»

SAP-ov zaposleni na Ebayju našel SSD, ki je bil ukraden iz SAP-a

Slo-Tech - Rabljeni diski, ki se prodajajo na Ebayju, nemalokrat sploh niso formatirani ali pobrisani in vsebujejo podatke prejšnjih lastnikov. Podobno velja tudi za ključke USB in ostale spominske naprave, o čemer smo pisali že pred desetletjem. Redkejši pa so primeri, ko kupci na Ebayju najdejo komponente, ki so jim bile ukradene. Iz SAP-ovega podatkovnega centra v Baden-Württembergu so ukradli štiri SSD-je, ki so se sedaj znašli na Ebayju. To vemo, kar je enega kupil - zaposleni v SAP-u.

Diske so ukradli novembra lani. Eden izmed njih se je kasneje znašel na Ebayju, kjer ga je zaposleni v SAP-u brž kupil. Na disku je nato našel osebne podatke več kot 100 zaposlenih v SAP-u. Hitro je stekla preiskava, ki je pokazala, da so diske ukradli zaradi pomanjkljive varnosti. Čeprav je bil podatkovni center varovana lokacija, niso preverjali ljudi, ki so vstopali in izstopali. Ko so diske prestavili na manj zaščiteno lokacijo, so od tam izginili. To je že peti potrjeni incident, ko so iz SAP-ovih...

53 komentarjev

Je na mejah ZDA res potekalo ločevanje družin?

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Kot se je izkazalo iz dokumentov, ki so jih v postopku za pridobivanje informacij javnega značaja pridobili pri humanitarni organizaciji Mijente, je bila programska oprema podjetja Palantir leta 2017 uporabljena pri sprejemanju odločitev, katere imigrante je potrebno aretirati in vrniti nazaj prek meje.

Ameriška agencija za imigracije in carine (Immigration and Customs Enforcement oz. ICE) je...

97 komentarjev

Vohuni tudi SAP za NSA?

Slo-Tech - Nemčijo je minuli teden zatresla vest, da je njihov računalniški paradni konj ponižni lakaj ameriški obveščevalni agenciji NSA, ki da ji pomaga pri množičnem vohunjenju. SAP je v polikani izjavi za javnost neprepričljivo zanikal navedbe, a pri tem zelo skrbno izbral besede, tako da izrecnega demantija v njih ne najdemo.

SAP je za Nemčijo to, kar je (bil) Microsoft za ZDA. Veliko in spoštovano podjetje iz računalniške branže je eden stebrov nemškega gospodarstva in Snowdnovo razkritje vohunjenja NSA mu je celo pomagalo. Glede na nemške izkušnje z nadzorom v polpretekli zgodovini in posledično izjemno strogo zakonodajo s področja zasebnosti, bi malokdo pričakoval, da bo SAP delil podatke z NSA. In na tem valu je SAP jezdil do danes.

Pred tednom dni je ogromno prahu dvignil prispevek ARD-jevega Fakta, v katerem so SAP-u na glas očitali sodelovanje z...

15 komentarjev

NSA prisluškovala tudi Špancem in francoskemu predsedniku

Le Monde - Razkritja Edwarda Snowdna o množičnem in globalnem prisluškovanju NSA predstavljajo neizmeren vir zgražanja držav po svetu in preglavic za ameriške veleposlanike po svetu. To pot se je moral v državi gostiteljici zagovarjati ameriški veleposlanik v Madridu, saj je španski časnik El Mundo razkril, da je NSA množično prisluškovala Špancem.

Prejšnji teden smo pisali, da je NSA prisluškovala telekomunikacijam Francozov, a povsem isto se je godilo tudi v Španiji. Španski časnik piše, da je NSA v enem samem mesecu (med 10. decembrom in 8. januarjem) prestregla 60 milijonov telefonskih klicev v Španiji. Za zdaj kaže, da vsebine niso prestrezali, so pa beležili prometne podatke (udeležene številke, trajanje, čas klica, SIM-kartice, lokacija...

29 komentarjev

NSA vohuni tudi za finančnimi transakcijami

Spiegel Online - Nadaljuje se odkrivanje podatkov, ki jih je o delovanju in nezakonitih praksah v NSA Edward Snowden zbral in predal novinarjem. Spiegel sedaj ugotavlja, da je NSA redno spremljala tudi večino finančnih transakcij, zbirala te podatke ter jih obdelovala.

Po Snowdnovih navedbah ima NSA program z imenom Follow The Money (FTM), ki zbira omenjene podatke in jih posreduje v njihov lastni sistem Trafcin, ki je v resnici podatkovna baza z več kot 180 milijoni vnosov (podatek velja za leto 2011). Večino teh podatkov, približno pet šestin, predstavljajo transakcije s kreditnimi karticami, ki jih NSA beleži.

NSA si je prizadevala tudi za dostop do strežnikov Vise in ostalih kartičnih podjetij, da bi pridobila...

45 komentarjev

Astronomska odškodnina v primeru Oracle proti SAP odpravljena

Oraclov izvršni direktor Larry Ellison

ITworld.com - Novembra je porota Oraclu prisodila 1,3 milijarde dolarjev odškodnine, ker je SAP-ovo hčerinsko podjetje TomorrowNow nezakonito pridobilo dostop do Oraclove programske opreme in dokumentacije. To so izkoristili za nudenje cenejše podpore za stranke v zvezi z uporabo Oraclove programske opreme, s čimer so Oraclu povzročili škodo. Prav njena višina pa je ključna za višino odškodnine. Sodišče je prvotno odškodnino sedaj razveljavilo.

Odločitev je bila pričakovana, saj je 1,3 milijarde absurdno visok znesek - toliko ni plačal niti Intel za zlorabo monopolnega položaja v EU. Oracle je namreč vztrajal, da mora SAP plačati odškodnino v hipotetičnem znesku, kolikor bi znašala cena za licence za...

7 komentarjev

SAP mora Oraclu plačati 1,3 milijarde dolarjev odškodnine

ComputerWorld - Končan je sodni proces med Oraclom in SAP-om, kjer je bil izid že znan, čakali pa smo še na epilog. Oracle je namreč tožil SAP, ker je slednji na nepošten način dobil dostop do Oraclove intelektualne lastnine.

Srž problema je bilo podjetje TomorrowNow, ki je nudilo podporo za Oraclove stranke pri uporabi programov PeopleSoft in J.D. Edwards. TomorrowNow je izkoristil dostop, ki ga je imel, in nelegalno prenesel programsko opremo in podporni material, za kar ni imel dovoljenja. SAP je leta 2005 kupil TomorrowNow in se na ta način vedé prikopal do pomembnih internih podatkov o Oraclovi programski opremi. SAP teh dejstev ni nikoli zanikal in je krivdo priznal še pred pričetkom sodnega procesa, so pa poizkušali svoja kriva pota čim bolj omiliti, upajoč na čim nižjo prisojeno odškodnino. Tako so dejali, da se je SAP počutil ogroženega zaradi Oraclovih prevzemov, zato...

3 komentarji

SAP kupil Sybase

Delnice Sybasa so poletele

vir: The Register
The Register - Glavni prevzem preteklega tedna je zakrivil nemški gigant SAP, ki je za 5,8 milijard dolarjev kupil podjetje Sybase. To predstavlja kar 44-odstotno premijo nad tržno ceno delnic pred napovedjo nakupa. Približno polovico denarja za prevzem bodo pridobili s sindiciranim posojilom, ki ga bosta zagotovila Deutsche Bank in Barclays Capital. To pomeni, da mora imeti SAP z ameriškim proizvajalcem podatkovnih baz še zelo resne načrte. Kakšne?

V SAP-u pravijo, da želijo s prevzemom izboljšati svojo mobilno ponudbo. Z uporabo Sybasove tehnologije bodo lahko vsi SAP-ovi izdelki dostopni prek mobilnih telefonov. Sybase pa bo dobil dostop do SAP-ovih rešitev, ki naj bi izboljšale njegove baze v pomnilniku (in-memory technology). Mnogi tudi menijo, da se želi SAP s to...

3 komentarji