»

Firefox in Chrome ne bosta več podpirala FTP

ZDNet - Nekoč je bil glavni protokol za prenos večjih datotek z interneta, sedaj pa ga vsaj v brskalnikih kmalu ne bo več. Mozilla je sporočila, da bo v eni izmed prihodnjih verzij brskalnika Firefox odstranila podporo za protokol FTP. To pomeni, da uporabniki ne bodo mogli več dostopati do strežnikov FTP in prenašati datotek neposredno iz brskalnika. Razlog je varnostne narave, pojasnjujejo v podjetju. Namesto zastarelega FTP, katerega del kode je star, nevaren in pomanjkljivo vzdrževan, svetujejo uporabo HTTPS.

V verziji Firefox 77, ki bo bržkone izšla junija letos, bo FTP onemogočen. Še vedno ga bodo uporabniki lahko izrecno aktiviral, torej podobno kot so storili za Flash. V začetku leta 2021 pa bo podpora popolnoma odstranjena in je ne bo možno omogočiti.

Podobno načrtuje tudi Google, ki je že avgust lani naznanil, da se iz Chroma podpora za FTP poslavlja. Prvi korak, torej deaktivacija, je bil predviden za Chrome 81, ki je v beta fazi, a se je zaradi pandemije odmaknil. V še...

52 komentarjev

Linux odpravlja težavo zaradi leta 2038

Slo-Tech - Naslednji računalniški konec sveta bo leta 2038, ko se bo 19. januarja iztekel Unixov čas. Vse od začetka Linux čas shranjujejo kot predznačeno 32-bitno število, ki je 1. januarja 1970 ob polnoči znašalo natanko 0. Natanko 231 sekund pozneje bo spremenljivka time_t dosegla najvišjo možno vrednost, nato pa bo skočila nazaj na začetek. To predstavlja težavo, ki se je razvijalci dobro zavedajo in jo bodo v novi verziji Linuxovega jedra rešili.

V Linuxu 5.6 bo spremenljivka time_t 64-bitna tudi v 32-bitni inačici jedra, torej tudi v musl-1.2 in glibc-2.32. To pomeni, da bodo aplikacije, ki bodo to razumele, pravilno delovale tudi po letu 2038. Programi, ki neposredno kličejo sistemske funkcije, bodo morali uporabljati sistemske klice time64, ki so bili dodani v jedru 5.1. Kjer 64-bitne spremenljivke time_t ne bo možno uporabiti, bodo programi morali uporabiti CLOCK_MONOTONIC.

Večina že dandanes uporablja 64-bitne sisteme, kjer je time_t 64-biten in težave ne bo (oziroma bo v letu...

11 komentarjev

Prihaja največja sprememba v Firefoxu

Slo-Tech - Včeraj je izšla nova verzija Firefoxa, ki spričo hitrega tempa številčenja nosi že oznako 47. Glavne novosti v njej so izboljšan HTML5 (recimo predvajanje z DRM Widevine CDM zaščitenih videposnetkov, kar uporablja Amazon Video in Netflix), kodek VP9 in pretočno predvajanje. Dobrodošla novost je tudi možnost spremljanja sistemske porabe (prek naslova about:performance), s čimer lahko hitro identificiramo najpožrešnejše zavihke in dodatke. Toda največja sprememba se šele napoveduje in je za ovinkom.

V uradni beta stadij je namreč prispel Firefox 48, ki bo končno prinesel Electrolysis (E10S). Ta bo omogočal uporabo več procesov, tako da bosta uporabniški vmesnik in glavni pogon tekla ločeno od zavihkov, večpredstavnosti in starih vtičnikov. Členitev ne bo tako ekstremna kot pri Chromu, bo...

67 komentarjev

V Firefoxu 43 končno 64-bitna verzija enakopravna z 32-bitno

Mozilla.org - Pa smo le dočakali dan, ko si lahko povprečen uporabnik namesti 64-bitno verzijo Firefoxa za Windows tako, da odjadra na Mozillino spletno stran in izbere prenos. Doslej so bile namreč 64-bitne verzije Firefox eksperimentalne, v novembrskem Firefoxu 42 pa je bila 64-bitna verzija sicer uradna stabilna inačica, a je bilo treba ponjo neposredno na FTP-strežnik. Sedaj je čas dozorel.

V 64-bitni verziji je Firefox 43 zelo podoben 32-bitni verziji, le da nekaj vtičnikov v njej ne bo delovalo. To je namerno, saj Mozilla opušča podporo za NPAPI, zato strani z Javo ali Silverlightom na primer ne bodo delovale.

Ideja o 64-bitni verziji Firefoxa za Windows je zorela polno desetletja in čeprav so se po strežnikih ves čas...

32 komentarjev

Chrome ne bo več podpiral 32-bitnega Linuxa

Slo-Tech - Že zdavnaj so minili časi, ko so programerji terjali več bitov, proizvajalci strojne opreme pa so jim stežka sledili. Dandanes so 64-bitni procesorji stalnica, a na njih še vedno teče obilica 32-bitne programske opreme. Google je šele sedaj sporočil, da bodo prihodnje leto marca ukinili podporo za Chrome na vseh 32-bitnih verzijah Linuxa, poleg tega pa še na starejših 64-bitnih verzijah, kot sta Ubuntu 12.04 ali Debian 7. Ukinitev podpore pomeni, da ne bodo več izdajali popravkov za varnostne ranljivosti in luknje, zaradi česar bo njihova nadaljnja uporaba tvegana. Spomnimo, da je Google

18 komentarjev

Firefox 42 končno 64-biten tudi za Windows

Mozilla.org - Mozilla je naposled pripravila stabilno 64-bitno različico svojega brskalnika tudi Windows. Firefox je v 42. inačici na voljo v 64 bitih tudi za Windows, a se skriva na Mozillinih FTP-strežnikih. Na prvi strani še ni sledu o tej različici, temveč ponujajo le 32-bitno, kar pojasnjujejo s čakanjem na nekaj sprememb pri partnerjih. Kar se tiče funkcionalnosti, je bistvena razlika 64-bitne različice od 32-bitne v odsotnosti podpore za vtičnike NPAPI. Njihovo ukinitev so v naslednjem letu napovedali za 32-bitno verzijo, 64-bitna pa je brez že od začetka.

Druge novosti v Firefoxu 42, ki zadevajo vse platforme, so izboljšan zasebni način (Private Browsing), ki sedaj blokira nekatere elemente strani, ki bi se lahko uporabljali za...

41 komentarjev

Microsoft s svojo konkurenco standardu WebRTC

MSDN Blogs - Microsoft je objavil delujoč prototip specifikacij za CU-RTC-Web (Customizable, Ubiquitous Real Time Communication), ki naj bi omogočil zvočno in video komunikacijo v realnem času kar v brskalnikih, ne da bi potrebovali zunanje razširitve in vtičnike. Sliši se dobro, a v Redmondu spet delajo na lastno pest in ignorirajo postavljene standarde. Isto stvar skuša doseči WebRTC, ki ga podpira World Wide Web Consortium (W3C).

W3C se za podporo WebRTC ni odločil po naključju, saj je lani potekalo glasovanje med obema predlogoma, kjer je WebRTC dobil bistveno več glasov (22 proti 4). Microsoft je že lani avgusta zavrnil WebRTC in dejal, da je njihova rešitev bistveno boljša.

Prvi argument je...

10 komentarjev

Firefox vrača 64-bitno verzijo za Windows

TheNextWeb - Po ukinitvi razvoja 64-bitne verzije brskalnika Firefox za platformo Windows prejšnji mesec je bila Mozilla deležna precej grdih besed, zato so se odločili odločitev popraviti. Vodja inženirjev pri Mozilli Benjamin Smedberg je povedal, da so prejeli "pomemben negativni povratni odziv", zato so se po analizi odločili, da prvotni načrt spremenijo. Uradnega 64-bitnega Firefoxa za Windows še vedno ne bo, se pa vračajo prekonočne verzije (nightly builds), se glasi kompromis.

Neposredni razlog za odločitev je 4 GB-meja pri porabi pomnilnika, ki zavezuje 32-bitno verzijo in na...

27 komentarjev

Mozilla ukinja 64-bitno različico Firefoxa za Windows

Novo stanje za uporabnike operacijskega sistema Windows

vir: Bit Technologies
Bit Technologies - Pri Mozilli so objavili, da ukinjajo razvoj 64-bitne različice Firefoxa za Windows. Razlog za to se skriva predvsem v zmedi med uporabniki, ki jo je povzročila možnost namestitve dveh različic brskalnika. Izbira je bila sicer prisotna pri dnevnih in tedenskih izdajah na vseh treh namiznih platformah, torej na Linuxu, OS X-u in na Windows, največjo zmedo pa je predstavljala predvsem slednja. Različica za Linux je v 64-bitni obliki večinoma že priložena 64-bitnim različicam Linux distribucij (enako seveda velja za 32-bitni par), medtem ko je bila na Oknih priporočena izbira 32-bitne različice z možnostjo izbire 64-bitne verzije z nekaj več klikanja (kot je npr. mogoče namestiti angleški jezik, čeprav nam Mozilla sicer samodejno ponudi slovenski Firefox).

A obilica razširitev, predvsem najbolj popularnih, za delovanje potrebuje...

52 komentarjev

Računalniki postajajo 64-bitni

64-bitni Windows XP, domena najzahtevnejših uporabnikov

vir: Ars Technica
Ars Technica - Kot kaže se časi 32-bitnih operacijskih sistemov končno poslavljajo. Pričakovali bi, da se bo to do sedaj, ko je 4 GB oz. več pomnilnika nekaj popolnoma običajnega, že zgodilo, a raje pozno kot nikoli. Pri Ars Technici namreč poročajo, da je skoraj polovica (natančneje 46%) vseh namestitev Windows 7 64-bitnih. To je znatno več, kot v primeru Windows Vista, kjer je bilo le 11% vseh namestitev 64-bitnih.

Najverjetneje pomaga tudi popularnost Windows 7 v primerjavi z Visto. Windows XP je imel praktično neznaten delež uporabnikov 64-bitne različice, saj so bili med njimi predvsem profesionalni uporabniki z več kot 3 gigabajti pomnilnika. Vista je vpeljala zahtevo po 64-bitnih gonilnikih, ko...

33 komentarjev

Zmagoslavje AMD64 bo moralo še počakati

Overclockers.com - Od kar je AMD izdal svoje 64-bitne procesorje s kodnim imenom Hammer, je minilo približno 6 mesecev. A še vedno je na razpolago bore malo programov, ki bi bili prilagojeni za delovanje v 64-bitiem načinu. Večina poznovalcev je tako mnenja, da se bo na trgu pojavilo več programov za 64-bitne procesorje šele, ko bo Microsoft izdal svojo 64-bitno različico Windows XP (trenutno je na voljo kot brezplačno dostopna beta različica). Če bi AMD hotel povečati prodajo, bi torej za zdaj moral znižati cene Opteronov in upati, da bo porast prodaje pospešila razvoj Windows XP64.

Sam operacijski sistem pa ni dovolj, potrebni so še ustrezni gonilniki. Glede na to, da se nekatera podjetja ne trudijo niti z gonilniki za 32-bitne procesorje za starejše operacijske sisteme (ali alternativne, npr. odprtokodne), ni presenečenje, da zaenkrat 64-bitno platformo ignorirajo tudi velikani kot je ATI. Ob tako pičli podpori je logično, da bo AMD počakal s pocenitvijo svojih procesorjev na prihod 64-bitne...

33 komentarjev