»

Qualcommov Quick Charge 5 bo v petih minutah zmogel 50 %

Slo-Tech - Qualcomm je najavil novo generacijo tehnologije hitrega polnjenja elektronskih naprav, ki se imenuje Quick Charge 5. Pred tremi leti predstavljeni Quick Charge 4 je obljubljal napolnitev baterije do polovice v četrt ure, nova inačica pa kani ta čas skrajšati na vsega pet minut. Polnitev do 100 % naj bi trajala 15 minut.

Novi telefoni, ki bodo funkcijo podpirali, so obljubljeni za konec leta, saj trenutno niti Googlovi ali Samsungovi tehnologije ne razumejo. Tedaj pričakujemo tudi prve združljive polnilnike. Procesorji Snapdragon 865, 865 Plus in novejši bodo podpirali novi standard, če bodo imeli čiipe SMB1396 ali SMB1398.

Poglejmo nekaj številk. Quick Charge 4 zmore polniti z močjo 45 W (bruto moč, od česar je treba odšteti izgube na polnilniku). Petica bo uporabljala 100-vatne polnilnike, ki bodo za povrhu še učinkovitejši z manj izgubami. Zaradi tega bo temperatura polnilnika med delovanjem 10 °C nižja, obljublja Qualcomm. Tipična litij-ionska baterija, ki meri 4000 mAh z...

17 komentarjev

Prihaja Quick Charge 3.0 za še hitrejše polnjene telefonov

Slo-Tech - Qualcomm je najavil nov standard za hitro polnjenje baterij v pametnih telefonih, ki bo omogočal polnitev od 0 do 80 odstotkov v 35 minutah. Pričakujemo ga v zmogljivem čipu Snapdragon 820, deležni pa ga bodo tudi kupci cenejših telefonov s čipi Snapdragon 620, 618, 617 in 430.

Gre za tretjo generacijo Qualcommove tehnologije za hitro polnjenje telefonov. Quick Charge 1.0 (iz leta 2012) je v pol ure baterijo napolnil do 30 odstotkov, Quick Charge 2.0 (iz leta 2013) do 60 odstotkov, tretja generacija pa kar do 80 odstotkov. Quick Charge ni fizični standard v smislu posebnega priključka, temveč ga morata podpirata telefon in polnilec, ki pa lahko uporabljata kar USB A, micro-USB, USB-C...

6 komentarjev

Štirje novi Snapdragoni: 620, 618, 425 in 415

Ars Technica - Qualcomm je predstavil štiri nove čipe Snapdragon, ki sodijo v srednji razred, a prinašajo nekatere lastnosti iz višjega razreda.

Više na lestvici najdemo Snapdragon 618 in 620, ki uporabljata najnovejše jedro ARM Cortex A72, za katerega ARM pravi, da je 3,5-krat hitrejše od A15 in 50 odstotkov zmogljivejše od A53. Novinca bosta zgrajena v 28-nm postopku, torej ne bosta izkoristila vsega potenciala nove platforme. Snapdragon 618 bo imel dve jedri A72 in štiri počasnejša, a varčnejša jedra A53. Snapdragon 620 bo imel vsake po štiri. V obeh bo nova generacija grafičnih procesorjev Adreno, a še ne vemo, kateri točno. Iz višjega razreda (serija 8xx) v novinca prihaja podpora za zajem videa v ločljivosti 4K, strojno dekodiranje H.265, modem X8 LTE.

Stopničko niže...

1 komentar

Nov Qualcommov Snapdragon 210 za poceni naprave s podporo LTE

Slo-Tech - Qualcomm je predstavil naslednika priljubljenega čipa (SoC) Snapdragon 200, ki je namenjen poceni mobilnim napravam. Na tem področju so danes možnosti za zaslužke največje, saj trgi dežel v razvoju, kjer je kupna moč nižja in so take naprave kot nalašč zanje, še niso tako zasičeni kot na Zahodu. Qualcomm ima v tem segmentu močno konkurenco v podjetju MediaTek, zato so pripravili nov Snapdragon 210.

Čeprav je namenjen telefonom, ki bodo stali manj kot 100 dolarjev, ima zelo spodobne karakteristike. V njem so štirijedrni Cortex ARM A7 s frekvenco do 1,1 GHz, grafično jedro Adreno 304, podpora za USB 2.0, Bluetooth 4.1 in Wi-Fi (802.11n), GPS, brezkontaktna plačila (NFC), multimode 3G, dualmode LTE (torej s hitrostjo do...

0 komentarjev

Prototip baterije, ki se napolni v pol minute

The Wall Street Journal - O baterijah že nekaj časa nismo napisali nič, zato je kot naročena predstavitev izraelska start-up podjetja StoreDot, ki je prikazalo delovanje prototipa baterije in polnilca za ekstremno hitro polnjenje. V pičle pol minute so uspeli povsem napolniti prazno baterijo Samsungovega S4, kar je impresiven dosežek.

Prototip, ki so ga pokazali, je še prevelik za komercialno uporabo in vgradnjo v telefone, a naj bi ga v naslednjih treh letih ustrezno pomanjšali. Polnjenje baterij je danes precej počasen postopek, ker moramo paziti, da je postopek polnjenja čim bolj reverzibilen. V nasprotnem primeru namreč v baterijo zaradi hitrega prenosa naboja in odlaganja snovi na elektrodo vnašamo strukturne in kemijske defekte, ki se kažejo kot staranje baterije oziroma manjša...

131 komentarjev

Lenovo predstavil hibridni prenosni računalnik z dvema procesorskima arhitekturama

ThinkPad X1 Hybrid

Daily Tech - Lenovo je predstavil nov prenosni računalnik z imenom ThinkPad X1 Hybrid, ki je soroden lanskega maja predstavljenemu ThinkPadu X1. Osnovne karakteristike so enake, torej Intelov procesor serije Core i3, i5 ali i7, zaslon Gorilla Glass, podpora prostorskemu zvoku Dolby Home Theater 4, priključek HDMI in brezžični Intel Wireless Display ter sistem za hitro polnjenje baterije Rapid Charge, ki jo napolni do 80 odstotkov v vsega pol ure, kar je skoraj trikrat hitreje od običajnih prenosnikov. Zaslon meri 13,3 palca (podprta ločljivost 1366 x 768), celoten računalnik pa tehta poldrugi kilogram.

Novi model s pristavkom Hybrid pa domiselno...

34 komentarjev

Tudi ITU potrdila enotne polnilce mobilnih telefonov

Nov polnilec

MSNBC - Pisali smo že o uspehu Evropske komisije, ki je svetovne proizvajalce mobilnih telefonov prisilila v podpis dogovora o enotnih polnilcih mobilnih telefonov za vse modele. Za standard so izbrali micro-USB, ki naj bi ga prihodnje leto imeli že vsi novi telefoni. Vse skupaj postaja vedno bolj dejanskost, saj je tudi Mednarodna telekomunikacijska zveza pri Združenih narodih potrdila tehnologijo za univerzalne polnilce mobilnih telefonov. Poleg klasičnega polnjenja baterij s pretvornikom z omrežne napetosti bodo nekateri proizvajalci omogočili tudi (počasnejše) polnjenje prek USB-priključka na računalniku, kar že poznamo. Ta odločitev pomeni, da enotnih...

12 komentarjev