»

Snapchat predstavil pametna sončna očala

The Wall Street Journal - Snapchat, ki ga poznamo po mobilni aplikaciji za enkratno deljenje foto in videoutrinkov s prijatelji in svetom, je predstavil svoj prvi fizični izdelek. To so sončna očala, ki imajo vgrajeno videokamero, s čimer lahko takoj napravimo posnetek in ga delimo s svetom.

Tehnične podrobnosti so še zavite v tančico skrivnost, saj imamo na voljo le dve uradni fotografiji in en pobegli videoposnetek. Vemo tudi, da naj bi imela kamera 115-stopinjski zorni kot in da bodo očala stala 130 dolarjev, ko pridejo proti koncu leta na...

10 komentarjev

Sonyjeva pametna očala SmartEyeglass

Slo-Tech - Medtem ko je Google najavil, da bodo še malo premislili zasnovo svojih pametnih očal, je Sony napovedal skorajšnji začetek prodaje svojih pametnih očal. SmartEyeglass bo za 840 dolarjev na voljo že prihodnji mesec, sprva za razvijalce aplikacij. Na Japonskem, v Evropi in Ameriki bo mogoče dobiti SmartEyeglass Developer Edition SED-E1 od 10. marca dalje. Spomnimo, da je bila cena Google Glasses 1500 dolarjev. Široko komercialno dostopnost načrtujejo za leto 2016.

Sonyjeva pametna očala tehtajo 77 gramov ter imajo kamero s tremi milijoni točk, povezljivost prek Wi-Fi in Bluetootha, prek pametnega telefona pa tudi GPS, ter številne senzorje (žiroskop, akcelerometer). Na lečah imajo možnost prikazovanja črnobele slike,...

30 komentarjev

Google Glass se vrača z Intelom

Google Glass je združljiv tudi z dioptrijskimi očali

vir: Wikipedia
Ars Technica - Google Glass do sedaj ni bil pretirana uspešnica, pričakuje se npr. da bo postal uspešen v specializiranih področjih, ne pa v vsakdanu. K temu kaže tudi počasno opuščanje že razvitih aplikacij, kot je to storil Twitter z uradnim odjemalcem za Glass. A vseeno se že dlje pričakuje javno predstavitev, do sedaj je Google naglavni dodatek prodajal le izbranim srečnežem, Glass Explorerjem, večinoma razvijalcem in novinarjem. Prva pričakovanja za javno predstavitev so omenjala leto 2014, a se je izid zavlekel, zdaj je pričakovan za leto 2015. Najnovejša poročila Wall Street Journala zdaj pravijo, da bo izid prihodnje leto podkrepil Intel, saj naj bi končnim uporabnikom namenjena izdaja Google Glassa uporabljala njihove procesorje.

Trenutna omejena izdaja, Google Glass...

7 komentarjev

Sonyjeva pametna ura z e-črnilom

Slo-Tech - Letos so na trg prispele prve resne pametne ure, ki imajo vse brez izjeme LCD-zaslon. A če dobro pomislimo, ni nobenega razloga, da ne bi imele zaslona iz e-črnila. Resda ne more prikazati toliko pisanih oblik kakor LCD, a po drugi strani klasične analogne ure kažejo še dosti manj, pa ni z njimi nič narobe. Sony je pred dnevi govoril o uri z zaslonom iz e-črnila, danes pa smo ugotovili, da je izdelek že skorajda dokončan.

Pametno uro z E-Inkom je Sony poimenoval FES in so jo razvijali v okviru družbe Fashion Entertainments. Svojo vpletenost v razvoj so skrivali zato, ker jih je zanimalo povpraševanje po izdelku samem, ne da bi informacijo skalila Sonyjeva blagovna znamka. Šli so tako daleč, da so uro financirali tudi na strani Makuake, ki je japonski ekvivalent Kickstarterja, kjer...

40 komentarjev

Toshibin odgovor na Google Glass

PC World - Na sejmu Ceatec, ki te dni poteka v Tokiju, je Toshiba pokazala, da so lahko pametna očala tudi manj okorna in vpadljiva kakor Google Glass. Pokazali so prototip Toshiba Glass, ki je na pogled precej bliže klasičnim očalom.

Bistvena razlika je odsotnost kovinskega vmesnika pred steklom, ki je pri Google Glass precej vpadljiv. Koncept je sicer podoben, kar pomeni, projicirni del namestiti ob desni rob očal. Odbojni del oziroma množica prizm je vgrajena v samo steklo in se vidi le, če očala zavrtimo pod določenim kotom. Google Glass ima večjo prizmo pred steklom. Obe delujeta tako, da projektor projicira svetlobo, ki se potem s prizme (pri Googlu na zunanji strani očal, pri Toshibini s prizm v steklu) odbije v oči.

Druga...

11 komentarjev

Identifikacija telefona zaradi razlik v merilnikih pospeška

threatpost - Raziskovalci z Univerz v Južni Karolini in Illinoisu so ugotovili (znanstveni članek), da je mogoče enolično identificirati telefon z analizo meritev, ki jih ustvari vgrajen merilnik pospeška (akcelerometer). Zaradi majhnih razlik, ki nastanejo pri proizvodnji, je zapis meritve pri enakem zunanjem signalu (na primer če telefon na enak način spustimo ali stresemo) pri vsakem akcelerometru različen.

Analizirali so 80 samostojnih akcelerometrov, 25 vgrajenih v naprave z Androidom in dva v tabličnih računalnikih. Ugotovili so, da je mogoče v povprečju z natančnostjo 96 odstotkov ugotoviti, iz katerega akcelerometra je dobljeni signal. Razlog za unikatnost signala so majhni defekti pri...

19 komentarjev

Odgovor konkurence na Google Glass

The Wall Street Journal - Google sploh še ni izdal svojega očalnega računalnika Google Glass, ko je konkurenca že začela protiofenzivo. Samsung je že začel pripravljati konkurenta, kar vidimo na patentnih uradih. V Južni Koreji so že registrirali model (design patent), ki prikazuje elektronsko napravo v obliki očal.

Opisali so ga kot očala, ki imajo vgrajene slušalke, s čimer lahko uporabniki telefonirajo ali poslušajo glasbo med vadbo. Očala so povezana s pametnim telefonom, ki nanje pošilja informacije in omogoča enostavno krmiljenje, tudi ko mora uporabniki roke posvetiti čemu drugemu, na primer športni aktivnosti. Več kot očitno je torej Samsung očala patentiral v športnem smislu, čeprav so uporabna tudi drugod. Bistvena razlika od Googlovih je fizična povezava s...

37 komentarjev