»

Intel bo do leta 2020 ukinil podporo za BIOS

Slo-Tech - Intel je potrdil, da bo do leta 2020 iz osebnih računalnikov odstranil še zadnje ostanka BIOS-a, ki je desetletja skrbel sprva za zagon računalnikov in dostop do strojne opreme, kasneje pa čedalje bolj le še za zagon. Na procesorjih, združljivih z x86, je BIOS od leta 1981 tekel v 16-bitnem realnem načinu in skrbel za združljivost. S prihodom 32-bitnih procesorjev je potreba po BIOS-u zamrla, saj moderni operacijski sistemi do strojnih virov dostopajo z gonilniki in ne več preko BIOS-a. Intel bo zato ukinil podporo za BIOS.

Toda na osebnih računalnikih vseeno še vedno vztrajajo ostanki BIOS-a. Čeprav je UEFI spodobna in zmogljivejša zamenjava zanj, ki ga danes podpirajo že vsi novi računalniki, smo v resnici še vedno v prehodnem obdobju. Večina programske...

10 komentarjev

Prenos podatkov z izoliranih sistemov prek ropota diskov

Slo-Tech - Raziskovalci z izraelske Univerze Ben Gurion v Beer Ševi nadaljujejo razvoj novih metod za prenos podatkov z računalniških sistemov, ki niso povezani v nobeno omrežje (air-gapped). Po predstavitvi metode za prenos podatkov s toplotnim odtisom in prek glasnosti ventilatorja so sedaj demonstrirali, kako lahko podatki uhajajo tudi z ropotom diskov v računalniku.

Izbrali so si računalnik, ki ni povezan v nobeno omrežje, ki nima zvočnikov (kar onemogoči ultrazvočni pristop, ki je tudi komercialno že v rabi) in ki nima aktivnega nadzora hitrosti vrtenja ventilatorjev. Ima pa računalnik klasične diske, ki seveda niso prav tihi. Raziskovalci so pokazali, da lahko s pametnim kontroliranjem aktuatorja, ki je nameščen na glavi, oddajajo značilen...

10 komentarjev

Komunikacija z računalniki prek krmiljenja ventilatorja

Slo-Tech - Raziskovalci z Univerze Ben-Gurion v Izraelu so predstavili nov način pridobivanja podatkov z računalnikov, ki niso povezani v nobeno omrežje (air-gapped systems). Pokazali so, kako lahko virus računalnik prisili v komunikacijo z regulacijo vrtenja ventilatorjev, kar se odrazi kot zvočni odtis, ki ga je mogoče spremljati in zapisovati.

Lani so na isti univerzi pokazali, da je mogoče s tovrstnimi sistemi komunicirati s spremljanjem proizvedene toplote. Prav tako so že raziskovali tudi prenos podatkov z elektromagnetnim valovanjem.

To pot so izdelali delujoč koncept virusa, ki so ga domiselno poimenovali Fansmitter (fan + transmitter). Virus...

14 komentarjev

Virus za usmerjevalnike, ki jih ščiti pred ostalimi virusi

Symantec - Virusi, ki se zajedajo v firmware mrežnih usmerjevalnikov in drugih pametnih naprav, niso nič več novega. Symantec ima na primer postavljenih več vab (honeypot), kamor lovijo nesnago za nadaljnjo analizo. Ujeli so tudi virus, ki so ga poimenovali Linux.Wifatch in ima nekaj funkcij, po katerih se razlikuje od podobnih virusov.

Linux.Wifatch je napisan v Perlu in je sposoben okužiti strojno opremo na različnih arhitekturah, saj ima svoj interpreter za vsako izmed njih. Ko okuži posamezen usmerjevalnik, ugasne program za dostop do Telneta in pusti sporočilu lastniku, naj zamenja gesla in posodobi firmware. Prav tako ima Linux.Wifatch module, ki čistijo nekatere druge znane vrste virusov in trojanskih konjev. V izvorni kodi virusa je citat, ki si ga je avtor sposodil od Richarda Stallmana, v katerem apelira na NSA in FBI, naj sledita Snowdnovemu...

6 komentarjev

Prvi virus za Apple Mac, ki okuži strojno opremo

Wired News - Applovi računalniki so odpornejši na viruse in drugo zlonamerno programsko opremo, ker jih je preprosto manj, a niso imuni. To dodatno dokazujejo raziskovalci, ki so pripravili prvi virus za mace, ki okuži firmware (BIOS in v novejših računalnikih UEFI). Kot kaže niti Applova arhitektura ni tako zaklenjena, da ne bi bilo mogoče nanjo podtakniti škodljive programske opreme. Če se ta skrije v firmware, jo je praktično nemogoče najti in odstraniti.

Xeno Kovah, lastnik podjetja LegbaCore, in Trammell Hudson iz Two Sigma Investments bosta vse podrobnosti predstavila pojutrišnjem na konferenci Black Hat v Las Vegasu. Pojasnjujeta, da ju je k raziskavi spodbudilo odkritje šestih različnih načinov, kako je mogoče okužiti firmware v PC-jih z...

31 komentarjev

V Južni Afriki obsežen napad na elektronske blagajne

vir: BBC
BBC - Po Južni Afriki se je množično razširil zlonamerni program Dexter, ki okuži elektronske blagajne s programsko opremo za procesiranje plačil s karticami (torej s funkcijo POS-terminalov), na katerih se opravljajo plačila z debetnimi in kreditnimi karticami, so sporočili iz procesnega centra Payments Association of South Africa (PASA). Dexter se je začel širiti v začetku leta, prizadel pa je vse banke, ki poslujejo v Južni Afriki, medtem ko povzročena škoda znaša več milijonov randov.

Seculert je prvo verzijo Dexterja odkril že lani decembra, medtem ko naj bi bil začel krožiti po svetu že lanskega septembra ali najpozneje oktobra. Medtem ko večina kraj številk kreditnih kartic temelji na odtujeni številki kartice v domačem računalniku s trojanskim konjem ali kopiranju magnetnega zapisa s fizično napravo na bankomatu...

18 komentarjev

Nov virus Shamoon napada energetsko infrastrukturo

Slo-Tech - Odkritja virusov, ki ne napadajo vse povprek, temveč imajo posebej določene tarče in naloge, se v zadnjem času kar vrstijo. Spoznali smo že Stuxnet, DuQu, Flame, Madi in Gauss, ki so vsi napadali bližnjevzhodne cilje, sedaj pa so raziskovalci odkrili še en primerek. Shamoon je napadel Saudsko Arabijo oziroma njihovo energijsko omrežje.

V sredo je njihovo državno naftno podjetje sporočilo, da je zaradi napada njihova računalniška mreža nedelujoča. Okuženi računalnik so kmalu odkrili in ga izolirali - šlo naj bi za virus, ki je okužil osebne računalnike v podjetju, infrastrukturna hrbtenica pa naj ne bi bila prizadeta. Dan pozneje so na internetu odkrili virus Shamoon, ki je prizadel vsaj eno podjetje v energetskem sektorju.

Gre za virus, ki je spet natančno umerjen in se še posebej rad loti infrastrukturnih sistemov. Zanimivo pa je, da...

4 komentarji

Nov članek: "All your firmware are belong to us"

NIC SSH v akciji

Slo-Tech - Zlonamerna programska oprema je v zadnjih letih postala naša vsakdanja spremljevalka na internetu, obvezen del računalnika pa so zato (vsaj za nekatere operacijske sisteme) postali protivirusniki in programi za odstranjevanje raznorazne nesnage, ki nam greni delo z računalnikom.

Protivirusno programje danes bolj ali manj uspešno pregleduje vsebino sistemskega pomnilnika in trdega diska ter s pomočjo virusnih vzorcev išče zlonamerno programsko kodo, ki jo nato skuša odstraniti.

Vendar pa trdi disk in sistemski pomnilnik nista edina kosa strojne opreme, kamor je mogoče skriti zlonamerno...

138 komentarjev

Nagrada za pisca virusa za Mac OS X

Slashdot - Skupina izkušenih poznavalcev in razvijalcev sistema Mac OS je ponudila 25 tisoč ameriških dolarjev nagrade prvi osebi, ki bo z virusom uspešno okužila dva računalnika z Mac OS X in izključno Applovo programsko opremo, priključena na internet. Če bo pisec uslužbenec podjetja Symantec, bo dobil dvojno plačilo, saj so iz podjetja nedavno sporočili, da za Mac OS X ni virusov, ker je veliko manjša tarča kot Windows.

Vendar počasi. Natečaj je bil preklican. Vas zanima zakaj?

43 komentarjev