»

Prodaja glasbe lani rekordna, prvikrat po letu 1996 tudi rast prodaje fizičnih nosilcev

RIAA - Že dlje časa je znan trend vračanja popularnosti gramofonskih plošč, sedaj pa se je ponovno obudilo zanimanje za zgoščenke. Ameriška cehovska organizacija glasbenih založnikov RIAA (Recording Industry Association of America) v poročilu ugotavlja, da se je lani prvič po dolgih letih prodaja glasbe na CD-jih v primerjav z letom poprej povečala.

Nazadnje so rast prodaje zgoščenk beležili leta 2004, odtlej pa je vztrajno padala. Lani so prodali za 584 milijonov dolarjev zgoščenk, kar je več kot leta 2020 (483 milijonov), a še vedno precej manj kot na primer leta 2011 (tri milijarde). Če pa seštejemo vse fizične nosilce zvoka, torej tudi gramofonske plošče, gre za prvo rast prodaje fizičnih nosilcev po letu 1996! Lani je prodaja znašala 1,65 milijarde dolarjev. Gramofonskih plošč so torej lani prodali za milijardo dolarjev, kar je skoraj dvakrat več kot leta 2020 (643 milijonov dolarjev).

V primerjavi s številkami s preloma tisočletja je prodaja fizičnih nosilcev še vedno nizka....

43 komentarjev

RIAA: pretočne glasbene storitve zaslužne za večino prihodkov

Prihodki ameriške glasbene industrije iz pretočnih storitev

vir: RIAA
RIAA - Recording Industry Association of America (RIAA) je objavila statistiko prihodkov tamkajšnje glasbene industrije v prvi polovici letošnjega leta. Ker se trendi od onkraj Atlantika pogosto prenesejo tudi na staro celino, so številke v tem smislu zanimive tudi za nas.

Skupni prihodki članic RIAA so glede na enako lansko obdobje zrasli za desetino in dosegli 4,6 milijarde ameriških dolarjev, kljub temu pa se je njihova rast v tem času upočasnila za približno polovico, primerjano s prvima polovicama let 2016 in 2017. Prihodki iz naslova pretočnih glasbenih storitev, kot sta denimo Apple Music, Amazon...

31 komentarjev

Prihodki ameriške glasbene industrije iz pretočnih vsebin lani že vodilni

Slo-Tech - Ameriška cehovska organizacija glasbene industrija (RIAA) je v letnem poročilu za minulo leto ugotovila, da je delež prihodkov iz prodaje pretočnih vsebin (streaming) lani prvikrat presegel 50 odstotkov. Streaming je z naročninami in oglasi lani ustvaril 51 odstotkov prihodkov oziroma 3,9 milijarde dolarjev. Leto pred tem je na streaming odpadla zgolj tretjina prihodkov.

Večino povišanja pripisujejo porasti priljubljenosti plačljivih storitev, kot denimo Spotify ali Apple Music. Prihodki od teh storitev so se lani več kot podvojili in so dosegli 2,5 milijarde dolarjev. V povprečju jih je uporabljalo 22,6 milijona naročnikov, torej je vsak zanje letno zapravil dobrih 100 dolarjev. Predlani je bilo naročnikov zgolj 10,8 milijona.

Upada pa priljubljenost drugih digitalnih načinov distribucije, ki jih v primerjavi s...

13 komentarjev

Vsak deseti prodani album je gramofonska plošča

Slo-Tech - Nielsen Music je objavil polletno poročilo o prodaji glasbe v ZDA, ki razkriva večinoma pričakovane trende, med nenavadnejše pa gotovo štejemo vztrajno rast prodaje gramofonskih plošč. Ta traja že dobrih osem let.

V zadnjih šestih mesecih se je prodaja glasbe v vseh možnih oblikah in na vseh nosilcih v ZDA povečala za 14 odstotkov in je dosegla 260 milijonov dolarjev. Levji delež je odpadel na neposredno predvajanje (streaming), kjer je rast 92-odstotna. V pol leta so ljudje na ta način kupili 135 milijard skladb. Skupno je rast prodaje prek digitalnih medijev (prodaja in streaming skupaj)...

111 komentarjev

Digitalna prodaja glasbe dohitela fizične nosilce

Slo-Tech - Prihodki glasbene industrije že vse od razmaha digitalnih poti do vsebin upadajo, a morebiti se je lani začel trend obračati. Mednarodno združenje glasbene industrije (IFPI) je objavilo poročilo o prodaji glasbe v letu 2014, v katerem izpostavljajo rast prihodkov iz prodaje glasbe prek digitalnih virov ter praktični konec upada skupnih prihodkov.

Lani so prihodki upadli le za 0,4 odstotka v primerjavi z letom pred tem in...

19 komentarjev

Norveška skoraj izkoreninila internetno piratstvo, zaslužki glasbene industrije ostali enaki

TorrentFreak - Na Norveškem se je stopnja internetnega piratstva med mladimi v zadnjih šestih letih spustila na pičle štiri odstotke, kar bi po vztrajnih zatrjevanjih glasbenih založnikov moralo blagodejno vplivati na njihovo prodajo. A je realnost diametralno nasprotna, saj so se realno zaslužki glasbene industrije celo zmanjšali.

Raziskava cehovskega združenja v fonografski industriji (IFPI) je lani pokazala, da le štiri odstotke Norvežanov, ki so mlajši od 30 let, glasbo nelegalno pretaka z interneta. Še leta 2009 je bil njihov delež 70-odstoten. To sovpada z novo norveško zakonodajo, ki daje imetnikom avtorskih pravic dodatne možnosti v boju zoper piratstvo in omogoča blokado strani, ki jo morajo...

41 komentarjev

Intel z nekoliko nižjim dobičkom

Intel - Prodaja osebnih računalnikov pada že osmo četrtletje, kar povzroča precej nelagodja v Intelu, ki v tem segmentu ustvaril večino svojih prihodkov. Analitiki so z zaskrbljenostjo pričakovali poslovne rezultate prvega letošnjega četrtletja, ki je prineslo zmeren padec dobička.

Dobiček se je v zadnjih treh mesecih skrčil za 4,8 odstotka na 1,95 milijarde dolarjev, kar celo nekoliko nad pričakovanji analitikov. Prihodki od prodaje so dejansko zrasli za poldrugi odstotek in dosegli 12,8 milijarde dolarjev. Bruto marža je dosegala 59 odstotkov. Razmere se, kot kaže, umirjajo, saj je padec prodaje računalnikov znašal med 1,7 in 4,4 odstotka (odvisno od ocen). Intel tako za trenutno četrtletje napoveduje nadaljnje zvišanje...

17 komentarjev

Microsoft povečal dobiček in prihodke

Microsoft - Microsoft je presenetil s poslovnimi rezultati za preteklo četrtletje, v katerem je povišal prihodke in dobiček nad pričakovanja analitikov. V treh mesecih so prihodki zrasli za 16 odstotkov na 18,5 milijard dolarjev, dobiček pa se je povzpel do 5,2 milijarde dolarjev, kar predstavlja 17-odstotno rast. Delnica podjetja je takoj po objavi rezultatov poskočila za pet odstotkov.

Toda Microsoftovo poslovanje sestavljata dve precej različni strani. Prodaja programske opreme in storitev podjetjem gre kot po maslu in je zrasla za 10 odstotkov. Tu najdemo oblačne storitve, Exchange, SQL Server, Lync in podobno. Nekoliko slabše gre za oddelku za končne uporabnike, ki prodaja Windows, strojno opremo kakor Surface, oglaševanje in...

125 komentarjev

Prvikrat po dolgih letih rast prodaje skladb

Bloomberg - Mednarodna federacija fonografske industrije (IFPI) je včeraj postregla s podatki o prodaji glasbe v letu 2012, ki razkrivajo presenetljiv zasuk navzgor. Prvikrat po letu 1999 so se na letni ravni prihodki od prodaje glasbe povečali, in sicer za 0,3 odstotka v primerjavi z letom 2011. Lani je bilo po vsem svetu s prodajo glasbe ustvarjenih 16,5 milijarde dolarjev prihodkov. Povečanje odpade na rovaš digitalne distribucije.

Leta in leta so se založniki pritoževali, da jim internet odžira kupce, saj je na internetu vse mogoče dobiti zastonj. Slednje je do neke mere res, a kupci so tudi na internetu pripravljeni plačati za kakovostno in primerno ponujeno vsebino, le pripraviti jo je treba znati....

9 komentarjev

Microsoft povečal dobiček na rovaš Officea in Xboxa

Ars Technica - Naslednje v množici podjetij, ki te dni pridno objavljajo poslovne izkaze za preteklo četrtletje, je redmondski velikan Microsoft. Njegove rezultate bi lahko strnili z besedami nič novega. Nekoliko so povečali dobiček, ki še vedno večidel izvira iz dveh izdelkov - pisarniškega paketa Office in konzole Xbox s pritiklinami, še zlasti Kinectom.

Prihodki od prodaje so znašali 16,4 milijarde dolarjev, kar je za 13 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. S tem so vknjižili 5,2 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je za 31 odstotkov več kot lani.

Slabše se je odrezala divizija za Windows, saj so se prihodki od prodaje Windows 7 skrčili za štiri odstotke na 4,4 milijarde dolarjev, kar...

17 komentarjev