»

Microsoft razvija brskalniški lovilec zlobnega JavaScripta

Slashdot - Microsoft Research je razvil orodje za odkrivanje zlonamernega JavaScripta v brskalniku med deskanjem po spletu. Orodje se imenuje Zozzle in izvaja statično analizo kode JavaScript na strani in hitro ugotovi, ali je stran zlonamerna in ali vsebuje zlorabo ranljivosti (exploit). Za učinkovito delovanje se mora Zozzle navaditi svojega posla, pojasnjuje Microsoft, saj razvršča JavaScript po statistiki (natančen opis delovanja). Zozzle je še v eksperimentalni fazi in še nekaj časa ne bo namenjen širši publiki. Microsoft

8 komentarjev

JavaScript ugrabljanje

Schneier.com - Kot kaže se nam v bližnji prihodnosti obeta precejšnje število varnostnih težav povezanih z JavaScriptom. V članku JavaScript Hijacking, objavljenem na spletni strani podjetja Fortify Software so namreč trije raziskovalci opisali nov način napada na Ajax spletne aplikacije.

Napad namreč omogoča napadalcu, da prestreže podatke, ki se prenašajo s pomočjo JavaScripta. Prestrezanje je mogoče izvesti s pomočjo tim. JavaScript ugrabljanja (JavaScript hijacking), ki je mogoče zaradi različnih XSS ranljivosti.

Prav tako v našem forumu že poročajo, da se je na internetu znašla koda aplikacije Jitko, ki omogoča samodejno vzpostavitev prikritega omrežja s pomočjo izkoriščanja XSS ranljivosti in JavaScripta. Aplikacijo je na konferenci Smoocon prejšnji mesec predstavil Billy Hoffman, eden izdmed udeležencev konference pa si je zapomnil URL omenjene kode in si kodo presnel ter jo objavil na internetu. Kodo je sicer na zahtevo Hoffmana že umaknil, kljub temu pa jo je mogoče dobiti v...

20 komentarjev

Vzpostavljanje prikritih omrežij s pomočjo XSS ranljivosti in JavaScripta

Slo-Tech - O XSS ranljivostih s(m)o na Slo-Techu že pisali. A kljub temu, da gre za tim. ranljivost na strani spletnega odjemalca, so posledice zlorabe lahko precej drastične.

Raziskovalec Billy Hoffman, znan tudi pod imenom Acidus, je namreč januarja lani na konferenci Black Hat Federal 2006 predstavil prispevek z naslovom Analysis of Web Application Worms and Viruses. V prispevku je predstavil možnosti napadov s tim. spletnimi virusi, ki izkoriščajo XSS ranljivosti ter AJAX tehnologijo.

V soboto pa bo imel Hoffman predavanje na to temo tudi na Smoocon konferenci v Washingtonu.

Na konferenci bo predstavil možnosti vzpostavitve prikritih omrežij (tim. botnetov) s pomočjo izkoriščanja XSS ranljivosti in JavaScripta. Predstavil bo tudi konkreten primer, aplikacijo Jikto, ki omogoča samodejno vzpostavitev prikritega omrežja.

Orodje Jitko se lahko preko okužene spletne strani namesti na uporabnikov računalnik. Po namestitvi lahko orodje izvaja samodejno skeniranje, oz. iskanje...

22 komentarjev

Nov napad na domača omrežja: Drive-By Pharming

Schneier.com - Trije ameriški raziskovalci iz Symanteca ter Indiana University School of Informatics so razvili novo vrsto napada, poimenovano Drive-By Pharming.

Gre za napad, kjer napadalec preko posebej oblikovane spletne strani, ki vsebuje zlonamerno JavaScript kodo, skuša dostopiti do domačega brezžičnega ali navadnega usmerjevalnika. Zlonamerna JavaScript koda, ki se izvede ob obisku spletne strani, spremeni DNS nastavitve v usmerjevalniku, kar napadalcu omogoča nadzor nad uprabnikovo internetno povezavo. S pomočjo DNS preusmeritev namreč lahko napadalec uporabnike usmerja na lažne spletne strani oziroma pri SSL zaščitenih straneh izvaja napad s posrednikom (tim. man-in-the-middle napad).

Ključno za uspešnost napada je, da napadalec s svojo kodo uspešno dostopi do usmerjevalnika. Ker v praksi veliko domačih uporabnikov v usmerjevalnikih uporablja privzeta gesla, je verjetnost uspešnosti napada pravzaprav precej visoka.

Iz tega razloga je priporočljivo čimprej spremeniti privzeta...

33 komentarjev

Prikaz še enega napada na anonimnost

Slo-Tech - Pri FortConsult so objavili raziskovalni članek z naslovom Practical Onion Hacking: finding the real address of Tor clients. V njem do pokazali, kako je v HTML kodo mogoče vriniti "spletnega hrošča", ki razkrije pravo identiteto obiskovalca (pravi IP naslov). To so storili s pomočjo JavaScripta in Flasha, zaključujejo pa, da je uporaba teh tehnik razmeroma enostavna.

Pri odkriti ranljivosti pa ne gre za ranljivost Tor omrežja, pač pa za ranljivost podpornih programov in programov, ki uporabljajo Tor. Avtorji članka upajo, da bo na podlagi njihove raziskave popravljen podporni program privoxy (ki bo tako zlonamerno kodo sposoben odstranjevati), kot najhitrejšo rešitev pa svetujejo izklop Flasha, Active X, Jave in JavaScripta, uporabo SSL povezav, uporabo tujih DNS strežnikov ...

Samo za paranoike.

26 komentarjev

Sledenje uporabnikov s pomočjo medpomnilnika spletnega brskalnika

Slashdot - Včasih je veljalo, da je uporabnikom po spletu mogoče slediti le s pomočjo piškotkov. Kot kaže, to ne velja več, vsaj sodeč po zapisu, objavljenem na spletni strani Mukund.org.

Avtor Mukund Sivaraman je namreč ugotovil, da je sledenje mogoče izvajati tudi s pomočjo posebne JavaScript kode, ki vsebuje identifikacijo (podobno kot piškotek), in ki jo strežnik s pomočjo ustreznega HTTP cache-control ukaza vrine v medpomnilnik spletnega brskalnika.

Sledenje torej deluje tudi v primeru, da ste pobrisali piškotke, ne pa tudi medpomnilnika (tim. cache). Nejeverneži lahko stvar preiskusijo sami.

Pravi "paranoiki" pa bodo odslej poleg piškotkov brisali tudi medpomnilnik brskalnika.

7 komentarjev

Hotmail kljub vsemu ranljiv skozi JavaScript kodo

The Register - Da - kljub temu, da naj bi Hotmail sicer v sporočilih pregledal JavaScript ter (morebiti) zlonamerno html kodo, je ObLiviON našel način, kako se to lahko obide.

Namreč, Hotmail sicer res pregleda telo sporočila, ne pa tudi polj 'Od' ter 'Za'. Spammerju oz. krekerju bi to omogočilo sestaviti sporočilo, ki bi naslovljenca preusmerilo na neko drugo stran, tam pa bi ga recimo ne-pravi 'Hotmail' zopet povprašal po geslu. Klik!

0 komentarjev

Eliza za spammerje

Slashdot - Tisti najstarejši verjetno še pomnijo zanimiv DOSovski programček z imenom Eliza. Šlo je za enostaven program, ki je vpisane stavke preobračal in z nekaj preprostimi pravili ustvarjal vtis, da se z vami pogovarja psihiater.
Program so sicer prepisali v različne druge jezike, zadnje čase pa so precej popularna tudi tekmovanja v 'človečnosti programov'. Zanimivo pa je, da je nekdo končno našel koristno uporabo zanj. Nastavil ga je tako, da samodejno odgovarja na spam pošto. Če ne bi skoraj vsi spammerji ponarejali izvora pošte, bi gotovo kmalu pristali v psihiatrični kliniki, tako pa...

2 komentarja