»

Microsoft pri šifriranju ne zaupa več proizvajalcem SSD-jev

Slo-Tech - Nekateri proizvajalci SSD-jev svoje izdelke reklamirajo kot sposobne avtomatičnega šifriranja podatkov. Podatkov na takih diskov načeloma ni treba še enkrat šifrirati, če jih želimo zaščititi, pri čemer pa moramo seveda zaupati proizvajalčevi implementaciji. Microsoftov program za šifriranje BitLocker je doslej to spoštoval. Če je disk oglaševal sposobnost šifriranja, BitLocker ni še enkrat programsko šifriral datotek. To se je sedaj spremenilo.

Od 24. septembra (posodobitev KB4516071) bo BitLocker predpostavljal, da noben disk ničesar ne šifrira ne glede na informacijo, ki jo bo dobil. Spremembo bomo opazili na novih diskov, medtem ko bo na obstoječih stanje ostalo nespremenjeno.

Zakaj se je Microsoft odločil za to potezo, ni težko razumeti. V preteklosti so raziskovalci že večkrat pokazali, da je proizvajalčevo šifriranje v diskih često nezanesljivo ali luknjičasto. Nekateri so uporabljali slabe algoritme, drugi so imeli luknjičasto implementacijo. Pogosto so uporabljali...

2 komentarja

Microsoftov Office na voljo v Mac App Storu

vir: Wikipedia
The Verge - Čeprav so to obljubljali že do konca lanskega leta, se je z manjšo zamudo v Applovi tržnici aplikacij za macOS pojavila tudi Microsoftova Pisarna. V programskem paketu se nahajajo Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote in OneDrive, torej aplikacije, ki si jih je bilo že doslej moč posamič naložiti z Microsoftove spletne strani, a bo poslej precej olajšano njihovo nameščanje, predvsem pa nadgrajevanje, saj bo to postalo samodejno.

Prvi, torej preizkusni mesec, bo za uporabnike brezplačen, nato pa se lahko odločajo med Office 365 Personal za 70 USD ali pa Office Home za 100 USD na leto. Slednji omogoča uporabo paketa za šest uporabnikov, obe naročnini pa prineseta še terabajt prostora na OneDrive in 60 minut brezplačnih klicev mesečno prek Skypa.
Kakšen natanko je finančni dogovor med obema družbama, torej ali Microsoft tako kot običajni smrtniki plačuje 30 odstotkov od prodanih...

0 komentarjev

Izšel Office 2016

Microsoft - Kot po švicarskem urniku je izšla nova verzija Microsoftovega pisarniškega paketa Office 2016. Novosti je precej, ena glavnih pa so tri bistveno različne možnosti, kako lahko pridemo do nove verzije. Microsoft se trudi udejanjiti vizijo programske opreme kot storitve namesto izdelka, tako da bi plačevali naročnino namesto nakupa licence. Office 2016 je še nekje vmes.

Office.com in aplikacije Office Mobile so brezplačne. Gre za spletno verzijo resda nekoliko okleščenih aplikacij Word, Excel, PowerPoint in Outlook. Za uporabo zadostuje brezplačni spletni račun pri Microsoftu, ki ga zelo verjetno že imate, če uporabljate OneDrive, Xbox, Windows 10, Skype itd. Aplikacije imajo nekaj omejitev (recimo Word ne zna slediti...

52 komentarjev

Office 2016 bo prispel 22. septembra

WinFuture.de - Medtem ko je Office 2016 za uporabnike Macov že na voljo, bo verzija za uporabnike Windows izšla 22. septembra, kažejo dokumenti, ki so Microsoftu oziroma partnerjem pobegnili na internet. Tedaj bosta izšli verziji za domače uporabnike in Pro, medtem ko bo treba na Enterprise še nekoliko počakati, a ne dlje kot do konca leta. Cene bodo podobne kot v verziji 2013, in sicer bo verzija Home & Student stala okrog 140 evrov, Home & Business pa okrog 240 evrov.

Office 2016 bo za razliko od ostalih velikih verzij le evolucijska nadgradnja. Pričakujemo boljšo integracijo z OneDrive za lažje sourejanje dokumentov več uporabnikov (npr. Real Time Typing), Smart Applications in posodobljeno vizualno temo, ki bo poenotena med vsemi platformami (Windows, Mac, Android, iOS). Prav možnost sočasnega urejanja več...

67 komentarjev

Microsoft pokazal Office 2016

Microsoft - Office 2016, ki je bil marca v predogledni verziji na voljo le razvijalcem, je sedaj dostopen vsem. Microsoftov izvršni direktor Satya Nadella je na konferenci Ignite v Chicagu napovedal, kaj novega lahko pričakujemo jeseni letos, ko izide končna verzija. Sedanji predogled lahko preizkusi vsakdo, tudi brez naročnine na Office 365 oziroma nameščene prejšnje verzije Office.

Glavni poudarek bo na večji integraciji s storitvami v oblaki ter podpori za OneDrive, dobrodošla novost pa so tudi Smart Applications. Recimo, Outlook bo imel poln dostop do OneDrive, tako da bo mogoče večje priponke pošiljati neposredno iz OneDrive, na da bi jih posebej vlekli na disk in zatem še enkrat pošiljali. Če tudi prejemnik uporablja Office 2016, bodo...

50 komentarjev

Microsoft kupil Acompli

Microsoft - Microsoft je potrdil, kar so s prehitro objavo brez vsebine, a z zgovornim naslovom, nenamerno razkrili že prejšnji teden. Kupili so mlado podjetje Acompli, ki izdeluje mobilnega odjemalca za e-pošto za iOS in Android. O ceni uradnih podatkov ni, naj pa bi se gibala okrog 200 milijonov dolarjev.

Podjetje Acompli, ki razvija istoimensko aplikacijo, so veterani iz podjetij Zimbra in VMware ustanovili aprila letos, sam razvoj od ideje pa je trajal še leto dlje. Hitro so nabrali več kot sedem milijonov dolarjev angelskega denarja in razvili aplikacijo, ki se je izstrelila med prvo deseterico najpogosteje uporabljenih aplikacij iz področja storilnosti.

Acompli je namenjena lažjemu upravljanju z elektronsko pošto in urejanju opravil. Sestavljajo jo zavihki koledar, datoteke in ljudje, ki jih združuje odjemalec za elektronsko pošto, v katerem Acompli sporočila prikazuje po prioriteti. Gre za...

5 komentarjev

Dropbox in Microsoft bosta sodelovala

Med viri datotek bo mogoče nastaviti Dropbox

vir: The Verge
The Verge - Le nekaj dni po najavi, da bo Microsoft svojim uporabnikom oblačne različice Office 365 ponujal neomejeno količino prostora v oblaku, prihaja novica, da bodo sodelovali še z Dropboxom. Na Dropbox, ki je kot smo omenjali nekako v najslabšem položaju izmed treh velikih, bo mogoče v kratkem nalagati datoteke iz okolja Office, kjer je bilo do sedaj uradno to mogoče početi le na Microsoftov oblak OneDrive. Poleg shranjevanja v OneDrive in lokalno na napravo se bo v vmesniku za shranjevanje in odpiranje datotek tako po novem pojavil še Dropbox, vsaj na mobilnih napravah in v spletni verziji Office Online.

Vodja razvijalcev izdelkov Office pri Microsoftu, Kirk Koenigsbauer, je povedal, da je bila...

11 komentarjev

Microsoftov oblak OneDrive prinaša več prostora

Mashable - Microsoftova storitev za hrambo podatkov v oblaku OneDrive je dobila precejšnji dodatek prostora. Medtem ko je bilo doslej brezplačnih 7 GB prostora, ga je odslej zastonj kar 15 GB. Opazne so tudi pocenitve plačljivih paketov. Najšibkejši paket s 100 GB, ki je predhodno stal 7,5 dolarja mesečno, se je pocenil na vsega dva dolarja. Dvakrat večji paket je dvakrat dražji.

Spletna pisarna Office 365 Home za 10 dolarjev mesečno, Office 365 Personal za sedem dolarjev mesečno in Office 365 University za 80 dolarjev za štiri leta vsi prinašajo kar 1 TB prostora v oblaku. Podobno bodo terabajt dobili tudi poslovni uporabniki, ki imajo naročen Office 365 z OneDrive for Business. Doslej je Office 365 vključeval le 20 GB prostora. Nove cene veljajo od 1. julija.

S tem je...

49 komentarjev

Bo Windows 8.1 zastonj?

ZDNet - V začetku tedna smo pisali, da bo Microsoft svoj Windows 8.1 na poceni računalnikih, ki stanejo manj kot 250 dolarjev, pocenil za 70 odstotkov (na 15 dolarjev), da bi si pridobil čim večji tržni delež. Kaj pa če niti to ne bo dovolj? Zaslužiti se da tudi z drugimi storitvami, zato se sedaj poigravajo z idejo, ki se je še do nedavnega zdela bogokleta - Windows 8.1 bo mogoče v prihodnosti kar zastonj.

Seveda ne kar vsaka verzija in za vsakogar, ampak bi lahko bila brezplačna verzija z vgrajeno Microsoftovo dodatno programsko opremo oziroma tako imenovani Windows 8.1 with Bing. Zastonj (ali pa vsaj zelo zelo poceni) bo kot nadgradnja za uporabnike Windows 7. Kakorkoli že,...

216 komentarjev

Microsoft preobrazil SkyDrive v OneDrive

CNet - Microsoft je danes uradno zagnal storitev OneDrive, v katero se je preimenoval SkyDrive. Oblačna shramba podatkov se je morala preimenovati, ker je Microsoft izgubil tožbo proti britanskemu televizijskemu velikanu British Sky Broadcasting. Hkrati z zagonom na novo poimenovane storitve je Microsoft pripravil še nekaj bonbončkov za najzgodnejše uporabnike.

OneDrive je neposreden napad na Dropbox in Googlov Drive; v resnici so te tri storitve edini resni konkurentje na tem področju, ostali so bolj nišni produkti. Osnovni OneDrive prinaša 7 GB brezplačnega prostora, ki ga lahko razširimo za 5 GB z novačenjem novih uporabnikov (500 MB za vsakega), še dodatne 3 GB pa prinese uporaba možnosti hranjenja posnetkov s fotoaparatov na OneDrivu. Kdor bo...

53 komentarjev