»

Tri desetletja prave Prijateljice

Amiga 1000

Slo-Tech - Danes se boj za prevlado na osebnih računalnikih bije med taboroma Windows/Intel in Mac OS/Apple, nekje daleč v ozadju pa sopiha Linux. Razlike med njimi so manjše, kot si goreči zagovorniki enega ali drugega sistema dovolijo priznati, saj jih načeloma lahko nameščamo na isto strojno opremo (pri Mac OS X se je treba malce potruditi); vsi pač tečejo na arhitekturi, v globinah združljivi z Intelovim CISC-naborom x86. Toda preden je imel Macintosh barvni zaslon in preden so PC-ji dobro razumeli, kaj je večpredstavnost, je Amiga imela vse to. Trideset let pozneje je Amiga po spletu neljubih okoliščin ogrožena vrsta, ki se najbolje počuti v muzejih, a ji dolgujemo ogromno.

Toda pred točno tremi desetletji je Commodore v newyorškem Lincoln Centru...

63 komentarjev

Amiga je stara 25 let

Slo-Tech - Nismo pozabili, le prišla ni na vrsto. Ta konec tedna je namreč Amiga praznovala 25-letnico. Prvi predstavljen model je bila Amiga A1000, ki jo julija 1985 Commodore predstavil v Lincoln Centru v New Yorku. Čast prvi se spoprijateljiti z njo je dobil Andy Warhol.

Amiga je bila za tisti čas skrajno napredni računalnik. Imela je barvni zaslon, s čimer je presegala Macintosh, in neverjetno odzivnost, s katero je ugnala IBM-ov PC AT. Pestili so jo zgolj previsoka cena (1800 dolarjev skupaj z barvnim zaslonom, a roko na srce, je črnobeli Macintosh takrat stal celo 2800 dolarjev), slab prodor v konzervativni poslovni segment trga in manko aplikacij - za začetek jih je bilo le 15. Prvo Amigo je poganjala Motorola 68000, imela je 256 kB...

53 komentarjev

Amiga prodaja AmigaOS

Slashdot - Podjetje Amiga je danes sporočilo, da je korporaciji KMOS prodalo AmigaOS. Pogodba daje novemu lastniku pravico do uporabe imena, izvorne kode vseh različic, od klasičnega operacijskega sistema Amiga do AmigaOS 4.0, in tudi vse ostale pravice. Razlog za tako odločitev prvotnega lastnika naj bi bila osredotočenost na mobilni trg, kamor je namenjen predvsem s svojimi izdelki AmigaDE in Amiga Anywhere, ki omogočata enakovredno delovanje aplikacij na različnih arhitekturah.

2 komentarja

Amiga Mini Show

Slo-Tech - V soboto, 19. oktobra ob 10. uri, se bo v Škofji Loki pričel že 4. Amiga Mini Show. Letos se bodo AMSja udeležili tudi tuji razstavljalci, ki bodo predstavljali trenutno najnovejše izdelke. Med drugimi novostmi bo moč videti računalnik AmigaOne, novi operacijski sistem AmigaOS 4.0, USB izdelke ter še nekaj ostalih zanimivosti, ki pa zaenkrat ostajajo skrivnost. Ker je železniška postaja od prizorišča oddaljena le kakih 50 metrov, je dostop do prireditve možen tudi z vlakom. Več informacij o dogodku je objavljenih na straneh slovenskega Amiga kluba.

7 komentarjev