»

Audacity se je potihem prelevil v spyware

vir: Flickr

vir: AppleInsider
AppleInsider - Audacity, eden najbolj priljubljenih odprtokodnih programov za ustvarjanje glasbe, se je očitno podal na čudna pota. Potem ko ga je v mesecu maju prevzela družba Muse Group, so se 2. julija spremenile njihove določbe o politiki zasebnosti in to v smeri ekscesnega zbiranja podatkov o uporabnikih. Multinacionalka Muse Group ruskih korenin sicer upravlja tudi z drugimi znanimi glasbenimi aplikacijami, kot so Ultimate Guitar, MuseScore in Tonebridge.

Audacity je program, ki ga je treba namestiti v sistem, torej sam po sebi nima potrebe po nenehnem pošiljanju podatkov v bazo in nazaj, kljub temu pa so se novi lastniki odločili drugače. Program tako sedaj zbira podatke o operacijskem sistemu in njegovi različici, vrsti procesorja, državi uporabnika glede na IP številko ter podatke o napakah in zrušitvah. Pravilnik govori tudi o zbiranju podatkov za potrebe organov pregona, a ob tem ne pove, za katere podatke konkretno gre. IP številke uporabnikov hranijo najprej en dan v obliki,...

33 komentarjev

Uporabniki Facebooka postajajo opreznejši

Mesečno aktivni uporabniki Facebooka. Statista.com

Slo-Tech - Število uporabnikov Facebooka vse od ustanovitve monotono raste in dosega že 2,2 milijarde (mesečno aktivnih), kar je nedvomno uspeh. Toda v zadnjih mesecih so čedalje glasnejši očitki, da Facebook zlasti med mladino izgublja popularnost in da so mu zaradi tega dnevi šteti, če ne bo diverzificiral svojih dejavnosti. Facebook to sicer odločno počne (kupil je Oculus, WhatsApp itd.), a na pot mu hodijo tudi nedavni incidenti z varovanjem osebnih podatkov, zaradi česar se je Zuckerberg zagovarjal tako pred evropskimi poslanci (tu ni imel težkega dela) kot tudi pred ameriškim kongresom. Posledice so tudi manjša angažiranost uporabnikov.

Raziskava Pew Research Centra v ZDA kaže, da so ljudje čedalje...

11 komentarjev

Skupinske tožbe zoper Facebook v EU ne bo

ECJ - Avstrijski aktivist Maximilian Schrems, ki je leta 2014 na avstrijskem sodišču vložil skupinsko tožbo zoper Facebook zaradi kršitev zakonodaje na področju varovanja osebnih podatkov, lahko Facebook toži le v svojem imenu, je odločilo Sodišče EU (ECJ). Schrems je leta 2014 od Facebooka zahteval 500 evrov odškodnine na oškodovanca in k tožbi pritegnil še 25.000 ljudi, ki so mu s podpisom dovolili, da jih zastopa. Facebooku je očital neprimerno ravnanje z osebnimi podatki, med drugim izročanje ameriškim obveščevalnim službam, sledenje uporabnikom pri brskanju po spletu izven Facebooka, odtekanje podatkov tretjim podjetjem itd., za kar Facebook nikoli ni pridobil poučenega soglasja uporabnikov.

Facebook je seveda trdil, da deluje povsem v skladu z zakonodajo in...

11 komentarjev

Intel doletele tri skupinske tožbe, NSA ni vedela za luknjo

Slo-Tech - Zaradi ranljivosti Spectre in Meltdown, ki sta prizadeli večino Intelovih procesorjev od leta 1995 dalje, so bile proti Intelu že vložene tri skupinske tožbe, pričakuje pa se še kakšna. Čeprav je ranljivost Spectre prisotna tudi v AMD-jevih in ARM-jevih procesorjih, medtem ko Nvidia v svojih grafičnih procesorjih težav ni našla, analizira pa še Tegre, je najbolj na udaru Intel.

Prvo skupinsko tožbo so vložili v San Joseju, v njej pa tožniki zatrjujejo, da popravki niso zadostni, ker bistveno upočasnijo procesor. Gre za podobno argumentacijo kot v primeru Volkswagna, kjer je podjetje pripravilo rešitev za številne avtomobile, a ker je ošibila motor, so morali vseeno v ZDA plačati visoke odškodnine lastnikom avtomobilov. Lastniki Intelovih procesorjev imajo...

79 komentarjev

Facebook bo moral izbrisati sovražne objave o avstrijski političarki

TechCrunch - Facebook bo moral izbrisati vse sovražne objave uperjene proti predsednici avstrijske stranke Zelenih Evi Glawischni, je včeraj odločilo avstrijsko prizivno sodišče. Facebook mora vse objave iz svoje celotne platforme – ne samo iz avstrijskega dela - izbrisati do tega petka. Sodišče je v obrazložitvi odločitve tudi poudarilo, da samo blokiranje objav s sovražnim govorom ni dovolj, ter da ima Facebook na voljo dovolj znanja, da bo brisanje objav avtomatiziral.

To je sicer drugo poglavje v sodni sagi med Zelenimi in Facebookom. Politiki so tehnološkega velikana zaradi sovražnih objav prvič na sodišče peljali že lani decembra in tudi takrat zmagali. Tudi tokratna sodba najverjetneje ni zadnja, saj se Facebook lahko pritoži na vrhovno sodišče. Avstrijski Zeleni pa so odločitev...

14 komentarjev

Windows 10 bo na švicarsko zahtevo bolje skrbel za zasebnost

CNet - Švicarski informacijski pooblaščenec (FDPIC) je po preiskavi ugotovil, da Windows 10 krši švicarsko zakonodajo s področja varovanja zasebnosti. Microsoft se je zato s švicarskimi oblastmi že sporazumel, kako bo v Windows 10 varovanje zasebnosti izboljšal, s čimer se je izognil sodnemu pregonu. Spremembe bodo veljale globalno, torej v vseh različicah Windows 10 za vse trge. To ni samoumevno, saj se še dobro spomnimo posebnih verzij N Windows 7, ki so bile namenjene EU in so nastale kot odgovor na tožbo Evropske komisije zaradi integracije Windows Media Playerja v operacijski sistem.

Glavni očitki so se to pot nanašali na transparentnost glede zbiranja in obdelave...

14 komentarjev

Belgija: Facebook mora nehati slediti ljudem, ki niso uporabniki

Slo-Tech - Belgijsko sodišče je odločilo, da mora Facebook v 48 urah nehati slediti ljudem, ki niso njegovi uporabniki, sicer mu grozi 250.000 evrov globe za vsak dan kršitve. Postopek je na sodišču sprožila belgijska neodvisna komisija za zaščito zasebnosti, ki je od Facebooka junija zahtevala spoštovanje belgijske zakonodaje in mu tudi poslala seznam priporočil, ki jih Facebook ni upošteval.

Med najpomembnejšimi zahtevami je prenehanje shranjevanja dolgotrajnih piškotkov na računalnike ljudi, ki nimajo računa pri Facebooku, in prenehanje zbiranja informacij o njih. Številne strani imajo namreč vtičnike za Facebook, ki omogočajo komentiranje ljudem s profilom na Facebooku in avtomatično deljenje povezav, a hkrati Facebooku...

9 komentarjev

Začetek sojenja proti Facebooku

Slo-Tech - Na Dunaju se je danes začel zelo odmeven proces Schrems proti Facebooku. Tožbo je vložila skupina Europe versus Facebook, ki jo vodi avstrijski aktivist in pravnik Max Schrems. V tožbi zaradi nezakonitega sledenja in sodelovanja pri vohunjenju NSA terjajo odškodnino v višini 500 evrov za vsakega uporabnika Facebooka, ki se je pridružil tožbi. To številko so omejili na 25.000 ljudi, torej skupno 12,5 milijona evrov, prijavilo pa se je še 55.000 ljudi, ki bodo tožbo vložili po odločitvi v trenutnem primeru. Pravno-formalno ne gre za klasično skupinsko tožbo (class action), temveč ena oseba toži po pooblastilu tudi v imenu drugih.

Tožena stranka je Facebookova podružnica na Irskem, ki skrbi za 80 odstotkov...

9 komentarjev

Skupinska tožba zoper Facebook gre naprej

Heise - Največja skupinska tožba zoper irsko podružnico Facebooka, ki jo je v začetku meseca na dunajskem gospodarskem sodišču vložil avstrijski aktivist in pravnik Max Schrems, je na sodišču dobila zeleno luč. Sodišče sodbe ne bo zavrglo, temveč jo bo obravnavalo, sporoča Schrems.

Sodišče je Facebooku Irska namreč naložilo, da na tožbo pisno odgovori v štirih tednih, možno pa je podaljšanje roka na pisno zahtevo še za štiri tedne. Če Facebook v tem času ne bi odgovoril, bi sodišče izdalo zamudno sodbo in pritrdilo navedbam v tožbi. To je sicer rutinski postopek pri vsaki tožbi, a je v konkretnem primeru pomemben zato, ker pomeni, da bo sodišče o tožbi sploh razsojalo.

To pomeni, da gre sedaj za res. Schrems...

6 komentarjev

Največja skupinska tožba zoper Facebook v Avstriji

Slo-Tech - Avstrijski aktivist Max Schrems, ki ga poznamo tudi kot ustanovitelja skupine europe-v-facebook.org in ostrega kritika Facebookove politike glede uporabe osebnih podatkov, je na Gospodarskem sodišču na Dunaju vložil skupinsko tožbo zoper Facebook. V tožbi (izjava za javnost), ki se ji je do sedaj pridružilo že več kot 10.000 uporabnikov Facebooka, terja odškodnino 500 evrov na vsakega sodelujočega v tožbi.

Hkrati vabi k tožbi čim več uporabnikov Facebooka, ki se ji lahko pridružijo z izpolnitvijo spletnega obrazca. Tožba je uperjena zoper irsko podružnico, zato lahko k njej pristopijo vsi, ki ne prebivajo v ZDA ali Kanadi, in so torej ob registraciji pogodbo sklenili s Facebookom Ireland. To predstavlja...

23 komentarjev

Nemško sodišče pritrdilo Facebooku glede resničnih imen

Heise - Facebookovi pogoji uporabe že od začetka terjajo vnos resničnega imena in priimka. Kdor vnese neresnične podatke, mu Facebook račun lahko zapre. Lanskega decembra je to zmotilo nemške varuhe zasebnosti, saj je takšna ureditev v neskladju s TMG (Telemediengeset, Zakon o telemedijih), ki določa, da mora ponudnik storitve omogočiti uporabo telemedija na anonimen način oziroma pod psevdonimom, če tehnične možnosti to dopuščajo. Facebook je trdil, da zanj nemška zakonodaja na tem področju ne velja, ker obdelavo osebnih podatkov za Evropo upravlja irska podružnica. Spor je zato v obravnavo vzelo upravno sodišče v Kielu, ki je pritrdilo Facebooku.

Sodišče je odločilo (razsodbi 8 B 60/12 in 8 B 61/12), da nemška zakonodaja Facebooka v tem primeru ne obvezuje, saj za...

9 komentarjev

Facebook želi spremembe politike zasebnosti, EU skeptična

CNet - Facebook je ta teden najavil spremembo svoje politike zasebnosti in upravljanja (Privacy and Governance), ki bo kar precej oklestila možnost udejstvovanja uporabnikov pri odločanju o spremembah Facebookovega ravnanja z osebnimi podatki. O spremembah bo potekala javna razprava do 28. novembra, oglasili pa so se tudi že evropski varuhi zasebnosti.

Od leta 2009 namreč Facebook uporablja model kolektivnega upravljanja, ki omogoča referendumsko odločanje. O vsaki spremembi politike, ki zadeva pravice uporabnikov, se razpravlja na Facebookovih straneh. Če tema prejme več kot 7000 komentarjev, se na Facebooku razpiše glasovanje o spremembi. Če se ga udeleži vsaj tretjina vseh registriranih uporabnikov (to je skupno sedaj okrogla milijarda), so rezultati glasovanja...

38 komentarjev

Irska preiskuje Facebook

Guardian - Irski komisar za zaščito osebnih podatkov, ki opravlja podobno funkcijo kot naša informacijska pooblaščenka, bo prihodnji teden izvedel svojo prvo preiskavo Facebooka. Podlaga zanjo je pritožba avstrijskega študenta prava Maxa Schremsa, ki je na Irsko posredoval 22 ločenih pritožb zoper Facebook. Na Irsko jih je poslal, ker je v Facebooku irska podružnica zadolžena za evropski trg.

Schrems se je letos udeležil programa študentske izmenjave na Univerzi Santa Clara v Kaliforniji,...

11 komentarjev