»

Inženir iz SpaceX na temnem spletu prodajal notranje informacije

Slo-Tech - James Roland Jones, ki je bil zaposlen v SpaceX, je včeraj na predobravnalnem naroku priznal krivo trgovanja na podlagi notranjih informacij, s tem ko je na temnem spletu (dark web) prodajal notranje informacije o podjetju. To je prvi primer, v katerem je ameriška agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) ukrepala in predlagala pregon zaradi kršitev na temnem spletu. Obtoženemu inženirju grozi do pet let zapora.

Kot trdi tožilstvu, je Jones v letih 2016 in 2017 na temnem delu interneta iskal notranje informacije za lastno trgovanje. Da bi pridobil dostop do zaščitenih strani, je lagal, da ima tudi sam nejavne, notranje informacije. Nekaj informacij je pridobil tudi od agentov FBI pod krinko, česar ni vedel. Z ukradenimi identitetami je potrem odprl trgovalne račune in na podlagi dobljenih infromacij tudi trgoval.

Hkrati mu v še enem postopku SEC
očita tudi prodajo in zavajanje. "Notranje informacije", ki jih v resnici ni imel, je potem prodajal na več tržnicah, pri čemer je...

0 komentarjev

Lov na ruske čarovnice na Twitterju se nadaljuje

Primer objave na ruskem profilu

Slo-Tech - Medtem ko v ZDA potekajo uradne preiskave, ali in v kolikšni meri so Rusi vplivali na predlanske predsedniške volitve, tudi Twitter analizira, kaj se je dogajalo. Doslej so identificirali 3814 profilov, ki so povezani z Internet Research Agency (IRA). Gre za rusko podjetje, ki se ukvarja z ustvarjanjem javnega mnenja na internetu. Obvladujejo na tisoče profilov na več družbenih omrežjih, zanje pa dela več kot tisoč plačanih blogerjev in komentatorjev.

Twitter je začel obveščati ljudi, ki so v preteklosti interagirali s katerim izmed teh računov. Več...

13 komentarjev

Kako je Selerity objavil Twitterjeve rezultate pred Twitterjem

Ars Technica - Objava Twitterjevih poslovnih rezultatov minuli torek je dvignila precej prahu, ker so podatki "ušli" na internet prej, kot je Twitter to želel. Namesto po zaključku trgovanja so bili znani že približno uro pred tem, kar je zelo dvignilo promet in sklestilo tečaj delnic. Tehnični direktor podjetja Selerity, ki je objavilo Twitterjeve rezultate, pojasnjuje tehnologijo, ki stoji za tem.

Selerity se ukvarja z iskanjem rezultatov, preden jih podjetja uradno razglasijo, in Twitter ni bil ne prvi ne (verjetno) zadnji primer. Nikjer ni predpisano, da je treba poslovne rezultate objaviti po zaprtju borz, je pa to lepa gesta, ki se je drži tudi Twitter. Podatke objavijo na svoji spletni strani na predvidljivem naslovu, ki je enak že več četrtletij zapovrstjo, spreminjata se...

13 komentarjev

Twitter prenaglo objavil slabe poslovne rezultate

vir: Twitter
Twitter - Twitter je objavil rezultate za prvo letošnje četrtletje, v katerem se je nadaljevalo kopičenje izgube. Čeprav so prihodki narasli za 74 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani na 436 milijonov dolarjev, kar je zgolj za odtenek manj od pričakovanj analitikov, se je izguba povzpela 162 milijonov dolarjev, kar je 22 odstotkov več kot v lanskem primerljivem obdobju. Prenesena izguba se tako kopiči, saj je podjetje od leta 2010 do danes skupno ustvarilo več kot poldrugi milijardo izgube, čeprav so prihodki v tem času zrasli z 28 milijonov v letu 2010 na 1,4 milijarde dolarjev lani.

Bolj zanimivo pa je bilo dogajanje na borzi, ki ga je začinilo manj znano podjetje Selerity, ki razvija pajke (bots), ki...

7 komentarjev

Potop Twitterjevih delnic

Slo-Tech - Borzno dogajanje ni glavna tema te strani, a kdor se je danes ozrl po ameriški tečajnici, se je gotovo popraskal po glavi, kaj neki se je zgodilo Twitterju. Na prvi pogled brez kakršnegakoli razloga je delnica tega tehnološkega podjetja izgubila 18 odstotkov, kar je ogromno, a to ni prvi tovrstni potop tega podjetja.

Twitterjeve delnice so se sesedle pod 32 dolarjev, kar je najnižja vrednost v zgodovini. Spomnimo, da je podjetje začelo kotirati 7. novembra lani z otvoritvenim tečajem 45,10 dolarjev. Delnica je že ves čas izjemno volatilna, saj se je vmes povzpela na 73 dolarjev, sedaj pa je 57 odstotkov niže. Mimogrede, kdor je Twitter kupil v javni ponudbi, je še vedno v črnih številkah, saj je znašala vpisna cena 26 dolarjev.

To ni prvič, da je Twitterju zmanjkalo tal pod nogami....

6 komentarjev

Twitter za vsak zaslužen dolar zapravil dva

Ars Technica - Redko se zgodi, da investitorji katero delnico tako zbrcajo, kot so to danes storili s Twitterjevo, če ni podjetje ravno objavilo napovedi bankrota. Delnica podjetja Twitter je današnje trgovanje začela 22 odstotkov niže od včerajšnjega zaključnega tečaja. Z borze je torej delničarjem Twitterja izpuhtelo v 24 urah deset milijard dolarjev.

Borza ima seveda kratek spomin, zato povejmo, da je bila prodajna cena delnic Twitterja v novembrski javni ponudbi 26 dolarjev, trgovanje pa se je potem začelo pri 46 dolarjih. Včeraj je Twitter končal pri 66 dolarjih, danes pa se je sedel na približno 50 dolarjev. Kdor je torej sodeloval v javni ponudbi, je še vedno globoko v plusu. A današnji masaker je posledica Twitterjevega

6 komentarjev

NBC-jeva polomija z olimpijskimi igrami

Independent - Minuli petek so se začele 30. letne olimpijske igre (in Slovenci že imamo prvo zlato kolajno, čestitke judoistki Urški Žolnir!), vendar ne ravno brez težav. Že pred začetkom je varnostna služba 4GS, med največjimi na svetu, obotavljaje priznala, da ni uspela najeti dovolj varnostnikov za varovanje iger, nakar je morala vskočiti vojska z 4700 in nato še 1200 dodatnimi vojaki. Na terenu jih je zdaj skupaj 18 tisoč. Potem so v dneh pred igrami rezervirali hitri pas na londonskih vpadnicah za potrebe tekmovalcev, spremljevalnega osebja in sponzorjev, kar je povzročilo hude zastoje in nemalo nejevolje. Slednja se je potem še pojačala, ko številni domačini niso mogli priti do kart za posamične dogodke, čeprav so potem cele palete sedežev samevale. Bile so rezervirane...

13 komentarjev