»

V ZDA prepovedali prodajo Huaweijeve opreme

Reuters - Ameriška administracija nadaljuje boj proti Huaweiju in ostalim kitajskim proizvajalcem telekomunikacijske opreme, ki se je začel že v času prejšnje administracije. V petek je Zvezna komisija za telekomunikacija (FCC) prepovedala odobritve nove telekomunikacijske opreme proizvajalcev Huawei in ZTE ter uvoz opreme podjetij Dahua, Hangzhou Hikvision in Hytera, ki proizvajajo programsko opremo za videonadzor ali telekomunikacije. Omenjena oprema predstavlja nesprejemljivo tveganje za nacionalno varnost, je sporočil FCC.

Predsednica FCC Jessica Rosenworcel je dejala, da novi ukrepi, ki dejansko onemogočajo prodajo izdelkov teh proizvajalcev v ZDA, ščitijo Američane pred grožnjami za varnost. Odbor FCC, v katerem sta po dva republikanska in dva demokratska predstavnika, je odločitev sprejela enoglasno. S tem se nadaljuje stopnjevanje sankcij, ki traja že od leta 2019, ko so pet kitajskih proizvajalcev telekomunikacijske opreme uvrstili na seznam groženj za nacionalno varnost.

Podjetja...

37 komentarjev

Intel z nakupom 15 odstotkov Here v posel pametnih avtomobilov

Slo-Tech - Intel kupuje 15-odstotni delež v podjetju Here, ki ga poznamo kot nekdanji Nokiin oddelek za digitalne zemljevide. Pred poldrugim letom so Audi, BMW in Daimler od Nokie kupili Here, za kar so odšteli 2,8 milijarde evrov. Nokia je Here dobil s prevzemom podjetja Navteq leta 2007, po prodaji dela Nokie Microsoftu in združitvi preostanka z Alcatelom, pa je Here - ki je imel ves čas veliko avtonomije in je deloval kot podjetje v podjetju - postal odveč, zato so ga prodali. Je pa Here zelo pomemben tako za proizvajalce avtomobilov kot tudi proizvajalce sistemov za avtonomno vožnjo, saj so njegovi tridimenzionalni zemljevidi cest v centimetrski natančnosti še kako pomembni.

Tu stopi na prizorišče Intel, ki pa...

3 komentarji

Audi, BMW in Daimler kupujejo Nokia HERE

Reuters - Nemški proizvajalci avtomobilov Audi (del skupine Volkswagen), BMW in Daimler (lastnik Mercedes-Benza) bodo zelo verjetno kupili Nokiin oddelek za zemljevide HERE. Dogovor še ni sklenjen, so pa pogajanja v sklepni fazi. Za podjetje bodo odšteli med 2,5 in 3,0 milijardami evrov, kasneje pa bodo k investicijami v HERE povabili še ostala avtomobilske podjetja, kot so Fiat Chrysler, Renault, PSA Peugeot Citroën, Ford Motor, Toyota Motor in General Motors. Arhitektura HERE bi namreč bila odprta platforma in neke vrste standard, ki bi ga uporabljala vsa nova pametna vozila.

Strokovnjaki napovedujejo, da bo dogovor sklenjen še ta mesec. Trenutno je najtrši oreh vprašanje patentov, ki jih ima Nokia HERE v lasti in med drugim pokrivajo komunikacijo...

37 komentarjev

Nokia kupila Alcatel

Nokia - Včeraj so še govorili o zaključnem stadiju pogajanj, danes je prevzem že dejstvo. Nokia bo kupila francoskega proizvajalca telekomunikacijske opreme Alcatel-Lucent, za katerega bo odštela 15,6 milijarde evrov. Pravzaprav bo šlo bolj za združitev kot za prevzem, saj bodo Alcatelovi delničarji za vsako delnica podjetja prejeli 0,55 nove Nokiine delnice. Tržna kapitalizacija Alcatela je znašala 10,8 milijarde evrov.

Alcatelovi lastniki so si obetali več. Včeraj je delnica ob najavi skorajšnjega prevzema poletela skoraj za 15 odstotkov, danes je telebnila nazaj na predhodno vrednost, ko je postalo jasno, da bo združitev za lastnike delnic "papirnata". Nokiina delnice so izgubile poldrugi odstotek, potem ko so izgubljale že včeraj. Vseeno analitiki verjamejo, da je...

9 komentarjev

Nokia in Alcatel v pogovorih o združitvi

Slo-Tech - Nokia je potrdila govorice, da razmišljajo o prevzemu francoskega podjetja Alcatel-Lucent, ki se ukvarja s proizvodnjo telekomunikacijske opreme in telefonov. Povedali so, da so v sklepni fazi pogajanj, ki bi lahko na koncu vodila do prevzema podjetja, ni pa to nujno. Ko bo znanega kaj več, bodo to povedali, so še obljubili.

Alcatel-Lucent je trenutno na trgu vreden okrog 11 milijard evrov, Nokia pa 28 milijard evrov, če upoštevamo tržno kapitalizacijo na borzi. To je veljalo pred objavo informacije, saj je delnica Alcatela danes pridobila skoraj 14 odstotkov, Nokiina pa izgubila slabih pet odstotkov. To je povsem pričakovano ob taki napovedi in ne pomeni, da bi bil prevzem za Nokio slab. Združeno podjetje bi imelo 26 milijard evrov prihodkov letno in dobrih...

18 komentarjev

Microsoft prevzema mobilni del Nokie

Ballmer in Elop

Slo-Tech - Microsoft in Nokia sta danes napovedala združitev, o kateri se je potihoma šepetalo vse od leta 2011, ko je Nokia začela intenzivno sodelovati z Microsoftom. Čeprav sta podjetji to precej časa zanikali, se je Microsoft vendarle odločil odkupiti praktično celoten mobilni del Nokie. Posel bo vreden 5,44 milijarde evrov, vse v denarju. Dve tretjini bo šlo za podjetje, preostanek pa za patente in drugo intelektualno lastnino.

Microsoft bo za te znesek kupil vse, kar se tiče mobilnih telefonov v Nokii. To vključuje enoto za mobilne telefone, pametne naprave, dizajnerski oddelek, proizvodne obrate, marketing in prodajo telefonov, logistiko ter enoto Mobile Phone Business, ki skrbi za poslovne...

87 komentarjev

Nokia napovedala menjavo vodstva, odpuščanje 10.000 delavcev

Direktor Stephen Elop miri investitorje.

vir: The Verge
The Verge - Rdeče številke in znižanje bonitetne ocene na zgolj eno stopnjo nad špekulativno so Nokio prisilile v precej resne ukrepe. Že z 1. julijem bodo zamenjali kar pet članov uprave (za vse ključne sektorje), takoj zatem pa se začne delo na reorganizaciji podjetja. Do konca prihodnjega leta mislijo zapreti vse svoje tovarne v Nemčiji in Kanadi, ter še tovarno v mestu Salo na Finskem. Istočasno se bodo znebili še manj nujnih kadrov v IT, podpori in na pravnem oddelku. Skupaj naj bi jih v poldrugem letu, do konca 2013, zapustilo nekje deset tisoč zdajšnjih zaposlenih. Trenutno jih je sicer slabih sto petindvajset tisoč.

Preostali zaposleni bodo ves svoj fokus uperili v tri strateška območja - povečanje prepoznavnosti linije...

108 komentarjev

AT&T ne bo prevzel T-Mobila USA

vir: CNet
Washington Post - Vse kaže, da se marca napovedani prevzem T-Mobila USA ne bo zgodil. AT&T je za nakup podjetja ponudil 39 milijard dolarjev (od tega 25 milijard dolarjev v gotovini), združeno podjetje pa bi bilo največji mobilni operater v ZDA in edini tamkajšnji večji ponudnik telefonije po standardu GSM, saj konkurenca uporablja CDMA. Prevzemu že od samega začetka niso naklonjeni konkurentje in varuhi konkurence, saj je pravosodno ministrstvo avgusta vložilo tožbo za prepoved združitve. Ta teden je izrazito negativno mnenje podala tudi Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC), zaradi česar je AT&T umaknil vlogo za združitev.

V torek je namreč predsedujoči FCC Julius Genachowski uradno pojasnil...

2 komentarja

MWC 2011: Nokia in Microsoft se ne združujeta, le sodelujeta

Elop na MWC 2011 v Barceloni

ComputerWorld - Po najavi sodelovanja med Nokio in Microsoftom na področju pametnih telefonov je završalo. Vsem je bilo že nekaj časa jasno, da Nokia mora nekaj storiti, sicer jo bodo konkurentje povozili. Ena izmed bolj smelih rešitev je bilo tudi partnerstvo, ki se je naposled udejanjilo. In kmalu podžgalo špekulacije, da bosta Microsoft in Nokia kaj več kot le partnerja.

Špekulacije o tem so tlele že nekaj časa, tako da ni presenetljivo, da jih je napoved o sodelovanju razplamtela. Podjetji bosta namreč tesno sodelovali in skupaj gradili izdelke in storitve. Ideja je ustvariti tretji ekosistem, ki bi konkuriral Applovemu in Androidu. Toda združitve ne bo, je včeraj glasno povedal Nokiin izvršni direktor na tiskovni...

22 komentarjev