»

Manj zasebnosti ni rešitev coronakrize

Slo-Tech -

Zdravstvena kriza coronavirusa se hitro spreminja tudi v vedno večjo zasebnostno grožnjo, ki bo nepovratno spremenila svet, v katerem živimo. Pod krinko skrbi za državljanke in državljane in z izgovorom bolj uspešnega boja proti virusu se namreč vedno več držav po celem svetu odloča za tak ali drugačen način zasledovanja uporabnikov mobilnih telefonov.

Če smo najprej zavijali oči nad bolj avtokratskimi državami, kjer človekove pravice in zasebnost niso ravno na višku družbenih vrednost, ki jih je vredno zagovarjati in ščititi, so se o podobnih praksah začeli pogovarjati tudi v bolj človekovim pravicam naklonjenim državam.

China mobilized its mass surveillance tools, from drones to CCTV cameras, to monitor quarantined people and track the spread of the coronavirus. (vir)

V zadnjem času opažamo, da niti Evropska unija niti Združene države Amerike niso imune na reševanje zdravstvene krize s popolnoma neprimernimi in nekoristnimi metodami sledenja uporabnikov pametnih telefonov.

...

97 komentarjev

Visa bo s sledenjem pametnega telefona preverjala transakcije

Slo-Tech - Visa uvaja nov program zaščite potrošnikov, s katerim želijo dvigniti nivo varnosti in zmanjšati število zavrnjenih transakcij s kreditno kartico. Kadar se kartica uporabi izven kraja običajnega prebivališča imetnika, je namreč vedno treba presojati, ali gre za zlorabo ali legitimno uporabo. Včasih presodijo tudi napak in zavrnjene legitimne transakcije so neprijetne za kupca in prodajalca, zato jih želijo zreducirati na minimum. Prav takó preverjanja stane, kar je dodatna vzpodbuda za avtomatizacijo postopka.

Zato so se domislili, da bi lahko prek pametnega telefona preverili, ali je imetnik kartice res na plačilnem mestu. Kdor se bo prijavil v program Visa Mobile Location Confirmation, bo na pametni telefon naložil Visino aplikacijo, ki jo bo sistem ob...

17 komentarjev

Snapchatu 20 let neodvisnega nadzora nad varovanjem zasebnosti

Slo-Tech - Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) je sprejela besedilo poravnave s Snapchatom, ki so ga lani maja javno obtožili zavajanja uporabnikov. Jabolko spora so bile navedbe Snapchata, da omogoča pošiljanje tekstovnih, slikovnih ali video sporočil, ki se po ogledu nepreklicno izbrišejo tako s prejemnikovega računalnika kakor tudi s strežnikov podjetja. V resnici ni tako preprosto.

Načinov, kako shraniti prek Snapchata poslana sporočila, je več, vsi pa postavljajo na laž trditve o avtomatičnem brisanju sporočil po ogledu. Najpreprostejši način je zajem zaslonske slike, s čimer lahko prejemnik shrani fotografijo sporočila. Načeloma je pošiljatelj o tem obveščen, a že v iOS 7 in starejših je mogoče sliko zajeti, ne da bi poslali obvestilo o tem. Podobno je bilo...

12 komentarjev

Geolokacija na telefonu v boju zoper zlorabe plačilnih kartic

Slo-Tech - Spletni vmesniki za dostop do elektronske pošte, družabnih omrežij in podobno nas že sedaj dodatno povprašajo o identiteti, če zaznajo prijavo z IP-naslova, ki pripada geografsko zelo oddaljeni lokaciji od sicer za nas običajne. Ker so zlorabe plačilnih kartic enako problematične, bi lahko nekaj podobnega storili tudi tu, je ugotovil ameriški operater AT&T.

Nekatere banke oziroma kartični centri že sedaj ob uporabi kartice v oddaljeni državi pokličejo in vprašajo, ali smo res tam. Druge gredo celo tako daleč, da transakcijo preventivno zavrnejo. Slednji problem je zlasti pogost v ZDA, kjer so plačilne kartice še vedno brez čipov, kar pomeni, da je zloraba res zelo enostavna - potrebujemo le magnetni zapis. Da bi...

23 komentarjev

Nemci bi uvedli kartice brez magnetnega traku

Heise - V boju proti zlorabam plačilnih kartic, ki so v preteklem letu po vsem svetu skokovito narasle (predvsem skimming, to je kopiranje magnetnega zapisa in PIN-a), bodo Nemci počasi prešli na uporabo kartic brez magnetnega traku. Ker se od letošnjega leta v evrskem prostoru pri transakcijah na bankomatih uporablja EMV-čip, je po poročanju Frankfurter Allgemeinze Sonntagszeitunga nemška zvezna policija (nem. Bundeskriminalamt) bankam priporočila, da začnejo izdajati kartice brez magnetnega zapisa. Isti podatki kot na magnetnem traku so namreč tudi v čipu, od koder jih je dosti teže prebrati.

Za komitente, ki potrebujejo tudi kartice za v neevrske države, pa bankam...

23 komentarjev