»

Newyorška policija ima laboratorij za odklepanje iPhonov

vir: Pixabay

vir: FOX News
FOX News - NYPD si je za 10 milijonov ameriških dolarjev na spodnjem Manhattnu opremil laboratorij, v katerem za potrebe pregona poskušajo odklepati zaklenjene Applove pametne telefone. Da ne bi do zaplenjenih naprav kdo poskušal dostopati na daljavo in pri tem mimogrede še pobrisal podatke, je prostor izoliran pred elektromagnetnimi valovanji. Prav tako naj bi tam imeli superračunalnik, sposoben generirati 26 milijonov naključnih gesel na sekundo, robota za ekstrakcijo pomnilniških čipov in vse potrebno za popravilo poškodovanih naprav.

Odklepanje poteka po principu brute force, torej z avtomatiziranim vnosom naključnih gesel, ker pa Applovi varnostni mehanizmi to omejujejo na šest neuspešnih poskusov, nato pa se funkcija začasno zaklene, so omejeni na 360 poskusov na uro oz. 8.640 na dan. Odklep jim običajno uspe po 115 dnevih takega početja, njihova uspešnost pa je približno polovična.

Znano je, da Apple preiskovalcem omogoča dostop do podatkov na oblačnem iCloudu, čeprav so vmes menda...

7 komentarjev

IMF vladam priporoča izdajo kriptovalut

Christine Lagarde

vir: Wikipedia
BBC - Vlade naj razmislijo o vpeljavi svojih lastnih kriptovalut, zlasti, da bi preprečile da bi takšni denarni sistemi postali zatočišče za prevratne in pralce denarja, je na fintech konferenci v Singapurju izjavila Christine Lagarde, direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF).

Po njenem bi lahko taki sistemi postali osnova za inovativne zasebne finančne storitve v razvijajočih se državah, brez da bi zraven prinašali rizike, povezane z zasebno upravljanimi digitalnimi valutami. Centralne banke bi tako prevzele procesiranje transakcij, medtem ko bi zasebniki lahko služili s finančnimi storitvami. Obenem bi taka digitalna valuta za razliko od zasebnih za sabo nosila odgovornost in kritje države, tako kot je to...

75 komentarjev

Svetovna banka izdala obveznico s pomočjo blockchain tehnologije

vir: Fortune
Fortune - Po besedah predstavnikov Svetovne banke gre za prvo obveznico, katere ustanovitev, razdelitev, prenašanje in upravljanje bo potekalo s pomočjo tehnologije razpršene evidence, kot slovenimo "distributed ledger technology". Kar pa ne drži povsem, saj so to doslej že napravile nekatere manjše banke v Veliki Britaniji, Rusiji in drugod.

Drži pa, da gre v tem primeru za res ugledno fintech druščino; obveznice, imenovane bond-i oz. blockchain operated new debt instrument, so namreč izdali skupaj s Commonwealth Bank of Australia v vrednosti 87 milijonov ameriških dolarjev, med naložbeniki pa najdemo številne avstralske državne finančne inštitucije.

Kot so v sporočilu za javnost povedali...

12 komentarjev

IBM, JP Morgan, Fundacija Linux in ostali gradijo nov "blockchain"

Slo-Tech - Valut je bilo na svetu že ničkoliko, a bitcoin ima posebno mesto zaradi tehnološke inovacije, ki jo je prinesel. To je blockchain - kriptografsko varna veriga zapisov, ki še nima pametnega prevoda. V bitcoinu je realizirana tako, da se transakcije zapisujejo v bloke, ki poleg transakcij zadnjih nekaj minut vsebujejo tudi zgoščeno vrednost prejšnjega bloka. Tako tvorijo verigo veljavnih transakcij, ki so znane vsem udeležencem in ne potrebujejo centralne avtoritete za zagotavljanje verodostojnosti. Izračunavanje novih blokov je znano pod imenom rudarjenje in poganja celotno skupnost bitcoina, rudarjem pa prinaša dobiček. In prav blockchain je zelo pomembna inovacija.

Zato ni presenetljivo, da jo velikani kanijo uporabiti tudi v drugih delih gospodarstva....

25 komentarjev

Švicarska banka UBS odpira laboratorij za raziskave tehnologije za bitcoinom

The Wall Street Journal - Švicarska investicijska banka UBS bo v Canary Wharfu v Londonu odprla raziskovalni laboratorij, v katerem bodo preučevali infrastrukturo, ki poganja bitcoin. Raziskovali bodo, kako je mogoče tehnologijo javne kriptografsko varne knjige transakcij (blockchain) uporabiti pri nudenju klasičnih komercialnih finančnih storitev.

Očitno je, da prinaša bitcoin nekatere pomembne tehnološke rešitve, ki utegnejo v prihodnosti postati široko uporabne. Blockchain je zlasti pomemben, saj se v njem shranjuje zgodovina vseh transakcij, ki je javno dostopna vsem zainteresiranim strankam, hkrati pa matematika poskrbi, da je ni mogoče potvoriti. Reuters je že minuli mesec objavil, da IBM razvija blockchain za dolarski sistem, angleška centralna banka pa se...

11 komentarjev

IBM naj bi razvijal dolarski ekvivalent bitcoina

Reuters - IBM razvija svoj digitalni denar in plačilni sistem, ki bi omogočal hipni prenos sredstev po svetu ob minimalnih stroških, poroča Reuters, sklicujoč se na podatke neimenovanega vira blizu podjetja. Zgodovina vseh transakcij bi se vodila v odprti glavni knjigi, ki bi bila zaščitena kriptografsko in bi bila dostopna vsem deležnikom brez skrivanja. IBM želi torej uporabiti glavno bitcoinovo inovacijo, ki se je do danes prijela v več deset virtualnih valutah - blockchain. Za pristnost in zaščito transakcij skrbi robusten sistem javnih in zasebnih ključev (asimetrično šifriranje). Razlika je ta, da bi jo IBM uporabil za beleženje transakcij v uradnih valutah (evro, dolar itd.) in ne bitcoinih.

IBM naj bi že dlje časa intenzivno spremljal dogajanje z bitcoinom in...

22 komentarjev

Rusija prepovedala bitcoin, Mt.Gox začasno ustavil dvige

Slo-Tech - Po približno mesecu dni nižje volatilnosti, ko je tečaj bitcoina nihal med 900 in 1000 dolarji na Mt.Goxu in približno sto dolarjev nižje na Bitstampu (razlika je posledica bistveno lažjega izplačila s slednjega), je včeraj bitcoin doživel večji pretres, saj je izgubil dobro četrtino vrednosti. Razlog je zunanji šok, saj ga je najprej Rusija v celoti prepovedala, potem pa je borza Mt.Gox zaradi tehničnih težav prekinila izplačila. Kapital pa je plaha ptica.

V Rusiji je uradna valuta rubelj, so sporočili iz centralne banke, uporaba nadomestnih valut pa je prepovedana. Bitcoin po tolmačenju notranjega ministrstva, centralne banke in tožilstva sodi med denarne nadomestke, ki niso dovoljeni. To ni nov zakon, ampak je ruska centralna banka zgolj ponovila trenutne omejitve in jih prilagodila bitcoinu. Pri tem...

15 komentarjev

CES 2014: naprave za rudarjenje bitcoinov

Bloomberg - Tudi letošnjem CES-u so ena izmed tem, dasi ne glavna, bitcoini in z njimi povezane naprave. Rudarjenje bitcoinov je postalo pretežavno, da se ga bilo gospodarno iti z navadnimi računalniki niti z najzmogljivejšimi grafičnimi karticami (razen če imate veliko prostih računalnikov in zastonj elektriko). Danes se to večidel počne z namenskimi napravami, ki so v resnici zgolj izračunavanju ustrezne zgoščevalne funkcije prilagojeni kosi silicija, ki ne znajo početi popolnoma nič drugega.

Te namenske škatle so bile že lani velik hit, in sicer si je levji delež trga odkrhnil Butterfly Labs. Združili so svoje moči s procesnim centrom BitPay in elektronsko denarnico BlockChain, da lahko ponudijo celotno zaokroženo storitev. Na...

18 komentarjev

V napadu na Target ukradenih 40 milijonov številk kreditnih kartic, Krebs iskal storilce

Krebs On Security - Med prazniki so si v ZDA belili glavo z vprašanjem, kdo, kako in v kolikšnem obsegu je napadel trgovsko verigo Target in ukradel več kot 40 milijonov bančnih podatkov. Kot so potrdili v podjetju, so neznanci med 27. novembrom in 15. decembrom prestregli bančne podatke kupcev v ameriških trgovinah, medtem ko nakupi prek spleta in v kanadskih izpostavah niso problematični. Priznali so, da so bila odtujena imena imetnikov kartic, številke kartic, datumi veljavnosti in kode CVV. Reuters je potem ugotovil, da so napadalci ukradli tudi številke PIN kartic, ki pa so bile šifrirane.

Target je zagotovil, da kupci ne odo imeli nikakršnih stroškov, saj bodo vso škodo pokrili trgovec ali banke. Kljub temu se je...

9 komentarjev

FBI zaskrbljen zaradi bitcoina

vir: Heise
Wired News - Na splet je prijadral interni dokument ameriškega Zveznega preiskovalnega urada (FBI), v katerem analizirajo grožnje za pregon organiziranega kriminala, ki jih zaradi nekaterih svojih edinstvenih značilnosti predstavlja bitcoin.

O bitcoinu smo na naših straneh že večkrat pisali. Gre za elektronsko valuto, ki se ustvarja z izračunavanjem zgoščevalne funkcije, njena količina pa je z matematičnim algoritmom navzgor omejena na 21 milijonov enot. To pomeni, da valute ni mogoče ponarejati. Valuta je lahko s pravilno uporabo anonimna. Vse transakcije so javne in se oznanjajo preko P2P omrežja, po...

50 komentarjev