»

Apple: ne mecite telefona v riž

Slo-Tech - O reševanju omočenih prenosnih telefonov kroži cel kup mitov in legend, med katerimi je ena trdovratnejših učinkovitost riža. Dasiravno je riž res higroskopen, za telefone to ni nujno blagodejno. Apple je v posodobljenem obvestilu celo izrecno odsvetoval zakopavanje telefona v riž. Majhna riževa zrna lahko telefon dodatno poškodujejo, svarijo v Applu. Telefon zato raje postavimo v suh in rahlo prevetren prostor, da voda odhlapi po naravni poti.

Riž sodi med higroskopne materiale, nad katerimi je ravnotežni parni tlak vode nizek. To v praksi pomeni, da nase veže vodo iz okolice. A več preizkusov je že pokazalo, da sušenje z rižem ni hitrejše od čakanja, da se telefon posuši sam. Apple prav tako odsvetuje intenzivno segrevanje telefona ali brisanja priključkov z vatiranimi paličicami. Vse to lahko situacijo poslabša.

Če se torej pojavi obvestilo, da je priključek moker in se telefon ne bo polnil, je edina pametna rešitev počakati, telefon pa pustiti na suhem in prevetrenem...

27 komentarjev

Nasa bo letela po Titanu

vir: NASA
NASA - NASA bo sredi prihodnjega desetletja na Saturnovo luno Titan poslala letečega drona Dragonfly, ki bo tam raziskoval izvor življenja.

Titan je največja Saturnova luna in za Jupitrovo Ganimed druga največja v našem osončju. Kot planet Merkur veliko nebesno telo je posebno zato, ker ima stabilno atmosfero na osnovi dušika, medtem ko je površje prekrito z ledom in rekami ogljikovodikov, predvsem metana in etana. Strokovnjaki domnevajo, da bi mešanica dušika, vode in energije ob udarcih meteoritov lahko proizvedla zametke življenja, zato si to okolje že dalj časa želijo bolje raziskati. Prav zaradi tega bo to cilj četrte Nasine misije v okviru programa New Frontiers, v kateri bodo leta 2026 tja poslali letečega drona Dragonfly.

Titanova atmosfera...

9 komentarjev

Curiosity na Marsu odkril organske spojine

NASA - Rover Curiosity, ki ga je NASA na Mars poslala pred dobrimi šestimi leti, je na Rdečem planetu našel pomembno odkritje. Na Marsu je odkril sledove organskih molekul. To ne pomeni, da je na Marsu življenje, poudarja vodja raziskave Jennifer Eigenbrode, dopušča pa možnost, da je na Marsu življenje nekoč bilo. Tudi če Mars nikdar ni imel svojega življenja, organske molekule pomenijo, da je imel vsaj nekaj, kar bi živi organizmi lahko jedli.

Da je Mars skrivnostnejši, kot je kazalo sprva, odkrivamo v zadnjih letih. Pred tremi leti je NASA odkrila, da je na Marsu tekoča voda. Bili smo že vedeli, da je bila na Marsu v preteklosti tekoča voda, sedaj pa vemo, da se je ohranila do danes. To ne pomeni, da imamo na Marsu obsežne oceane in reke, se pa...

13 komentarjev

Na Marsu je tekoča voda!

NASA - NASA je danes na novinarski konferenci predstavila rezultate odkritij z MRO (Mars Reconnaissance Orbiter), ki ponujajo precej močne dokaze za obstoj tekoče vode na Marsu. Da je bila na Marsu nekoč v zgodovini tekoča voda, smo že vedeli, precej presenetljivo pa je odkritje, da se je ta ohranila do danes. Odkritje so objavili tudi v Nature Geoscience.

Na Marsovi površini so odkrili temne lise v obliki potokov, ki so se periodično ponavljale. Ko so bile temperature na Marsu visoke (250 - 300 K), so se te lise širile in "tekle" navzdol, v hladnem obdobju leta pa so se odmikale. MRO je snemal IR-spekter štirih takih lis in odkril, da gre najverjetneje za hidratirane magnezijev perklorat, magnezijev klorat in natrijev perklorat. To pomeni, da po površini Marsa tečejo slanice.

...

48 komentarjev

Tekoča voda na Marsu

Slo-Tech - Nekoč je bila na Marsu tekoča voda, a od tega so minili že eoni in danes je vsa tamkajšnja voda zamrznjena ali v atmosferi kot para, je veljalo do danes. Rover Curiosity pa je na Marsovem površju v kraterju Gale odkril dokaze za tekočo vodo na Marsu. Pravzaprav za najboljši možen približek, saj je odkrita tekoča voda izjemno slana. O odkritju danes poročajo v Nature Geoscience.

V kraterju Gale, ki se nahaja blizu ekvatorja, so odkrili bogate zaloge perkloratov. Te soli znižujejo zmrzišče vodnih raztopin, kar počno vse soli, ter so zelo higroskopne (iz zraka nase vežejo vodo). To bi lahko omogočilo zelo primitiven dnevni vodni cikel na Marsu. Ponoči bi se voda iz atmosfere kondenzirala na kalcijevem perkloratu,...

23 komentarjev

Prvi maraton na Marsu

Slo-Tech - V vesolju so človekova plovila in sonde preletele milijarde, prevozili pa precej manj. Medtem ko sta najdlje prepotovala Voyagerja, in sicer 15 ter 20 milijard kilometrov, je rover Opportunity na Marsu po 11 letih končno zvozil en maraton. Za avtomobilček, ki je imel pričakovano trajanje misije tri mesece, je to izvrsten rezultat.

Opportunity je skupaj s sestrskim roverjem Spirit na Mars prispel januarja 2004 v okviru misije MER. Usmerili so ju vsakega na svojo stran planeta, da bi raziskala njegovo zgradbo in dokončno ugotovila, ali je na Marsu voda. In ob tem sta pridno napredovala ped za pedjo po Marsovem površju. Spiritu se je zataknilo pri 7,7 kilometra, ko se je z dvema nedelujočima kolesoma pogreznil v mehkem pesku. Verjetno bi zadostoval že majhen potisk, a na Marsu ni nikogar, ki bi ga sunil. Nekaj...

14 komentarjev

Curiosity poletel proti Marsu

NASA - Ameriška vesoljska agencija NASA je danes ob 16.02 uri po slovenskem času z izstrelišča Cape Canaveral na Floridi proti Marsu izstrelila Mars Science Laboratory, ki s seboj pelje roverja Curiosity. Na Marsu bo pristal prihodnje leto avgusta, nato pa bo vsaj eno Marsovsko leto (668 solov) vozil po površju in ga raziskoval. Misija bo stala 2,5 milijarde dolarjev, kar je manj kot znaša samo...

46 komentarjev

NASA dala zeleno luč misiji MAVEN

Sonda MAVEN bo merila Marsovo atmosfero. Vir: NASA

vir: NASA
NASA - NASA je dala zeleno luč za razvoj sonde, ki bo krožila okoli Marsa in zbirala podatke o Marsovi atmosferi. Cilj misije MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution) je ugotoviti kako je Mars izgubil večino le-te.

Dokazi na Marsu, kot so strukture podobne suhim rečnim strugam in minerali, ki se tvorijo le ob prisotnosti tekoče vode, namigujejo, da je imel nekoč atmosfero, ki je bila dovolj gosta, da je lahko podpirala tekočo vodo. Za tem naj bi, kot del podnebnih sprememb, večino le-te izgubil. Sonda MAVEN bo merila trenutni nivo zmanjševanja atmosfere. Preko teh meritev bodo poizkušali ugotoviti kaj se je dogajalo v preteklosti.

Misija, ki naj bi poletela v letu 2013, je del Nasinega programa za raziskovanje Marsa. Več.

52 komentarjev