»

Temperature velik sovražnik hranjenja podatkov na SSD-jih

Seagate - Večkrat smo se že spraševali, kako vzdržljivi so SSD-ji, ko gre za prepisovanje podatkov in s tem povezano izrabljanje celic. Dveletni preizkus na TechReportu je pokazal, da so strahovi v tem primeru neupravičeni. Kaj pa hranjenje podatkov na izključenih SSD-jih? V tem primeru je naš največji sovražnik temperatura, so ugotovili v Seagatu.

Pri temperaturi skladiščenja 25 °C, bodo podatki na tipičnem SSD-ju za domačo uporabo zdržali vsaj dve leti, medtem ko povečanje za pet stopinj to dobo prepolovi. Krivulja je eksponentna in pri 50 °C lahko podatke izgubimo po dveh ali treh tednih, ugotavljajo. Na dolgoživost podatkov ima vpliv tudi temperatura obratovanja (glej tabelo), v vsakem primeru pa velja,...

33 komentarjev

Podatki na SSD-jih nič varnejši kot na diskih

vir: Heise
Heise - SSD-ji so brez dvoma hitrejši in odzivnejši od diskov, pa tudi na tresljaje in udarce so zaradi odsotnosti premičnih delov odpornejši. Ker so inženirji število dovoljenih prepisov uspeli spraviti dovolj visoko, da na praktično uporabo omejena življenjska doba ne vpliva, bi predvidevali, da so podatki na SSD-ji varnejši. Praktične izkušnje kažejo, da niso.

Nemško podjetje, ki se ukvarja z reševanjem podatkov, je povprašalo svoje stranke o izkušnjah in primerjalo lastne izsledke. Sodelovalo je več kot 2000 skrbnikov računalnikov sistemov ter ugotovili so, da podatki s SSD-jev izginjajo prav toliko kakor z diskov. Razloga sta dva.

Reševanje podatkov s SSD-jev je zaradi načina zapisovanja bistveno teže in precej redkeje uspe kakor z diskov. Medtem ko je podatke...

42 komentarjev

Samsung začel proizvajati TLC 3D V-NAND flash

engadget - Samsung je začel množično proizvodnjo TLC 3D V-NAND flasha, ki ga bodo uporabljali v SSD-jih nove generacije. Ti bodo hitrejši, učinkovitejši in predvsem cenejši od običajnih SSD-jev.

TLC označuje, da lahko v eni celici shranimo tri bite. To pomeni, da mora biti celici sposobna shraniti in razločiti osem različnih stanj (000, 001, 010, 011, 100, 101, 110, 111), medtem ko MLC shranjuje dva bita (00, 01, 10, 11), SLC pa en sam bit (0, 1). Na ta način se brez povečanja gostote celic dvigne gostota zapisa, a to prinaša višje tveganje izgube podatkov, ker so razlike med posameznimi stanji celice manjše. Samsung je prvi proizvajalec SSD-jev, ki je uporabil TLC.

Drugi trik za dvig...

70 komentarjev

SSD-ji vzdržljivejši od pričakovanj proizvajalcev

Slo-Tech - Pogoni SSD, ki jih kupimo za domačo rabo, so običajno deklarirani za nekaj deset terabajtov zapisanih podatkov, preden naj bi se iztrošili. Na TechReportu od lanskega avgusta teče eksperiment, v katerem na šest SSD-jev zapisujejo ogromne količine podatkov in opazujejo, kdaj bodo odpovedali. Trenutno je preživelih polovica, vsi pa so zdržali bistveno dlje, kot so napovedovali proizvajalci.

Razlog za omejen rok trajanja pomnilniških celic v SSD-ju je nekoliko zamotan, v principu pa ga je moč razstaviti na dva prispevka. Po eni strani operacije branja in zlasti pisanja načenjajo fizično strukturo celic NAND-a, ki se počasi kvarijo, po drugi strani pa se pojavljajo zablodeli elektroni, ki ostajajo v celicah in znižujejo napetost. V teoriji je najbolj vzdržljiv (in tudi najdražji) SLC, kjer se v celico zapiše en bit podatkov, nekoliko manj MLC, kjer...

156 komentarjev

SSD-ji precej ranljivi ob izgubi napajanja

Vezje za prekinjanje električnega napajanja.

ZDNet - V starih časih je bila izguba napajanja velik problem za trde diske, saj je lahko privedla do napak pri zapisu podatkov ali celo njihove izgube. Moderni sistemi so na te težave manj občutljivi, saj imajo pametnejše algoritme za zapisovanje podatkov in strojno zaščito pred poškodbami, ki bi se lahko zgodile (recimo ob nekontroliranem padcu bralne glave). Potem pa so si pot v naše računalnike utrli SSD-ji, ki imajo v vseh pogledih superiorne karakteristike. So tišji, lažji, hitrejši in odzivnejši. A kot je pokazala najnovejša raziskava, so manj odporni na izgube napajanja. Težava je zlasti brisanje podatkov, saj se brisanje na SSD-jih lahko dogaja le v celotnih blokih, četudi brišemo manj podatkov (preostanek se pač mora ponovno zapisati na disk). Dodatno hibo predstavlja logika za...

99 komentarjev

SSD-ji so prihodnost

Slo-Tech - Čeprav so SSD-ji še vedno precej dražji od klasičnih trdih diskov, ko merimo razmerje med ceno in kapaciteto, njihov čas nezadržno prihaja. In to ne le v osebnih računalnikih, kjer je počasno mletje diska večidel lepotna težava, ampak tudi v strežnikih, dasi ti hranijo velike količine podatkov.

Kapaciteta namreč ni vse, ampak je mnogokrat pomembnejša karakteristika število operacija branja ali pisanja na sekundo oziroma IOPS. Navadni diski so relativno spodobni pri zaporednem branju velikih datotek, a se odrežejo izjemno slabo pri naključnem dostopu. Tu so SSD-ji toliko hitrejši, da jih za enake karakteristike potrebujemo desetkrat manj. Hkrati pa porabijo bistveno manj električne energije, tako da imamo korist tudi tu.

Glasni...

88 komentarjev

Izboljšana podpora za SSD-je v Windows 7

Microsoft - SSD-ji oziroma flash diski so revolucija, ki jo marsikdo najteže pričakuje in vanje polaga velike upe. Splošno prepričanje je, da bo nova vrsta trajnega pomnilnika v računalnikih občutno pospešila vsakdanja opravila, saj ne bo več treba čakati počasnega trdega diska, da mukoma dostavi ali zapiše podatke. Kot po navadi je tehnologija brez ustrezne programske podpore neuporabna, zato se je SSD-jem in njihovim zahtevam v prihajajočem Windows 7 posebej posvetil tudi Microsoft.

Na MSDN blogu najdemo zanimiv prispevek, ki točno popiše, kaj so ukrenili, da bi prednosti SSD-jev čim bolje udejanjili. Cilj je bil izdelati sistem, ki bo ob prisotnosti SSD-ja preklopil v drugačen način delovanja, ne da bi uporabnik moral o tem kaj vedeti. Pri naključnem branju je nova generacija absolutno nenadkriljiva, saj ga izvaja do 100-krat hitreje od klasičnih diskov, pa tudi pri zaporednem branju so še vedno hitrejši od povprečnih diskov s 7200 obrati. Pri pisanju se stvari zapletejo. Zaporedno pisanje...

17 komentarjev