgodo, ki se je zgodila na Cape Canaveral na Floridi, kjer je raketa Falcon 9 med pripravo na sobotno izstrelitev eksplodirala. K sreči poškodovanih ali žrtev ni bilo, eksplozija pa ni ogrozila okolice. Prav tako je bil uničen izraelski satelit Amos-6, ki naj bi bil vreden okrog 195 milijonov ameriških dolarjev (celotna pogodba o razvoju). Z njim je Facebook nameraval razširiti svoje prenosne kapacitete za iniciativo internet.org, ki bi manj razvitim državam omogočala dostop do interneta, s čimer bi pospešili razvoj teh držav in jim omogočili nove poslovne priložnosti.

SpaceX je potrdil "anomalijo", torej da se je med pripravo na ploščadi zgodila nesreča. Elon...

52 komentarjev

SpaceX bo le uporabil obnovljeno raketo

Slo-Tech - SpaceX za ponovno uporabo že nekaj časa uspešno lovi rakete, ki v vesolje vozijo satelite in drug tovor, a nobene izmed njih ni še dejansko vnovič uporabil. V skladišču se jih je nabralo že šest, še nekaj pa je takih, ki na Zemljo niso padle povsem kontrolirano. Sedaj smo končno dobili oprijemljivejše informacije, kdaj in katero raketo bo ponovno poslal v vesolje. To bo raketa, ki je 8. aprila letos proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS) ponesla tovorno kapsulo Dragon, sama pa uspešno pristala na plavajoči ploščadi.

Naročnik, ki bo zadovoljen s to raketo, je luksemburško podjetje SES, ki ima v vesolju obsežno konstelacijo satelitov. Proti koncu leta bo reciklirani Falcon 9 za SES v orbito ponesel 5,3-tonski...

26 komentarjev

SpaceX uspešno testiral pristalo raketo

engadget - SpaceX je po nekaj uspešnih vrnitvah rakete na zemljo v četrtek izvedel uspešen test ponovne uporabe tako vrnjene rakete.



Uspešen test predstavlja naslednji korak k bistveni pocenitvi poletov v zemljino orbito, katerih cena je z vstopom SpaceX na trg že tako precej padla. Podjetje napoveduje prvo komercialno ponovno uporabo pristale rakete za jesen, pod pogojem da bodo do takrat našli stranko, ki bo v zameno za nižjo ceno poleta v orbito pripravljena tvegati tovor.

Ponovna uporaba rakete namreč zahteva stranko (ter njeno zavarovalnico), ki je pripravljena tvegati ne-najcenejši tovor v zameno za nekajmilijonski popust.

21 komentarjev

Blue Originov New Shepard tudi četrtič uspešno pristal

Slo-Tech - Blue Origin, ki razvija raketo in kapsulo za let v vesolje, je danes ob 16.35 uri uspešno izvedel še četrti preizkus mehkega vračanja prvostopenjske rakete in kapsule. Raketa New Shepard je poletela z izstrelišča v Texasu in dosegla višino 101 kilometer, kar je tik nad Kármánovo linijo, nato pa varno in mehko pristala na mestu izstrelitve.

New Shepard je poganjal motor BE-3, ki kot gorivo uporablja tekoči vodik, kot oksidant pa tekoči kisik. Raketa se je od kapsule ločila po 2:45 minutah, po približno treh minutah in pol pa sta dosegli najvišjo točko leta. Raketa se je na Zemljo varno vrnila z uporabo posebnih zakrilc (wedge fins), zračnih zavor in v sklepni fazi potisnikov, tako da je bil pristanek mehak. Podobno se je tudi kapsula mehko dotaknila teksaške puščave, saj sta jo ustavili dve...

25 komentarjev

SpaceX hoče na Mars

Slika: xkcd.com

Slo-Tech - Na Marsu je pristalo ali vanj treščilo že več človeških izdelkov, a vseeno je napoved SpaceX, da bodo do leta 2018 pristali na Marsu, izjemno smela in pomembna. Tja za zdaj ne nameravajo poslati nobenega astronavta, a bo šlo vseeno za pomemben mejnik, če bo Red Dragon (varianta plovila Dragon 2 z raketo Falcon Heavy) res pristal na Rdečem planetu. Projekt podpira in pri njem sodeluje tudi NASA.

SpaceX ni nikoli skrival, da jih zanima Mars. Izstrelitve satelitov in vožnja tovora na ISS sta že rutinska, v zadnjem času pa jim je uspelo na Zemljo uspešno vrniti prvo stopnjo rakete, in sicer tako na kopno kot na plavajočo ploščad. Elon Musk, izvršni direktor SpaceX, s primerno mero pompa pravi, da lahko Dragon 2 pristane kjerkoli v Osončju. Astronavti se v Dragon sicer lahko stlačijo, a tam je prostora kot v kakšnem...

207 komentarjev

Raketa Falcon 9 po izstrelitvi uspešno pristala na morju!

Slo-Tech - SpaceX je včeraj proti mednarodni vesoljski postaji (ISS) izstrelil tovorno kapsulo Dragon, ki jo je z Zemlje ponesla raketa Falcon 9. V petem poizkusu je SpaceX uspel doseči popolnoma kontroliran pristanek rakete na plavajoči ploščadi, kar odpira pot do raket, ki jih je mogoče uporabiti večkrat.

Rakete za enkratno uporabo so potratne, kar je bil tudi eden izmed razlogov za zaključek programa Space Shuttle. Brez stopenjskih raket v vesolje pač ne moremo, a lepo bi bilo, če bi lahko prve stopnje ponovno uporabili, za to pa morajo pristati v enem kosu. SpaceX razvija raketo Falcon 9, ki je sposobna tudi tega.

Prvi uspešen poskus je bila izstrelitev lanskega januarja, ko se je Falcon 9 na zemljo vrnil, a ne najbolj nadzorovano ("trd" pristanek...

20 komentarjev

SpaceX uspešno izstrelil satelit, povratek rakete manj uspešen

Slo-Tech - Po tednu dni prestavljanja je SpaceX danes ponoči vendarle izstrelil raketo Falcon 9, na kateri je satelit, namenjen za geostacionarno orbito. Povratek prvostopenjske rakete na ladjo pa je bil po pričakovanjih neuspešen, čeprav je SpaceX decembra takšno raketo že kontrolirano vrnil na kopno.

Glavna naloga misije je bila seveda v vesolje poslati telekomunikacijski satelit za podjetje SES, kar jim je tudi uspelo. Ne sicer v prvo, ampak šele v petem poizkusu. Prvikrat bi bili morali poizkusiti že 24. februarja, pa so zaradi težav s črpanjem tekočega kisika izstrelitev odpovedali. Podobno se je zgodilo še štiri dni pozneje, še dva poizkusa pa so odpovedali enkrat zaradi kombinacije težav in enkrat zaradi neprimernega vremena.

Za razliko od prejšnjih uspešnih izstrelitev to pot potrebujejo...

6 komentarjev

SpaceX-u je uspelo, prvostopenjska raketa uspešno pristala!

Slo-Tech - Včeraj ponoči je raketa Falcon 9 podjetja SpaceX v orbito izstrelila 11 satelitov, potem pa se je njena prva stopnja nadzorovano vrnila na Zemljo. To je bil že dlje časa cilj ekipe SpaceX, saj to odpira pot k ponovni uporabi prve stopnje rakete, kar lahko bistveno zniža stroške poletov v vesolje. Doslej so se namreč te rakete po izpraznitvi večidel nekontrolirano odvrgle nazaj na Zemljo. Ena redkih izjem je tudi New Sheppard, ki ga razvija Blue Orgin in je minuli mesec po testnem poletu uspešno pristalo, a so bile tu višine precej manjše. SpaceX-ov Falcon 9 pa se je vrnil z večje višine, ob večjih hitrosti in to povsem nadzorovano, saj je izvajal kontrolirane manevre po ločitvi (in se ni zgolj obrnil proti Zemlji).

...

93 komentarjev

Razlog za nesrečo Falcona 9 bržkone slab opornik

NASASpaceFlight.com - Izvršni direktor SpaceX Elon Musk je v telefonski konferenci razkril preliminarne izsledke raziskave nesreče rakete Falcon 9, s katero je bilo 28. junija izgubljeno tudi plovilo Dragon z več tonami zalog, opreme in novih instrumentov za Mednarodno vesoljsko postajo (ISS). Razlog je bil slab opornik, ki je popustil pod silo, ki bi jo bil moral glede na specifikacije vzdržati. To je povzročilo kaskado dogodkov, ki so vodili do izgube plovila, prve nesreče SpaceX po osemnajstih uspešnih izstrelitvah te rakete.

Raketa je eksplodirala 139 sekund po vzletu. Razvozlavanje vzroka je bilo zapleteno, ker so prve podatke, ki so kazali na kakršnekoli težave, dobili šele 893 milisekund pred izgubo telemetrije s plovila, medtem ko so dotlej vsi senzorji kazali normalno...

9 komentarjev

Falcon 9 eksplodiral, oskrbovalna misija na vesoljsko postajo neuspešna

Falcon 9 je tik pred ločitvijo prve stopnje eksplodiral

Slo-Tech - Podjetje SpaceX, ki za NASO po pogodbi opravlja komercialni prevoz tovora na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), je pred nekaj minutami izgubilo raketo Falcon 9 v1.1 in posledično celotno misijo CRS-7. Približno poltretjo minuto po vzletu, ko je raketa dosegla točko največjega zračnega upora, jo je razneslo. Raketa Falcon 9 in plovilo Dragon sta v celoti uničena, misija CRS-7 pa neuspešna. SpaceX je začel analizo telemetričnih podatkov, na predvideno mesto padca v morje pa so že poslali preiskovalne ekipe, ki bodo skušale ugotoviti razlog za izgubo plovila.

Prvih šest misij CRS, s katerimi SpaceX vozi tovor na ISS, je bilo uspešnih. Program CRS, ki za SpaceX do konca prihodnjega obsega skupno 12 misij, je zato NASA podaljšala z razpisom za CRS 2 za obdobje v letih 2017-2024....

18 komentarjev

Falcon 9 uspešno pristal in se prevrnil

Space - SpaceX je včeraj izstrelil misijo CRS-6, s katero so v plovilu brez posadke Dragon na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) prepeljali nekaj manjših satelitov (Arkyd 3 in Flock-1e) ter redne zaloge za obratovanje ISS in bivanje na njej, skupno dve toni tovora. Pomembnejši del misije pa je bil to pot tisti, ki ni šel na ISS, temveč se je vrnil na zemljo.

Sveti gral vesoljskih poletov so rakete za ponovno uporabo, kar pri stopenjskih raketah ni enostavno doseči. Da tovor pride v orbito, je treba prazne stopnje rakete odmetavati, pri čemer je lepo, če je povratek na Zemljo nadzorovan. To želi doseči Elon Musk v svojem podjetju SpaceX. Januarska izstrelitev CRS-5 z raketo Falcon 9 je šla po načrtih, le povratek rakete Falcon 9 se ni posrečil. Prvo stopnjo rakete bi morali...

50 komentarjev

Izstrelitev vesoljske tovorne ladje Dragon uspešna, mehak pristanek Falcona 9 pa ne

Space - Podjetje SpaceX, ki ima tehnologijo za transport tovora na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), je včeraj ob 10.47 uri po slovenskem času z raketo Falcon 9 proti ISS izstrelilo tovorno ladjo Dragon; gre za misijo Commercial Resupply Service 5 v sklopu 12 naročenih misij, ki jih je NASA plačala z 1,6 milijarde dolarjev. Izstrelitev je uspela in Dragon se bo jutri spojil z ISS, kamor bo prepeljal 2360 kilogramov zalog in opreme, kar je za SpaceX že skoraj rutinsko početje. Pomembnejši je bil drugi cilj, saj so poizkusili uloviti izrabljeno prvo stopnjo rakete na plavajoči morski ploščadi oziroma ladji brez posadke (drone ship). Ta del ni šel po pričakovanjih.

Stopenjske rakete so še vedno edini način za izstrelitev tovora v orbito. SpaceX si prizadeva ustvariti...

33 komentarjev

SpaceX Dragon je prvo vesoljsko plovilo v zasebni lasti, ki se je uspešno vrnilo na zemljo

Falcon 9 in Dragon ob vzletu

vir: Wikipedia
Space - 8. decembra popoldne po našem času je z vesoljskega centra Kennedy v Floridi, ZDA na raketi Falcon 9 v zemeljsko orbito poletelo vesoljsko plovilo Dragon ameriškega podjetja SpaceX, brez človeške posadke. Nekaj ur kasneje je uspešno vstopilo nazaj v zemljino atmosfero in pristalo v Pacifiku, zahodno od obale Kalifornije. Za SpaceX je to drugi uspešni polet rakete Falcon 9 in prvi test...

16 komentarjev