»

Novi izdelki za superračunalnike iz obeh grafičnih taborov

AMD Instinct MI100

vir: AMD
Slo-Tech - AMD je predstavil naslednjo generacijo izdelkov iz svoje linije grafičnih čipov za splošno računanje Instinct, MI100, ki je prva na temelju arhitekture CDNA. Tudi Nvidia je po le šestih mesecih prenovila Ampere A100 in naznanila implementacijo v obliki delovne postaje, DGX Station A100.

Medtem ko ima AMDjeva grafična arhitekturna paradigma za poganjanje iger naziv RDNA(2), se tista za GPGPU imenuje CDNA in jo je podjetje predstavilo letošnjega marca. Gre za prve rešitve za compute na temelju arhitekture Navi, s katerimi želi AMD mešati štrene Nvidiji tudi v superračunalnikih. Zeleni so spričo razširjenosti Tesel in priljubljenosti ter optimiziranosti programske platforme CUDA tam zelo dobro vkopani, toda dejavnik, na katerega se AMD lahko opre, je tudi tu uspeh njihovih strežniških procesorjev EPYC, kar je dobro vidno v novi generaciji GPGPU čipov, Instinct MI100. Ena od njenih odlik je denimo raba druge generacije vodila Infinity Fabric, ki MI100 omogoča elegantno delitev...

0 komentarjev

AMD predstavil grafične čipe Vega

Slo-Tech - Do izida nove družine AMD-jevih grafičnih kartic družine Vega nas loči še nekaj mesecev, a AMD je že tako dolgo obljubljal, kaj vse bo Vega prinesla, da je na CES-u preprosto moral nekaj razkriti. In tako smo izvedeli nekaj podrobnosti o grafičnih karticah, s katerimi želi AMD zapretiti Nvidii. Prve kartice Vega bodo po pričakovanjih izšle junija.

Vega predstavlja nadaljevanje Polaris, ki smo ga dobili lani, tako v kvantitativnem kakor kvalitativnem smislu. Verjetno bo imel 4096 jeder s taktom 1,5-1,6 GHz. To sklepamo iz informacij o prihajajoči platformi za strojno učenje MI25, o kateri je nekaj znanega in za katero vemo, da bo uporabljala Vego. Če naj MI25 zmore 25 TFLOPS s FP16, bo očitno Vega za približno polovico hitrejša od Fury X. Ker je Nvidiin GTX 1080...

54 komentarjev

AMD pokazal svojo najhitrejšo grafično kartico Radeon R9 Fury X2

Slo-Tech - AMD je na sejmu Virtual Reality Los Angeles minuli konec tedna pokazal svojo najhitrejšo grafično kartico z dvema čipoma Fiji XT, ki se imenuje Radeon R9 Fury X2 oziroma kratko Gemini. V sestavljenem sistemu so pokazali, kako se nova kartica obnese v celotnem sistemu za navidezno resničnost, pri čemer so uporabili HTC Vive. Gemini bi bil moral iziti že decembra, a ga je AMD prestavil na prvo letošnje četrtletje, ko dobimo tudi Oculus Rift, HTC Vive in druge izdelke za navidezno resničnost. Naslednja generacija (Polaris) pa sledi kasneje.

Radeon R9 Fury X2 ima dva Fiji XT, ki tiktakata s 1000 MHz in imata vsak 4 GB pomnilnika HBM VRAM, ki pa je pol počasnejši. To pomeni, da dobimo 8192 tokovnih (stream) procesorjev, dve 4096-bitni vodili, 128 ROP, 512 TMU,...

240 komentarjev

Samsung začel proizvodnjo pomnilniških čipov nove generacije HBM2

Samsung - JEDEC je minuli teden izdal novo verzijo pomnilniškega standarda, ki HBM (High Bandwith Memory DRAM), ki ga doma uporabljamo zlasti na grafičnih karticah, sicer pa tudi v strežnikih ipd. Standard JESD235 tako v bistvu opisuje HBM2, ki odpravlja nekatere pomanjkljivosti HBM. Samsung je ta teden kot prvi zagnal množično proizvodnjo čipov HBM2.

Novi čipi 4 GB HBM2 DRAM so zgrajeni v 20-nm tehnologiji in uporabljajo, podobno kot predhodniki, TSV. Sestavljajo jih štiri osemgigabitna jedra, ki so povezana vertikalno skozi silicij prek TSV. Pričakujemo tudi 8-GB različico. Prva generacija HBM je omejena na prepustnost 128 GB/s štirih dvogigabitnih čipov na 1024-bitnem vodilu. Samsungov HBM2 ima prinaša hitrost 256 GB/s na...

24 komentarjev

AMD-jev tržni delež grafičnih kartic se je prepolovil

Tweak Town - Nobena skrivnost ni, da AMD-ju na trgu procesorjev ne gre najbolje, saj za Intelom zaostajajo za celo generacijo. Na trgu grafičnih kartic (discrete GPU) imajo prav tako precejšnje težave, saj se je v samo letu dni njihov tržni delež več kot prepolovil z 38 na 18 odstotkov. Nvidii se po drugi strani samo smeji, saj je preostalih 82 odstotkov seveda njihovih. Ob tem seveda velja poudariti, da čedalje več kupcev uporablja v centralne procesorje integrirane rešitve, kjer je zelo pomemben igralec tudi Intel, a to ni ista statistika.

Letos je Nvidia izdala Geforce Titan X in GTX 980 Ti, AMD pa R9 390X, R9 Fury in R9 Fury X, če se omejimo na vodilne kartice. Pričakovali bi, da bo to nekoliko izenačilo boj, a je imel AMD težave s proizvodnjo čipov HBM1 in naj bi do...

456 komentarjev

AMD Radeon R9 Fury X je tu

Slo-Tech - AMD je predstavil novo grafično kartico Radeon R9 Fury X, ki je prva iz nove generacije Fiji ter ki uporablja nov pomnilniški standard HBM. Kartica odkrito konkurira Nvidiini GeForce GTX 980 Ti, tako po ceni kakor zmogljivosti, kar ji dobro uspeva. Stane 650 dolarjev.

Kartica na arhitekturi GCN 1.2 je še vedno zgrajena v 28-nm tehnologiji izdelave in ima 8,9 milijarde tranzistorjev na 596 mm2 velikem jedru. Teče s frekvenco 1050 MHz ima 4096 osenčevalnikov (unified shaders), 256 enot za naslavljanje tekstur (texture mapping unit) ter 64 izrisovalnih enot (render output unit). To terja svoj davek, zato je deklarirana poraba električne energije do 275 W.

Kartico so izdatno preizkusili na Guru3D, Bit-techu,

80 komentarjev

Novi AMD-jevi čipi R9 3xx

Slo-Tech - Sprva smo pričakovali, da bo AMD nove grafične kartice uradno predstavil na CeBIT-u, a jih bomo očitno dočakali šele na junijskem Computexu. Vseeno pa so v Hannovru pokazali, kaj bo prinesla prihodnost, ki sliši na Radeon R9 3xx. Novincev bo pravljičnih sedem, zajeli pa bodo vse segmente od najcenejšega do zelo dragega. Na enem koncu najdemo R7 360, na drugem koncu R9 390X, vmes pa še 360X, 370, 380, 380X in 390.

Poglejmo si najdražji model, ki bo po trenutni podatkih stal prek 700 dolarjev. R9 390X in nekoliko cenejši R9 390 bosta edina modela, ki bosta imela hiter pomnilnik (HBM), zaradi česar bosta občutno dražja od preostalih, po hitrosti pa bosta med R9 290X in dvojno kombinacijo R9 295X2. Vsak zase seveda, ne v kombinaciji. Najmočnejši R9 390x naj bi bil...

167 komentarjev

Grafični procesorji: Intel vodi, AMD prehitel Nvidio

Extremetech - Znani so podatki o prodaji grafičnih procesorjev (GPU) v drugem letošnjem četrtletju, ki sta jih skoraj istočasno izdala Mercury Research in Jon Peddie Research. Oboji ugotavljajo, da je mobilni trg prerasel namiznega in da je AMD prehitel Nvidio.

Jon Peddie Research ugotavlja, da je v primerjavi s prejšnjim četrtletjem prodaja zrasla za 38,6 odstotka, na podlagi česar ocenjujejo letno prodajo na 525 milijonov enot. Mercury Research pa je nasprotno izračunal, da je prodaja padla za 2,5 odstotka - resnica je verjetno nekje vmes.

Mobilni trg sedaj zavzema 56,1-odstotni del celotnega trga grafike, so izračunali v Mercuryju. Oboji ugotavljajo upad prodaje veznih naborov za namiznike z integrirano...

14 komentarjev

Stanje na trgu grafičnih procesorjev

Slo-Tech - JPR je objavil analizo trga grafičnih procesorjev v drugegem četrtletju letošnjega leta. V primerjavi s prvim četrtletjem je bilo v drugem prodanih za slabega pol odstotka manj grafičnih procesorjev. Največji tržni delež je pripadel Intelu, saj je bilo z njegovim logotipom opremljenih 47,3% grafičnih procesorjev. Sledita mu nVidia s 31,4%in AMD z 18,1%. VIA v navezi s S3 je izgubila 6,6 % delež napram tistemu v drugem četrtletju lanskega leta, oziroma kar 84 odstotkov svojega deleža in tako pristala na petem mestu, saj je z 1,9 % deleža pred njo še SiS.

Na trgu grafičnih procesorjev za prenosne računalnike je največji, 57,1 odstotni, delež pravtako pripadel Intelu, ki mu sledita nVidia in AMD s 23,6% oziroma 17,9% tržnim deležem.

Več o tem si preberite na Jon Peddie Reseach.

39 komentarjev

AMD pridobil tržni delež

Slo-Tech - Kljub slabim finančnim rezultatm v drugem četrtletju letošnjega leta je AMD pridobil nekaj več kot štiri odstoten tržni delež na trgu procesorjev. Tako je bilo 22,9 odstotkov prodanih procesorjev v drugem četrtletju letošnjega leta iz AMD-jevega hleva, medtem ko je največji, 76,3 odstotni delež pripadel Intelu. V primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta sta oba proizvajalca pridobila, sja je AMD-ju v omenjenem obdobju pripadel 21,6, Intelu pa 72,9 odstotni tržni delež.

Več o tem si preberite na eWeek.com.

4 komentarji